Lehet, hogy nem kéne, de...
Azt azért tudjátok, hogy a tanár is emberbõl van? Van köztük normális, szószándékú és persze idióta, aki nem az iskolába való. Nem kéne általánosítani, bár tudom, ez a legegyszerûbb módja az emberi (nem)gondolkodásnak. Lehet, hogy pechetek volt és összefutottatok pár hülye tanárral, közben fel se tûnt, hogy a többi nem az. Ezt persze el lehetne mondani minden szakmáról: rendõr, buszsofõr, taxis, pincér, orvos, ügyintézõ, stb. A többség normálisan próbálja végezni a munkáját, pár oda-nem-való kollégájuk miatt viszont az egész csoportot elítélik, utálják. Sokszor olyanok ítélkeznek, akik egy cseppet sem jobbak (akinek nem inge...)
Belegondoltatok már, hogy milyen lehet 25-30 különféle családi háttérrel rendelkezõ gyereket tanítani, fegyelmezni, nevelni? Vannak szülõk, akik komolyan azt gondolják, hogy a tanár majd mindent megtanít a gyereknek a suliban 45 perc alatt, neki nem kell otthon foglalkozni a gyerekkel. Az ilyen gyerek otthon nem gyakorol, nem csinál házit, hiányos, rendetlen a felszerelése. Gyengén teljesít, jönnek a sz*r jegyek meg az intõk. A szülõ háborog, mindenért a tanárt hibáztatja. A gyerek meg otthon állandóan azt hallja, hogy a tanár ilyen hülye, meg olyan marha, aminek az eredménye, hogy nem tiszteli a tanárt, kezelhetetlenné válik. Megbukik, eltanácsolják, "de a tanár a hibás"
A szerencsétlen tanárnak gyakorlatilag nincs semmilyen eszköze a fegyelmezésre, sz*r a fizetése, és rettegnie kell, hogy mikor jön be valamelyik sértett szülõ pofozkodni, ordibálni, megalázni a diákok elõtt. Régen a tanárok társadalmi megbecsültsége az orvosokéval vetekedett. Ma a bányászbéka segge alatt van. "Minek tanulni? Jelentkezz a Való Világba és sztár lehetsz."
(Az egyes szám második személy nem neked szól, csak általános alany. Mint már említettem akinek nem inge ne vegye magára. Egyébként én nem vagyok tanár, de elég sokat jártam iskolába (nappalin, levelezõn, estin) általánostól az egyetemig. Rendszerváltás elõtt, után. Jelenleg két iskoláskorú gyerekem van. Szóval tapasztalatból beszélek. Ha gond van a gyerekkel, akkor leginkább a szülõ tehet ellene, de legjobb, ha odafigyeléssel megelõzi a problémát).
Személy szerint a politikus fajtát utálom. Azok a legundorítóbb férgek a világon. Amikor egy tanár el kezd politizálni tanítás helyett, akkor már nem tanár, hanem politikus.