ha kikristályosodik, akkor meleg vizbe kell tenni, és visszafolyósodik. De én is jobban szeretem ha kristályos. :D
Printable View
ha kikristályosodik, akkor meleg vizbe kell tenni, és visszafolyósodik. De én is jobban szeretem ha kristályos. :D
Akinek az akácméze kikristályosodik, azt átverték.
A szakirodalom szerint két mézféle marad kb. 30 évig folyós, a tupelofa és az akácfa virágából készült. A tupelofa amerikában él, nálunk csak néhány van arborétumokban.
Kis falumban az akácméz kilója 2300-2500 Ft/kg, a virágmézé (selyemfû, dohány, vegyes virág, repceméz, a tarlóvirágméz, pohánkaméz, stb.) csak 1400-1600 Ft/kg.
mea culpa, belegondolva mifelénk nincs sok akác, szóval biztos hogy nem 100% akác, ezért elõferdordulhat kikristályosodás benne, mivelt kevert méz.
Nem azért írtam, hogy okoskodjak, de itt mi mindig megírjuk egymásnak az átverõs ügyeket is. Sajnos gyakran van ilyen... Egyébként a virágméz is nagyon finom! :thumbup
Tudtad, hogy az ókori Egyiptomban a mézbõl sört is fõztek?
Rákerestem, akác is kristályosodik, csak késõbb...
Az akác akár 1-2 évig is folyékony maradhat, a napraforgó már egy hónap után kõkemény. A kristályosodás a méz tápértékét, energia tartalmát nem befolyásolja. A gondot a kiolvasztás jelentheti. A hirtelen hõhatás ronthatja a méz összetevõinek értékét. Csak lassan, meleg vízben érdemes olvasztani.
Van ahol direkt "beoltják" a mézet kristályos mézzel. Ilyenkor gyakori keverés mellett apró szemû kristályokból álló méz jön létre. Ezt "krém méz" néven árulják. Könnyen kenhetõ, nem folyik le a kenyérrõl, nem folyik szét.
Nekem hihetetlen szerencsém volt most az elmúlt egy hétben:
-szereztem 1000ft-ért meg 1-2 szívességért cserébe 2db viharlámpát, petróleumosat. Majd fogok kérdezni, mivel lehetne kitakarítani õket, meg újrafesteni, mert régiek, de ahogy elnéztem, különösebb bajuk nincs.
-vettem egy elemmel/akkuval mûködõ jóféle zseblámpát. Állítólag eredeti police, hát nem tudom, mert nem találtam neten, de aluvázasnak meg cree-ledesnek tûnik, szigetelésnek gumigyûrû, és boltból, számlával van. Nagyon jó fényt ad, és csak 750(!)Ft-ba fájt. Az oldalkocsi másnap visszaküldött, vegyek neki is egyet :D.
Képek lesznek, ha idõm engedi, sajnos mostanában abból nincs.