Az ilyen hobbit támogatni kell, nagyon hasznos lehet még a késõbbiekben...szerintem vedd rá, hogy próbálkozzon sokféle zöldséggel.
Printable View
Az ilyen hobbit támogatni kell, nagyon hasznos lehet még a késõbbiekben...szerintem vedd rá, hogy próbálkozzon sokféle zöldséggel.
Mintha idén lenne répa is. :)
Hasznos, csak ez a terület túl kicsi.
Mostanában beindultak a közösségi kert programok is..
http://www.avarositanya.hu/
Nagyon rendben van ez mint kezdeményezés, mert kapsz 2X3m-t amin megvalósíthatod nagyratörõ terveidet. csak pályázni kell:)
Ez mondjuk kevéssé prepper dolog asszem
Tényleg..ha tudsz olyan parlagon heverõ városi területrõl, ahol akár gerillában is el lehetne kezdeni egy kis kertészkedést vagy beindította a fantáziád írd meg..
Engem fõleg BP belváros érdekel:)
Feldobok egyett, az Aréna pláza és a lovarda közötti óriási terület...fogadok, hogy magánkézben van, és várja, hogy valamikor majd lakópar kehessen belõle. Addig meg 1 nagy kihasználatlan mezõ, ráadásul a lovarda a szomszédban méginkább elõnyössé teszi a fekvését, mert a szántásához lehetne akár 1 igáslovat is bérelni, valamint folyamatos lenne a trágyautánpótlás..
A lótrágya pedig a legjobb a földekre..
ez Monaco...jum
http://www.flickr.com/photos/alexusa...n/photostream/
Tegnap vettem tesco-s gombatermõ ládát, hát baromi kíváncsi vagyok!
Remélem lesz belõle valami!
Pár éve próbálkoztam a gomba termesztésével. Fõleg saját oltóanyag elõállítása volt a cél, és azt továbboltani termõanyagra.
Sikerült laskagomba oltóanyagot létrehozni, házilag kivitelezve, búza alapra, majd ezt zsákban döngölt eláztatott kukoricaszárra oltottam tovább. Kiraktam az árnyékba egy fa alá, idõnként öntözgettem, és több hullámban nagyon sok kiló gombánk lett.
Ismeritek a csicsókát? Én kb 25 évesen fedeztem fel, mert mifelénk vidéken egyáltalán nem termesztett senki, a boltban nem árulták egyszerûen nem volt az étkezési kultúrám része. Aztán egyszer a piacon nézelõdve szemet szúrt egy gumós növény, amit korábban soha nem láttam.
Megkérdezve az eladótól láttam, hogy igen hasznos növényre bukkantam. Könnyen gyorsan termelhetõ, késõbb megtudtam, hogy finom is.
A csicsóka a nyirkos, üde talajokat kedveli, ahol a talajvíz szintje fél méternél mélyebben van, de a leggyengébb talajokon is megél. Megterem a sekély termõrétegû, kötött, sõt a futóhomok talajú területeken is. Elsõ ültetése úgy történik, mint a burgonyáé. Gyorsan elterjed és állítólag késõbb már szinte kiírthatatlan.
Hasznos beltartalom:
A csicsókagumónak a burgonyánál 5-6-szor nagyobb rosttartalma gátolja az egyéb szénhidrátok és hízlaló tápanyagok felszívódását, fokozza laktató hatását, és meggátolja a székrekedés kialakulását. Kedvezõ biológiai adottságait pedig fokozza a kálium, kalcium, magnézium, foszfor és cink ásványianyag-tartalma, a béta-karotin-, B1–, B2-vitamin, niacin-, és C-vitamin-tartalma. Életfontosságú aminosavként: lizin, arginin, hisztidin, cisztin, triptofán, aszparagin található benne. Növényspecifikus anyagai: kolin, betain, szaponin, quercimeritrin. Gumói fõleg inulint tartalmaznak, keményítõt csak csekély mennyiségben
Én köretnek szeretem a leginkább, húsokhoz kiváló. Vajon megpirítva, sózva, borsozva vegetázva..
Jó étvágyat.
Mellesleg cukorbetegek is fogyaszthatják ha jól tudom.
Egyik évben vetettem párat, de fõzve nem ízlett.
Most megint vetettem egy keveset máshova, majd különbözõ formában megkóstolom.
Elõnye hogy igénytelen, kártevõ ellen sem kellett védenem.
De talán a legnagyobb elõnye a gerillakertészeknek lehet, hogy aki nem ismeri, nem tudja mi az, nem szüreteli le.
Bár szerintem sok fiatal még a krumplit sem ismerné fel, csak ha véletlen kifordul a földbõl :).