Nagyon jókat írtál. Azon gondolkodom, hogy a magam életében mit tehetek ebben az ügyben.
Idegen szemetet, kutyagumit nem szoktam szedni, pedig lehetne, ha éppen megyek valahova. Mondjuk munkahelyen kívül máshova nem járok, oda meg bringával és fölpakolva megyek, szóval a szemétszedés olyankor nem jön szóba.
Aminek örülök, hogy szinte egyáltalán nem használok autót, csak biciklit. De nem akarok képmutató lenni: ha éppen úgy adódik, egyszer-egyszer veszek igénybe autós segítséget. De ez ritka.
A szelektív szemétgyûjtést alapszinten betartom, de lehetne ezt sokkal komolyabban.
Háztartási gépet nem sokat használok. A fürdõben van gázbojler. Meg egy hõsugárzó, azt még télen is talán hetente egyszer kapcsolom be, akkor is csak alapfokozatra. Hajszárító, hetente egyszer használom, szintén alapfokozaton. Elektromos borotva, elemes borotva, de csak néhány naponta használom. Porszívó, amit szintén nem viszek túlzásba. :) A hûtõm elég kicsi, és energiatakarékos. Mikró van, azt használom. Mosógép. Gáztûzhely, azt alig használom. Kávéfõzés oldszkúl kotyogósban. Digitális konyhamérleg, általában naponta egyszer mérek rajta. Konyhát, fürdõt nem fûtöm külön. Asztali számítógép (de azt lehet megszüntetem elõbb-utóbb), tévé, tablet, mobiltelefon. Utóbbit ébresztõórának használom, és ritkán sms-re meg telefonálásra. Ennyi. Van egy laptop, azt akkor használom, ha összedugom a tévével filmnézéshez. Zseblámpa az éjjeliszekrényen. :) Kábé ezek vannak. Meg a biciklilámpák.
Minimális tisztítószer és higiéniai termék. Csak amire szükségem van.
Gyógyszerek a prepperkedés miatt vannak itthon, de nem használok gyógyszert. Ami meg lejár, azt leadom a gyógyszertárban.
Semmi fölösleges ruha, ami van, azt addig hordom, amíg lehet. :D
Ha sportolok/jógázom, akkor azt itthon, saját testsúlyos edzés, semmi légkondis terem meg eszközpark.
Kajarendelés az sajnos van, ezt vállalom. Rendelem az ebédet, és azt ugye autós futár hozza ki. Meg amióta járvány van, eleve több dolgot rendeltem futárral.
Kábé ennyi. Orvoshoz nem szoktam járni. A sportra és a kajára jobban oda kell figyelnem, hogy önhibámból ne terheljem az egészségügyet és a gyógyszeripart - amik ugye nagyon környezetszennyezõek, rengeteg energiát és pénzt használnak el.
Ja, meg a bogarakat nem nagyon szoktam lecsapni, inkább ha lehet, kiteszem/kiengedem õket az udvarra. :)
Nincsenek illúzióim, hogy mindez globálisan különösebben számítana. De ennyit igyekszem megtenni. Adó 1+1 %-ot olyanoknak ajánlom fel, akik segítenek az állatoknak. Közösségi oldal csak facebook, ott is csak az egyik helyi macskamenhelyet szoktam megosztani, nem tolok mindenfélét, amivel fogyasztásra meg mászkálásra ösztönöznék másokat.
Még azon gondolkodom, hogy 2022-ben majd hova szavazzak. Hogy van-e egyáltalán olyan párt itthon, ami tényleg zöld, és nem kommunista reklámzöld.