Holnap megyunk horgaszni, meg az erdobe a pottommel. Csak mi ketten. Csatolmány 5772Csatolmány 5773
Printable View
Holnap megyunk horgaszni, meg az erdobe a pottommel. Csak mi ketten. Csatolmány 5772Csatolmány 5773
Rizses-máj,tûzhely nélkül!
Csatolmány 5768Csatolmány 5769
csirke-tésztával,tûzhely nélkül!
Csatolmány 5770Csatolmány 5771
Mivel Ez a fórum,nem természet barátok közössége,hanem túlélõk közössége,így a nem is foglalkoznék vele érdemben(azt másik fórumon teszem+ a pecát is).
Egy kis gondolat ébresztõ a témához.
Súly/energia/elkészítési idõ/energia források/eszközök.
Itt kell rendet tenni a fejekben és kis képzelõ erõvel rendelkezni a várható helyzeteket illetõen.
Füst kizárva,mert észre vesznek
Súly minimum,mert még ott a gyerek,a kutya,az asszony,a nagymama,a betegséged,a fáradtságod,a menekülés...
Energiára a maximumra lesz szükségetek ami kihozható a batyuból.Találmány vagy lesz-vagy nem arra építeni nem lehet.
Elkészítési idõ.Na az nem lesz,ha lesz akkor meg ott a gulyáságyú csak sorba kell állni(legyen nagy az edényetek,ne bögrével állj sorba a gulyásért)
energia forrás.Vagy lesz vagy nem,mindenesetre nem szerencsés egy jó nagy fehér füst oszlop.
Aztán + mit kell melegíteni és fõzõcskézni?
Gyors levest? Ne már! Van vagy 50-100 Kcal,ezért nem érdemes bekormolni az edényt és idõt vesztegetni,Az összes fõzõs cucc terjedelme és súlya helyett,két napi energiát tudunk vinni.
Kávét?Minek? Egy levél koffein tabletta és meg van a heti turbótok! 5 gr csupán.
Szóval egy csajka vagy a képen látható edényke bõven elég!
Személy szerint nekem már a pohár is necces,hogy minek,de bent van :confused:
Csatolmány 5774Csatolmány 5775
Két példa!Az elsõn amikre valóban szükség lesz és el is fog fogyni.
A második képen a "konyha",nagyrészt "majd jó lesz valamire","kell az","mi van ha kell és nincs" jelszóval!
Nekem bent van,de erõsen gondolkodom,hogy a bögre helyett egy Mars csoki,a tûzgyújtó tabletták helyett,két energia szelet.És ez csak a konyha,ha elkezdenénk kiborítani a zsákot és tételesen átnézni.....!?
SZERINTETEK?
Szerintem a zacskós levesnek és a kv-nak is nagy a lélektani jelentõsége. Az otthon ízei, békesség, melegség. Zselével, vagy esbittel nem kormolsz, nem füstölsz és 5-6 perc pihi alatt bõven belefér az elkészítésük. Ezen felül jöhetnek a 3 betûsök MRE, NRG
Fém bögrém néha jól jön, pl múlt héten abból ettem a sültkolbászt, mert nem a szokásos cuccom volt nálam és nem volt bent az edényem teteje, amit általában tányérnak használok.
Ismét csak sajnálatomat tudom kifejezni, hogy nem látom az általad csatolt képeket, pedig a bejegyzésed ezzel lenne teljes:(
Elkezdtem edzeni kettlebellel heti kétszer, hogy növeljem az állóképességemet. Ha a helyzet úgy hozza igen nagy szükség lehet még rá. Bár igen sokat javult az itteni munkáktól, de azért vannak még korlátaim.
Azonkívül akárcsak Doom egy teljes fogrendbehozatalba is belevágtam, hogy ne legyen gond velük SHTF esetén. Ez egyébként is esedékes volt. Lesz min dolgozni:)
Aztán meg befõzés nagyüzemben. Már tele a spejz, pedig még éppen csak belekezdtünk. A héten málnalekvár, ribizliszörp van elrakva. Sajnos ki kell dobnunk 40 liternyi bodzaszörpöt, mert pezseg:( Nem tudom, hogy mit ronthattunk el...ugyanúgy csináltuk, mint tavaly.
Ha teheted öntsd egy hordóba Kamionos, önts hozzá 10-20 liter vizet (attól függ, mennyire cukrosan tetted el), és hagyd leforrni, fejtsd át, utána egy hónapig hagyd érni és fejtsd üvegekbe, jó lesz az még szûkösebb idõkre bodzabornak...
Úgy látszik ez a fogas történet mindenkinél beindult, március óta nyûvetem a beletörött, rohadt fogakat, holnap veszik a mintát, pár hét múlva hat vadonatúj fogam lesz.
Befõzés dettó, bodza, meggy, kajszi, josta. Lassan indul a savanyítás is, éreget a paprika, ubi, paradicsom. Körömvirág krém készült még.
Szereztem 4 egyforma 25 literes hordót gázolajnak, ezek a jövõ héten már tele lesznek, a kisebb csatos hordómat feltöltöttem hüvelyesekkel, rizzsel, tésztával.
Rendeltem még egy pumpás sörétest, vettem még 150 lõszert.
Kiegészítettem a nagyobb elsõsegély pakkot, sebösszehúzó, csipesz, érfogó, Dermazin krém (égés,fekély), fertõtlenítõ spray került még bele, jövõ héten még kerül bele 3 csomag antibiotikum és Contramal csepp (ennél már talán csak a morfin erõsebb). Vettem 15 deka aszkorbinsavat, 240 db multivitamint.
Nekiálltam futni.
Kaja, víz nagyjából oké, tüzelõ rendben.
Ruházat, cipõk rendben.
Még egy ponyva kell a platóra, meg egy aranyrúd a seggembe... Ezeket is megoldom két hónapon belül.
Nálam bõvült a tartós kaja készlet.
Kínai víztisztító beszerzése folyamatban.
Rendrakás (átláthatóság) kivitelezése folyamatban.
Önvédelmi fegyverarzenálom idõközönként bõvül.
Szárítok növényeket az aszalóval. Nemsokára megjön a megrendelt napelem az aszaló ventilátoraihoz.
Van forrásom nyílvesszõ készítésre. (ha érdekel valakit leírom) Kb. 250-300 Ft/42 cm-es vesszõ költségbõl kijön. (hegyek + farúd rendelés folyamatban, kakastoll az van itthon :) , bandázshoz meg van vékony rézdrót régi tévébõl) :)
Jön egy nyílpisztoly is hamarosan, vesszõt majd készítek hozzá.
Gyûjtöm az extra hdfilmeket, hogy legyen mit nézni internetmentes napokon. Ha majd áram sem lesz akkor ott van egy tucat könyv + köthetem A sálamat(nincs nagymamám aki kötne nekem).
Épp el lett téve pár üveg kovászos uborka télire Na benzoáttal. A pincében eláll egy darabig.
Gyûjtöm a vetõmagokat továbbra is.
Lesz még barack lekvár, szilvalekvár, ami nem befõzve lesz az megy pálinkának.
Csalamádé, savanyú uborka, dézsás savanyúság és savanyú káposzta.
Fokhagymát betakarítottam, jön a vöröshagyma és a burgonya.
Már többet tudok havonta áldozni a jövõre gondoló bevásárlásaimra.
Épp táraztam be Wc papírból és zsebkendõbõl(habár ez utóbbira viszonylag könnyû rendszeresíteni egy textil zsebkendõt, ezért inkább a Wc papírra összpontosítok).
Hanyagolom a számítógép fejlesztést, mert nincs is értelme mivel már be lett újítva rendesen és bírja is a strapát. Épp raktam egy hûtõ ventilátort a processzorhûtõ blokkra, mert eddig passzívban mûködött. Jött a meleg aztán itt 50 fokoskodott nekem nagyobb terhelés mellet. :)
A kinti Wc-t felavattam, most már csak használni kell szükség idején.
en vettem a napokban egy kis tobbfunkcios kutyut...
Csatolmány 5820
tegnap erkezet meg, epp tetszik. meglassuk egy ido utan h mutatkozik be.
persze, kinai, es olcso (http://www.dx.com/p/multi-function-1...urce=affiliate) mert nem akarok a prepperkedesre sok penzt kolteni.
ezt azert vettem meg kicsi es praktikus, ha utazok valahova a penztarcaban epp szepen el fog ferni.
Látom van rajta sörbontó és konzervnyitó is.
Nagyon hasznos dolog tud lenni ha valamiben hiányt szenvedsz.
Meg valami rések és lyukak, bár szerintem 1 férfiembernek ezek túl kicsi átmérõjûek. :D
Remélem érted, hogy ez csak 1 vicc, nem kell komolyan, venni még boltban sem. ;)
Reggel átpakoltam,frissítettem a készletet az autóban.Még május elején lett berakva.
Megkóstoltunk eddig két dolgot ,az Mre kibírta a kánikulát és a szárított hús is jó illatú maradt,ha a kutya eszi baja nem lehet.
Vettem az obiba hõvisszaverõ szélvédõ takarókat,most abba van csomagolva az élelem,betettem egy hõmérõt,kíváncsi vagyok mennyit véd.
Valahol mindenkinek el kell kezdeni!
A fontos hogy ne állj meg ennél a lépésnél, és próbáld ki mire jó. Ha semmire se, akkor dobd ki mert csak ballaszt.
A nagy szar mindig ott kezdõdik, hogy van valamim, de nem használom... mert a nagy összeomlásra tartogatom a pénztárcámban, vagy a szekrényben.
Mire kiderül hogy semmire se jó, pont belehalok a "csalódásba".
Minden csak annyit ér, amennyire hasznát tudom venni!
Szerintem ez inkább úgy pontos, hogy minden ( eszköz, szerszám) annyit ér amennyire tudod használni.
( a legadekvátabb példa a kés, mert hiába vesz az ember fia csillió forintos kést, ha az elsõ adandó alkalommal elvágja a kezét)
Nyilván sarkitok most, de ha koper kolléga a következõ években tökélyre fejleszti ennek az eszköznek a használatát, és sík köszörül, felsõmar, vagy központosan fúr vele, akkor nem lesz haszontalan. De szívesen polemizálnék veled a két kijelentés mély értelmérõl....
Futottam ma egy kört. :) (ha ez nem off, és valamilyen szinten prepperkedésnek számít :P )
Az asztal körül, a gyereket kellett elkapja, mert nem akarta felvenni az esõkabátot. ;)
Kergetés és gyerek nélkül :) 4 km
Terepfutás? Vagy aszfalton? Vagy futásimitáció futópadon? ;)
Aszfalt-futás :)
Akkor ideje prepper szempontból elõrébb lépni a terepfutás gyakorlásával. :) De elõbb terep-séta, hogy szokja a bokád. :)
Köszönöm a tanácsot :) meg lesz fogadva :)
Ma egy lényeges dolgot csináltam. Barátnõmmel beszéltem errõl az egész prepper témáról, a héten nem elõször, de ma volt a leglényegesebb beszélgetés. Mondtam neki hogy miért is csinálom, gebasz bármikor lehet, szeretném megvédeni magunkat, már amennyire lehet. Ezért veszek ezt-azt, ezért csinálok ezt-azt. Elfogadja, megérti. Szoktunk beszélgetni arról, hogy hogy mi következhet be, de õ nem szeret errõl hallani, elrontja a kedvét, ezért nem is szoktam erõltetni a témát, de persze lassan adagolom neki. Mondta, hogy pár dolgot jónak is lát és szerinte is hasznos, például a konzerv(készlet)-tárolás. Ez a nap már megérte.
Majd mond neki, hogy a nagymamáink is ezt tették. Elraktározták a lisztet, cukrot, lekvárt (.....) és konzerveket is. Nagyanyáink bölcsességének követése alapvetõen nem igényel hirtelen nagy anyagi ráfordítást sem, ha apránként tárazol be.
Ez a kezdet. Aztán jön az, hogy a nagyfaternak mindig ott volt a polcon a gázálarca, csajkája, kése és volt egy szép hátizsákja is(BOB gyanánt).
Meg õ is elrakta a gyíkhús konzerveket, mert inkább evett lekváros kenyeret helyette.
Az õseink többségének ez bevett szokás volt. Így vagy úgy, de készültek (nem csak) a hideg napokra.
Sziasztok!
Immáron harmadszorra határoztam el, hogy lemegyek a közeli horgásztóra de egyszerûen a mezõk között járhatatlanok az utak, fõleg mióta megnõtt a kukorica, prepper kerékpárral sem lehet közlekedni, legalábbis nagyon nehezen, ezért csaláncsípve, bogáncsosan jöttem haza utamról :( Nem jutottam le a tóig. Gyalog persze le lehetne jutni de akkor 4x5x annyi idõvel kell számolni
Az ember ilyenkor túltervez magán, azt gondolja, hogy egy problémás szituációban õ lesz a legjobb, leggyorsabb, közben még nem SHTF helyzetben sem tud átjutni két tábla kukoricán és erdõsávon :) Kénytelen leszek kerülni és aszfaltúton menni.
Egyébként pár napja jöttem haza a balatonról mert elszakadt a függõágyam és a rovarok is támadtak. Elméleti felkészülésnél egyáltalán nem gondolkodtam rovarvédelemben.
A gázfõzõm viszont kitûnõen mûködik!
Ajánlani tudom a preppereknek a PB gázt és ahhoz tartozó (olcsóbb kínai) kemping palackos átalakítót. 4-5 gázpalackban elég energia lehet, hogy a kis fõzõbe áttöltve, vagy kis fõzõn használva Lehet, hogy nem túlzok, hogy évekig fõzhessen az ember füst és feltûnés nélkül!! Vészhelyzetben fûteni is lehet vele, vagy átalakítható rob ba nófegy verrré.
Vettem az ikeában új, a réginél még vastagabb és nehezebb len vászon anyagot is, de a második használatra elszakadt! Pedig a vékony lepedõanyag szerû függõágyamat évekig nyúztam a párommal. Ezt át kell még gondolni. Egyébként megállapodtam a felfüggeszthetõ ágyaknál, székeknél, menedéknél, könnyûek, kevésbé koszolódnak be, nem hagynak komolyabb nyomot, de még meg kell találnom a megfelelõ felszerelést.
Megvettem a mosózsákomat is a decathlonban (ez egy piros 20 literes vízitúra zsák) teszteltem, kiválóan mûködik, bár sajnos nem tudtam feketét szerezni. Majd lecserélem.
Tévesek voltak az elképzeléseim a vidékekkel kapcsolatban, ezért a BOL-om telepítését máshova kell tervezni. Lakott területektõl minimum 30 kilóméterre, lehetõleg olyan területre ahol nincs vadászat. (valaki tudna mondani olyan területeket, ahol tiltva van a vadászat, vagy csak kiszámítható idõpontokban találkozhatok vadászokkal? nemzeti parkok?)
Nagyjából egyenlõre ennyi. És már van egy terepmintás pólóm. Ugyan semmit nem érek vele, de a helyi cigányok gondolom egy kicsit kevésbé akarnak a visszafele úton megtámadni egy "katonás" embert. Cserébe a vadászok jobban eltalálnak...
Ja és még egy érdekesség. Mélyebben a mezõk között egy erdõsávnál csattanást hallottam majd a kutyám felsírt. Utána egy darabig nem hallottuk a hangját. Narancssárga vadász-nyakörvet vettem neki, gondoltam így kisebb az esély rá, hogy kilövik. De most azt hittem kilõtték, vagy csapdába esett, vagy megölte valamiféle csapda. Lélekben azzal próbáltam elkerülni a pánikolást, hogy nem foglalkoztam a kutya elveszítésével, csak vissza hívtam, a barátnõmnek is azt tanácsoltam, hogy ne menjen a kutya legutóbbi pozíciójának közelébe, mert elképzelhetõ, hogy veremcsapda van ott, ami meg is ölheti, ha pedig vadász lõtte ki, elképzelhetõ, hogy nem hallja a hangunkat, és az erdõsávból kibukkanva lelõheti.
Vártunk 2 percet, majd a kutya sértetlenül visszatért, de nagyon megijedt. Elképzelhetõ, hogy felé lõttek, de az is lehet, hogy átfutott rajta egy vad. 1 órát töltöttem lakott területtõl 5 kilóméterre, és már ilyen történik. Szóval az ember nem tud mindenre felkészülni.
Ilyenkor amikor kutyával vagyok és olyan helyen járok, ahol vadászlesek vannak, általában kiabálni szoktam a kutyával hogy haladjon, ezt azért csinálom, mert ha vadász van a környéken, felfigyel ránk és nem lõ ki. (soha nem láttam még vadászt a lesekben egyébként, de egy hajtással éjszaka már összetalálkoztam) ha pedig valami veszélyes ember járkál a környéken, én azt gondolom kevésbé fog magának kiszemelni egy õrült hangon ordítozó embert. Ugyan ezt csinálom itthon is betörõ-védelmi céllal. A betolakodók nagyobb valószínûséggel mennek be éjjel egy csöndes öreghez, mint egy õrülthöz, aki egész nap ordít a kutyájával.
Legalábbis ez az én meglátásom, de még képlékeny.
Tavaly amikor ide költöztem, meg bejártak a cigányok bodzázni a szomszéd üres telken át.
Néha amikor ott volt valaki rendkívül gonosz hangon szóltam oda a kutyának hogy mit ugat már (olyan hangon mintha teljesen elmenne az eszed és képes lennél agyonverni bármit egy gumibottal is). Ez néha megtörtént és idén nyáron egyáltalán nem láttam senkit a telkünk közelében bóklászni.
A szabálysértésekrõl szóló törvény szerint „aki a felügyelete alatt álló kutyát természeti és védett természeti területen, vagy vadászterületen - a vadászkutya kivételével - póráz nélkül elengedi, vagy kóborolni hagyja, szabálysértést követ el.”
A Vadászati Törvény szerint „a vadászterületen a vadász a vadállomány védelme érdekében - a vad elfogására, elejtésére megengedett vadászati eszközzel - elfoghatja vagy elejtheti a vadat ûzõ kutyát, ha a vad sérelme másként nem hárítható el.”
A Kuruc 2. fokoskés készítésével foglalatoskodtam.
Zastava hátsó laprugóból készült, videón a tábori kovácsmûhelyem látható, amint a késanyagot hevítem az egyengetéshez, lágyításhoz.
https://www.youtube.com/watch?v=e73_BUb7wbM
http://kepfeltoltes.hu/150801/IMG_20...toltes.hu_.jpg
http://kepfeltoltes.hu/150801/IMG_20...toltes.hu_.jpg
Tettem el savanyút (bicske, macskapöcse, uborka, selyemkóró), készítettem erõs Pistát, összeszedtem a fûrészport füstöléshez, lebeszéltem a feleségemet az elektromos tûzhelyrõl...:D
Az egyik szemem sír a másik meg üveg. Az idei aszalt paradicsom készítõ szezont a sütõben kellett befejeznem, a napsütés mentes idõ
miatt. 27 kg lucullus pariból 15 üveg olajban elrakott aszalt paradicsom lett.
A következõ befõzõs projekt, a szokásos évi 25 kg padlizsánból lesz krém. Ezzel párhuzamosan füstölök kápia paprikát amit némi
szikkasztás szintén olajban rakok el, és téli szabadtûz mentes idõszakban beugrik egy-két darab pl a marhalábszár pörköltbe.
Köszönöm Merdzsós Feri cimbinek az akciós vákum fóliázó ötletet. Megvettem, és ma játszottam vele. Nálunk elég sok készétel van a
hûtõben, de addig a befõttes gumizgatással mindig az volt a bajom, hogy a pakolászások során egyszer csak kiborul egy-egy tasak.
Így aztán átcsomagoltam
- 3 csomag kötbullar-t
- 3 csomag bitterballen-t
- 4 csomag pelmenyi-t
- 2 csomag gravlax-ot
- 4 csomag húsgombócot leves betétnek
illetve a nem rég elkészült grounded beef jearky bõl is
Ez mind házi, saját készítésû, nem szójás, ízfokozós ipari cucc.....
Volt amit csak leheggesztettem, volt amit vákuumoztam is. Alapvetõen nem az ilyen típusú élelmiszer vákuumozás fogta meg a
fantáziámat, de errõl többet nem írnék........
Csatolmány 6140Csatolmány 6141Csatolmány 6142
Kezdõ pepperként az elmúlt heteket, pontosabban hónapokat, a megfelelõ alapozással töltöttem. Legfontosabb része az volt, hogy sikerült végre egy szobából átbútorozni egy 30nm-es garzonba, ami valljuk be õszintén, méretét tekintve még mindig a "nincsenek titkaink egymás elõtt" kategórába esik, viszont feleségem gondolkozását is sikeresen felpiszkáltam. Annál is inkább szükséges volt ez a lépés, mert domináns személy lévén, semmi kedvem vitafórumot tartani, amikor eljön a cselekvések ideje. Ebben pont kapóra is jött a népvándorlás, megtoldva néhány világvége és (összeesküvés)elméletes filmmel.
Mit is csináltam még? Rengeteget olvastam és jegyzeteltem (hála nektek) és elkezdtük feltölteni a készletet. Fagyasztónk nincs, a hûtõ is csak akkora mint egy minibár, de a célnak megfelel. Rizs, bab, sárgaborsó, lencse, tészta, cukor, liszt, fûszer. Darálthús, halkonzerv, és hasonlók. A 4-4 üveg barack és szilva lekvár már saját fõzés. Ezek "sajnos" túl jók lettek, hamar kell utánpótlásról gondoskodni. Pelenka a gyerkõcnek szerencsére egyre kevesebb kell. Városlakóként igencsak korlátozott az önellátási lehetõségünk, de azt hiszem így elsõ körben sikerült stabilizálni magunkat.
A két legfontosabb viszont megvan: a bázis és a családi egyetértés.
Üdv!A hétcégi egyik akciom hogy az aloe vera növendékeket leválasztottam és külön ültettem.Hasznos nõvény.Nekem nagyon bejött.Ajánlom mindenkinek.Csatolmány 6251
Hétvégén túráztunk két napot.
A felszerelés 15Kg körül alakult, élelemmel, vízzel, stb., nem túra zsákokba csomagolva.
Ezzel a pakkal kb 2,5-3 Km/h sebességre voltunk képesek, Vértesi körülmények között.
A felszerelésbõl kb 1-1,5 kilót lehetne lefaragni, kizárólag túra esetére, de volt ez-az, amit tesztelni akartam.
Szóval, edzeni kell még. :)
A tapasztalatokról: a források vize iható forralás nélkül is, csak helyenként eléggé lassan folydogál.
A Kéktúra útvonala rendesen karbantartott, viszonylag sûrûn találhatóak fedett(oldalfal nélküli) menedékek, sütõhelyek, a jelzések követhetõek, frissek, az útkeresztezõdésekben táblák is akadnak.
Felmértem a környezõ településeket, hogy ha úgy hozza a sors, akkor bizony végsõ esetben mástól is el fogom venni. A "kukorica eladó" "hízó eladó" stb. táblák felhívás keringõre. Nem szeretném persze, de ki tudja mit hoz a holnap.
Ha prepper vagy akkor nem kell senkitõl semmit elvenned, mivel ha valami rossz dolog történik akkor neked már van elég készleted. Ha meg mire elfogy a tiéd, addig más már rég megette az összes búzáját, kukoricáját és disznóját. Az nem prepper dolog hogy "megyek és elveszem a másét". :hogymi:
A Doomsday preppers mûsorban egy valaki tervezett ilyesmit. https://www.youtube.com/watch?v=k2TfJ5IpJF8
http://www.theprepperjournal.com/201...e-of-survival/
Nagy botrány lett az epizódból.
Bevittem a bográcskatlant a pajtába, fûst csövet hosszabbítottam, és beüzemeltem.
Hmmm hideg napokon, meleg katlan mellett, lecsöpögõ idei minõségét ellenõrizni. Csatolmány 6254
forum társammal közösen rendeltünk több 100 konzervet és rizst. meglévõ mellé alakul a készlet :D
Honnan rendeltetek ?