Egyébként köszönjük a jó szándékú tájékoztatást.
Printable View
Musk nem szállt be a dogecoinba, hanem folyamatosan trollkodik azzal a twitteren, és el is mondta szó szerint, hogy csak viccel. Aki ezek után azt hiszi, hogy Musk tolja a doge szekerét, arra nem tudok mit mondani.
És a dolog nem a nagyot szakításról szól. Korábban is írtam, hogy nem tõzsdézek, meg nem kereskedek, mert nem értek hozzá. A dolog arról szól, hogy a bitcoin egy monetáris eszközzé vált, kinõtte magát, és mostanra sok nagy cég biztonságosabbnak érzi, mint az usa dollárt. Én úgy vagyok vele, hogy inkább azok véleményét fontolom meg, akik már letettek dolgokat az asztalra. Persze ez nem kötelezõ. El lehet hinni bárkinek bármit :)
A nagy pénz abban kezdett el hinni, hogy a bitcoin is pénz. A pénzeszközeiket, a megtakarításaikat nem csak nemzeti valutába, aranyban, meg kötvényben tartják, hanem elkezdtek bitcoinba is átrakni belõle. A nagy pénz nem kereskedik. A Tesla nem tolja a daytradet, nem is teheti meg, ugyanis szabályozott tõzsdei cég. Itthon ez az Nyrt. kategória. Ugyanígy kifejezetten szigorúan veszik a pénzügyeiket is, nem beszélve arról, hogy az ilyen cégeket közvetve a részvényesek kezében vannak. Ha a nagy tömegek tényleg annyira elvetnék a Tesla bitcoinos lépését, akkor már elkezdett volna esni a részvényárfolyamuk.
De az említett MicroStrategy papírjai például dupláztak tavaly nyár óta. A hozzáértõk nagyon is látják, hogy mit jelent ez a dolog, és ez az árfolyamon is meglátszik.
A bitcoin NEM befektetés. Igen, lehet vele tõzsdézni, vagyonokat keresni, meg elbukni, ahogy bármivel, ami kereskedhetõ tõzsdén. A bitcoin egy pénzeszköz, a maga nemében olyan, mint az euró vagy a dollár. Mikor a forintodat euróra váltod, akkor nem befektetsz, hanem az infláció ellen védekezel. Az eurót lassabban nyomtatják, mint a forintot, tehát a forint mindig gyengülni fog az euróval szemben.
A bitcoint viszont még lassabban nyomtatják (bányásszák), tehát a fiat valuták fognak gyengülni a bitcoinnal szemben.
A nincs mögötte semmi érv meg nagyjából a tavalyi elsõ gazdasági mentõcsomagnál megdõlt, ugyanis a járvány miatti gazdasági esést pénznyomtatással próbálják orvosolni. Tehát kevesebb fizikai dologra jut több papírpénz. Ezt falun úgy mondjuk, hogy nincs mögötte semmi :) Persze elhiszem, hogy sokak szemében ez teljesen rendben van. De ez itt egy prepper fórum... Nyugodtan meg lehet kérdezni az argentinokat vagy a venezuelaiakat, mennyire van rendben a fedezetlen pénznyomtatás.
A kriptovaluták mögött az elosztott hálózat van. Engedély nélkül tudsz értéket továbbítani bárhová, bárkinek, bármikor, olcsón és gyorsan.
A nemzetközi bankrendszer ugyanezt csinálja, meg a western union ugyanezt csinálja, és valahogy senkit nem zavar, hogy 100 dollár küldésére levonnak 10 dollárt, meg két hétig tart az utalás. Jah, és szerintem sokkal-sokkal több energiát igényel a bankrendszer fenntartása, mint a bitcoiné :) Nem tudok számokat mondani, de a nyugati világ összes városában van bankfiók meg pénzintézet :)
Az egész történet arról szól, hogy ha van megtakarításod, akkor érdemes ilyenben is tartani. A fiat pénzben lévõ megtakarításod minden évben veszít az értékébõl. A tõzsdei nagyot szakítunk, meg hurráoptimizmus a skála másik végén van, az sem a legjobb dolog.
Kockázatkerülõként én ezt biztos nem tenném. Az árfolyamváltozást továbbra is spekuláció mozgatja, valamint lelkesedés, ami belõled is árad. Aki most "betenné" a megtakarítását egy ilyen virtuális pénztárcába, annak számolnia kell azzal, rossz esetben töredékére esik a pénze, jó esetben nem lesz baj, sõt még lehet, hogy többet fog érni a megtakarítása, mint amikor betette. De senki nem tudja garantálni, hogy ezek közül melyik jön be.
Nincs kifogásom az ellen, hogy pénzként tekintsünk a bitcoinra. Az ember nyilván megnézi, hogy milyen valutába teszi a pénzét. Ezen az alapon a vietnámi dong-ba is fektethetnéd a pénzed, de nyilván nem teszed. Pedig Vietnám nem az államcsõdjeirõl híres, jobb választás lenne, mint az argentin pesó. Az árfolyamot ugyanúgy a keres-kínálat mozgatja, mint a bitcoin esetén. A kereslet-kínálatot pedig az befolyásolja, hogy mit lehet tudni Vietnámról, az ottani gazdasági, pénzügyi helyzetrõl. A bitcoin esetén nincs ilyen háttér. A keres-kínálatot csak az befolyásolja, hogy mit gondolnak a befektetõk arról, hogy mit gondolnak más befektetõk. Lassan ott tartunk, hogy nem gazdasági, hanem szociológiai szakértelem kell a spekulációhoz.
Javíts ki, ha tévednék, de ha jól tudom az sincs tisztázva, hogy ki (kik) találták ki bitcoint. Mi van ha ez egy trójai faló, amit orosz (vagy kínai, iráni, észak-koreai) hekkerek találtak ki?
Ha ebben érkezik a bevételed és ebben költesz, akkor nem. De ha a megtakarításodat teszed ebbe, akkor már igen (ahogy az is, ha dollárba, euróba, aranyba, vagy állampapírra teszed). Mindegyiknek van valami kockázata. Minél kisebb a kockázat, annál kisebb, de biztosabb a hozam. Visszafelé is igaz: minél nagyobb hozamot ígérnek, annál bizonytalanabb, kockázatosabb.
Lehet, de attól még a többszörösét éri ahhoz képest mint 2 hete. :) A többi az lényegtelen.
Ahogy Musk megemlítette a Signal-t, mire nem csak az a Signal ért rögtön 30x annyit amit megemlített, hanem egy másik Signal cég is 11x annyit ért utána, mert az emberek azt hitték hogy arról a cégrõl beszélt Musk. Szóval ebbõl a szempontból nézve mindegy hogy "beszáll"-e valamibe, vagy trollkodik, vagy csak megemlít valamit mellékesen, vagy akárcsak kimond egy szót, mert úgy tûnik hogy rajta a világ szeme és egy-egy Tweet-jével komoly hatása van a tõzsdére is. :)
Szia Ged,
Alapvetoen egyetertek, de Dream_walker altalad idezett hozzaszolasnak szerintem egy fontos szava az "is", tehat egyaltalan nem azt mondta, hogy csak a bitcoinba tartsa valaki a megtakaritasat.
Bel
Pontosan a kockázatkerülésrõl van szó. Ha megacégek tolnak bele dollármilliókat, milliárdokat, akkor felmerül a kérdés, nekik hogyan lehet ezt? Hiszen el kell számolniuk a tulajdonosok, részvényesek, stb. felé. Kevés kockázatkerülõbb szervezet van a tõzsdei cégeknél. Elég egy rossz facebook bejegyzés vagy elhibázott marketing-kampány, és az árfolyamuk bedõl.
Most pedig bitcoint vesznek. Illetve bitcoint is :) Az az "is" szócska tényleg fontos és lényeges.
A lelkesedésem nagyjából 2-3 éve elfogyott, mióta eleget tanultam a dolog hátterérõl. Azóta sajna egyet kell értenem a variance bloggal, a bitcoinnak van létjogosultsága. Bár õ elég pesszimistán közelíti meg a dolgot, holott jól menõ céget is alapoz a rendszerre.
A bitcoin nem csodaszer, de arra, amire ki lett találva, arra elképesztõ jó. Ahogy a linkelt blogbejegyzés is írja, az internet megfelelõje a pénzszektorban. Szerintem az internet elég nagy változásokat hozott a világba és a társadalomba.
Pont arról beszéltünk párommal valamelyik nap, hogy a jelen helyzetben lehet, hogy az a kockázatos ami régen a kockázatmentes volt, és az a kockázatmentes, ami régen kockázatos volt.
A dollár helyzete nem túl rózsás ugyanis, de a legtöbb országban csapágyasra van hajtva a pénznyomda. Óriási kalamajka lehet világszinten a következõ években. Van egy hozamvédett betéti alapod, ami azóta kockázatmentesnek számít amióta van ilyen, mostanában nem nagyon teljesít infláció felett. De mi van, ha jön az infláció, keményen?
Aranyat érdemes lehet most venni értékmegõrzés szempontjából, de a Bitcoint egyszerûbb tárolni bizonyos szempontból. Bármilyen néhányezer dolláros esést az árfolyamban érdemes kihasználni, ha 42 ezernél vesz valaki, akkor se nagyon tud vele 5 éves távlatban rosszul járni ahogy most látom... sõt. CSak ha lemenne 20 ezer környékére akkor nem szabad eladni, ott éppen nem likvid az eszköz. Cserébe sokkal jobban fog teljesíteni az aranynál.
Ha valaki spekulálni akar az vegyen peercoint. Teljesen legitim cucc, és még elkerülte az emelkedés. Egy ideális világban az lenne a prepper/libertariánus/környezettudatos coin, de hát ez a világ még nem jött el.
Szerintem kockázatmentes befektetés nincs, max. alacsony kockázatú, mint az államkötvény. Persze az államkötvényeken belül is eltérõek a kockázatok (és a hozamok) attól függõen, hogy melyik állam bocsájtja ki. Az ember fia próbálja az elvárt hozamot és a vállalható kockázatot kiegyensúlyozni. Mivel egyre több a fenyegetés (infláció, háború, csõd, stb.) egyre nehezebb megítélni, hogy minek mekkora kockázata van, így muszáj diverzifikálni. Igen, tulajdonképpen a diverzifikálás is egyfajta kockázatkerülés: annak a kockázatát próbáljuk elkerülni vele, hogy minden megtakarításunk egy pillanat alatt elfüstöljön. A jelenlegi helyzet már nem is a profit maximalizálásáról szól, hanem a veszteség minimalizálásról. A dollár a világ elsõ számú tartalékvalutája. Lehet, hogy akik közelebb vannak a tûzhöz már látják a repedéseket a "dollár-oszlopon" és átsúlyozzák a portfóliójukat. Erre van jó pár lehetõségünk, közük a kriptovaluták.
Egyre inkább érezhetõ, hogy valami nagy felfordulás lesz itt, hamarosan.
" A dollár a világ elsõ számú tartalékvalutája."
Ha ilyen ütemben nyomtatják nem sokáig lesz az. Már a vírus elõtt is gyengült ez a pozíció, de most tényleg nem néz ki jól.
Egy államkötvény most szerintem nagyon kockázatos.
Bill Gates szerint nem jó befektetés a bitcoin
"A Microsoft alapítója, Bill Gates nem rajong a bitcoinért, fõleg a kriptovaluta energiaigénye és az ebbõl fakadó környezetterhelés miatt. Gates emellett úgy vélte, hogy nem érdemes olyannak bitcoinba fektetnie, akinek nincs annyi pénze, mint Elon Musknak."
Zuhan a bitcoin árfolyama
"Tovább zuhant a bitcoin árfolyama kedden, a befektetõket megijesztette a világ legnagyobb és legismertebb digitális devizájának közelmúltbeli szárnyalása, ami a tõkeáttételes pozíciók zárását és eladási hullámot váltott ki szerte a világon. A bitcoin az utóbbi egy hónap legnagyobb mértékû napi veszteségét szenvedte el, amikor 45 ezer dollár alá süllyedt értéke. Két nappal ezelõtt, vasárnap több mint 58 ezer dolláron még történelmi csúcson járt az árfolyam."
Ja, a szakértõk a zuhanás elõtt meg arról beszéltek hogy 1 millió dollárra is felkúszhat majd a Bitcoin. Aki most vásárolt be belõle, az megszívta...
Ej, ej.
2010-ben kezdtek elõször beszélni arról, hogy 1 milláig felkúszhat. Akkor ért nagyjából 10 centet. Most 45 ezer dollár körül van. Nem tudom kinek mennyi pénze volt a bankban 2010-ben, de tegye fel a kezét, akinek 450 ezerszer annyi van most...
Aki most vásárolt, az megszívta? Én ezt már rengetegszer hallottam az évek során :D Ki mondja ezt? Most 45k, két hónapja 20k volt, egy éve meg 10k. Hol van a történetben a hatalmas szívás? Igen, volt már 58k is, és majd lesz is még. Ilyen a piac, fel-le megy. Minden eszköznél.
Félre ne értsetek, ha nem tetszik a bitcoin, mint technológia, semmi baj, én sem akarok rábeszélni senkit, csak érdemes ránézni a számokra.
Érdemes ránézni arra, hogy mekkora cégek szállnak be a buliba, mekkora összegekkel, és úgy, hogy valódi befolyásuk nincs a hálózatra, mert az csak a bányászoknak van.
Azt érdemes megnézni, hogy a világ legfejlettebb pénzügyi kultúrájával rendelkezõ Svájc évszázados törvényeket vizsgál felül és változtat meg, hogy az országba csábítsa a kriptós cégeket, mert úgy gondolják, hogy a bitcoin és a kriptó a pénz evolúciójának a következõ lépcsõfoka.
Bill Gates meg az energiaterhelés, ugyebár. Nem értem miért kell egyáltalán mosógépet használni, a kézi mosás sokkal kevésbé terheli a környezetet. Meg ez az egész számítógépesdi is fasság, az abakusz sokkal környezetbarátabb, és kevesebb áram kell hozzá.
Amúgy Gates esetében az angol cikkeket érdemes elolvasni. Nincs semmi valódi baja a bitcoinnal, csak az, hogy decentralizált. Azaz nem tetszik neki, hogy nem lehet õ a fõnök :)
Nem 2010-et mondtam, hanem hogy most. :) 58ezer volt, most 47ezer. Lényeges hogy mikor veszi meg az ember. Igazából sosem lehet tudni hogy mikor-mi dõl be, tehát nem lehet biztosra mondani.
A Dogecoin is bajban van most, 8, 40%-ot csökkent az árfolyama. Musk ellen pedig eljárást indítottak, hogy õ "manipulálta" az árfolyamot. Azzal hogy vásárolt és errõl beszélt is... Az miért lenne tilos?
(Ha jól hallottam akkor viszont a Game-Stop részvények újra megugrott, 40-rõl 114-re. Úgyhogy talán mégsem buknak akkorát vele a kisbefektetõk.) :)
De tessék, itt egy jókedvre derítõ kis kép a nagy emberek kedvencérõl, a dollárról:
https://az705044.vo.msecnd.net/20200...-vs-europe.png
Ebben a cikkben van amúgy, ha valakit a kontextus is érdekel:
https://www.forexlive.com/news/!/usd...tends-20200817
Szóval amit láthatunk, az az, hogy a 2020 elején nagyjából 1 billió dolláros M2 pénzkészlet (azaz bankjegyek és bankszámlákon vezetett pénz) egy év alatt 3,5 billióra nõtt. Az USA gdp-jével nem vagyok tisztában, de gyanítom, hogy a gazdasági növekedés tavaly egy kicsit elmaradt a pénzbõvülés által sugallt 250%-tól.
Tehát ugyanakkora gazdaságra jut háromszor annyi pénz. Ez azt jelenti, hogy hamarosan az infláció mértéke annyira elszaladhat akár pár éven belül, hogy minden háromszor annyiba fog kerülni, mint most. Ebbe nem számoltam bele a most nyomtatott friss pénzt, mert az nem tudom mennyi. Természetesen akinek tavaly háromszor annyi lett a fizetése, annak semmi problémája nem lesz.
Ami még problémás, hogy nem csak az usa lakosok tárcáiban lévõ dollár fog harmadannyit érni, hanem a világ összes pontján lévõ dollár, az is, amelyiket külföldiek birtokolják, szóval az usa kormány most annyira nem lopta be magát a nemzetközi gazdaság szívébe.
A bitcoin kibocsátása bele van rögzítve a programkódba, nem lehet csak úgy nyomtatni, és elinflálni a tulajdonosok készleteit. De mivel ez egy programkód, természetesen egy semmitérõ bolondság. 12 év alatt ugyan egyetlen kék halált sem produkált a rendszer, de fogadjuk el, hogy Bill "megint lefagyott a windows" Gates jobban tudja :D :D
Nincs bajban a doge. A bitcoin sincs bajban. Az euró sincs bajban. A dollár az mondjuk krva nagy bajban van, de egyelõre még kitart.
A piac hullámzik. A doge most nagyjából tízszer annyit ér, mint tavaly ilyenkor. Aki most megvette, vagy éppen a 8 centes csúcson, az várjon nyugodtan a s.ggén ülve, és akkor adja el, amikor feljebb megy az ár. Ilyen a tõzsde. A türelmetlenektõl a türelmesek felé talicskázza a pénzt, ezt pont Warren Buffet mondta, és õ ért a tõzsdéhez. Én azért nem tõzsdézek, mert nem értek hozzá. Az lenne a jó és a helyes, ha más sem tõzsdézne, aki nem ért hozzá. Mert utána csak a panaszkodás megy :D
A GameStop meg egy sima manipuláció. Az alapötlet nem volt rossz, meg is tették, amit meg kell, de most már túltolták.
Az egész tõzsde egy manipuláció, ezt a GameStoppal bizonyították be a Reddit felhasználói. A Wall Street meg berengett és komoly problémájuk lett belõle, ezért beleavatkoztak a GameStop részvények kereskedésébe, hogy a kicsik ne járjanak jól. Annyira nem merültem bele, de valami ilyesmi volt az alap sztori.
Csatolmány 8923
Ez a huf tavalyi teljesítménye amúgy. 27-rõl 33-ig az 24%-os készletbõvülés, ehhez jön hozzá a 4,6%-os gdp-csökkenés. Tehát tavaly óta 1 forint már csak 0,72 forintnyi vásárlóerõt jelent, 28%-kal ér kevesebbet. Megintcsak, aki kapott 28% fizetésemelést, az ugyanott van. Nem kapott emelést, csak nem bukott pénzt.
De nézd a jó oldalát. Át tudod majd váltani dollárra a forintod, értelmes árfolyamon...
Tavaly óta a bitcoin 5x-ben van. 500% emelkedés a vásárlóerõben. A megalkotása óta évente átlagosan 200%-ot emelkedik az árfolyama. Azért, mert nem lehet csak úgy többet nyomtatni. Ezért van az, hogy mostanra a felhasználók száma világszerte átlépte a 100 milliót. Azaz például a magyar populáció tízszerese fogadja el legitim pénzeszközként, szerte a világon.
Ha a bitcoin egy cég lenne:
Csatolmány 8924
Ha esetleg valaki elgondolkodott volna, hogy most már lehet a paypal, venmo, meg hasonlókkal bitcoint venni, egyszerûen, akkor csak annyit tudok mondani, hogy ne. Ezek letétkezelõnek számítanak az iparágban, tehát nem birtokolsz náluk semmit, csak egy ígérvényt, hogy õk majd jól odaadják, amikor kéred.
Ugyanígy váltón és tõzsdén se tartson senki.
Tessék szépen kezelni a privát kulcsot, az a lényege az egésznek.
Amúgy itt ez a két hónapos hozzászólás :)
Szóval most azt hiszem 40 cent, ami kib.szottul hihetetlen, de hát tényleg annyi. Aki februárban megvette a csúcson 8 centen, az most 5x-ben van, ez 400% emelkedés két hónap alatt.
Én nem vettem, nem is szállok be ilyen spekulációkba, csak amit írtam, hogy a napi, héten belüli mozgásokat el kell felejteni, az itt is igaz. A türelem elég fontos dolog.
Az asszony 1 teljes hete próbálkozik belépni a Dogecoin dologba. A számítógép azóta próbálja összehangolni a dolgokat a belépéshez. Valamilyen szinkronizálás kell, két lépésben. Az egyik végzett, de a másik még mindig csak 30%-on van, pedig éjjel nappal megy a gép. :hogymi:
A kriptopénzek használat, pl a egy számítógépes tárca telepítése, ami futtatja esetleg az adott blokkláncot is közepesen macerás tud lenni. Nem felhasználóbarát.
Már a megfelelõ tárca kiválasztása sem az.
Aztán ott van a para amikor küldöd, ha elcseszel egy karaktert soha többé nem látod a pénzed. Arról nem beszélve, hogyha venni-eladni akarsz akkor általában azonosítani kell magad, bár ez usa papírokkal könnyebb lehet, mint a kis magyar lakcímkártyámmal, azt nem nagyon fogadták el...
Apróbb részleteket most nem fejtenék ki, a lényeg az, hogy ez nem a facebook. És azt hiszem, hogy pont ez is a lényeg (ha érted mit akarok mondani).
Miért dogecoin? Te magad írtad, hogy az egész tõzsde egy nagy manipuláció, most elkezdenétek kriptózni, és melyikkel? A legjobban manipulálttal? De mégis miért? Félre ne érts, a doge jó projekt, ugyanis mûködik, és tényleg rengeteg helyen lehet használni, de a körítés az rettenetes. Lehet, hogy egy hét alatt lesz 10x a pénzed, meg lehet, hogy a háromnegyedét elbukod. Ennyi erõvel lottózni is lehet.
Másrészt meg mi is az a belépés? Bányászni akartok? Mi másért kellene szinkronizálni?
Mutatok valamit:
Csatolmány 8978
Másodpercenként van 1 blokk, amiért 10k doge a blokkjutalom, ez mai áron 2500 dollár. Másodpercenként! Elképesztõ verseny van most ott, akkora a bányászati kapacitás, hogy 1 MH/s teljesítménnyel napi 1 centet tudsz keresni. Nem tudom, hogy milyen erõs géppel akartok bányászni, de a komolyabb gamer konfigurációk is ritkán tudnak gigahash mértékû teljesítményt. És rengeteg áram kell hozzá.
Ebben nem nagyon értünk egyet. 5 éve még talán ez volt a helyzet, de ma egy kriptotárca felrakása a biztonsági mentéses kötelezõ körökkel együtt is kb 5 perc. Elõtte meg 30 perc a gugliban megkeresni, hogy "a leginkább kezdõbarát kriptotárca mobilra/asztali gépre, satöbbi". De ha jó tipp kell, akkor használd az Exodust vagy a Trust Walletet, az mindkettõ tényleg szuperegyszerû. A kulcsok legyenek kimentve máshová is, ez mindig fontos, aztán kész.
A küldésnél, fogadásnál kopipasztázni kell a címet, és aztán ellenõrizni.
Az eladás meg a vétel kicsit trükkösebb, ha nincs ATM, akkor váltó kell, ami alapvetõen drága tud lenni, és igen, a legtöbb helyen azonosítás kell. A bankban is azonosítás kell, ez egy ilyen dolog. Amúgy tudtommal az összes magyar váltó elfogadja a magyar lakcímkártyát. De a külföldiek nem is ilyesmit kérnek, hanem közüzemi számlát, amin van a név mellett egy lakcím, "egy lakcím", ha érted mire gondolok.
Amúgy a fészbúkos hasonlattal kapcsolatban meg szerintem nem is annyira az IQ kell ahhoz, hogy valaki kriptózzon, hanem az, hogy képes legyen kihúzni a fejét a seggébõl, és elfogadni, hogy nem biztos, hogy õ tudja jól. Rengeteg, máskülönben értelmes, képzett, okos ember szidja a bitcoint, vagy egyszerûen csak nem foglalkozik vele. Ennek két egyszerû oka van (nem az, hogy hülyék), egyrészt nem tudják, hogy mi a pénz és hogyan mûködik, pontosan ezért nem tudják azt sem, hogy mi a bitcoin, és a pénzzel ellentétben hogyan mûködik. Másrészrõl pedig nem tudják, hogy miért elképesztõen fontos ez a különbség a mûködési mechanizmusban. Nincs normális pénzügyi képzés, és nincs normális gazdaságpolitikai képzés sem manapság. Enélkül meg nehéz érteni a pénzt, a gazdaságot, és a politika hatását a kettõre.
A válasz egyszerû. A Dogecoin az amit ingyen osztogatnak a Redditen. Az asszony azért akar olyat. Én nem hiszem hogy megéri, ha heteken át kell járatni a gépet éjjel-nappal, csak hogy szinkronizálja az ember a Wallet-et... Gondolom csak pár dollár értékben adnak Doge-t, a villanyszámla magasabb lesz, az biztos.
Elvileg az elsõ belépéshez kell a szinkronizálás. Utána nem.
Nem hiszem hogy az asszony bányászni akarna. Gõzünk sincs hogy hogy kell. :)
Amúgy megint megroppant a cripto valuta, a Bitcoin is, meg a Doge is. Biden bejelentett mindenféle olyan dolgot, amitõl a tõzsde is megzuhant, meg vele együtt minden. Szétadóztatnak mindent, mire menekülni kezdtek a befektetõk, eladtak mindent áron alul. Rossz világ jön a gazdaságnak az adóemelõ szoci mentalitás miatt. :(
Megroppant :D :D 5-10% esés a három hónap alatt 300% után azért nem akkora eget rengetõ megroppanás :D
De ezek szerint nektek csak egy dogecoin tárcacím kell. Ehhez nem kell full szinkronizált tárcaprogi. Töltsd le ezt, benne van a doge is:
https://www.exodus.com/download/
A seed szavakat írd le, de papírra, ne digitálisan tárold. Utána a kulcsokat (ne a címet, hanem a privát kulcsot) is írd le, amelyik kriptót használni akarod. Ha csak a doge kell, akkor csak azt. A címedet meg azt hiszem a "receive" gombra kattintva mutatja meg, azt meg lehet adni a redditen.
Amúgy nálatok nem szoci mentalitás van. Az az lenne, hogy "ingyen nyomtatunk magunknak pénzt, nem kell adót fizetni". Nálatok feudalista mentalitás van, ahol az uralkodó megmutatja a népnek, hogy hol a helye, és elveszi azt a pénzt, amely a fedezetlen nyomtatás miatti inflációnak köszönhetõen jött, mint tõkenövekedés.
Én a helyedben gyorsan elkezdenék nézelõdni valahol máshol, mert szerintem legfeljebb pár éve van az usának a nagy viharig.
63.500-ról 49.000-re esett vissza, nem tudom hogy ez mennyire rossz, csak olvastam tegnap este hogy megzuhant minden Biden bejelentései miatt.
Ok, majd mondom az asszonynak hogy neki nem kell a szinkronizálás. Örülnék neki, mert állandóan megy a gépe és a százalékok valahogy nem nagyon akarnak felfelé mozdulni a számlálón. Nekem a kulcsos dolog az kínai, de majd az asszony tudja hogy mirõl van szó. :)
Ha az USA bukik, mindenki bukik. Mikor 2007-ben kipukkadt nálunk a gazdasági lufi, 1-2 hétre rá bedõlt Európa is, Magyarországgal együtt. Sõt, Magyarországnak a mai napig nem sikerült belõle kikászálódni. Most meg még rosszabb lesz a vírus-gazdasági lezárásos dolog miatt.
Mondjuk én amúgy se mennék máshová, nem azért vagyok az USA-ban mert gazdagra keresem magam, hanem elvi és személyes okokból.
De, mégis bányászni akar. Hát, amíg profiálni lehet belõle addig oké. De a szinkronizálásra 17 hetet! ír. Hogy mikor lesz ebbõl valami, ki tudja...
Van egy laptopunk és egy régi desktopunk, esetleg azokat befoghatjuk bányászatra. Mondjuk az áram-számla elég súlyos lesz tõle. Majd kiderül.
Ha van otthol Commodore 64 (és melyik háztartásban ne lenne 2021-ben), akkor nyert ügyetek van. Bányászatra fel! :thumbup :cool:
Commodore 64-gyel is bányászható BitCoin
Van 2 régi mobil, de azok nincsenek hálózatra kötve. Nem tudom hogy simán WIFI-vel mit tudna tenni vele a WIFE. :)
Viszont van egy régi laptop és egy régi asztali gép amit nem használunk.
Azért ennek nézzetek utána még, mert nem fogja kitermelni még a belefeccölt áramot sem. Nyilván lehet bányászni még papíron is, de összehasonlításképpen itt egy lista adott gpuk hashratejérõl.
Gondolom az is számít hogy mi mennyi áramot eszik. Hiába csinál egy kártya 200 dollárt, ha 250 dollárnyi áramot fogyaszt.
Majd mondom az asszonynak. Jó lenne ha rendesen utánanézne, mert az õ projektje és én tuti nem fizetem ki a többlet-villanyszámlát. :nanem:
Mindenki más már most bukott, hiszen a világ összes dollártulajdonosának a pénzét elértéktelenítették. Minden dollár, a világon bárhol, mostanra csak olyan 25 centet ér. A többi országban is van nyomtatás, de az usa-ban venezuela-szintû bukta lesz, utcai szemetesbe gyûjtött papírpénzzel. Az elvi okokkal meg majd jól lehet takarózni, mikor a fogyatékos csimpánzok tömege bûnbakot keres, és mondjuk megtalálja a fehérekben, bevándorlókban, satöbbi. Volt már rá példa. De persze nem szeretném, hogy igazam legyen.
Nem lehet belõle profitálni, legalábbis nem most. Akkor lehetett volna, ha elkezditek a bányászatot 2 évvel ezelõtt. Olcsó volt a hardver hozzá, és kicsi volt a verseny, mert olyan fél cent körül mozgott a doge.
Bele lehet vágni most is, de ha nincs megfelelõ gép hozzá (szupererõs gamer összeállítással lehet összehozni havi pár dollárt), akkor bukó.
Nem leszólásból mondom, de nem értetek hozzá, minek akartok ilyenbe belevágni? Mire beletanultok (egy év minimum), addigra megint leszállóágban lesz a piac.
A legegyszerûbb dolog megvenni a coint (dca segítségével), és tartani néhány évig. Átlagosan évente 200% a BTC emelkedése, és 3-4 évente van egy brutál felfelé ívelõ piac.
Most 2021-ben vagyunk a felívelés kezdetén, innen a sok hozzáértõ szerint benne lehet egy 5-10x. Persze ha a 2 évvel ezelõtti árakkal számoljuk, akkor az inkább 50-100x. Csak ugye két éve mindenki lesz.rta a bitcoint, mert azt írta a zindex meg a portfólió, a gazdasági hozzáértés szuperlatívusza, hogy a bitcoin halott.
Most lett beszinkronizálódva a wallet.
Nem akarunk belevágni (én nem is akartam, csak az asszony), mert már írták hogy mi a pálya, utána is néztem, meg mondtam az asszonynak is. Úgyhogy fogott 5 dollárt, vett belõle Bitcoin-t, majd átváltja a Dogecoin-ra. Megkérdeztem tõle hogy mi a terv, azt mondta hogy semmi, csak kíváncsi hogy érni fog-e valamit késõbb.
Szóval nagyjából ennyi a történet.
Majd mondom neki hogy Redditen is kérjen, ha már ott ingyen osztogatják.
Ahogy nézem olyan ez mint az autóversenyzés. 1905-ben gyenge autókkal is lehetett versenybe szállni, de manapság brutál gépek kellenek az eredményekhez. Tehát a mobilos, laptopos bányászat már a múlté.
Én ebben látom a BTC kockázatát. Sokan csak spekulációs céllal vágtak bele. Nem a bitcointban hisznek, csak a profitban. Ha megint jön (én fog jönni) pár megmondó ember, vagy lehúzó cikk, az árfolyamra komoly hatással lehet. Még akkor is ha hülyeséget írnak (senki sem látja a jövõt).
Mi történne, ha Musk egyszer csak bejelentené, hogy tévedett és kiszáll a BTC-bõl, sõt nem lehet majd BTC-vel fizetni a Teslákért? Egy BTC hívõ kiröhögné, de tömegek szabadulnának meg a bitcointtól és bezuhanna az árfolyam. Musk nem isten, de sokan úgy tekintenek rá.