Eredeti hozzászóló
Tulelo
Nem, a paraszt tanuljon olyat ami hasznos, vagy fontos a mûveltséghez. Azokat a felesleges dolgokat amiket sose fog használni és soha beszélgetésben, de még csak tévés vetélkedõben se hall, azt minek tanulja meg? Ráadásul annak a kárára, hogy az idõt amit rápocsékol, fontos dolgoktól veszi el?
Szerinted a fentiekbõl, amiket írtam, meg az összes többi hasonlóból most hány dolgot tudnék? Semmit. Mivel ami teljesen felesleges haszontalan ostobaság, aminek nem veszi hasznát az ember, azt elfelejti és kész.
Úgyhogy teljesen mindegy hogy mi elég, ha a végén úgyse fogja tudni. Ha azt mondanám hogy fejbõl hirtelen énekelj el egy nem túl híres régi nótát a 6. osztályos énektankönyvbõl, persze fejbõl, és szolmizáld meg kottázd le, akkor meg tudnád csinálni? Mert ilyeneket tanítottak. Én biztos nem tudnám, egy szóra se emlékszek a megtanult dalokból, se a kottázásból, se a szolmizálásból.
Meg egész nap számolok, azzal telik a napom, de a szorzás-osztás-összeadás-kivonás-on, meg százalékszámításon kívül semmit nem használok, mivel felesleges. Kétismeretlenes X-Y-Z, bonyolult egyenleteket sose oldok meg. Az fontos lehet egy NASA kutatónak, de nem nekem és más átlagos ember számára.
Érdekes látni az Angliában takarító barátomat, aki mindenféle iskolákat elvégzett, felsõoktatásban. És takarít. Azt csinálja a diplomájával, amit a nagyanyám csinált a 6 általánosával. A poén, hogy a barátomnak nem tanítottak angolt, csak valami haszontalan nyelveket, úgyhogy ott volt Angliában, nulla nyelvtudással és ott kellett megtanulnia angolul beszélni, mert az iskolában csak a több ismeretlenes matekegyenleteket tanulta, aminek persze sose fogja hasznát venni és valószínûleg már rég el is felejtette az egészet.
Nem azt mondom hogy valaki ne tanuljon, hanem azt hogy az iskolák tanítsanak hasznos dolgokat.
Én sokkal jobban örültem volna ha jobban tanították volna az angolt, mert az tényleg hasznos lett volna.