-
Vettünk virágföldet, majd csinálunk vele valamit. Anélkül itt nem sok minden marad meg, csak az erdõben van félig-meddig tûrhetõ föld, de az se nagy szám, az is agyagos. A ház körül meg csak homok van, a gazon kívül nem sok marad meg benne. Ültettünk hagymát, az megbírta, de csak addig amíg valami állatok le nem rágták. Meg ezek a nyírfák vagy nyárfák szeretik, ezek kinõnek a homokból is, de szerintem gyümölcsfának ennél több kell. Ez a piros bogyós is már az erdõs részen van. :)
-
Jó, hát a talajjavítás az kb. többezer éves technika, ha akarsz kertet, akkor az megoldható simán :)
-
Van néhány nagy zsákkal talajjavító virágföldünk.
-
Idén nem kapott permetet az õszibarack, meccés is úgy volt ahogy ellestem az évek alatt.....
tehát nem profin...
És csoda mód, most roskadozik.
Eddig miért nem? Nem nagy fa de van rajta dögivel.
-
A barackok erõsen évjáratfüggõek. Persze a metszés is segít, de ha rossz az év, akkor csinálhatsz bármit, nem fog teremni.
A virágföldet közvetlenül ne használd talajjavításra, hanem mondjuk közvetlen a palánták alá.
Elsõ körben, ha homokos a talaj, keverj hozzá szerves anyagot, jó sokat. Ez lehet komposzt is (az erdõ kifogyhatatlan alapanyagot ad hozzá), de simán keverhetsz bele aprított nyesedéket is. Ne sajnáld, mehet jó vastagon :) Ha szikes a talaj, akkor meszet is tegyél hozzá.
A homoktalajok másik baja (ami szintén a kevés szerves anyag miatt van), hogy kevés benne az élet. Szerezz trágyát (csak van valahol farm a közelben), és keverd bele jó vastagon. Én egy talicskányit 2 m2-re szoktam elosztani, én sem sajnálom :)
Mikor ültetsz, vagy magot vetsz, közvetlen a növényhez tegyél érett komposztot, vagy virágföldet. Én úgy szoktam, hogy a palántának kiásott lyukba nem a földet, hanem komposztot teszek vissza. Mikor magot vetek, akkor mélyebb barázdát húzok, mint kell, és az alján megterítem komposzttal, arra megy a mag, és utána temetem vissza a földet.
Ha csinálsz talajtakarást is, akkor a kijuttatott talajjavító anyagokat is megvéded.
Ezzel a módszerrel 3-5 év alatt egész jó kerti talajod lesz, de persze az a legjobb, ha utána is minden évben megcsinálod ezt.
-
Hát akkor 4 évig rossz volt az év?
Lényeg, hogy termett rendesen végre és idén megmenekült az eltávolítástól.
-
Simán lehet még több rossz év is egymás után. Nagyüzemi termelésben pl. azt mondják, hogy a gyümölcsnél egy jó évre jut három rossz.
A barack virágrügyei is mindig elõzõ évben differenciálódnak. Tehát gyakorlatilag nem elég, ha az aktuális év jó, az elõzõnek is jónak kell lennie a jó terméshez. Sajnos a barack az elég érzékeny növény.
-
Anyukámnál is rengeteg szép barack volt idén, nem is emlékszem ilyen évre. Õ nem gondozza, nem metszi, nem permetezi.
-
A mostani az egy kifejezetten jó év volt a legtöbb gyümölcsnek. Nálunk a permetezéshiány miatt eléggé spárta van a fáknak, de mégis termett szépen mind. A melóhelyemen van az iroda mellett egy szilvafa, még sosem termett pár maréknyinál többet, most lett szedve róla több láda.
-
Akkor sok pálinka termett idén :)