Sajnos a címen már nem tudok változtatni.
Már a második részt is felraktam!
Printable View
Sajnos a címen már nem tudok változtatni.
Már a második részt is felraktam!
Felraktam a harmadik rész is!
Sok mindenrõl lesz még majd szó a
további részekben.
Én is sokat gondolkodtam CB vagy UHF.
Napi használatra a CB nem túl praktikus a kézi rádió nagyobb mérete miatt, így letettem róla egyenlõre.
Ha lesz felesleges pénzem akkor majd veszek, addig a gagyi 4W cept-eset beüzemelem majd.
Persze napi használatra jobb az UHF.
De amúgy érdemes figyelni az apróhirdetési oldalakat, mert néha lehet venni CB-t nagyon olcsón is.
Ha az eladó nem tudja az árakat, vagy hagyatékból van neki, és nem érdekli, csak mihamarabb pénzt akar látni belõle!
Pl.: itt is van Cb rádió INGYEN, vagy nagyon olcsón
http://olx.hu/hirdetes/cb-radio-cser...tml#8021fbe5ed
Beüzemeltem a 100wattos csöves erõsítõt, és ma délután sikerült is egy jó kis Dx-et is csinálni.
Közép 40en egy magyar kamionossal beszélgettem. Aki Spanyol országban volt Santander városában az óceán parján!
Ez légvonalban 1850Km. Persze ez prepper szempontból lényegtelen, de azért nagyon örülök egy ilyen távoli összeköttetésnek. :)
A kicsi 50-80 km es távolságok még erõsítõ nélkül is simán jönnek.
A CBs tanfolyam megírását majd a jövõ héten folytatom. (már nincs sok hátra belõle)
Feltettem a Cb rádiós tanfolyam 4 részét is.
(még egy rész lesz ezen kívül)
Vettem egy jobb antennát mint a régi Penetrátor: Sirio Tornado 5/8 as.
http://www.dnd.hu/index.php?page=res...ntenna&lang=hu
A régit JELKÉPES ÁRON, 5000.-ért odaadom egy fórumozónak, ha van rá igény...
(Csak az antennát, az árbocot nem :) )
Többször felmerül egy cb-70cm -es keresztátjátszó gondolata nálam.
27megán nagyobb eséllyel tudnék összeköttetést csinálni a lakhely és a "nyaraló" között, a végpontokon meg nem kellene a rádiónál ülni, hanem kis pmr rádiókkal használható lenne.
Már ilyen is van :)
http://radiofreeq.files.wordpress.co..._500.png?w=500
( http://www.prepperology.com/ )
es mi is ez?
Néztem ezt a rádiót. Elég pofás darab, de van vele egy kis probléma. Az hogy csak AM és FM van rajta!
Magyarországon MINDENKI SSB-t használ! Nem tudsz majd kivel beszélni. Azért ilyen olcsó mert nincs rajta SSB.
Mivel változott a CEPT szabvány, már újra lehet legálisan SSB-t használni, ráadásul 12Watt teljesítménnyel.:http://hungarokamion.hu/2013/04/06/h...ezeseben-igen/
A gyártók reagáltak erre és kihozták az új típusokat. A régi CEPTeseket már senki sem keresi, és a forgalmazók próbálnak szabadulni ezektõl.
Sok rádiót "Ki lehet nyitni" azaz multi normájúvá lehet állítani.
Pl.: Pesident Grant II-nél Egy jumper átállításával és egy vezeték hurok elcsípésével lehet átállítani!
Akár otthon is.: http://radioaficion.com/cms/presiden...end-frequency/
Ekkor kinyílik 10x40, azaz 400! csatornássá, rögtön tudja az alfa és a "0"-ás csatornákat is! :thumbup
Az "A" csatornák a normál engedélyezett CEPT frekik azaz a régi közép csatornák. És attól fölfelé a 10 méteres amatõr sávba is! (A következõ rádióm ilyen lesz :D)
http://www.convoytruck.hu/katalogus....category_id=45
Kint ez 200 Euróért is megvehetõ. Szerintem inkább ilyet vegyél, ha már újban gondolkodsz!
Jó, persze ez sokkal drágább mint a másik, de megéri! Nagyon jók a visszajelzések errõl a rádióról. Aki vett ilyet az mind meg van vele elégedve.
Tudom hogy nem ssb-s, de meg lennék nélküle.
Én nem a világgal akarok rádiózni, hanem 2-3 hely közötti kapcsolattartás lenne a lényeg.
Magyarországon mindenki ilyen gazdag, hogy csak azokat veszik meg? Senkinek nem kell az olcsóbb?
80e ft azért elég sok (nekem legalábbis), az árából 2-3 sima rádió kijön (400 csatorna meg ezen is lenne, de nem kell).
Ezt lehetne írni a BMW-re is, de ha millió fontosabb helyre kell a pénz, be kell érnem suzukival...
Ha csak 2-3 elõre megbeszélt hellyel akarsz kapcsolatba lépni arra jó. Mert õk tudni fogják hogy nem SSB-n rádiózol, hanem pl. Fm-n, akkor megtaláljátok egymást. Erre tökéletes! De ha valamiért valaki mással kellene beszélned, akkor nem fognak megtalálni. Mert senki sem gondolja, hogy te Fm-en rádiózol!
Nem akarok a pénztárcádban turkálni, de lehet hogy jobban járnál akkor egy Stalker IX.-el.
Az igaz hogy régi, de a régi rádiók iszonyat strapabíróak! Az új rádiók tuti hogy nem bírnának ki 25 évet egy sóderes Kamazban! Ezek gond nélkül. Mert ott még nem érvényesült olyan mértékben a modern fogyasztói társadalom részére az elektronika gyártás. Azaz hogy (vedd meg, használd egy kicsit, ha elromlik dobd el)
Az öreg Cbrádiók közül sok típus egy kis túlzással még az "örökké valóságnak készült"
Ha egy öreg Grant vagy Stalker át van vizsgálva, akkor nagyon sokáig nem lesz vele gondod.
Ezeken még minden cserélhetõ, nem smd alkatrészekkel készültek.
Mi baj az smd-vel? :)
Könnyebben cserélhetõ és már mindenben az van, elõbb találsz hozzá alkatrészt.
Régi rádiók egy része már szerintem turkálva van.
Nem akarok most mindenáron cb-t venni, csak felmerült az ötlet, hogy a domborzat miatt cb-vel talán könnyebb lenne kapcsolatot kiépíteni a szükséges pontok között. Ezért nézegetek mi újság cb vonalon. Ami riaszt az a nagy antennaméretek. Fõleg a "bázison", ott elég villámveszélyes lenne.
(Ezért is kerül oda yagi a 3m-es aszódi helyett)
Na meg jó lenne kipróbálnom mielõtt pénzt adok ki rá, de csak egy darab 4W FM van, az is kocsiantennával :(.
Ha esetleg jobban rákattanok a cb-re, akkor lehet veszek magamnak komolyabbat, túlsó végpontokra egyszerûbbet.
Feltöltöttem az utolsó részt!
Sziasztok! Egy Stalker XX el vagyok, hat méter magasra szerelt öt méteres antennával. CB a nagy távolságokra kell. (Csak nézd meg mit használnak a lengyelek, románok a személygépkocsikban.) A nyolcvanas években cébéztem eleget. Világvége gépek, egy túlélõnek elengedhetetlen. Van egy kocsiba szerelhetõ, sõtt, a legjobb kézi cébém is megvan, de ezeket eladom. Nekem a cb csak a nagy távolságra kell.
Egyebekben 4-5 wattos pmr rádiókat használunk, nagyobbacska antennákkal. Építettünk egy papagáj átjátszót is, ez segít áthidalni a nehézségeken. Maradjunk annyiban, hogy az északi középhegységben egy 25-30-km es területet lefed. Sok papagáj van, lehet kutakodni a neten. A miénket közepesnek mondanám és 30.000- volt a megépítése. Sajnos most napelemre nem telik hozzá, így négynaponta aksi csere, vagy hálózati hely, de onnan rossz a szórás.
Megegyezhetnénk végre egy CB sávban és egy idõpontban.
Mondjuk 20-as csatorna, minden este 19:00-20:00-között. A sávra hozzáértõ javaslatát várom. Aztán üljünk a rádió elé és hívjuk egymást! :-)
Szóval kezdjünk bele! Ez a fórum azért is más, mert itt cselekvõ emberek vannak.
Hogy lehet képet feltenni? ?
A lengyelek és a románok CEPT normás (4W, FM) rádiókat használnak, mert az felel meg a szabványnak. Nem állnak le a rendõrrel egyezkedni, inkább betartják. És azért használnak CB-t és nem UHF rádiókat, mert a CB-nél megengedett a külön szerelt antenna, PMR446-nál beépített antenna lehet csak. Õk sem rádióznak messzebbre azokkal a rádiókkal.
<OFF>
Képet feltenni a hozzászólás szerkesztésekor tudsz. A beviteli mezõ fölött van az eszköztár, annak jobbról a 3. ikonjával. Két lehetõség van. Vagy egy neten található képet linkelsz be ide (ez az alapértelmezett), vagy a "From Computer" fülre kattintva, ott kitallózva feltöltheted ide a fórum oldalára a képet és beilleszti a hozzászólásodba is.
</OFF>
Én kis távolságokra is Cbt akarok használni. Pl.: A bázis és a járõr közötti kommunikációra.
A járõrnél a kézi CB, a bázison pedig a stabilban a President Grant nagy antennával (Sirio Tornado 5/8) + erõsítõvel.
Az 5/8 as antennának nagy a nyeresége, a rádiónak meg nagy az adó teljesítménye. Így jóval nagyobb távolságokra jó mint a PMR vagy a 2db. 4wattos BaofengUV5 rádió.
Igen, Morpheus el kell kezdeni kiépíteni a rádiókapcsolatot is! Én benne vagyok, már alig várom! :thumbup
Mindenképpen a közép frekvencia tartományt kell használni, mert a nem feltört CEPT CB-k csak azt tudják. A 20as csatornát meg azért választottam, mert általában erre vannak hangolva az antennák, itt a legjobb az SVR! Legalább is nekem ide van állítva....:D Közép 10 és 30 között az ideális.
Az este 8-9 óra közötti idõ is oké! Én ott leszek holnap. De ki kéne próbálni majd nappal is, mert akkor
jobb a terjedés. Tehát szombaton 20-21 óra között, közép 20 as csatorna USB moduláció.
Van egy eladó kézi cébém. :-)
Sajnos nekem nincsenek ikonok a beviteli mezõ fölött. Lehet, mert mobilról nyomom.
Szóval itt van:
https://www.facebook.com/katsumoto.husokawa/media_set?set=a.1545404765700626.1073741835.100006 933514838&type=3
Akkor jelöljünk ki két idõpontot, csatornát, stb.
Csatorna: 20-as
Idõpont: 09:00-10:00 és 20:00-21:00-ig. (a gyerekek miatt késõbb nem túl jó nekem.)
Sáv: AM, FM, ??? (Pontos leírást kérek, azok nevében is akik abszolút amatõrök) tehát mit és hova állítson be az ember?
Szombatonként 20-tól edzést tartok kicsiny közösségemnek, így csak pár percig leszek. :-) :-) :-)
Ma volt egy kis idõm, így rádióhoz ültem.
A rádióm az alábbiakat tudja:
AM, FM, USB, LSB,
Az FM utólag van beleépítve, és az egyik kapcsolóra szerintem betettéköutólag azöalsó, felsõt.
20-as csatorna.
FM en semmi,
AM en valami ruszki egészen jól hallható.
USB n hatalmas zaj, talán olaszok.
LSB n zaj és talán olaszok.
Ha csatornát, sávot választotok, légyszíves valami olyat, amit én is fogni tudok. :-)
Elkezdõdött egy cb suli. Az elsõ részt olvastam. Merre van a többi?
Na, szoval. 20As csatorna Usb modulácio. Este 8 óra. Álits be mindent a leirtak szerint. Mivel a stalkernel csak 2x 40 csatorna van, ott úgytudom hogy a kozep csatornak az alsók. Tehát a csatorna állitast "low"
módba, csatora 20, a modulaciot Usb-re, Rf graint és a mikrofon graint a maximumra, a clarifyt közep allasba, a zajzarat most nyisd ki teljesen hogy ne ezen muljon. A többit majd meglatjuk. (Bocs az ekezetekert, de en is tabletrol írok) AZ országban hol vagy helyileg? (nem kell pontosan, csak nagyabol) én pesten vagyok. Ha nincs erõsitod, és 60km. -Nél messzebb vagy, akkor lehet hogy csak te fogsz
hallani engem, de én téged nem. Mert én 200wattal adok!
Erre kíváncsi leszek! Fõleg, mert pont azon a 60km-es határon mozog a kettõtök közti távolság. Most éppen 150 km-re vagyok Pesttõl, de a jövõ héten egy hasonló próbát megejthetnénk VHF és/vagy UHF sávon is.
Rendben! 60km Pesttõl, mûúton, légvonalban lehet kevesebb. Szanda és Bercel között egy eldugott völgyben. A domborzat nem kedvez. Van egy erõsítõm valahol, de sosem használtam. A rádiót átnézte a budai Cb tudor. :-) Állítólag rendben és 25watt. Ez a gyári érték, úgy tudom.
Hívójel?
Kellene egy általános, amin a fórum tagjait keressük.
Hát én nem hallottam belõled semmit. :(
De egy helyi eredetû zavar is van nálam, a szomszéd ledes reflektora zavarja a vételt este.
Ráadásul és kapcsolom be neki, ha adásba kapcsolom a rádiót. :(
Nappal nincs ilyen gond. Meg hát ez a közép 20-as csatorna sem lesz jó, mert valakik nagyon ezt használják (szerintem Olaszok) de a környezõ csatornák üresek. Át kellene menni közép 25re. Ott csend van.
Minden esetre, kéne neked egy CB erõsítõ is! Azzal sokkal biztosabb lesz minden rádió kapcsolat!
Tényleg jó ez a rövidhullám.......:haha:
Nem kötözködés.....
Na, szinte biztosra vettem, hogy ha nem sikerül kapásból kapcsolatot létesíteni, akkor megy majd a cikizés és fikázás. "Jó" magyar szokás szerint. :(
Tudod annak 1000+1 oka lehetett hogy nem sikerült, majd még csiszolunk rajta....
De azért lehet hogy õ még hallott engem. Majd megírja.
Mondtam hogy a 60Km. határeset! Ráadásul õ egy völgyben is van! Nincs min csodálkozni.
Úgyhogy semmi gond a rövidhullámmal.:thumbup
Én meg nem szidom azokat akik erõsítõvel rádióznak. Még nem volt gond, vita belõle nálam.
Nem is igazán szokott manapság gond lenni ez, mert nincs annyi cb-s mint a 80-as és 90-es években.
Persze nem kell mindig a maximum teljesítményen rádiózni. Az csupán egy lehetõség!
Másrészt meg, itt is érvényes a közmondás: "Az erõsebb kutya b@szik" :D
Hasonló jellegû hozzászólásod neked volt a napokban, de ha visszanyal a fagyi akkor már bántónak érzed....
Nem fikázásból írtam, én örülök hogy még cb is van élet, nem bánnám ha sok pmr-es is inkább cb-t venne és azt használná. Tegnap is várakoznom kellett a pilisi-papin. Nem szeretem én az ilyet.:duhos:
Elõször is elnézésetek kell kérjem. A hiba az én készülékemben van. Nyolckor beállított egy tanya szomszéd és egy nagyon fontos beszélgetésbe mélyültünk el. Nem tudtam otthagyni és rádiózni. Ennyi a történet. :-)
A huszas csatorna valóban sürûn lakott. Menjünk a 25-re és nappal is jó. Hétfõn nekem tökéletes.
Sajnos a CB nem az életünk része. A dolgozószobámban van, miközben a konyha az élettér. Már tervezem, ha napi használatban lesz, akkor átkerül a konyhába.
Az URH mindig velünk van. :-) A mi csatornánkon is volt egy öreg krokodil. Nagy száj, kis fül. :-) :-) :-) Õt mindenki hallotta a hülye erõsítõje miatt. Így kódoltuk a csatit és kész.
Elõször az alap készüléket fogom használni, de sejtem merre van az erõsítõm, majd bekötöm. Azt hiszem valami 100wattos kügyü.
Az etika természetes. A szabályozás nem nagyon érdekel. Ezek a Mátrix szabályai. Ha megborul a rendszer, nem lesznek szabályok. Most meg annyira keveset használjuk és senkit nem zavarunk vele. A PMR csatornánál is hetekig hallgatóztunk és végül a harmadikra választottuk, azt is kódoljuk. Így ma már senki nem zavar és nem zavarunk senkit.
Tehát holnap 25 csati.
Mikor?
Megint mûxik a pilisi papi????
Mikor, melyik frekin? Kód?
Azon is beszélhetünk! :-)