Ma felszedtem a krumplit a ket szemeteszsakbol, ime az eredmeny: Csatolmány 759
Printable View
Ma felszedtem a krumplit a ket szemeteszsakbol, ime az eredmeny: Csatolmány 759
Hosszú távon megéri kétségtelen, de rövid távon nem igazán.
Nekem nem :) dolgozói kedvezményem van, plusz nem veszünk csirkét.
Eros zsakot hasznalj, par luk az aljara, harmadaig toltod viragfoldel, 3-4 krumpli bele, locsolod rendesen, ahogy bujik a noveny toltid fel foldel a zsakot a tetejeig, igy kenyszeritve oket a sok krumpli termelesere, 4 honap mulva kiszeded. Mint a kepen lathatod, gyerekjatek az egesz, a kek szinu zsakrol van szo.Csatolmány 807 Bocs, a belseje fekete a zsaknak.
Köszönöm szépen! Mennyire fényigényes?
Allotment ma: mult heten nagy vihar volt, elvitte a jatszohazat, haladtam az asassal, fokhagyma, eper elultetve, illetve a kis korai cseresznyefa(Magyarorszagrol kuldtek a mult heten) is ma kerult foldbe. Csatolmány 944
Az earthbox városba teraszra jónak tûnik .
Próbált már valaki téli idõszakban ablak mellett cserépben paradicsomot , paprikát , retket termelni ?
A növényeknek a terméshozáshoz (alapvetõen nem azért terem, hogy nekünk jó legyen, hanem hogy saját magát szaporítsa) bizonyos hõösszeg kell. Ez lefordítva annyit jelent, hogy mondjuk egy paprikamagnak kell összesen 1500 C-fok ahhoz (nem biztos, hogy pont annyi, csak mondtam egy számot), hogy növény fejlõdjön belõle, majd az a növény egészséges termést, és abban csíraképes magokat fejlesszen. Már a csírázás elindulásától ketyeg az óra (kell pl. 150 C ahhoz, hogy egyáltalán kicsírázzon), és amikor eléri az 1500-at, ott lesz egy növény, rajta a terméssel. Ehhez télen fûtés kell a mi éghajlatunkon, nem is kevés. A szobahõmérsékletet ugye 20-21 foknak mondjuk, ki lehet számolni, hogy így 70-80 nap kell a növénynek, hogy teremjen. Ha közvetlen a radiátor mellé van rakva, ahol nagyobb meleget kap, akkor értelemszerûen kevesebb, viszont ott a párolgás nõ meg, több víz kell neki. Emellett kell a fény is, hiszen a hõösszeg csak az egyik összetevõ, a fény az, amivel a fotoszintézis során energiát, szerves anyagot állít elõ, és fejleszti a "testtömegét". Meg kell nézni, hogy hosszú vagy rövid nappalos növény-e (sajna fejbõl nem tudom ezt sem, jó rég foglalkoztam paprikával), mert attól függõen érzékeny a megvilágítás idõtartamára és intenzitására.
Ha valaki komolyabb mennyiségben gondolkodik (értsd: elég mondjuk egy lecsóbefõzéshez, és nem csak a szendvicsbe tudsz tenni egy fej friss paprikát), ahhoz sok fûtés és sok fény kell. Nem véletlen, hogy az amúgy 150-200 forintos paprika februárban a primõrös fóliákból ezer forintért jön ki :)
Ha valakinek van olyan helye (télikert mondjuk), ahová eszkábálhat egy minifóliát, és tudja fûteni, akkor megoldható a dolog. De szerintem nem olcsó :)
Vagy ha valaki egész komolyan szeretné csinálni, itt van egy megvalósíthatósági példa, bár ahogy a képeken látszik (a cikk végén van pár pluszban is), ez egy másfajta növény, amely busásan megtéríti az extra befektetést :D:D
http://sparkreport.net/2009/03/the-f...ssee-pot-cave/
Allotment ma. A zold meleghazat tegnap kaptam egy munkatarsamtol, gyomot irtottam, illetve a gyerek jatszohazat mindig elviszi a szel, 8 satorvassal rogzitettem, majd meglatjuk. A kert hatulja meg nagyon rendetlen, lassan haladok. Loni jobb jarni :) Csatolmány 1757
Már régebben szóba került a hidrokultúra: Hidrokultúra a gyakorlatban
Egészségedre!
Ha nem tûnt volna fel ezen alapszanak azok a felmérések amiben kimutatják hogy nincs elegendõ tápanyag a zöldségekben!
Teljesen fenntarthatatlan! Ez örökgyerekcipõs technológia, mert elõbb utóbb rájövünk hogy zombikat nevelünk, üres kalóriákat amiben olyan kevés a vitamin, ill szegényes összetételû (a tápfüggõség miatt) hogy az emberbõl is zombit csinál.
Ráadásul a zombi növények védetlenek a fertõzésekkel és a rovarkártevõkkel szemben és aki ezeket fogyasztja maga is védetlen marad!
"Atyám, bocsáss meg nekik, mert nem tudják, mit cselekszenek"
Akkor inkább szerezz termõföldet, komposztálj, a zöldség után termelj gombát, majd ismét zöldséget az adott földben (ezt nemtudom jó lehet-e így).
Ha nagy konténerbe, vagy tálcán, több növényt termelsz, az sose egyfajta legyen, használj társításokat!
Sekély gyökérzetû mellett mély karógyökerû fajtát nevelj pl: Hagyma + Sárgarépa, Így zsúfoltabban is megtalálják a vizet.
üres kalória kb: "De mit is jelent az „üres kalória"? Ezek azok az élelmiszerek, melyek tápértéke elenyészõ, de annál nagyobb az energiatartalmuk. Vagyis az általános tapasztalat szerint, az emberek többsége magas kalóriatartalmú-, és alacsony tápértékû ételeket fogyaszt.
Tudvalevõ, hogy az ételek kalóriatartalmát a benne fellelhetõ fehérjék, szénhidrátok és zsírok adják. Ilyen magas energiatartalmú-, de alacsony tápértékû ételek például a péksütemények, az édes/sós rágcsálnivalók, cukorkák, cukrozott üdítõitalok, az olajban sült élelmiszerek, mint a hasábburgonya, chipsek, sör, bor és általában véve az alkoholos italok stb."
A zöldségekben, gyümölcsökben meg azért kevés a vitamin mert félig nyeressen szedik le és mire elér a boltba mesterségesen érik be.
Szerencsére mondjuk engem nem fenyeget a palánta dõlés vagy a peronoszpóra mondjuk nem is állok egy zöldség szintjén. Illetve a krumplibogártól sem tartok.
Kár hogy ez nem igaz. Tápoldatot házilag is egy, két héten belül tudsz készíteni. Komposzt meg legjobb esetben is több hét, hónap.
http://www.balintgazda.hu/kerdesek/k...s-hazilag.html
Sõt ha krumplit fõzöl (vagy tojást )és nem sózod meg a fõzõ vizet máris van egy adag tápoldatod.
Csak egy béna hasonlat akart lenni :D
Az meg még ráadás ha zölden szedik le!
Honnan tudja az ember hogy mire van szüksége a növénynek?
A természet jobban tudja mint az akárhány diplomás kutató!
A fõgyökeren való oldott tápanyag felszívatás szerintem fenntarthatatlan irányba viszi el a növény génváltozásait!
Olyan növények keletkezhetnek amelyek függõvé váltak az oldott tápra és hagyományos termesztéssel már nem marad életképes!
/Szerk: Jó ezt globálisan, hosszútávon értettem, persze rövidtávon nem annyira vészes/
Ha nem oldott tápanyagot szívnak fel akkor szerinted a természetben élõ növények hogyan szerzik (szívják) fel a tápanyagot?
A génmodoslulásnál meg néz utána mit jelent pl a az F1 es hibrid.
(Csak itt jegyzem meg, hogy minden növény függõ az oldott tápra mert így szívják fel.)
(Ja meg annyi még, hogy a növények a hajszálgyökerekkel szívják fel a tápanyagot.)
A növények hajszálgyökerei interaktív kapcsolatokat keresnek a baktériumokkal és gombákkal, ezek lássák el speciális tápelemekkel, amiket nem talál meg a talajban.
A gombák érintetlen talajon, mint egy webáruház, nagyobb területrõl begyûjtött anyagokkal kereskedik a növényekkel.
A szántott, forgatott talajon kihalnak a gombák és a bacik, ezért csökken a termõképessége a talajnak.
Ha erre mûtrágyát szórnak, akkor mégjobban kihalhatnak, mert lehet már nem keresik a bacikat gombákat, mert közvetlenül a talajból szívják fel a tápot.
A bacikat, gombákat meg a giliszták, és avarbontó rovarok táplálják az ürülékükkel.
Pontosabban még van köztük pár állat pl kisebb gyûrûsférgek, pontosan nem tudom, de van egy tápláléklánc rá.
Ez azért nem így van. A gombák, baktériumok meg kukacok lebontják a szerves dolgokat, de nem azért hogy a növénynek jó legyen hanem mert amit növény felszív az az õ végtermékük. nem is érdekli õket mi történik vele. A növények meg ezeket a lebontott és vízben feloldott tápanyagokat hasznosítják. A növények is kiba. mindegy mi bontja le a cuccot neki csak az a fontos, hogy vízben oldott legyen, hogy feltudja szívni. Már csak abba is gondolj bele, hogyha a növények kéne a gomba/baktérium akkor nem élne meg nélkülük, nem lehetne vízben nevelni õket. .
Hát én régebben nézegettem a témát, nem olyan egyszerû...
Növényenként és a növények életciklusa alatt is eltérõ tápoldat az optimális, N-K-P, mikro-, makroelem tartalmát házilag nem tudod mérni, szinten tartani.
Azért pár dologra vannak mérõcsíkok, de az beszerezhetõ (lesz)?
Gondolom nem kell tökéletes tápoldat, de azért nem tûnik olyan egyszerûnek hogy kiáztatok pár növényt.
Ha mûködik az aquapónia szerintem inkább abba az irányba kellene kísérletezni, ott nem kell bajlódni a tápoldattal plusz van halhús is.
(Nem akartam ezzel vitát indítani, csak azért tettem be hátha valakit érdekel.)
Holap nagyon kedvezõ lesz vetni a holdnaptár szerint. Foleg a hosszu tenyész idejû növényeket javasolt pl paprika padlizsan es egyébb primõr zöldségeket. A vetéstöl számítva kb 8 hétre kell kiultetni szabadfoldbe. Remelem mar mindenki beszerezte a megfelelo magokat? :)
Ma ultettem par szem csiras krumplit a komposztos zsakba, mert az is eros, s raadasul ingyen adjak a komposzthoz, tehat koltseg szinte semmi. (Ja, a zsak aljat lukasztani kell, nehogy berohadjon az ontozoviz miatt) Csatolmány 2041Csatolmány 2042
Na ilyet rendeljen mindenki, majd ültesse el az utcai kerítés tövébe! Ha megnõ szépen fog mutatni! Csudájára járnak majd a népek! :D
http://www.aliexpress.com/store/prod...564288637.html
Krumplisarok a kocsibeallo vegeben. Csatolmány 2077
Sokat haladtam az allotmentben, 2 napig asas, szemetegetes, ultetes: borso, repa, 60 bokor burgonya (4 fajta), hagymak. Kifogytam vetomagbol. Meg sok palanta kerul majd a meleghazba, almapaprika, paradicsom, fuszerpaprika. A tyukol tema meg csak tervezesi fazisban, gyerek jatszohazat mindig elviszi a szel, lehet hogy le kell asnom.... Par kep: Csatolmány 2140Csatolmány 2141Csatolmány 2142