Eredeti hozzászóló
glassbox
És a kirajzással mit teszel? Amikor túlszaporodnak a méhek a nagy jóléttõl, letesznek pár királynõ kezdeményt. (bölcsõ) ha ezek kikelnek (és a kasban ez ellenõrizhetetlen) akkor megindulnak a méhek mint a seregélyek és odébb költöznek.
De inkább arról beszélgessünk, hogy belterületen (vidéki kertváros) a város szélén, mennyire maradna életben egy populáció.
Ugye az emberek kertje tele virágokkal, gyümölcsfákkal, az utcák szélén akácosok, a város szélén rétek, mocsarak és földek (repcével, kukoricával, búzával)
Nyilván a belterületen is permeteznek és relatív kevés azért a méhlegelõ, a földeken meg elég durva permetezõszereket használnak. Szóval én terveztem egy keretes méhkast családdal (35-ért már kapni családot és remélem nem azért, mert a költésrothadás korai jeleit vették észre rajtuk, vagy szomszédos családokon, vagy atkásak, vagy akármi) De az egészen biztos, hogy nem fogom elhordani erdõkbe, mert az már tényleg egy hivatás. Hanem kitenném a kert végébe, aztán jólvan. Úgy tudom bejelentés köteles, de engedély nem kell hozzá. 4 méterre kell lennie a kerítéstõl és fel kell tüntetni, hogy méheket tartasz. Érdemes a közvetlen szomszédokat megkérdezni nem allergiás-e valaki a méhekre. (vagy egyszerûen sövény mögé tenni a kaptárat, amit nem látnak, amiatt nem aggódnak.)
Amerikában van egy szabály miszerint kötelezõ kitenni a méheknek vizet a kaptár közelébe! Ez megfontolandó.
másik: Mivel sokan városban is méhészkednek (elképzelésem sincs hogy bírja a populáció) gyanítom kisváros kertvárosi szélén is mûködne.
A hipszter méhkaptárról meg annyit, hogy én magam is designer vagyok és szerintem átgondolt, fenntartható termék, ha letöltöd a hozzá tartozó pdf-et nagyon sok tapasztalt külföldi méhész összevett tudását tapasztalhatod teljesen kezdõ (kifejezetten buta angolok) emberek számára.
Ha nem kerülne ennyibe, hanem mondjuk 50 ezer körül lenne, megvenném.