Akinek ez bonyolult, az meg se próbálkozzon egy Motorolával, aminek a szervíz-menüjében ügyködéssel már fizikailag is tönkre lehet tenni egy rádiót.
Printable View
Én még nem futottam bele ebbe a spec. karakteres dologba.
A B5-nél már fejlesztették a menüt, 27-es menüpont-csatornák elnevezése billentyûzetrõl:
http://www.miklor.com/UVB5/pdf/UVB5_Manual.pdf
:thumbup
Revidiálom az álláspontomat, illetve javítom a tévedésem. Nem az ENTER, hanem a tizedesvesszõ karakterrel van/volt gond. De most újra utána olvasva lehet csak a magyar/angol tizedesvesszõ/tizedespont eltérés a hiba oka. Kipróbálni nem tudom, mert nincs programozó kábelem. Eddig nem volt létszükséglet az állomásokat elnevezni. De mint most is kiderült, jobb saját tapasztalattal leellenõrizni az infót. Majd a januári pihenõ alatt készítek egyet soros portra.
Esetleg valaki nem tudja, hogy a BKV M2 vonalán, az új Alstrom szerelvények rádiói milyen frekvencián adnak? Mert sajnos nem a neten is megtalálható régi frekvencián.
Baofeng UV-5R használati utasítás magyarul
http://cbradio.hu/doc/uv5rm.pdf
Nézem az angol leírásokat és programozó videókat, de nekem az egyenlőre mind kínai. Találtam olyat, hogy "ide nyomj, oda nyomj, ezt meg azt pötyögd be", de az is tele van speciális rádiós szakrövidítésekkel. :hogymi:
A lényeg az lenne, hogy első lépésben a két walkie-talkie tudjon egymással kommunikálni. Ez lenne az alap. Minden tanácsot, magyarázatot, szakszó definiálást, köszönettel elfogadok.
Ezzel mi a helyzet?
"FIGYELEM! Ha a rádiót magadon viseled gondoskodnod kell arról hogy a rádió és az antenna ne kerülhessen 2,5 cm -nél közelebb a testedhez miközben adásra kapcsolod a készüléket."
Miért? Mi történik ha közelebb van 2,5 centiméternél?
"Járműben ne helyezd a rádiót a légzsák fölé, vagy a légzsák felfúvódásakor érintett területre. A felfúvódó légzsák nagy erővel elrepítheti a rádiót, ezzel sérülést okozva a jármű utasainak."
Ez elég fura így a használati utasításban. :hogymi: Ez rádiónál miért van külön kiemelve? Légzsák fölé szerintem kést se érdemes tenni, se szögeket, se mást.
Akkor elsõ lépésben azon a két rádión ugyanazt a frekvenciát kell beállítani és máris egy kommunikációs csatornát használnak. Ez történhet a tasztatúrán, ha van, pl. 446.00625. Ha nincs akkor elõre programozott a készülék és csak forgótárcsa van rajta. Próbáld ugyanazt a csatornaszámot, pl. 8. Az egyikkel adva, a másikon hallanod kellene a forgalmazást.
Oké, kezdem érteni. Van a "channel mode" és a "frequency mode". Mind a kettőt ez utóbbira állítottam. A kijelzőn a számok megegyeznek.
Ezt már betettem valahova, hogy valamelyik mobilnál a menüben mélyen elrejtve is megtalálható.
Vannak olyan kutatások amik szerint az elektromágneses sugárzás okozhat rákos elváltozásokat.
Mobil kimenõ teljesítménye 2W, ezeknek meg már 4-5W. Viszont itt jobb a helyzet, nem szorítod a füledhez :).
Elvileg semmi, de akár meg is rázhatna. Anno eldobattam egyszer a csavarhúzót a rádiómûszerésszel, mikor cserélte az antennát egy motorcsónakon én meg megnyomtam az adásgombot. De az 25W-on adott és szigetleletlen antenna volt.
Ez nem személyes tapasztalat, de ezért nem került egy idõben mobilrádió a légzsákos autókba. Beszerelték a Motorola GM340-et egy légzsákos Seat Cordobába, majd amikor forgalmaztak vele, egyszercsak eldurrant a lufi. Összegerjedt a légzsákjeladó és a rádió. Lehet csak szerelési hiba volt.
Gondolom azért van kiemelve, nehogy per legyen a rádió által okozott sérülések miatt.
A frequencia számok ugyanazok, viszont a csatorna számoknál a felső kettő különbözik. Annak is megegyezőnek kellene lennie?