Eredeti hozzászóló
P. Dude
Nem tudom. Lehet, hogy az már antiszemitizmusnak tûnik, hogy leírtam, mirõl szól az Ószövetség? Vagyis, hogy a zsdóság a "kinyilatkoztatást" a "bálványimádó" népek tudatos irtásának programjaként értelmezte, és ezt kifejezetten "Jahve" parancsának tekintette. Ezt tõlem lehet antiszemitizmusnak vagy kisnyúlnak is nevezni. A Biblia leírja, bárki elolvashatja, aztán innentõl nekem mindegy, hogy minek nevezzük.
Ha valaki a Talmudot olvassa, és abból negatív értékítéletet von le a judaizmusról, sokan azt is antiszemitizmusnak tekintik, gondolom. Ellenben, ha a tarahumara indián hitvilágról fogalmazom meg például, hogy nem tetszett, amikor összemosták a kereszténységgel, akkor senki sem aggódik azon, hogy esetleg utálnám a tarahumarákat. Ez már számomra elég fárasztó egyébként, hogy bizonyos témákhoz a szólásszabadság 21. századában szájkosár kell. Nyilván meg lehet nézni, hogy a tarahumara hitvilág hogyan viszonyul a nem tarahumarákhoz, az Ószövetség vagy a Talmud pedig hogyan viszonyul a nem zsdókhoz. Vagy, hogy más példát is mondjak, az iszlám hogyan viszonyul a "gyaurokhoz". Vagy a kereszténység hogyan viszonyul a nem keresztényekhez - például "tévedhetetlenként" hirdetett dogma (de fide), hogy aki súlyos bûnt nem gyón meg pap elõtt, annak halála után örök szenvedés a része. Meg lehet ezeket a dolgokat nézni, és mindenki levonhatja a maga következtetéseit. Elvileg errõl szól(na) a szólás- és véleményszabadság.