De adott helyzetben a terepszín sem egészséges, mert ha észreveszek, elõbb lõnek, aztán kérdeznek.
(Ld. Délszláv válság)
Printable View
Egyetértek.
Ilyen helyzetekre van egy öltözékem, ami funkcionálisan "military grade", de nem annak néz ki.
(Kivéve a nadrágot - abból még keresem a tökéleteset).
Fogászati ellenõrzés, üzemorvosi vizsgálat, kéményseprõ.
Azt sem értem mondjuk, hogy a kötelezõ kéményellenõrzést miért szüntették meg. Közben a 4 méter mély udvari kutat, ami 80 éve ott van, kötelezõen jelentsék be az emberek...
- NE ÖLTÖZZÜNK FULL FEKETÉBE! Az az Antifa söpredék, és a rosszban sántikálók öltözete. Ha nem tudunk észrevétlenek maradni, akkor ne egy lopakodó betörõt lásson az, aki meglát minket!
Engem többnyire (rosszabb fajta) biztonsági õrnek, ritkábban gárdistának néznek. Fekete gyakorló sapka, farmer és bomber dzseki.
Ha biochemistry laboratorie felvarrót tépõ zárazok fel, akkor alig gyõznek arrébb menni, ha Rónasági Ütlegbetyár feliratot, akkor is :haha:
Tegnap kinn volt az állatorvos, megnézte a cicát, oltások és féreghajtó macskának, kutyának. Legközelebb egy év múlva esedékes.
Átcsoportosítottam a kajákat, két szekrényt pont megtöltöttem velük. Most rendezett és átlátható a készlet. Így ránézve nem is rossz, azt gondoltam, hogy kevesebb élelmem van. :) A macskaeledelnek elkülönítettem a konyhai kredencet. :)
Meg feltankoltam takarítószerekbõl, és Scitec cuccokból.
Nem tudom, ez passzol-e ide. Elkezdtem ismerkedni a japán nyelvvel. Mehetne akár az off topicba is, de szerintem lehet prepper vonatkozása.
Érdekes, mert álmodtam egy régi ismerõsömrõl. Nem japán témában, csak úgy. Szokatlan volt, mert jó pár éve nem tartunk semmilyen kapcsolatot. Olyan fura volt, hogy álmodtam vele (ráadásul felzaklató témájú), hogy írtam neki, szerencsére megvolt még az e-mail címe.
Aztán levelezgetés közben egyszer csak beugrott, hogy mintha lenne neki régrõl egy alapfokú japán nyelvvizsgája. Meg is kérdeztem, erre kiderült, hogy felsõfokú. :D Meséltem neki, hogy én is szeretnék tanulni japánul. Erre küldött egy tonna anyagot, mindenféle infót és segítséget. Elküldte e-könyvben a magyar nyelvû nyelvkönyveket is, amiket hiába kerestem, mert nem kapni õket, és ahol lehetett korábban, ott is nagyon drágák voltak. Így most már azok is megvannak. :) Egy hatalmas meglepetés volt az egész, ezek szerint ezért is lehetett az álom.
Most egyelõre a Japán percek bloggal kezdtem, amit a Japán Napló csatorna javasolt.
Van a neten ilyen jó gyakorlólap a hiraganához, ott a felsõ sorban már írogattam az "a" hangot. :)
Csatolmány 9022
Aztán majd megérdeklõdöm a japán tanárt is a nyelvtanár ismerõsömtõl, aki mondta, hogy tud ajánlani. Ez a régi ismerõsöm, akivel most újra levelezünk, amúgy 10 év alatt és heti tanárral jutott el a felsõfokú (illetve JLPT N1) vizsgáig.
Ha Japán elfoglalja Magyarországot, akkor jól jöhet. Eredetiben mangát olvasni, esetleg? Vagy online szédíteni japán csajokat? :)
Van két jegyzetem. Két lista arról, hogy miben állok rosszul prepper szempontból, és miben állok jól. Ezeket néztem át és frissítettem õket. Valójában a hátrányos tényezõk között több olyan "rendszerszintû" van, amikkel jelenleg nem lehet mit kezdeni. Arra jutottam, hogy ezek miatt nem is tekintem magamat preppernek, mert az komolytalan lenne. De az elõnyök is jók, mert sokkal elõrébb tartok, mint régebben.
Frissítettem a készletek listáját, élelmiszert, takarítószereket, higiéniai cuccokat meg mindent. Összeírtam, hogy mit lenne érdemes még venni.
Frissítettem a költségvetésemet. Ezt fõleg jól tettem, mert emiatt mentem fel a biciklis oldalra, és így vettem észre az elõrendelésem árának az elszállását.
Most a következõ lépés, hogy kitalálom, mire költsem a felszabaduló pénzt. Az elõleget vissza kell kapjam, abból rögtön le tudom cserélni a fürdõszobai gázbojlert elektromosra. Ennek örülök, mert amikor a kéményseprõ pár hónapja átnézte, akkor javasolta, hogy a következõ 2 évben már legyen lecserélve. Akkor ha minden jól megy, ez még idén meg is lesz. Meg ha most nem kell centizgetnem a lóvét, és pláne nem kell hitelt fölvennem, akkor jobban tudok venni ezt-azt, feltölteni a készleteket.
A biciklis dolgokat megtartom, nem adom el. Egyrészt nagy részük használható a jelenlegi bringámhoz, illetve tartalékba eltehetõ. Másrészt ha késõbb esetleg kedvezõbb lesz a helyzet, és beruházok egy Fatre, akkor ezek a felszerelések már meglesznek.
Vettem mindenfélét, amiket összeírtam a készletlista frissítése után. Hátha megint lesznek lezárások. Október közepén kell majd feltenni a következõ kutyanyakörvet, azt most megvettem elõre. Meg egy nagyobb rendelés volt: alom, alomalátétek, cica Dentalife, macskafüves rágcsa, játékok, és a kutyának is vettem abból a jó szõrzetápoló kesztyûbõl, amit a cica úgy szeret.
Neogranormon kendõ ipari mennyiségben, borotvahabok, hátkefe, havi Multi Pro Plus, negyedévre D-vitamin. A gyógyszertárból feltankoltam Kalmopyrint és Neo Citrant, mert a meglévõk 1-2 hónap múlva lejárnak, meg vettem még 5 doboz narancssárga tetejû Fáma kézkrémet, így most van 8 dobozzal. Meg a jógás és a macska elsõsegélynyújtásos könyvek.
Most szinte örülök, hogy nem lett meg a bicikli, mert ezen is elég sokat idegeskedtem, hogy annyira ki van centizve a lóvé, hogy nem tudom töltögetni a készleteket.
Nálunk most az asszony mondja hogy vegyünk ezt meg azt. 2019-ben még eléggé ellene volt, mindig arról beszélt hogy milyen hülyeség felhalmozni, most meg pont õ mondja hogy jön esetleg egy újabb hullám, meg korlátozások, úgyhogy sok tartós kaját vegyünk, meg töltsük meg a fagyasztót, stb.
:thumbup A legtöbb ember korábban nem tapasztalt ilyet, mint ez a másfél éve húzódó lezárósdi. És valahogy úgy lehettek vele, hogy semmi ilyesmi nem történhet. Talán ez a másfél év most ráébresztett néhány embert, hogy történhet.
Például én még az elején is alábecsültem a dolgot, mert azt gondoltam, hogy az elsõ hullám után nem lesz több (akkoriban mondjuk Merkely Béla is így nyilatkozott, szóval az is elõfordulhat, hogy hazudtak a különbözõ hullámokkal kapcsolatban).
Na azt a negyedéves D-vitamint el is ajándékoztam, úgyhogy most vettem 3 dobozzal. :) Úgy számolom, hogy akkor már idén nem kell vennem magamnak, és a további tervezett ajándék is megvan 2021-re. Meg akkor már vettem még egy doboz Multi Prot, így most az is van október közepéig.
Cikkeznek, hogy itt a 4. hullám, úgyhogy inkább megejtettem negyedév után a féléves fogászati ellenõrzést. Akkor ha minden jól megy, idén már nem kell mennem fogorvoshoz. Anyámnak is szerencsére sikerült lebeszélnem egy jó dokit a szájsebészeten, ott helyben ki is vette a gyökeret, így már neki is minden rendben van a fogaival.
Mindig én írogatok ebbe a topikba, pedig a többiek jóval komolyabban prepperkednek. De azért én örülök ezeknek a dolgoknak. Sok embernek ennyi elõrelátása sincs, és ennyit sem készülget, mint én.
Ma érkezik az új hûtõnk. Azt hiszem majd feltöltöm hússal, majd közvetlen a tél elõtt annyit fogok venni hogy kihúzzuk vele április közepéig. :)
Mivel olvasom az Indexen, hogy valósággal tombol a negyedik hullám (tényleg ezt a szót használták), ma bejártam a várost és 5 helyen bejelentettem az új személyigazolványomat meg a névváltozást. A rendõrségen is a gázpisztoly viselési miatt. Hátha újra jönnek a lezárások, hiszen az oltakozás láthatóan nem fogta meg a covidot. Vagy egy hét múlva kitalálják, hogy ide oda amoda nem mehetek be "oltatlanul". Már tippelni sem lehet, hogy éppen mire készülnek, ill. mit adnak ki Orbánnak.
Az is érdekes amúgy, hogy állítólag 2 éve világjárvány van, de a szkennelés, ügyfélkapu, és pár kattintással elintézhetõ állami hitelesítés korában mind az 5 helyre személyesen kellett bemennem bemutatni az igazolványomat. (Aminek az elkészítéséhez szintén kétszer kellett befáradnom az okmányirodába.) Azért akkora nem lehet az a járvány, ha 2 év után, a "tomboló" negyedik hullám alatt ott tartanak, hogy online sehol sem tudom bemutatni a személyimet. :rolleyes:
Feltankoltam Neogranormon törlõkendõt, G-Bombot, Multi Prot, és Fáma kézkrémet. Utóbbit még nem készültem venni, de úgy voltam vele, hogy inkább bemegyek most a gyógyszertárba. Szerencsém volt, mert volt náluk készleten összesen 5 dobozzal. Pont annyira gondoltam, úgyhogy elhoztam mind az ötöt, így most lehet 8 vagy mennyi.
Sajnálom a Fatbike-ot. Megvettem hozzá elõre annyi mindent... Azt azért nem gondoltam volna, hogy 1 éves elõrendelés után nem érkezik, ill. ennyire felnyomják az árát. Jó múltkor írtam mailt a Malinak, hogy lesz-e újra Mali Mamut magyar Fatbike, de nem is válaszoltak semmit.
Én a nagymotort sajnálom hogy megvettem. Ki gondolta volna hogy alig megyek vele és megáll örökre. Meg nem is kellett, mivel kiderült hogy a robogó-vizsga nagyon könnyû volt és simán elsõre letettem. Gõzöm sem volt róla.
Én most vettem 20 x másfél liter szájöblítõt. Naponta használom, ha pedig minden nap használom, akkor miért ne vennék belõle egy ládával. 10 évre betáraztam belõle. Meg vettem 15 kg Nesquik kakaóport. Meg egy dzsekit is.
Ha minden jól megy, holnapután csináltatok egy részletes vérképet. Inkább kértem időpontot magánlaborba.
Majdnem 1 hónapja meditálok naponta kétszer, nagyon érdekes és jónak érzem.
Tegnap először beiktattam mellé egy jóga programot is. Konkrétan úgy éreztem magam utána, mint aki masszázson volt. :) Nagyon kellemesen ellazultam, pedig elég kötött vagyok, és minden pózt csak 2 teljes lélegzetvételig tartottam ki, szóval ez egy ilyen rövid jóga-rutin volt.
Találtam egy doktornőt, aki hagyományos kínai orvoslással (is) foglalkozik, és nagyon meggyőző a szakmai önéletrajza. Az árai is vállalhatóak, szóval lehet a vérvétel után kérek hozzá időpontot egy általános felmérésre, átbeszélni néhány dolgot, pl. a fülcsengést. És ha javasolja, akkor részt vennék nála akupunktúrás kezelésen.
Megvolt a vérvétel, beszéltem a háziorvossal is telefonon. Jó a vérkép, és a testsúlyom is, viszont a koleszterin meg a vérzsír kicsit magas, arra mindenképpen testmozgást és módosított táplálkozást javasolt a doki. Mondta, hogy ennyi idősen nem kell arra gyógyszer - ez jó, hogy ilyen orvosok is vannak, akik nem rögtön gyógyszerért kapkodnak.
Az már biztos, hogy a Scitec D-vitamin nem placebo, mert 75-től jó a D-vitamin szint, és az enyém majdnem 131, pedig a vérvétel előtti napon be se vettem. :cool:
Mivel a D-vitamin zsírban oldódó, így - szemben pl. a C-vitaminnal - raktározódni tud a szervezetben. Ezért ha esetleg 1-1 nap kimarad, még nem lesz jelentős vitaminszint csökkenés. Az orvosi gyakorlatban úgy is csinálunk D-vitamin pótlást, hogy a beteg kéthetente vesz be egy kapszulát, amiben 20 000 egység vitamin van.
Megejtettem az idei utolsó tervezett vásárlásokat (illetve még cipőt lehet veszek, ja meg mosószert). Szülőknek Aspirin Protect, Omega 3, kurkuma. Magamnak Multi Pro, bár még az előző dobozban is sok van, így szerintem január nagy részére is elég lesz. Neogranormon törlőkendő (valószínűleg az is elegendő lesz januárra is), plusz egy fogkrém, bár van itthon bőven, de ha már ott voltam vettem még egy tubussal. Kutyusnak jutalomfalat, fogtisztító rágcsa, ízületvédő komplex, vitamin és ásványi anyag komplex. Mindenkinek megvettem a karácsonyi ajándékokat, embereknek és állatoknak egyaránt. :) Vettem le némi készpénzt is, hogy legyen itthon. Voltam MHM tüntetésen a kötelező oltás ellen. (Ha úgy vesszük az is a prepperkedés része, hogy próbáljunk megtenni mindent azért, hogy az általános helyzet jobb legyen.) És persze tankolom fel a filmeket és sorozatokat, azokból is készletezem. :) Folytatom a napi jógát, nagyon évezem, már 5 lélegzetvételig tartom a pozíciókat. Megy tovább a napi két meditációs gyakorlatsor is, már kezd a rutin része lenni.
Én kimosom a kis víztároló izéket, megtöltöm azokat is meg még egy hordót. Holnap lehet hogy elégetek egy rakás papírt meg hátraviszem az erdőbe a macskaürüléket. (A 4 macska termeli ám rendesen.) Csütörtökön jó idő lesz, elugrok a postára és boltba. Lehet hogy nem ártana vennem még egy adag borítékot is. Szombaton szintén városba kell mennem, de akkor már nulla fok alatti motorozás lesz. Azután nem akarok menni se hová januárig... Vagy ki tudja meddig...
Ha már így ide vetődtem, rákérdezek, mert pont foglalkoztat a téma!
(P. Dude írt korábban a Városi túlélő blogról, és a túlélő piramisról, ami egy 3 napos rendkívüli esemény túlélésével, az erre való felkészüléssel kezdődik. Nos, kezdőként ez is kihívás, pl. egy 4 tagú család vízszükségletének kiszámítása fogmosással, főzéssel esetleg mosogatással együtt... Ha abból indulok ki, hogy amennyire tudom, egy felnőtt átlagos napi vízszükséglete 2-3l, akkor 2 felnőtté és 2 kistinié legyen mondjuk 8 [2×2,5+2×1,5], és ez még csak az ivóvíz. Szóval, a családnak 3 napra 30 litert biztosan el kellene tenni...)
Milyen kannában hordóban tennél el vizet, ill. az eltartalékolt csapvíz meddig fogyasztható?
És, hogy a topic címénél, ill. a kérdésnél maradjak: tegnap vettem egy zsugor ásványvizet (9 liter), tartós élelmiszereket (tészták, rizs, hántolt árpa, szárazbab, sárgaborsó, ezekhez paradicsompüré, halkonzervek, löncshús konzervek, ill 2 napi reggeli [zabkásák] és 2 napi ebéd [főzelékkkonzervek] mindenkinek. Súlyra és forintra ez is elég volt egy napra...)
Hát, én múltkor ha jól emlékszem az emagon rendeltem ballonos ásványvizet, 5 literes ballonok voltak. Abból rendeltem minimum 3 napra való mennyiséget. Csak ugye annak is van lejárati ideje, amit vettem az fél évig volt jó hivatalosan, úgyhogy addig azért eliszogattam. Ha neten rendelsz nagyobb mennyiséget, érdemes előbb megkérdezni a kereskedőtől, hogy mi a szavatossági idő.
(Mosószert is megvettem, most már személyes vásárlást nem nagyon tervezek az idei évre, meg neteset sem. A cipőt majd még meglátom, de az a bolt úgyis itt van a közelben. De lehet azt majd átteszem januárra.)
Ha van, akkor rozsdamentes borászati hordóba tennék vizet, fénymentesen, pince hőmérsékletre, és belekevernék némi aszkorbinsavat.
Esetleg a vízbe belefújnék lezárás előtt egy CO2 patront.
Így elviekben(!) fél évet is kibírhat.
De ezt egy hozzáértő jobban tudja...
2-3 éves ásványvizes palack alján már apró kristályok jelentek meg, de a víznek semmilyen emberi érzékszervvel érzékelhető baja nem volt. Megittam és még élek. Ha sima csapvizet teszek el, akkor 1-2 hónap után még érezni, hogy kicsit állott víz, de iható. Valószínűleg a gyári palackozású vizet is kezelik valamivel.
Itt az ivóvizes topicban megtalálod a válaszokat. :)
https://magyarprepperforum.us/showth...%C3%B3v%C3%ADz
Amúgy vizeshordó, víztárolásra kifejezetten előírt műanyag tárolók. Legalábbis nekem azokban van. Ha hűvös helyen van jól lezárva, nem megy bele a levegő sem, akkor 10 hónapot is kibír benne a víz (személyes tapasztalat). Utána kezd bepenészedni. Nem árt kezelni egy kicsit a vizet, a tároló(ka)t meg ki kell mosni hipós vízzel és jól kiöblíteni mielótt friss vizet töltesz bele.
Szia,
Pici kiegeszites: Magyarorszagon atlagosan 98 liter a napi vizfogyasztas fejenkent.
Veszhelyzetben ezt celszeru levinni 2-3 literre, de szerintem ebbe a mosogatas mar nem nagyon fer bele.
Bel
Ha ivóvíz nincs sok, akkor valószínűleg lakomák sincsenek, abból kifolyólag meg túl sok mosogatnivaló sem lesz. Egy kis szerencse a szerencsétlenségben.
"Mennyi vízre van szükségünk?
Igen nehéz meghatározni a pontos mennyiséget, hiszen számos tényező befolyásolja azt, elsősorban a testhőmérséklet, ami elpárologtatja azt izzadtság útján. A testhőmérséklet pedig alapvetően a környezet hőmérsékletétől függ, valamint a végzett munka mennyiségétől és intenzitásától. Egy kellemes hűvösben ücsörgő ember vízfogyasztása kevesebb lesz egy melegben dolgozóétól. Ennek ellenére mondhatjuk azt, hogy egy átlagos ember számára, átlagos körülmények között napi mintegy 2 liter folyadékra lesz szükség az életbenmaradáshoz, míg kb. 4 liter folyadékkal érdemes számolni, mint városi túlélőnek. Ez fedezni fogja a szükséges folyadékot szervezetünk számára, ill. valamennyit felhasználhatunk tisztálkodásra, mosakodásra is."
(Városi túlélő - Víz tárolása)
Pici kiegeszites: Magyarorszagon atlagosan 98 liter a napi vizfogyasztas fejenkent.
Akkor mi átlagosan napi 400 litert elpancsolunk? Még jó, hogy legalább nem locsolunk a hálózatról, mint némely csökkent ítélőképességű kertész a szomszédságban, helyette talajtakarással, meg esővízgyűjtéssel próbálkozunk... (Meg nyáron bizonyos dolgokat kint is elvégezhet az ember, és nem kell annyit öblíteni a vécét... Az emberi vizelet, ha jól tudom, a magas nitrogéntartalma miatt a kertben kifejezetten érték...)
Ha ez egy reális szám, márpedig biztosan az, iszonyúan pazaroljuk az erőforrásainkat, nem csoda, hogy vészforgatókönyveken kell gondolkodnunk!
Ezt nem értem. Az elvileg szénsavmentes víz szénsavval van tartósítva? Vagy te kifejezetten a buborékos vízre gondolsz? Szerintem célszerűbb a mentes víz, pl. egy tea valahogy megfőzhető a bajban is, és jót tesz a közérzetnek, úgyhogy én abból tankoltam, és akarok is még.
Na, csak kellett még vásárolnom. Vettem egy pulzoximétert, ami már korábban eszemben volt. Nagy mázlival megúsztam, mert ilyenkor patikába menni katasztrófa. Az elsőbe csak benéztem a csukott ajtón keresztül: az ajtóig álltak az emberek. A másodikban csak egy nő volt előttem. Összevissza szerencsétlenkedett szokás szerint, ahogy általában a gyógyszertárban az emberek. Mintha a közértben a hentesnél válogatna. De szerencsére nem kellett kivárnom mert jött a másik patikus, aki kiszolgált. Persze a pulzoximétert ketten kezdték el keresgélni, hogy hol van, de szerencsére volt.
Plusz észrevettem, hogy a szokásos boltomban 10 % akcióban van a G-Bomb, úgyhogy azt még veszek ajándékba. Ma nem kaptam mert ma érkezik, de ismer az eladó, úgyhogy félreteszi nekem holnapra. Ha még az 5 % kedvezményemet is használhatnám, akkor 15 %-ot spórolnék.
Közben a cipőt is megvettem, még próbálás alatt van, de bármikor visszavihetem ha nem lenne jó a méret.
Én most a víztisztítás kérdésére koncentráltam. Beszereztem egy Katadyn Combi Plus vízszűrőt (230 Euro). A készülék előnye, hogy duplán szűr: a beáramló víz átmegy egy 0,2 um pórusméretű, ezüsttel impregnált kerámiaszűrőn, majd egy aktív szenes szűrőn. (Emellett a bevezető csőnek van egy előszűrője is, hogy a nagyobb részecskék ne jussanak be.) A kerámiaszűrő élettartama a gyártó szerint 50 000 l, vízminőségtől függően. Az aktív szenet 200 literenként ajánlott cserélni. A szűrőben van egy henger formájú elem, ide kell az aktív szén granulátumot tölteni. A szűrő aktív szén nélkül is használható. Egy percnyi pumpálással kb. 1 liter tiszta vízhez juthatunk. A szűrőhöz jár egy kiegészítő készlet is, amivel vízcsaphoz lehet csatlakoztatni, ha pl. a vízhálózat szennyeződne, vagy a csapvíz valamilyen okból nem megbízható minőségű.
Emellett beszereztem harmonika alakban összehajtható, 20 literes víztároló kannákat is. Vettem továbbá kávéfőzőhöz való szűrőpapírt: ha esetleg szűrő nélkül, kémiai úton (pl. Neomagnollal vagy Micropur tablettával) kellene vizet fertőtlenítenem, akkor ezt használnám előszűrésre. Van még egy LifeStraw Family szűrő is még korábbról, és gondolkodom egy UV-fénnyel működő SteriPen beszerzésén.