Na ezt pont próbáltam, késõbb megosztom a tapasztalatokat.
Printable View
Kíváncsian várjuk. :)
A csigákat házastól tedd bele forrásban lévõ citromos (a citromsavtól könnyeben lejön a nyálka) vízbe, 5-10 perc után öntsd le a vizet, húzd ki a házból, vágd le a zsigerzacskót. Kétszer ismételd meg a "talpakkal" ezt a mûveletet, mindegyik után jól mosd át a csigákat. Na ekkor konyhakész, pörköltet, ragut készítsetek ízlés szerint. Õsszel a legjobb, amikor van hozzá vargánya is, egyszerû gombás pörköltet csináltunk már éti csigából, összesen kétszer. Nem hasonlít ízre a zuzára, egyedei íze van, de amúgy finom. Elõször bevitt nagyobb mennyiség okozhat émelygést, hasmenést, nálunk ilyen nem történt. Elvileg hálós zsákban kellene éheztetni, kifosatni õket 3 napig, de ez nálunk kimaradt.
Egy másik receptet is ki fogok próbálni, ehhez kell a széklet mentesítés, valamelyik balkáni nép készíti el így. Egy fém rácsra kell tenni az egyszer leforrázott csigákat házastól, talppal felfele, vékony faszénparázs fölé, egy jó darab zsíros szalonna darabot fel kell szúrni egy rövid nyársra, és a csöpögõ zsírt kell a csigákra locsolni. Mindenestül fogyasztandó.
Jó étvágyat:
Csatolmány 4908
Élve tenni õket a vízbe? Szegények. :(
És az osztriga, élve eszed meg. :)
https://www.youtube.com/watch?v=uM2W9398qdU
Papicáéktól találtam aki kedvet érez annak .....:thumbup
De Salmo kartárs az ötletgazda. :D
..meddig áll el?...tárolható?...értem,hogy finom,de vészhelyzetben sajtot reszelni?..az ötlet azért jó...:thumbup
Mikor mi a csigákat kajálunk a szabadban és nincs sok lehetõség a fõzésre mert kevés a víz , max 1x, hogy azonnal megdögöljenek és hogy könnyebben kitudjuk húzni a házukból.
Utána "belezés", átvágás (hogy ne pöndörödjön a melegtõl) egy alapos mosás, majd szalonna-kolbász szomszédokkal nyársra húzgálva - vagy páccal kenegetve, vagy sörrel locsolgatva - megpirítjuk.
.. mit kétszer ??