Ki fogom próbálni, elég kézkímélõnek tûnik. :thumbup
Ki fogom próbálni, elég kézkímélõnek tûnik. :thumbup
Megtekinthetõ Youtube csatornámon tûzgyújtás csokipapírral elemmel videó.
https://www.youtube.com/watch?v=4yXu_6jpKNo#t=22
Sikerrel kipróbáltam a kézi tûzfúrást száraz solidago szárral.
Hazánkban elterjedt mézelõ növény. Íme a hozzávalók.
Fûzfából hasított deszkatalpat és növényvédelmi faragókést használtam.
Sajna erõs szél fújt, bementem a szerszámos bódémba és ott folytattam.
Nem volt kedvem élesztéket keresgélni, használt géprongyot tettem a talp alá,
erre hullott az izzó fapor. Képen látható a vörösen izzó fapor kupac.
Csatolmány 4807 Csatolmány 4808 Csatolmány 4809
Nem a tûzgyújtásról, inkább az élesztékrõl szól az alábbi kép. Két ujjnyi széles hullámpapír csík, gyertyaviszba áztatva.
A madzagnál fogva könnyen gyújtható, pld kis vattával, szikravetõvel. Lehet, hogy a szétszálazott kender madzag közvetlen szikrával is gyújtható, de azt még nem próbáltam. Mérettõl függõen 11-13 percig szokott égni. Önmagában annyi hõt ad, hogy egy zacskós kávéra való vizet fel lehet vele melegíteni. Ez persze nettó pazarlás. Inkább élesztéknek gazdaságosabb. Csatolmány 4919
Kormol? Nem kicsit! Nagyon!Idézet:
Fõzésre még nem próbáltam, kicsit kormol.
Csak azért próbáltam kávéval, hogy megtudjam, mekkora hõt tud leadni. Tûzifa nélkül pazarlás használni
Vettem egy anódrudat, elméletben magnézium, a boylerbe való, de nem szikrázik, hiába ütögetem a kés fokával.:( acéllal kel csihatolni nem?
A szikravetõt a kés kaparóélével kell mûködtetni mert ha az élén húzod akkor kimegy a kés éle.:)
A magnézium, amíg tömb, tûzveszélyességét tekintve stabil, nem gyullad. A magnéziumreszelék a tûzveszélyes (amíg fokozatosan el nem oxidálódik a felülete, tehát reszeléstõl számítva egyre kevésbé gyullad). Tehát a tiszta magnéziumrúd nem fog szikrát hányni. Fõleg nem ütögetéstõl, mert csak egy acél eszköz durva szélének ("élének") a húzására vet szikrát a ferrocerium (ötvözete).