Az "Ádám és Éva" allegória teljes félreértésétõl eltekintve, ez egy ritka jó, mély összefoglalás! Mindenkinek tudom ajánlani, a szerzõje Bogár László, szintén közgazdász:
https://www.magyarhirlap.hu/velemeny...vagy-nem-lenni
Printable View
Az "Ádám és Éva" allegória teljes félreértésétõl eltekintve, ez egy ritka jó, mély összefoglalás! Mindenkinek tudom ajánlani, a szerzõje Bogár László, szintén közgazdász:
https://www.magyarhirlap.hu/velemeny...vagy-nem-lenni
Ez két érdekes VÉLEMÉNY. Személy szerint pontosabbnak érzem a demagóg/populista jelzõket, mint azt, hogy mély, de hát ez meg ízlés dolga.
Külön kiemelik mindkét cikk végén, hogy a szerzõ közgazdász, de ehhez képest meg elég sablonos dolgokat írnak, és sehol egy konkrét példa. Nem úgy konkrét, hogy most éppen hol milyen intézkedést csinálnak, hanem, hogy ez vagy az a dolog, ilyen meg ilyen helyzetben ehhez és ehhez a következményhez vezetett a történelem során. Abból ki lehetne indulni.
Egy fejfájdítóan fészbúk-bölcsesség szintû, "az emberi lét kirablásának cinikus, gátlástalan hatalomideológiája csupán" megjegyzéssel nagyjából minden, MINDEN közgazdasági hitelességét nullára redukálja az író.
Jó dolog elfilozofálgatni, néha én is szoktam, csak nem nevezem közgazdasági szakértésnek. Ha pedig közgazdaságba szeretnék belemerülni, akkor érdemes felsorakoztatni a számokat meg a tényeket. Abból meg egyelõre nem sokat látok.
Jelenlegi ismereteink alapján az emberi történelem még soha nem ért véget, a társadalmak még sosem zuhantak véglegesen teljes káoszba, és a jövõ még sosem veszett el. Persze ennek ellenkezõjérõl nagyon jó, megindító, drámai hangvételû írásokat lehet összehozni. Csak éppen az nem lesz egybõl igaz.
Ami félelmet generál, az mindig jobban csúszik a médiában. Az, hogy mint emberiség, mekkora haladást értünk el, valahogy kevésbé kerül szóba, pedig talán fontosabb lenne.
Mindketten a Magyar Hírlapnál vannak, tehát az egyik szekértábor emberei. Ennek megfelelõen kell olvasni, és levonni belõle a kötelezõ politizálást. A másik tábor sem tud kibújni a szerepébõl: az index tegnap címlapon, videós anyagban hívta fel a figyelmet arra a súlyos problémára, hogy egy készülõ törvényjavaslat miatt esetleg nem lehet majd megváltoztatni az ember születési nemét. :haha:
Bogár László amúgy évek óta ugyanezt írja bármely téma kapcsán. :) De attól még szerintem jó ez a cikke. Lórántnak az elõzõ írása talán több konkrétumot tartalmazott: https://www.magyarhirlap.hu/velemeny...rnalt-gazdasag
"És sajnos elkezdett kikristályosodni a tudatomban, hogy benne vagyunk az egyik legdurvább szituáció _elejében_, a több más potenciálisan 'legdurvább' forgatókönyv közül, amikre a legfanatikusabb prepperek készülnek, így valahogy még komolyabban kellene stratégiákat alkotni a holnapra nézve."
Bogár László cikke, amit belinkeltem, nagyjából arról szól, amit írsz. Kérdés, hogy mi lehetne a komolyabb stratégia, amit említesz. Épp azért, mert a helyzetben "minden" benne lehet, nem tudjuk, hogy mire kellene készülni.
És hogyan. Például itt a fórumon is írta valaki, hogy a párja szedi a fájdalomcsillapítót, nem tud kezelésre járni. Plusz neki (a fórumozónak) mûtéti idõpontja lenne. Nyilván lehet tárolni mindenfélét, gyógynövényt szedni, el lehet menni bunkerbe. De érdemben "készülni" szerintem már arra sem lehet, hogy fél évig nagyjából áll egy társadalom. Gondoljunk akár arra, hogy jelenleg konkrétan nincs fogászati ellátás. Vagy arra, hogy egy 6 éves gyerek mihez kezdene egy SHTF-ben. Vagy arra, hogy ha tényleg SHTF-re készülnénk, akkor a lõfegyver, muníció az elsõ. (Schopenhauer mondását átköltve: a fegyver nem minden, de fegyver nélkül minden semmi.) Az pedig itthon nem egyszerû.
Úgyhogy nem tudom, mi lehetne az általad említett "komolyabb stratégia" egy "komolyabb" helyzetre. Azon túl, hogy amíg lehet, gyûjtögetem a készleteket, sok ötletem nincs.
Lehet, hogy ez ciki, de nem követem annyira az itthoni politikát meg a sajtót, hogy tudjam, melyik újság melyik táborba tartozik. Ez gondolom jobbos :) Ami nyilván egy értéket jelent a rajongók szemében. Persze, ha van egy ember, akinek vagy csak a jobb, vagy csak a bal keze van meg, arra más szót használunk.
Bogárnak olvastam egy könyvét még régebben, ott mellékhatásként és tragikus következményként kezeli a globalizmus meg a fejlõdés néhány fõ elõnyét. Ahelyett, hogy az új lehetõségekkel ismertetné meg az olvasókat.
De hogy visszakanyarodjunk a témához, a világ nyilván meg fog változni, és a gazdaság is, és igen, ennek vesztesei és nyertesei is lesznek. De eddig nem történt olyasmi az emberi történelem során, amelyhez a világ ne alkalmazkodott volna, és amely véglegesen megtörte volna az elõrehaladásunkat.
Lehet, hogy ez az esemény, vagy a rá adott válaszok minden eddiginél nagyobb változásokat hoznak.
Csak éppen semmi nem utal arra, hogy ezekhez ne tudnánk majd alkalmazkodni. Eddig is ment mindenhez.
Még márciusban Patrick Buchanan, Ronald Reagan egykori kommunikációs igazgatója latolgatta a koronavírus hatásait: https://neokohn.hu/2020/03/16/pat-bu...j-vilagrendre/
Itt már nem is csak a vírus van hatással az egész világra, hanem ez a tüntetési hullám is. Betiltani mindent, ha bárki megsértõdik valamin, akkor az legyen tilos, az ne legyen a tévében, örökre eltörölni az Internetrõl is, eltüntetni embereket 10-15-20 évvel ezelõtt mondott viccekért, átformálni, vagy akár meg is szüntetni a rendõrséget, stb. Ebbõl is lehet egy (erõsen negatív) változás, ami örökre megmarad. Vagy lesz belõle egy polgárháború féle, de az meg szintén komoly és marandandó változásokat hozna.
Szerintem TEOTWAWKI-t akarnak. Az eddigi cikkek, amiket összegyûjtöttem:
Yuval Noah Harari a megfigyelési rendszerrõl: Milyen lesz a világ a koronavírus után? - Harari töprengései
Hazai minisztériumi fanyalgás, hogy kevesen töltik le a VírusRadar applikációt: Víruskövetõ alkalmazás letöltésére kér a minisztérium - Így azonosítja a fertõzötteket
Sutyiban bevezetett aggályos arcfelismerõ rendszer a magyar rendõrségtõl (plusz gyakoribb UFO-észlelések): Elismert UFO észlelések és arcfelismerõ rendõri rendszer - Két dolog amirõl a koronavírus miatt kevesebbet beszélünk
Slavoj Zizek elképzelései az új berendezkedésrõl: Orbánnal vitatkozik és hadikommunizmust is sürget Slavoj Zizek
Fed-hez köthetõ közgazdászok tanulmánya a "kívánt" monetáris kommunizmusról: Monetáris kommunizmus, avagy pénzt a rászorulóknak!
Jeffrey Gundlach víziója az új kommunizmusról: Bemondta a kötvénykirály: külön országokra szakadhat az Egyesült Államok
Robotvezérlésû kórház Kínában, maszkviselést ellenõrzõ robotok, új modellek tömeggyártása a járvány közepén: Elindítják a betegápoló, idõsgondozó humanoid robot tömeggyártását. "A hongkongi Politechnikai Egyetem professzora, Johan Hoorn szerint a világjárvány hozzájárul, hogy hamarabb a piacra kerülhessenek a robotok, mert az emberek felismerik, hogy nincs más lehetõség."
Most már bármilyen távolságból irányíthatóak a járõrözõ/adatgyûjtõ robotkutyák: Álmodnak-e az androidok robotkutyákról?
És persze említhetõ az Antifa amerikai tombolása is. Ahogy TMIB felhívta rá a figyelmet anno, sok felvételen látszott, hogy a zavargók többsége számos esetben nem is fekete volt, hanem szélsõbaloldali fehér fiatalok, kommunisták, anarchisták. Trump már terrorszervezetté akarta nyilvánítani az Antifát. (Nem tudom, hogy végül megtörtént-e.) Szóval az is valamiféle kommunista átalakításról szólt. Aztán jött ugye a botrányos amerikai elnökválasztás, és Biden intézkedései az illegális bevándorlókkal, illetve a fegyvertartási joggal kapcsolatban.
Be akarnak dönteni mindent, és olyan dolgokat csinálnak amibõl nagyon komoly erõszakhullám is lehet, amihez képest a tavalyi 47 halott semminek fog tûnni. A FB-on a legnagyobb fegyvertartó oldalakon egymást kérdezgetik az emberek arról hogy a Demokrata párt vajon polgárháborút akar-e kirobbantani és mind azt írják egymásnak hogy igen.
140.000.000 fegyvertartó... Mi van ha minden 10.000-ik ember mond nemet a lefegyverzésre? Mi van ha minden ezredik? De csak ha minden 10.000.-ik, az is 14.000 ember. A Demokrata párt mindet lemészárolná csak úgy? 5 emberrel azt meg lehet csinálni. 15-el is. Talán 100-al is (Pl. Waco-ban). De 14.000 embert nem lehet csak úgy kivégezni, fõleg nem annyiért hogy nem akarnák feladni az alkotmányos jogaikat.
Teljesen elment az eszük és ha bármi történik, akkor a konzervatívokat fogják okolni, meg mindenkit aki nem Demokrata, és ezen az alapon fognak bevezetni egy elég kemény diktatórikus rendszert. Nem jóslás, csak logikus következtetés abból ami jelenleg folyik.
Félelmetessé kezd válni a helyzet. Az Interneten már teljes a terror, senki nem mert mondani semmit, bárkit örökre eltüntethetnek. Ha valaki színész, híres ember, abból él hogy neve van, az tönkreteszik, de nem is kell híresnek lenni, hiszen listázták a Trump szavazókat és támogatókat, õket is mind kirúgathatják ha akarják. Az is ott van az asztalon, megtörténhet, ahogy sokakkal meg is történt már.
Így darabokra fog hullani az ország.