Kódolom akkor: Cartographia Túristatérképek 3 (Bakony déli része), Pont koordinátái: oszlop: 22,5 sor: 23,3. Tûzköves hegy.
Kódolom akkor: Cartographia Túristatérképek 3 (Bakony déli része), Pont koordinátái: oszlop: 22,5 sor: 23,3. Tûzköves hegy.
Na jó. Akkor most egy szûzi kérdés. Hogy ismerem fel? Vigyek acélt s pattintgassak :D, vagy van rá egyszerûbb módszer? Pest közelébe nincs lelõhely?
Bizony. Nem szívatlak, fater.lajos. Az a hegy tele van kovával. Ha nem akartok kimozdulni Bp.-rõl, akkor lehet kovát venni szinte bármelyik ásványkõzettani börzén jó drágáért, jó sz@rt. Inkább ismerd meg és gyûjtsd magad.... "Vigyek acélt s pattintgassak"... Jó gondolat, én pont így szoktam.
THX! Igaz Pesttõl is vagy 300 km-re vagyok... Tetejébe errefelé hegyek sincsenek...
Ez a fûféle viszonylag könnyen begyújtható szikráztatóval. A felsõ része az amit be lehet, jó köteggel szedünk belõle hatékony gyújtós. Viszont ezzel ellentétben a sima száraz fû, meg ennek a szára sem gyújtható be szikráztatóval.
Csatolmány 709 Csatolmány 710
Step-by-step Instructions on How to Make an Uber Match
Ez valami speciális gyufa?
Szerintem ez pazarlás, gyújtóst így is úgy is szerezned kell ha tüzet akarsz gyújtani, ezzel a megoldással csak megkönnyíted azt ami amúgy sem túl nehéz, a gyújtóst begyújtani(gyufával).
Több helyet foglal mint egy szál gyufa, így kevesebb gyufát tudsz magaddal vinni.
Selco is írta hogy a gyufa meg az öngyújtó hiánycikk volt SHTF alatt, nem érdemes ilyen módszerrel még rátenni egy lapáttal.
Nem tartozik szorosan a tárgyhoz és pedagógusi ambícióim sincsenek :) , de a tudomány iránti tiszteletem jeléül pontosítanék, miszerint a durva szálúnak pont hogy kisebb az ellenállása es azért nem izzik fel. Ha nagyobb lenne az ellenállása, akkor izzana könnyebben.
Itt egy kérdés:
Van valakinek tapasztalata a nagyítóval tűzgyújtással kapcsolatban?
Gondolkodom hogy venni kéne egy nagyítót, de nem tudom hogy milyet. Mi a lényeg? Hogy nagy legyen a lencse? Vagy hogy minél többszörösen nagyítson? Vagy mindkettő lényeges? Túl nagyot nem akarnék venni, mert az üveg az nehéz is. Próbált már valaki nagyítóval tüzet gyújtani? Milyen sikerrel? Működött? Lett belőle tűz?
Már próbáltam , mûködött ásványvizes üveggel is;terepre nem vinném szerintem oda a legjobb a szikravetõ.
Nálunk a környéken minden gyerek piromán volt egy kicsit. :haha: Lángoltak a matchbox autók, olvadtak a műanyag katonák.
-Kovács Úr! Ön piromániában szenved!
-Doktor Úr! Ön téved! Nem szenvedek... élvezem!
Én nem arra gondolok aminél a magnéziumtömb oldalába van a ferrorúd,
hanem magába a rúdba amit kaparunk, abba van beleötvözve az anyagába a magnézium.
http://bolthely.hu/ferfiakjatekboltj...gyujto__27108_
Azokat keresem amik mellett vagy beleötvözve nincs magnézium, hanem csupasz ferrocérium rúd.
Talán a Bear Grylls tûzgyújtó ilyen lehet, mert a többi sima rúdnál magnézium rudat ír, ennél meg ferrocérium rudat.
A benzinkutas BG gyujtó sokkal gyengébb mint a lightmyfire. Ínhüvelygyulladást kapsz mire meggyújtasz valamit. Saját tapasztalat. A rudakban látszólag semmi különbség.
Csak tudd hogy hol gyártották. A kínai magnéziumrúd nem igazán használható.
http://www.youtube.com/watch?v=frDMAOlIGaY
http://www.betrolkft.hu/img/data/ter...1362238791.jpg
kb 300ft Hajdú :D
Szerintem az LMF-be is van mg, és úgy jobban gyújt.
Bojleranód?
Jól mûködik?
Gyárekek... tessék venni bojleradódot kb ezer párszáz forintért, tessék szétdarabolni 12 részre ,és 50 évre megvan a gyújtósa 12 embernek. aztán tessék venni rudat az aliexpressnél kb 3 dollárért, aztán gyújthatod a tüzet, ahogy jólesik. ha a bobba akarsz tenni szikravetõt, akkor vedd meg a nagy svédet, de ha szórakozni akarsz, jó a 3 dolláros kínai is. sztem.
ja, a szikravetõnek van használati technikája, azt valakitõl el kell sajátítani. Nem ördöngõsség, de van nóhauja.
Na igen, meg kell tanulni jól és takarékosan használni, a legjobb a kaparvahegyezõs technika amit Papica használ mesterfokon aki ismeri.
Láttam már jópár bemutató videót, így elméletben ismerem a hibákat és az elméleti jól mûködtetést.
A leggyakoribb hiba hogy a rúd telljes hossszán végighúzzák a lemezt, kést. Ettõl nagyon fogy az anyag, és teknõsödik, majd kettétörik. Valamint elsodorjuk az élesztéket. vagy távolról csinálva szétszóródik a szikra és kevés szikra találja el az élesztéket.
Ezért a tûzgyújtó rúd végét kell használni, a pengét a rúdtartó hüvelyikujjunkkal meg kell támasztani, és úgy kell a pengét mozgatni mint amikor a motoron gázt adunk a kormányon.
Itt egy videó róla:
http://www.youtube.com/watch?v=s6LF6D7TMUM
ööööö .....én inkább a kést tartanám rögzítve és a rudat húznám hátrafelé.
Mondjuk terepen ilyen minõségû fát nem nagyon fogsz találni mint ami a videóban van.
Amúgy meg egy rudat biztos elhasználsz addig amíg azt mondhatod hogy most már biztos tûzgyújtási módszer a tûzcsiholó. Úgyhogy én még mindig azt mondom gyakorlás gyakorlás gyakorlás. Ja és több fafajtát is ki kell próbálni mert nem biztos hogy mindig a legjobb lesz kéznél.
egy kicsit játékrontó módon azt mondanám, hogy jópofa dolog ez a szikravetõ rúd, én is játszom vele, de a gyufánál semmi sem jobb. próbáltatok már tüzet gyújtani mondjuk vak sötétben zuhogó esõben erõs szélben? vagy piszkosul elfagyott kézzel? na, az gyufával sem könnyû, szikravetõvel meg szinte lehetetlen. a gyufa olcsóbb is, jobb is, megfelelõ tartóba téve az sem ázik el. én mûanyag gyógyszeres dobozban hordom, még úszás után is száraz benne a gyufa.
Ez így van a gyufa jobb mint a szikravetõ, viszont a szikravetõ akkor is ott van ha már a gyufa elfogyott, ennek ez is a lényege ez nem helyettesíti a gyufát hanem vészhelyzetben amikor nincs más ezt használjuk, és ez nem is tud elázni.
Én gyújtottam tüzet esõben is meg átfagyott kézzel, valóban nehéz dolog, de minden az elõkészítésen múlik, esõben ugyanúgy hozzá lehet férni a fának a száraz részeihez, csak elõtte nem árt valamit a fejed fölé eszkábálni, hogy ne ázzon a kitermelt száraz anyag. Amúgy esõben nem nagy ördöngõsség gyufával tüzet gyújtani, szikráztatóval nehezebb. Átfagyott kézzel is lehet tüzet rakni, csak éppen az ember morálja akkor nem valószínû hogy az egekben lesz. De ha terepen vagyunk muszáj tüzet rakni, mert a hideg a halálunkat is okozhatja.
Ebbõl jut eszembe, hogy itt a városban mennyire alulértékeljük a tüzet, kint terepen úgy tekint rá az ember mint valami csodára, mivel ott ez az egyik alapvetõ feltétele az életben maradáshoz. Nyáron még csak csak kibírjuk tûz nélkül, de amint jön a hideg onnantól tûz nélkül KO. És mellesleg nyáron az ételek elkészítésénél, víztisztításnál is fontos.
A kínai magnéziumrudassal elvileg az a baj, hogy a reszelék nem izzik. Szikrát az is hány.
Én amerikai gyártmányút vettem. Szerintem megéri hogy 4 dollár helyett 8-at fizessünk érte. Az a +4 nem sok hogy eredetit kapj, ami pont úgy működik ahogy kell. Legalábbis én nem bántam meg hogy eredetit vettem.
Lehet hogy a tiédet másik kínai cég gyártotta. :)
Nekem spec. egy angol gyártmányú van, kint is vettem. Sokkal körülményesebb vele tüzet rakni, mint egy rendes szikravetõvel, mert mindig szanaszét repül a Mg forgács, vagy a szikra nem találja el. Félretettem, nem szarakodom vele.
Én szívtam a klínaival..veti ugyan a szikrát rendesen, de mégsem olyan bõséggel, mint a svéd..az anyagösszetétellel lehet a probléma.
Mindez pont akkor zavaró, mikor nagyon közelrõl, rövid indító mozdulattal célzol a szikrával az élesztékre..a kínainál nekem pont annyival hosszabb úton kell megindítani, hogy a célzásom már nem pontos..
Amúgy tud valaki svéd katonai utántöltõ rudat jó áron?
mit jelent az, hogy utántöltõ rúd? mellesleg miért vacakoltok ennyit azzal a magnéziumos izével? csak egy sima szikravetõ rúd is elég.
igazad lehet, de nyírfakéreggel, nádperje virágzattal, nádvirággal, tollasággal még mindíg sikerült, nem kell a mg forgács. nem mellesleg a tûzgyújtás sikere kb 95 %-ban a gyújtós minõségétõl függ. ezért sztem mindíg kell a precíz gyújtós.