Mindenkinek meg vannak a maga perverziói:)
Én a tiédet durvának tartom, de elnézem:) Én pl. a tojásos lecsót és a gulyáslevest eszem tejföllel:) Az se semmi, ugye?
Printable View
Igen, a tejföl univerzális ételízesítõ a jelek szerint... A szárma kifejezetten nagyon jó vele!
Egyébként nem rossz kaja amit írtam, a tejfölt szeretem, a kakaóport szeretem, és hallottam egy többgyerekes anyukától, hogy összevegyítve szeretik a csimótái... Kipróbáltam, bejött!
Errõl jut eszembe:
-Hogy készül a mákos-tepertõs pörkölt?
-Véletlenül kettõt lapozol a szakácskönyvben!... :D
Nyírfacukor / gyógyszer technológia:
http://englishrussia.com/2011/04/21/...the-birch-sap/
Szerintem helyzetfüggõ a választás. Megterhelõ életkörülmények, szûkös élelemforrások esetén erõt adó, életmentõ a méz, és haszontalan kalóriamentes édesítõ anyagokból felhalmozni. Normál helyzetben, amikor egy kistányér sütikét megkívánok mert olyanom van, és ott van az orrom elõtt, akkor pedig a Stevia mellé teszem le a voksom, bár tényleg nem egyszerû az íze. :) Viszont nem is olyan rossz, hogy ne tudjam megszokni. Akár ennek, akár a méznek vagy a fehér cukornak a mennyiségét egyébként jól lehet csökkenteni ételeknél, ha úgy használjuk pl. a vaníliát, vagy a kókuszt, ill. ahogy valaki elõttem írta, aszalt gyümölcsökkel is kiváltható az extra édesítés nagyja.
Egyébként saját tapasztalat, hogy sem a tartósításhoz, sem az ízhez nem szükséges a sok cukor - a lekvároknál például leginkább csak a sûrítés kedvéért teszünk egy picit (25 kg gyümölcshöz 0,5 kg-ot!), a legtöbbet meg a bodzalekvár kapja nálunk (alapjáraton 25 kg-hoz 1 kg cukor, ha nagyon savanyú az az évi gyûjtés, akkor pedig 2 kg - ellenben a bio boltival, amiben 40-50% a cukor - :eek::confused:).
Így tudjuk rendes tápláléknak használni a gyümölcstermésünket, és ha hiszitek, ha nem, nem hiányzik belõle a temérdek fehér méreg! ;) (Küldök szívesen ingyen kóstolót is, mert úgyis kell a hely az idei befõzésnek.)
Cukorból egyébként nem élelmezési céllal legalábbis érdemes bevásárolni, mély sebek kezelésére, stb. mégis gazdaságosabb és ugyanolyan jó, mint a méz.
Egyébként kell elhagyni? Én nagyon szeretem, és elvileg szénhidrát, mi bajt okozhat?
Francba... Azért köszi!
A fehércukor a lehetõ legrosszabb tápanyag amit magadhoz vehetsz, egyenesen méreg, kérdezz meg egy orvost.
Ugye károsítja a fogakat, túlsúlyt okoz, savasít, függõvé tesz, kisgyerekeknél olyan hatása van mint a koffeinnek, elvonja a szervezettõl a vitaminokat, károsítja a májat, hasnyálmirigyet, fekélyt , hormonzavart okozhat, stb... Nézz utána.
Moslék, én sem eszem finomított fehér cukrot már jó pár éve, egyedül a reggeli kávémba szoktam rakni egy kiskanállal, de már ahelyett is inkább mézet.
Szia,
Amit sem 1000 eve, sem 10 000 eve NEM ettek az emberek, az nyugodtan elhagyhato.
Persze ha teljesen el akarod hagyni, az komoly kenyelmetlenseget okoz, hiszen akkor atlogos ettermi/bolti kajat nem ehetsz, es sok etelt teljesen mashogy kell elkeszitened, mint eddig.
Szerintem a kristalycukor enyhen egeszsegtelen.
Vagyis a mindennapokban ha lehet, kerulom, helyette inkabb mezet eszek.
De az nem zavar, hogy a regi mennyisegnek mondjuk a 1/4-t elfogyasztom, mert ez a negyed kikerulese nagyon nehez lenne (pl. vasarolt fagyi, sutemeny eseteben vagy cukor van benne, vagy valami sokkal egeszsegtelenebb vegyszer). Ellenben az "edesitoszereket" es a margarint (hidrogenezett noveny zsirt) az teljesen kerulom, egyszeruen nem veszem meg, amiben ilyen van.
Ha lenne BOL-om, akkor abban lenne sok kristalycukor, mert olcso, nagyon hosszan elall (ez azert is fontos, mert extrem lassan is lehet "forgatni" a keszletet), es koncentraltan tartalmazza az energiat. Marpedig legyengulni sokkal egeszsegtelenebb, mint krisztalycukrot enni.
ui. nincs barna krisztalycukor; vagyis van, de csak egyfele modon keszul: eloszor vegyszerekkel kifeheritik a barnacukrot, kikristalyositjak, utana befestik (gyakran ujabb vegyszerrel, jobb esetben karamellel, esetleg a korabban levalasztott anyagot visszateszik). Ami "igazi" (nem festett) barnacukor, az soha nem kristalyos, hanem kisebb-nagyobb tombokben van
Bel
A banán, mangó, papaja ehetetlenül édes, ha hagyják beérni. Márpedig ha nem friss fogyasztásra kerül (olyankor zölden szüretelik, és etilénnel van kezelve, hogy mire kipakolják a tankerbõl, kényszerérett legyen), hanem aszalásra, akkor valószínûleg hagyják, hogy teljesen beérjen. Én banánt ettem éretten szedve, olyan, mintha egy cukortömböt harapdálna az ember.
Szárításkor minden szárazanyag sûrüsödik :)
A fruktóz (gyümölcscukor) és a glükóz (szõlõcukor; a kristálycukorként ismert répacukor/szacharóz tulajdonképpen két glükózból álló diszacharid) között az az alapvetõ biológiai különbség, hogy a glükóz felszívódásához kell inzulin, a fruktózhoz meg nem. Ezért lassabban szívódik fel, és mivel édesebb is, kevesebb kell belõle. Azt mondják, hogy a fele mennyiség elegendõ ugyanolyan édesség-érzethez.
Önmagában fruktózként nem jobb az energia, pont azért, mert máshogy viselkedik a szervezetben, kell a glükóz is. Szerencsére a természetben nincs magában a fruktóz, minden gyümölcsben van mellette szõlõcukor is :)
A kristálycukor önmagában nem azért egészségtelen, mert cukor, hanem azért, mert vegyileg kezelik, ahogy ezt már elõttem is írták. A glükóz (amivé a szervezetedben bomlik) alapvetõ tápanyag, a saját tested is elõállítja, a gyomorban az összes szénhidrát cukorrá bomlik, a bélrendszerben pedig, ahol már biológiai emésztés is van, a zsírsavak is bomolhatnak/szintetizálódhatnak cukorrá (és a cukrok zsírsavvá, fifikás kis élõlények ezek a baktériumok :) ).
A lényeg a mérték. Ha kerülöd az agyoncukrozott ételeket, és ahol tudod, mézzel helyettesíted a kajakészítésnél (a kávéhoz pl. a gesztenyeméz a legjobb szerintem), akkor nincs baj.
ui.: a nyírfalébõl szentségtörés a cukoroldat készítése, azt meg kell erjeszteni bornak :D