A száraz venyigét nagyanyám összegyûjtötte, és a kemencét azzal szokta felfûteni sütéshez :)
Printable View
Jaja, a kemence meg a rakott kályha számolatlan mennyiségben képes elnyelni a venyigét, nyesedéket, kukoricaszárat :D
Apropó, most szombaton is lesz bolhapiac az eto-nál?
Gyerekek,valami egészen szürreális élményben volt részem,most értünk haza!
Ki ugrottunk megnézni egy közeli,bol-nak való helyet,potom pénzért alig hat számjegyû.Kis romos ház,zsákutca,a dombtetõn,négy vityilló.Közmû nincs,de minek is,ez csak a - már minden-mindegy csak ne ázzak - kategória lett volna.
Már az oda út sem piskóta,úgyhogy a mezõgazdasági úton teszteltük a 4*4 -et,aztán jött a domb,de mivel nem volt nyírva az út,és a faágak is ártanak a festésnek,gyalog mentünk tovább.Odaérve,ha nem sajnálnám a verdát azért fel lehetne menni.
Nem okozott csalódást,ide nem jön senki lopni,az tuti,a pótos-lada nem jön be,nincs is miért ide jönni.Egy évi tüzelõ meglenne csak az irtásból,meg a száraz fákból,több helyen fölvettem a kutyát mert nem volt kerülõ,és elmerült volna a pocsolyába.Olyan szinten koszosak lettünk,hogy haza felé kocsi mosás,mind a kettõnknek fürdés,most mindent mosok,még a kutya plédjét is.
Na és a kullancsok!Szó szerint söpörtem a nadrágomról,a kutyát ezerszer nézem át,mindig találok egyet a szõrébe.Jól lefürdettem,hogy lássam és az élõsködõket irritáló samponnal átmostam,potyogtak rendesen.
Na szóval,nézegetem a telket kívülrõl,jön a szomszéd :eek:. Itt lakik valaki?És igen a hölgy ott él életvitel szerûen,egy.... nem is tudom,nem akarok megbántani senkit,de gáz az biztos.Olyan volt a mint egy indián,de tényleg,cserzett bõr,vékony,szikár,hosszú egyenes fekete haj,koszos munkás nadrág és kabát.
Neki is ugrott a torkomnak! mit keresek itt?Folytathatnám,csak hát a nyomdafesték ugyebár.
El is ment a kedvem ettõl a helytõl.
Néhány kérdés azért felmerült bennem?
Vajon a hölgyet hová lehet sorolni? Õ az igazi prepper vagy belefutottam egy önfenntartóba?
Hol van az ember nagyobb biztonságban? Egy ilyen néptelen helyen egyedül/családdal vagy a nyáj biztonsága a faluba/városba?
Az biztos,hogy szép a hely,madár csicsergés meg minden,de a nyugalmon kívül nincs ott semmi csak derékig érõ gaz , vagy van, csak én a városi szememmel nem látom?
Nem tudom,de nekem olyan élhetetlennek tûnt a hely,bár kiváló búvóhely,de ha a szomszéd olyan vagy mégis felfedezik a zombik halálos csapda is lehet?
Mit lehet kezdeni egy ilyen szomszéddal? Mert a hölgynek biztos,hogy tökéletes,hogy csak voltaképpen Õ van az utcában,szerintem mindenki telkét a saját területének tekinti,ha másért nem hát azért,hogy csak õ egyedül lehessen a környéken.
Mindegy azért felírtam,mint "ha végképp nincs más jó lesz listára".
DooM akkor már tudod, hogy miért néptelenedett el a környék. :D
Úgy értette hogy fényképeztél-e mikor ott voltál. A magas füvet, a kullancsokat és a többit. :)
Ja,nem vittem gépet.Meg a telefont direkt otthon hagytam ;)
Azért felkeltette a hölgy az érdeklõdésemet,lehet meglátogatom és viszek valamit,vagy nem is tudom hogyan lehetne a bizalmába férkõzni?
Felteszem olyan szintû tudása van a túlélésrõl amirõl Mi csak álmodunk.
Egy összeomlás után,amikor már ki-ki alapon megy a buli,Õ biztosan tudja mit kell tenni!Most is ezt teszi,voltaképpen már túlélte a világvégét és most Abban az alternatív világban él.
Azok a dolgok,amikrõl mi itt diskurálunk( közmûvek hiánya,élelmiszer válság,védekezés a betolakodók ellen,ellenséges természeti környezet,pénzhiány,élelem termelés magunknak,portyázás,gyûjtögetés) számára mindennapi rutin.
Nem tudom Ti ,hogyan vagytok ezzel a dologgal,mi a véleményetek?
De azt hiszem egy új fogalom van körvonalazódóban.
Nem prepper,mert már túl van a felkészülésen,nem túlélõ,mert már túlélte a maga apokalipszisét.Akkor ki Õ,milyen meghatározás igaz Rá?
Csak óvatosan! Lehet hogy kannibál és magányos kirándulókra vadászik. :haha:
Készítettünk kb. 7 liter bodzaszörpöt, meg 20 liter bodzabort. Illetve most fejeztük be az összerakást, kitöltés a jövõ hét vége felé, csütörtök, péntek környékén. A bornak utána még kell a forrás meg a fejtés, de azt hiszem, augusztusban már meg lehet kóstolni :)
Bodzaszörp dettó, a második adag még áll két napot a dunsztosban, aztán átszûrjük üvegekbe. Az eperlekvár akció elmaradt, fél kilónál többet nem sikerült szedni, megettük, az elmúlt két hétben leesett 150 mm esõ, nagy része lerohadt. Majd jövõ hét végén. Lassan érik a meggy is, nálunk ebbõl készül majd bor, a tavalyi kb. egy hónapja fogyott el.
Az eü. készletem egy steril érfogóval bõvült.
Üstházat készítek, 8-13 literes bográcshoz. Saját ötlet, hogy az alsó tûztér 16"-os keréktárcsa 3 lábon, a felsõ katlanrész nagyobb bojler tartályból készült.
A füstcsõ csonkba huzat szabályzó pillangó szelep kerül. A felsõ lyukat bográccsal vagy homorú tárcsával is le lehet fedni és rajta mindenféle finomságot fõzni/sütni. :D
Hasonlóan néz ki. (ha teljesen elkészülök lesznek róla képek is)
http://p2.vatera.hu/photos/0d/28/02c7_6_big.jpg
Bodzázás után a nagyobb fûszer- és gyógynövényes magaságyás pipa, a kisebbiket elkészítem a héten, akkor gyakorlatilag az egzotikus fûszerek kivételével a konyhánkban találhatóak mindegyike itt lesz a kertben, és a gyógyteáink alapanyagai közül is szinte az összes. Természetesen egy sört is kellett utána innom :D
Milyen gyógynövények lesznek benne?
Hm, a teljesség igénye nélkül:
majoranna, oregáno, bazsalikom (többféle), tárkony, körömvirág, metélõhagyma, -petrezselyem (többféle), levendula, menta (többféle), citromfû, borsikafû, pemetefû, angyalgyökér, kapor, ánizs, meg még két nagy tõ valami, amit úgy kaptam, de elfelejtettem a nevét, szóval azt még be kell azonosítani :)
bodza, hárs, akác, dió, csalán van a telken, kökény, galagonya, komló, fûzfa, gesztenye 5 percnyi sétán belül, plusz van úgynevezett vizes élõhely is errefelé, ezer meg egy fûvel :D
Lencse, (zacskós kiszerelés, Vilitas márka) 2013 júniusilejáratú, kifogástalan minõségû.
Tárolás módja: mûanyag hordó.
- Érdekesség: "Köszönjük hogy hazai feldolgozású terméket vásárolt. Származási hely: KANADA."
Tea, (Earl Grey, Lord Nelson) 2013 januári lejáratú, bergamott aroma teljesen eltûnt, erõs fekete tea íz maradt csak, fogyasztható.
Tárolás módja: lezárt mûanyag zacskó.
Hazai feldolgozású termék kategória létezik. Élelmiszeripari/kereskedelmi ferdítés, de nem 100% kamu.
Egy idõben termeltünk lencsét. A kanadai fajták nagy méretûek, de íztelenek, az a klíma nem a legmegfelelõbb a minõségi termék elõállítására, mennyiséget viszont könnyen produkálnak.
A felvidéki (szlovák) már jobb, azok jellemzõen a régi honos fajtákhoz hasonlóan apró, vagy legfeljebb közepes szemûek.
A lencsetermelés hozzáértést kíván, ezért elenyészõ azon hazai gazdaságok száma, ahol foglalkoznak vele. A magyar lencsefogyasztás mintegy 90%-a import, és nem az árverseny miatt (nagyon is jó árréssel lehet értékesíteni, még nagy tételben is), hanem mert nem akarnak bibelõdni vele a gazdák.
Másik érdekesség:
Mikor elkezdtünk lencsével foglalkozni, akkor a babfélék jellemzõen feleannyiba kerültek, mint a lencse. Az azóta eltelt idõben ez az arány megváltozott, most nagyjából másfél-kétszeres a szorzó a bab javára.
A magyarázat egyszerû: két évtizede szinte mindenhol volt konyhakert, vagy legalább a vidéki rokonnál, és mindenki termelt babot. Így nem is lehetett magas áron értékesíteni. A lencse szántóföldi kultúra, csak az termelt, aki gazdálkodott is, így megkérték az árát. A háztájik eltûntek, és a többi zöldségféléhez hasonlóan a bab ára is magasabb lett. A kétszeres szorzó a lencséhez képest pedig azért van, mert a magas fehérjetartalom miatt nem létezik eladhatatlan készlet, legutolsó esetben el lehet adni takarmányáron egy tápkeverõ üzemnek (árrés még itt is van rajta, a kenyérgabonáékat meghaladó).
Egyébként ha le van tisztítva, gázosítva, és légmentesen tárolva, nagyjából az idõk végezetéig eláll, hasonlóan a többi maghoz.
Ma takarítottam a növényraktárakban.
A csökkent minõségû répafélék és apró erõsen csírás burgonya(nem kellett ennyi vetõgumó) került a komposztra.
1 éves rõzse, natúr kartonpapír és fû kaszálék is lett rétegezve a komposzt dombra.
Átláthatóbbá teszem a raktározást és ehhez gyûjtöm a fa és karton ládákat.
Lassan haladok a házra kiterjedõ rendrakással és rendszerezéssel - elõreláthatólag õszre már egész jól fogok állni vele.
Kartondobozokat én a piaccsarnokban szoktam "gyûjteni", egy sor zöldség és gyümölcs van, amit kicsi, pár kilós méretû, de meglepõen strapabíró papírdobozban szállítanak, odamegyek a zöldségeshez, és megköszöni, hogy nem neki kell kettõt fordulni a kukáig.
Mûanyagdobozt is szoktam, az egyik fajta mandarinos nagyon erõs anyagból készül, de arra le szoktak csapni a méhészek (a helyi riszájkling konkurrencia), mert a 7 decis üvegbõl pontosan 10 db fér bele :)
Felriadtunk hajnalban!
Elmentünk tele tankoltuk a kocsit+ 20 liter a garázsba,tartalékba.
Lementünk a tóra ott,néztük a napfelkeltét és séta a szinte hideg idõben.
lemostam,kitakarítottam a járgányt,aztán teszkózás.
515,- a csirke comb,vettem 10 kilót,20 db löncshúst,3 kg kávét,lisztet, 5 zöldborsó konzervet,5 liter étolaj,10 kg rizs,papírok,illatszerek.Ráléptem az utalványok nyakára,mindet elköltöttem.
Jöhet a forróság ,minden rendben.
Fõzés,alvás és kimegyünk éjszakára pecázni.
Tényleg DooM, hogy áll a kocsiátalakítás prepper járgánnyá?
Megvagyok vele,köszönöm.
Már aludtunk is benne.Jó lett ,a feltöltése folyamatban.Most pár dolog tesztelés alatt van,kapóra jött ez a nagy meleg.
Pár fajta élelmiszer(mindenbõl egy),most bent van,had süsse a nap,kíváncsi vagyok mi romlik meg.
Az egyéb cucc meg van,a kajával vagyok bajba.
Még két dolog kell.Az egyik egy teleszkópos csõ amit a tetõcsomagtartóhoz kell rögzíteni és teraszt képez,a ponyva meg van.
Illetve egy napelemes aksi töltõt szeretnék.
Nem tudom hová rakjam fel??Mondjuk ide!
Írtam teszek képeket milyen körülmények várják a tisztelt túlélõket a "szabadba".
Milyen körülmények között kell helytállnia gépnek,embernek felszerelésnek.
A múlt heti zivatar utáni üzemzavar elhárítás képekben.
Egy kis probléma!
Csatolmány 5688
Hát eddig jöttünk,innentõl gyalog!
Csatolmány 5689Csatolmány 5690Csatolmány 5691
Gyalog sem egyszerû.Kb.Csatolmány 5692Csatolmány 5693Csatolmány 5694 200 méterre volt a hibahely,oda kellett mindent cuccolni.Embert próbáló!
a felmentõ sereg,innentõl "eccerû"
Csatolmány 5695Csatolmány 5696Csatolmány 5697
Eccerû lenne..ha a drótkötelet nem tekeri fel a kerék,térdre a sárban,nem finnyáskodni!
Csatolmány 5698Csatolmány 5699
Aztán kijutottunk és villanya is van mindenkinek.A kocsi lemosva,új kalandok,nagy bevetések várnak ránk.
Szóval ilyesmire kell számítani!
Régen amikor én is kint ûztem, hasonló kalandokban volt részem/részünk.
Régi szép idõk.
De hát ha menni kell hát menni kell.
De:
Mondjuk gebasz esetén nem biztos hogy megkockáztatnék egy ilyen
vetésen/ültetvényen/esetleg szántáson átkelést.Fõleg egyedül.
Jó hat évet nyomtam Nivával, ( pontosabban Nivákkal), elakadás miatt húzott ki MTZ traktor, másik terepjáró, cater 980, cater D9 és csörlõ is, de egy SHTF helyzetben véletlenül sem mennék olyan helyekre, ahová egyébként a munka miatt vígan elindultam......
Idézet:
Mondjuk gebasz esetén nem biztos hogy megkockáztatnék egy ilyen
vetésen/ültetvényen/esetleg szántáson átkelést.Fõleg egyedül.
BIZTOS ???? ,hogy igen!!!!Idézet:
de egy SHTF helyzetben véletlenül sem mennék olyan helyekre, ahová egyébként a munka miatt vígan elindultam......
Csatolmány 5704Csatolmány 5705Csatolmány 5706Csatolmány 5707
Nem vagy következetes a kép használatban..... majdnem azt írtam, hogy ferdítesz.
Nekem se jön be, pedig megnézném... Túlélõ, ötlet?
Rendszerint az szokott történni. :(
Ja bocs, betelt a keretem ,kicsit kukáztam...lehet többet a kelleténél.Itt vannak újra!
Csatolmány 5716Csatolmány 5717Csatolmány 5718Csatolmány 5719Csatolmány 5720Csatolmány 5721
apróságok beszerzése .. tû..cérna
tanulás..tanulás..tanulás :D
Barkacsoltam egy hobo kalyhat. Fillerekbe volt. Meg talan csiszolni kene az eteto nyilast (vagy minek is hivjam). Csatolmány 5746
Nagyon praktikus, én vasárnap avattam fel az enyémet.
A begyújtását ki kell tapasztalni, de utána apró fadarabokkal tökéletesen üzemel majd! :)
Csatolmány 5747
Elkészítettem kutyakajás konzervdobozokból, a Rocket Stove tábori fõzõmet. Kipróbáltam a vízforraló és a fõzõ feltétet is.
Lejtõsen készítettem az etetõnyílást így a tüzelõ saját súlyától csúszik a tûztérbe. Minimális tüzelõanyaggal fõztem vele. További képek ITT láthatók.
Eldõlés veszély miatt a tûzteret az etetõnyílásig földbe ástam.
Csatolmány 5748
Csatolmány 5749
tegnap kiprobaltam a titkos utvonalamat haza.
ha meg egyszer tortenne egy ujjab londoni zavargas pont szar helyen lennek mert a munkahelyem pont egy olyan kornyeken van ahol a zavargasok voltak es meg lehetnek is. ezert kineztem egy alternativ utvonalat a munkahelyemtol hazaig. ezt az utat elsosorban gyalogosan kivanom megtenni.
tegnap munka utan nem mentem haza hanem maradtam munkahelyemen. kocsit estere ott hagytam a parkoloban, aztan irany haza gyalog. majdnem 4 ora volt mig hazasetaltam, viszont vegig olyan helyeken voltam ahol szinte senki se jar, foleg estenkent. ha kitorne egy ujjab parasztlazadas szerintem siman haza tudnek kommandozni kertek alatt ugy, hogy a csocselekkel ne keruljek osszetuzesbe.
Kedden úgy néz ki, ha a derekam is engedi kint töltök egy éjszakát a dzsungelben. Van egy ilyen evõeszköz szárítóm, és erõsen hajlok afelé, hogy szétvágjam:)
Ki fogom próbálni, csak hogy ne más tapasztalatából próbáljak okulni. Valamint viszek még magammal egy fém összehajtható gyümölcsöstálat. Nem tudom láttatok-e már ilyet, de nekem elsõre is egy állítható térfogatú tûztérnek tûnt, aminek még 3 lába is van..ezt is ki fogom próbálni. (A neten nem találtam róla egy képet sem, de néhány kínai boltban lehet kapni fillérekért. Kb olyan elven záródik, mint egy vadászgép sugárhajtómûve)
Vannak alternatíváim a nedvesebb idõre, pl a gázfõzõm kisPrimus palackkal remekül bevállt, vagy a zselés svájci konzervmelegítõ szintén jól használható.
Ha nincs nálam egyik kütyüm sem és nincs kõ a környéken, nem esnék kétségbe, hanem kapnám a fûrészt és vágnék vele két, 30 cm-es karvastagságú ágat és erre raknám az edényemet. Biztos megpirulna kicsit a nedves fa, de az ebédem is megfõne közben azt garantálom.