https://www.youtube.com/watch?v=KfQK-ansjp0
Printable View
Sziasztok,
Gratula a szerzonek, jo lett.
Bel
Ezt komolyan kiprobalom mosasnal, azonban mosogatasnal azt olvastam elzsirosodhatnak a csovek a hideg viztol es mindenfele lerakodast elosegit ha nincs forro vízzel hasznalva. Nyilvan ruhakbol kimosott "kosz" meg az etelmaradek nem ugyanaz, de pl az itt is emlitett olajos esetekben pl mar hasonlonak tunik szamomra a helyzet.
Egyebkent sajnos nem tartottam meg kepeket a projektrol de keszitettem kb. ket eve egy kopulos mosohordot. Adott egy hordo, a fedelen kivagunk vagy furunk adott nyel keresztmetszetenel kicsivel nagyobb lyukat. Vecepumpa fejet felerositjuk pl. gereblye nyelere vagy legalabbis 100cm+ nyelre amit at tudunk vezetni a fedelen. Igazabol en reszeltem bele mososzappant, raengedtem a vizet lezartam es ugye szivattyuzo hatast elerve forgathatjuk a mososzappanos keverekben a ruhat. Sok helyen irtak hogy erdemes megfurkalni a pumpa fejet is.
En nem voltam elajulva tole, kimosni kimosott de nem sokkal jobb mint kezzel mosni. Mondjuk kb ha hatasfokra be kene lonom ido/hatasra azt mondanam nyerunk valami 10%ot. Nem tudok pontos statisztikat mondani hirtelen de az a lenyeg hogy ugyanugy ott kell szivattyuzni felette eleg sok idot, ami testmozgasnak mondjuk nem utolso, de nem tudom vegervenyben megeri-e. A vegen kiontott vizen azert latszik, hogy mukodik, de ugye van mas alternativa is (tuzo nap is pl). Minden esetre en lehet beprobalom majd ujra a konstrukciot de inkabb csak kalandvagybol.
Nos, drága gyermekeim az Úrban s az Űrben, talán (biztosan...) említettem már, hogy én extrém minimalista vagyok. Ezt itt amiatt ismételem el, vállalva az öndicsőítés botrányos bűnét és bűzét, mert nagyonis kapcsolódik e topikhoz annyiban, hogy így RENGETEGET lehet megspórolni, hiszen lényegében majdhogynemcsak a kajára költök!
Mit is jelent az esetemben az, hogy „extrém minimalizmus”? Nos, a következőt:
—Mindössze 14 négyzetméteren élek, beleértve ebbe a fürdőszobát is. Ebből máris következik, hogy e lakás energiaköltsége igazán nem lehet rém magas. Még ha nagyon hideg van akkor se kell sokat fűteni, hiszen a szükséges hő jelentős részét eleve megtermeli a saját testem kisugárzása. (kipárolgása...).
Nincs tévém rádióm, music centerem, egyáltalán semmi elektromos kütyüm se, kivéve egy laptopot, valamint 3 nagy fagyasztót és 1 nagy hűtőt. Igen, ez is belefér a 14 négyzetméterbe... Ez utóbbiak a nyers carnivore diétám miatt kellenek. De MEGÉRI hogy van ennyi fagyasztóm, mert úgy szoktam hogy veszek egy egész állatot, azt én magam darabolom fel, beteszem a fagyasztókba, aztán eszem amíg tart. Így hogy egészben veszem meg, sokkal de sokkal olcsóbb. És boltba menni se kell gyakran.
Nincs kocsim se. Ezzel is rengeteg pénzt megspórolok.
Nincs ágyam, kemény felületen (egy deszkán) alszom már vagy 30 éve. Nincs ágyneműm se, párnám se, nincsenek képek a falon, nincsenek ékszereim. Nincs székem, asztalom, szekrényem, szőnyegem, nem gyűjtök bélyeget, porcelánokat, érméket, egyéb idiótaságokat. Nem vásárolok virtuális tulajdonokat (NFT). Nincs előfizetésem semmi streamingszolgáltatásra. Nincsenek biztosításaim se, teljesen feleslegesek, a biztosítók úgyis mindig átverik az embereket.
Egyáltalán, majdnem minden cuccom belefér mindössze 3 hátizsákba: egy 100 literesbe, egy 52 literesbe és egy 22 literesbe. De épp pár nappal ezelőtt jöttem rá, hogy a középső végülis felesleges nekem...
Konyhafelszerelésem is alig van, talán 3 lábos, egy vágódeszka, 3 kanál (különböző méretűek), 1 villa, és két kés meg 3 fémpohár (azokon kívül amiket a BOB-ba pakoltam). Igazából MÉG ENNYI IS TÚL SOK, de hát énédesistenkém, rabja vagyok a hedonizmusnak, látható... De nincs például semmi elektromos konyhai kütyüm kivéve egy kis egylapos rezsót. (15 dollár az ára mindössze, azaz ebbe se megyek tönkre anyagilag). Nincs turmixgépem, habverőm, citromfacsaróm, meg semmi abból a milliónyi teljesen felesleges izémizéből, amivel egy átlagember a konyhájában rendelkezik. Minek az nekem, elvégre, ha CSAK húst eszem, s még azt is nyersen az esetek 99 százalékában?!
Azaz elenyészően ritkán fordul elő hogy vásároljak bármit is, a kaján kívül. A kaja, ami hús, az persze drága, de egy egész évi feljegyzés alapján az jött ki, hogy még a mai inflációs drágaság mellett is simán kijön havi 500 dollárból. Na az azért nem egy olyan szörnyű nagy összeg még annak se itt az USA-ban, aki rém keveset keres... Ennyit tulajdonképpen még egy feketén foglalkoztatott „undocumented immigrant” is ki kell tudjon fizetni, AMENNYIBEN NEM KÖLTI EL A PÉNZÉT HÜLYESÉGEKRE!
És még utána marad is neki pénze bőven, amiből prepperkedhet tetszése szerint!
És szerintem a havi 500 dolcsi még egy magyarországi fickó számára se túl sok, ha ő is extrém minimalista. Elvégre ez a havi 500 USD, ez durván havi 180 ezer forint. A legtöbben azért mégiscsak többet keresnek ennél nettóba... És vélelmezem, azért Magyarországon még mindig olcsóbb a hús mint az USA-ban, pláne ha közvetlenül a termelőtől veszik meg.
Az hogy nincs pénz prepperkedésre, egyszerűen egy KIFOGÁS, egy önigazolás, ami a lustaságot és a hedonizmust hivatott megideologizálni! Nyilván, arra nem sokan képesek (én sem) hogy atombunkert építsenek maguknak. Csakhogy a prepperkedés 99.99999 százaléka NEM erről szól!
Egészen egyszerűen nem kell elkölteni a pénzünket ostobaságokra, és kész, ennyi. Ellen kell állni a kísértéseknek. Ebben rengeteget segíthet az általam követett sztoikus filozófia...
A prepperkedés sok dolog megvásárlásáról is szól, sőt.
De van az önellátás, az megint más helyzet. Kert, növénytermesztés, állatok.
Ezt meg lehet fejelni az áram hátrahagyásával is, mint az Amishok.
Van a bushcraft (bózótmíves), aki ezt teszi életvitelszerűen, az is önellátó valamilyen szinten. Tegyük fel egy erdei viskóban él, vadászik, halászik és így él.
Van a minimalizmus, ami majdnem mindent visszanyes.
Minden van értelme, de mind más és más. :)
Nem értek egyet azzal, hogy földet kéne művelnünk. Rém rossz ötletnek tartom. Idemásolom amit erről az Összeomlásról írt művemben jegyeztem meg. (Címe: „A világvége már elkezdődött!”):
Na már most, azt a szempontot is illik figyelembe venni, hogy bár pusztán elméletileg vizsgálva a kérdést, esetleg az is érvényes élelemszerzési stratégiának tűnik első blikkre hogy eltárolsz magadnak sok zsák vetőmagvat aztán pedig megműveled a földet, azaz farmerkedel, megtermeled magadnak a (nagyrészt növényi alapú) élelmet... és ténylegesen AKADNAK IS olyan, a túléléssel és katasztrófákra való felkészüléssel foglalkozó videók és könyvek, amikben kifejezetten ezt ajánlják, de én ezzel homlokegyenest ellenkező nézetet vallok! TÖBB OKBÓL IS.
Előszöris, mint azt már részletesen kifejtettem egy előző fejezetben, az emberi fajnak a HÚS az elsődleges, igazi, ősi tápláléka, ez az amire evolveálódtunk, eleve a húsevés miatt lehettünk értelmes lényekké, ez, a húsevés az igazi emberi táplálkozás, angolul „the proper human diet”, és amióta kevesebb húst kajál a fajtánk azóta csökken az agyméretünk is, és mindenféle fura „civilizációs betegségek” tizedelik az embereket, olyasmik, amiket az ősemberek hírből sem ismertek, de még az ókori népek is csak elvétve, messze nem olyan gyakorisággal mint mi manapság! Az ókori népek közül különben még az egyiptomiak azok, akik közül nagy valószínűséggel a legtöbbjüket szintén kínozhatták civilizációs betegségek, akár elhízás és cukorbetegség is, bár valószínűleg még őket se olyan mértékben mint a mi korunk embereit. Erre hogy az egyiptomiaknak is akadtak ilyen nyavalyái, az a szemmel látható bizonyíték, hogy már az önmaguk által készített képeken is majdnem minden egyiptomi embert ábrázoló figura nyilvánvalóan... nos, az nem mondható hogy kifejezetten kövér lenne, de legalábbis túlsúlyos! Eléggé nyilvánvaló ez a képek alapján. S nyilvánvalóan az az oka ennek, hogy az egyiptomiak is főleg növényi alapú táplálékon éltek, elsősorban mindenféle gabonákon. Azt is tudják a történészek, hogy e civilizációs nyavalyák még az egyiptomi uralkodóosztályt se kímélték, például jólismert tény, hogy Kleopátra egyiptomi királynő is fogszúvasodással küszködött, meg más mindenféle kellemetlen egészségi problémákkal is.
Semmi esetre se tartanám tehát jó ötletnek, hogy ne húst együnk az Összeomlás után, pláne mert ÉPP AKKOR, azokban a veszélyessé váló, kiszámíthatatlan időkben lesz a legnagyobb szükségünk minden eszünkre, erőnkre, ügyességünkre, energiánkra, talpraesettségünkre, jó reflexekre, találékonyságra... az a minimum hogy minden szükséges táplálékot megadjunk a testünknek és agyunknak azért, hogy minél jobb eséllyel lehessen képes felvenni a küzdelmet a megannyi kihívással és veszéllyel meg nélkülözéssel szemben!
A másik amiért rém rossz ötletnek tartom a földművelés gondolatát, az az, hogy a Történelem arra tanít, hogy minden korokban, mindig és örökkön örökké - a konkrét társadalmi berendezkedési formától TELJESEN FÜGGETLENÜL! - éppen pontosan a FÖLDMŰVELŐKET zsákmányolták ki a legjobban, legalaposabban, legkegyetlenebbül a többi társadalmi osztályok, az már megint teljesen mindegy, mi volt e földművelő réteg konkrét elnevezése: rabszolgák, parasztok, jobbágyok, zsellérek, mezőgazdasági munkások, stb. A lényeg hogy ők voltak a legjobban kizsákmányolva. Megfigyelhető a rabszolgatartó társadalmakban, hogy még a rabszolgák közül is pont azoknak a rabszolgáknak volt a LEGISLEGPOCSÉKABB élete ott, akik a földművelésre lettek beosztva! Minden másfajta rabszolgának jobb élete volt... persze, nyilván az ő életük se volt irigylésre méltó, szar volt az is rohadtul, így igaz, kimondom, nem finomkodom... de azoknak a rabszolgáknak volt a legislegszarabb élete, akik földet kellett műveljenek!
És hogy miért épp a földművelők voltak mindig a legjobban kizsákmányolva? Nos amiatt, mert ők voltak a legkiszolgáltatottabb helyzetben, épp a foglalkozásuk miatt. Mert gondoljuk csak el, mennyi temérdek fáradozás, izzadtság, kimerítő munka felszántani a földet, majd bevetni, gyomlálni, öntözni, aratni, védeni a termést a dézsmálásra vágyó állatoktól... ez már eleve nem teszi vonzóvá a számomra a földművelés gondolatát, MÉG MANAPSÁG SEM, hát még az Összeomlás után, amikor nem állnának ehhez rendelkezésre modern gépek... azonban ez még mind semmi, mert az igazi nagy gond azután jön, hogy learattad a termést! Mert gondolj csak bele, amíg műveled a földedet, mindenki aki arra jár, láthatja hogy az egy megművelt terület, s mi terem majd ott. Azaz mindenki tisztában lesz vele, hogy amikor eljön a betakarítás ideje, akkor neked sok élelmed lesz valahol a házadban, vagy legalábbis a telkeden. Azaz emiatt VONZÓ PRÉDA LESZEL... És annyi gabonát ami egy egész évre kell neked, pláne ha nem csak neked de egy nagyobbacska család egészének, azt nem olyan egyszerű dolog ám elrejteni! De még ha el is rejted tökéletesen, akkor is tudják majd hogy neked VAN gabonád, azaz akármikor elkaphatnak és megkínozhatnak azért, hogy kivalld, hol a termés. Vagy nem veled művelik ezt hanem megerőszakolják a feleségedet vagy a lányodat, aztán azt mondják hogy a szemed láttára feldugnak neki nemcsak egy hímtagot hanem egy hegyes kardot is a hüvelyébe, ha nem adod elő az azévi termést... Nem finomkodok, szerintem igenis olyan világ lesz akkor, ahol ilyesmik történnek majd!
A földművelés tényleg rettenetesen kimerítő, fáradtságos tevékenység, és rémségesen időigényes is, azaz az embernek aki ezt végzi, se ereje, se ideje nem marad arra, hogy emellett még olyasmit is gyakoroljon hogy fegyverforgatás, önvédelem, stb, azaz nem lesz meg a megfelelő képessége, edzettsége, gyakorlata sem ahhoz, hogy adott esetben megvédhesse magát holmi fosztogatóktól, rablóktól, haramiáktól, erőszakoskodóktól.
És azt se nagyon teheted meg, hogy miután learattad a termést, azt szekérre pakolod és elmész vele valami biztonságosabb helyre. Eleve, nem biztos hogy lesznek szekérhúzásra alkalmas állataid... Manapság se sok helyen van már ló, szamár, vagy igavonásra alkalmas ökör a falvakban. Ami mégis van, azt az első éhínség során megeszik majd az emberek... Ja, igen, épp emiatt ha földet akarsz művelni, esélyes hogy magad kell húzd majd az ekét, hm, hát nem rózsás kilátások az biztos is...
De még ha lesz is valami igavonó barmod amivel elszekerezhetnél, kifigyelhetnek téged a szekérrel. S különben is, akkor ott kell hagyd a házadat, holmijaidat, mindent, sőt magát a földet is... hol szántasz majd jövőre, feltörsz egy szűzföldet valahol?! Mekkora munka az?!
Szóval ez nem tűnik jó bulinak, nagyon de nagyon nem... De meg különben is, előre tudható, hogy a globális felmelegedés miatt hatalmas mértékben megnő majd az aszályos időszakok száma és hosszúsága, ami minden korábbinál rizikósabbá teszi a földművelést, hiszen a termés elszárad majd, már ha egyáltalán lesz ami elszáradjon, mert lehet hogy ki se fog csírázni...
Halálkomolyan mondom, én messze sokkal inkább kész vagyok bevállalni hogy patkányokra meg gyíkokra, kutyákra, macskákra, akármikre vadásszak csapdákkal vagy akárhogyan! Vagy akár csak földigilisztákra! Akar a halál földet túrni, én ugyan nem, de pláne nem akkor, ha aztán az a veszély fenyeget hogy elrabolják tőlem a termést amiért güriztem, sőt talán meg is ölnek érte!
Igen, ha mégis rászánom magam a föld túrására, akkor is csak gilisztákért meg lótetűkért túrom majd azt a földet, nem azért hogy magvakat vessek oda és termesszek valamit... A legtöbb amit el tudok képzelni magamról a földművelést illetően az az, hogy talán öt-hat négyzetméteren termesszek magamnak pár tő fokhagymát. A fokhagyma ugyanis nagyon hasznos lehet bizonyos betegségek esetén, szóval a szememben a fokhagyma nem elsősorban fűszer, hanem sokkal inkább gyógyszer. Ennyit lehet hogy megteszek majd, oké, mert ilyen kis terület megművelése nem nagy fáradság, ugyanakkor azonban jelentős haszonnal járhat alkalmasint (ha megbetegszem és kell az a fokhagyma), ráadásul az se valószínű hogy pár fej fokhagyma olyan csábító zsákmánynak tűnjön valaki számára hogy megkockáztassa a kirablásomat, meggyilkolásomat pusztán ennyiért. Pár fej fokhagymát könnyen magammal is vihetek, ha menekülni kell esetleg. És ha mégis elrabolják tőlem, nem érzem majd úgy hogy katasztrofális veszteség ért, nem úgy, mint ha egy teljes évi búzatermést lopnának vagy rabolnának el, több mázsát, amiért egész évben keményen kellett güriznem... Továbbá, a fokhagymafejeket nem is kell úgy védeni még a rágcsálóktól sem, mint mondjuk a búzát, krumplit vagy kukoricát.
Szóval ez a maximum amit földművelés terén el tudok képzelni magamról, de még ezt is csak esetleg és nagyon talán, azaz még ennek se nagy a valószínűsége. Földművelés?! Ugyan már, a gondolatára is a hideglelős undor és utálat fut végig a hátamon...
Ha ellenben vadászom, akkor messze nem minősülök olyan csábító prédának „szeretett” embertársaim részéről. Mert akkor maximum a nálam levő fegyvereket, meg a hátizsákom tartalmát irigyelhetik meg, ami azonban cseppet sem biztos hogy felér azzal a kockázattal amit a megtámadásom jelent, hiszen evidens hogy védekezni fogok... annyiért tehát nem biztos hogy érdemes megpróbálkozni a kirablásommal. Egy egész évi termésért azonban már nagyonis!
Tehát ez van. Meg kell tanulni az Összeomlást túlélendő, hogy ne legyünk finnyásak, és abszolút minden civilizációs struktúra nélkül is létezni tudjunk, lehetőleg ráadásul boldogan! Nyilván azt nem vitatom, ehhez alaposan, de tényleg ALAPOSAN le kell adnunk a kulturális, civilizációs, és főleg a kényelmi igényeinket, kaja terén meg végképp szó sem lehet a legcsekélyebb finnyáskodásról sem... DE, azért igenis tapasztalatból állíthatom, hogy ez nagyonis LEHETSÉGES! Én már nyers halbelet is ettem...
Sőt, épp pár nappal ezelőtt késő éjjel valamiért kimentem a szabadba, s azt láttam hogy egy valamilyen kismadár épp ott bóbiskol egy alsóbb faágon. Túl óvatlan volt hogy olyan alacsonyan éjszakázott... Jogos prédának tekintettem, gyorsan odakaptam a karommal, elkaptam a markommal... összeroppantottam a fejét, vége lett egy pillanat alatt... majd csak úgy szárazon megkopasztottam, a maradék kis pihéit egy öngyújtó lángjával leperzseltem, azután megettem az egészet úgy ahogy volt cakk-pakk, nyersen, egyedül csak a vastagbelét dobtam ki, de minden mást megettem belőle, és ismétlem megint, NYERSEN, még a fejét is, bordáit is, lábait is, mert megtehettem, olyan gyenge csontjai voltak... ÉS FINOM VOLT!
Na és ebbe bele kell jönni. Ezt igenis gyakorolni kell, ez nem megy egyik pillanatról a másikra. Régen rossz neked és nem fogadnék az életbenmaradásodra, kedves Olvasóm, ha úgy állsz e kérdésnek neki, hogy „oké, majd az Összeomlás után hajlandó leszek nyers patkányt meg gilisztákat enni, de addig minek is, addig eszem az ennél finomabb falatokat, mert miért is ne ha megtehetem”!
Ez nagyon, tényleg nagyon de nagyon rossz és velejéig TÉVES megközelítés! NEKEM SE MENT EGYIK NAPRÓL A MÁSIKRA. Igen, most már profinak mondhatom magam ebben a témában és erre a legkifejezettebben büszke vagyok, ez igaz... de emlékszem, azért a kezdet, na az még nekem se volt könnyű! Az élő földigiliszta lenyelésére amire manapság olyan iszonyatosan büszke vagyok, én is nagyon de nagyon nehezen szántam rá magamat, teljesen őszintén elismerem! MOST MÁR ez tényleg nagyon könnyű, megy egy pillanat alatt, a legcsekélyebb habozás nélkül. Sőt, most már egyenesen étvágygerjesztőnek találom őket... (legalábbis azokat amik jó kövérek, vastagok, hosszúak...) Na de ez MOST van, nem így volt azonban a legelső alkalommal...
Szóval ebbe bele kell jönni, kedves Olvasóm, és bölcs dolog ha már most nekikezdesz ezt gyakorolni, mert ha vársz addig amíg muszáj lesz, akkor nemcsak muszáj lesz neked de minden bizonnyal túl késő is...
Ne ijedj meg, nem azt mondom hogy ezentúl minden nap élő gilisztákat egyél! Még nyers patkányt sem! Mondom ellenben azt, hogy IGENIS ezentúl jó lesz ha minden nap NYERS húst eszel és NYERS belsőségeket, még ha ez a nyers hús és a nyers belsőség nem is patkányból vagy kutyából származik hanem csak tehénből, bárányból, kecskéből, disznóból... Ezt igenis RENDSZERESEN kell egyed, nap mint nap! Ami meg az olyan egzotikumokat illeti hogy élő rovarok, élő giliszták, lótetűk, darázslárvák, nyers polip, nyers veréb, nyers patkány, nyers halbél, stb, ezeket nem muszáj rendszeresen enned, de NÉHA – mondjuk havonta egyszer-kétszer legalább – igen, azért, hogy „edzésben legyél”, hogy GYAKOROLD, hogy MAJD akkor ha nagyon MUSZÁJ LESZ, akkor ne merüljön már fel semmi „lelki gátlás” ami akadályozna téged abban hogy megtedd azt, amit igenis meg kell tenned az életbenmaradásod érdekében!
Az kizárt hogy ezt bepötyögted. Kiejölted és bemásoltad a fél könyvet? De ezt így senki nem olvassa el. Még ha lenne is egy órám elolvasni, tördelve sincs, és megfájdul tőle a szemem.
Meg nem is igazán kötődik ahhoz amit írtam.
A topic az arról szól hogy hogyan kell spórolni arra hogy hasznos dolgokat vásárolhassunk.
De hiszen be is vallottam, hogy a könyvemből idéztem. S ha onnan idéztem, persze hogy úgy tettem hogy copy-paste! Elismerem! De miért baj ez ha a témába vág? Mert szerintem oda vág, hiszen te fentebb az élelem megtermeléséről beszéltél, a mezőgazdaságról, s ezzel kapcsolatban fejtettem ki ellenvéleményt!
Azt írtam hogy az önellátás az más téma, egy más ágazat. Az nem arról szól hogy hogy takarítson meg pénzt valaki arra hogy megvegyen belőle iránytűt, egy jobb kést, stb.
Szerintem a "földművelés" fontos dolog. Itt értem a kis kertet esetemben. Sok mindenre megtanít.
Akinek nincs annak nincs, nyilván a társasház nem ad rá lehetőséget.
Nekünk van, amióta gyermek is lett kicsit "problémás", de azt is áthidaltuk, tök segít 2.8 évesen ha kedve van (és ebből is tök sokat tanul).
Nem beszélve arról, hogy nem a bolti szar, íztelen paradicsomot és paprikát esszük + amiket ezekből lehet eltenni- lecsó stb.
Nagyjából bele olvastam abba amiket írtál, tényleg kő minimalista a témád. Viszont ha jól veszem ki, nem élsz családdal, nem tom van/volt-e, de ezt is be kell kalkulálni,
hogy az emberek java része többed magával él, beleértve min 1 háziállatot is. Azért van ott szükséglet rendesen...
Mi is öten vagyunk, feleség, gyerkőc, 2 macska és jól van ez így!
Rosszul leszel, van ki észre vegye, vagy eccer csak megtalál egy arra járó? Családban se mindig kapják el az agyvérzést pl, de esély van rá és nem lesz tök nyomorult az ember később...
Kicsit úgy érzem, és ne vedd sértésnek, mert nem ez a célom, hogy úgy mint a "túlélő kés" témánál is észreveszem/gondolom, csak ezt/azt tartod jónak.
Hát, ha nem is leírva, de gondolati szinten nem sokan osztják a véleményed szerintem. de nyilván a véleményed fontos, mert abban is van igazság. A spórolós írásodra is értem ezt.
Minegy, nekem ráerőltetősnek tűnik az élet viteled és gondolat meneted. Ennyi.
(Mint a túlélős cuccokat nem használni mert az nem arra van...hát mi a fenére is lenne, ha nem arra, hogy megtanuljuk használni pont azt, ami erre van.)
Nézd, a földművelés szerintem amiatt felesleges, mert mély meggyőződésem hogy a carnivore diéta az egészséges. Növényeket persze hogy ettek az ősemberek is, ezt magam se vitatom, csakhogy ők olyasmit csupán végszükségben ettek, gyakorlatilag csak éhínségek idején. Ennek fényében pedig nem tűnik a számomra jó ötletnek, hogy nagy fáradsággal elkezdjük a földet túrni, szenvedve, kínlódva, csak azért hogy aztán óriási erőfeszítéssel olyasmit termeljünk meg, amit amúgysem egészséges megenni! Legalábbis hosszú távon, tartósan. És még ezt is csak TALÁN sikerül elérnünk, ha nem teszi tönkre a termést a szárazság, vagy a viharok, a vadállatok, a gombásodás, stb. És még ha meg is termeljük, könnyen lehet hogy valaki elrabolja tőlünk.
Ez tehát a számomra se nem tűnik vonzónak, se nem egészséges élelemforrásnak.
Hogy mi lesz velem ha megbetegszem, stb?
Nos igyekszem meggyógyítani magamat! Nemrég azt vettem észre, hogy ki tudja miért, de nőtt két ciszta a herezacskómon. Bocs a szóért, de éppen pont ott. És majdnem a két lábam közt, a tövénél, azaz látni se lehetett, csak tükörrel. Megvolt mindegyik majdnem 2 centiméter átmérőjű.
Bemehettem volna vele a kórházba, de egyrészt szégyellettem mert intim helyen van ugye, másrészt itt az USA-ban a gyógykezelés iszonyatos összegekbe kerül. Na semmi baj, megoldottam magam: fogtam egy kis manikűrollót, fertőtlenítettem alkoholban (ha nem lett volna alkoholom, ecet is megtette volna, vagy tűz), majd ha hiszed ha nem, egyszerűen kimetéltem a cisztát magamból, a folyamatot egy letámasztott tükrön át figyelve, természetesen érzéstelenítés nélkül, mert olyan injekciót nem adnak el „civileknek”...
Tény hogy kellett hozzá némi akaraterő, de élveztem is, mert milyen csodálatos lehetőség is ez hogy bebizonyítsam magamnak az elszántságomat, „keménységemet”, hősiességemet, stb... Persze, bizonyos értelemben nekem ez valóban könnyű volt, mert évek óta gyakorlom a meditációt, koncentrációt, stb.
Ettől persze még egészen biztos hogy idővel meghalok majd. Vagy balesetben, vagy betegségben. NA ÉS?! Senki sem él örökké. A halál az élet természetes része. Már megszületni is életveszélyes, elvégre!
Nekem az ősemberek a példaképeim, emiatt teljesen jogosnak érzem azt is, hogy úgy legyen végem majd valamikor, mint az ősemberek többségének is régen: Egyedül, valami vadászat során, balesetben, vagy valami betegség miatt. És sokáig észre se veszik majd a hiányomat, senkinek sem hiányzok majd, így a tetememet a vadállatok, madarak, rovarok, férgek falják majd fel. De ezzel nekem semmi bajom sincs, ez jogos, hiszen én magam is annyi rengeteg állatot meg rovart, stb faltam fel életem során, illik hát hogy életem végén én is tápláljam őket, a testemmel! Ez a természetes halál, és lett légyen bármilyen fájdalmas is, mély meggyőződésem hogy még mindig sokkal elviselhetőbb sőt EMBERHEZ MÉLTÓBB IS, mint a kórházak intenzív osztályán szenvedni, mozgásképtelenül katéterek és elektródák hálójában, ágyhoz kötve, miközben pelenkázzák az embert...
Az megalázó, igen. A természetes halál, amiről fentebb írtam, az nem. Az normális. Az SZÉP IS, bizonyos értelemben, amint minden szép valamiképp, ami természetes.
Ha nem termelsz növényt, mivel eteted az állatokat amiket később megeszel?
Ha nem eszel sem zöldséget, sem gyümölcsöt, arra pedig van elég orvosi válasz hogy mit okoz. Rengeteg féle vitamin és anyag van a zöldségben-gyümölcsben ami elengedhetetlen az egészséges élethez. Persze, az ősemberek télen kihagyták a növényevést, viszont azok 30-35 éves korukban meg is haltak.
Nem tudod. Nagyapám agyvérzést kapott, órákig feküdt a szobában. Egy barátomnak is baja lett, ő is összeesett, egyedül élt. 3 nap után holtan találták meg. Komoly előny az ha valaki nem egyedül él. Nem mindegy az sem hogy hogy hal meg az ember, mert ha elesel és egyedül vagy, senki sem segít, akkor lehet hogy 2 hétig fogsz úgy lenni és éhen halsz szenvedés közben.Idézet:
Nos igyekszem meggyógyítani magamat!
Hogy a cisztákat kivagdosod magadból az fantasztikus, de nem mindenki vágyik olyasmire. Elvárnád hogy a szülők ne vigyék orvoshoz a gyerekeiket? 2025-ban, nem őskor, de még csak nem is Spárta, hogy a gyenge gyerekeket ledobálják egy szakadékba. :hogymi:
Fogalmam sincs, miért vádolsz olyasmivel hogy nem engedném a gyerekeket orvoshoz vinni! Ez RÁGALOM! Kérlek idézd be pontosan azt a részt a hozzászólásaimból, ahol szerinted ilyesmit állítottam volna!
Hogy mivel etetem az állatokat amiket megeszem, ha nem termelek növényeket? Itt 2 lehetőség van.
1. Nomád pásztorkodás. Biztos tudod ez mi: hajtom a nyájat/csordát, azok legelnek, oszt' jóóóvan...
2. Nem is tartok állatokat. Ellenben vadászom... Mint az „igazi” ősemberek! ÉN EZT PREFERÁLOM.
És azt se hidd, ehhez hogy vadászat, valami hatalmas gyakorlat meg szakértelem kell. Hogyne, van neki olyan változata is... De sokkal könnyebben is kivitelezhető az egész, tudniillik CSAPDÁZÁSSAL. Van bő két tucat erős drótcsapdám, 2 fajta, a vékonyabbik az jó olyasmi ellen hogy nyúl, mókus, nyest, patkány, kutya, macska, mormota, stb, a vastagabbal meg akár őz nagyságú állatokat is el tudok kapni. A csapdázás nem igényel nagy fizikai képességeket, csak türelmet, és némi hozzáértést, azaz hogy ismerjünk pár csapdatípust. És elárulom neked, a közhiedelemmel ellentétben épp a csapdázás a KÍMÉLETESEBB módja a vadászatnak, ellentétben a nyilazással vagy lőfegyveres vadászattal, mert a megsebesített vad órákon és napokon át kínlódik ha elmenekül, végül iszonyú fájdalmak közt múl ki, vagy a vérmérgezés végez vele lassanként. A csapdázásnál azonban NEM az oxigénhiánytól hal meg az állat, azaz NEM fuldoklik! Ez TÉVHIT! Ott az van hogy a drót elszorítja a nyaki verőereket, és így bár bőven volna még oxigén a tüdőben, mégis MÁSODPERCEK alatt, legrosszabb esetben is fél perc alatt meghal! Vagy minimum elveszti a tudatát, s onnantól már semmi se fáj neki. Tehát igen, lehet hogy a csapdadrót elszorítja a légcsövét is, de teljesen mindegy mert akkor se a fuldoklásba fog belehalni, hanem sokkal előbb vége lesz mintsem a légszomj gyötörné.
Tehát nem, nem kell növényeket termesztenem az állatokat táplálandó.
Az meg totális tévképzet hogy az ősemberek 30 vagy 35 évig éltek volna. Ebből annyi igaz, hogy az ÁTLAGÉLETKORUK, az valóban lehetett ennyi, oké. De csak amiatt, mert akkoriban rengeteg gyerek született, ellenben iszonyú magas volt a csecsemőhalandóság, azaz azon egyedek száma akik az első születésnapjukat se élték meg, de pláne nem az öt-hat éves életkort. Ez nyilvánvalóan levitte az átlagéletkort.
Ha azonban egy ősember sikeresen elérte hogy valamiképp felnövekedjék úgy nagyjából 15 éves korig, ami akkoriban cirka a felnőttkort jelentette, annak kezdetét, akkor onnantól kezdve már igen nagy eséllyel megélte ő is a hatvan-hetven évet. Extrém esetben akár a nyolcvanat is.
Igen, elélt addig, mert bár azt én magam se vitatom hogy a mienkénél messze-messze sokkal nagyobb esélye volt neki az olyasféle halálra hogy teszemazt megeszi egy medve, megmarja egy kígyó, leesik egy szakadékba, elcsúszik télen és lábát töri majd halálrafagy, megeszi az agyvelejét egy ellenséges törzs harcosa, vagy valami cifra fertőzőbetegség végez vele amit mi manapság már röhögve meggyógyítunk, EZ IGAZ, ellenben ez ellensúlyozva van azzal, hogy nem fenyegették őt az olyan „civilizációs” betegségek amik minket tömegével sújtanak, s a ROSSZ TÁPLÁLKOZÁSBÓL EREDNEK. Márpedig ilyesmiből temérdek van, íme egy kis lista a teljesség minden igénye nélkül:
—aranyér, depresszió, reflux, érelmeszesedés, terméketlenség, álmatlanság, ingerlékenység, dühkitörések, memóriaproblémák, elbutulás, Alzheimer-kór, ízületi bántalmak, köszvény, ciszták a nők mellében, krónikus hátfájdalom, krónikusfáradtság-szindróma, diszlexia, magas vérnyomás, erekciós problémák, impotencia úgy általában, rák, nem-alkoholos eredetű májelzsírosodás, sztrók, 2-es típusú cukorbetegség, vesekő, epekő, szabálytalan menstruációs periódus, policisztás ovárium szindróma, kézremegés, elhízás, rák, fogszúvasodás, aknék, pattanások, viszkető bőr, száraz bőr, töredező haj, töredező körmök, „táskák” a szemünk alatt...
Az is totális tévedés hogy a növényekben levő anyagokra szükségünk lenne. Ordas nagy tévhit! SEMMI SZÜKSÉGÜNK RÁJUK. A húsban, pláne ha az NYERS, és különösképp ha a hús mellé belsőségeket is eszünk, MINDEN benne van amire szükségünk lehet! Valójában még a közhiedelemmel ellentétben van igenis még C vitamin is a húsban, azért se kell tehát gizgazokat legelnünk! Igaz, a C vitamin tényleg csak a NYERS húsban van benne. És sokkal kevesebb mint a növényekben, de ez nem baj, amennyiben nem eszünk cukrot, a C vitamin messze többsége ugyanis csak a cukorlebontáshoz kell. Ha tehát nem eszünk szénhidrátot, pláne cukrot, akkor a húsban levő kevés C vitamin is elegendő nekünk. Régen a skorbutot egyszerűen nyers hús evésével gyógyították, bizony ám...
Tényleg jó volna ha elolvasnád a könyveimet, ha nem is mind a hatvanvalahányat, de legalább azt a talán három-négyet, amikben ezekről írtam, mert teljesen tévesek az ismereteid e dolgokról. Ez persze nem a te hibád, egyszerűen áldozatul estél a hazug vegán propagandának.
9 milliárd ember nem tud nyájat hajtani és vadászni. A csapdázás még csak nem is legális mindenhol, kutya-macska evés sem. Morálisan is erősen megkérdőjelezhető hogy más elkóborolt háziállataira vadássz és azokat megedd.
Ha mások kutyáját, macskáját eszed akkor valóban nem. De az hogy neked ez így működik, az nem jelenti azt hogy 9 milliárd ember is ezt tudná csinálni, vagy egyáltalán akarná.Idézet:
Tehát nem, nem kell növényeket termesztenem az állatokat táplálandó.
A birka is csak addig legel amíg a fű nő és nincs fél méteres hó és jég alatt. Mert télen elére megtermelt és elraktározott élelmet eszik. A disznó meg moslékot eszik, télen főleg, mert here csak nyáron van. Nagyszüleim falusiak voltak és mindig voltak malacaik. Etetni kell őket, csirkét is, és nem elég az hogy kihajtani aztán ha talál valamit eszik, ha nem akkor nem.
Maximális életkorra kerestem. 100 évvel ezelőtt 48 év körül volt a várható élettartam, kórházakkal, műtétekkel, gyógyszerekkel, meleg otthonnal, meg mindenfélével együtt. Tehát a 30-35 év őskor tekintetével reálisnak tűnik.Idézet:
Ebből annyi igaz, hogy az ÁTLAGÉLETKORUK, az valóban lehetett ennyi
Meg a 361 éves kort. Ne már... Régen sokkal kevesebb ideig éltek az emberek mint manapság. A táplálkozás pont hogy egysíkú lehetett, télen nem ettek bogyókat se, semmit, csak húst. Már ha el tudtak kapni valamit. Éhezés, éhhalál.Idézet:
akkor onnantól kezdve már igen nagy eséllyel megélte ő is a hatvan-hetven évet. Extrém esetben akár a nyolcvanat is.
Ez volt mind régen is. Facebookra szokták kiírni a nyugdíjasok hogy "bezzeg ezek nem voltak régen". Dehogynem. Csak nem mentek el vele kórházba, vagy esetleg a kórház sem tudta megállapítani a dolgokat. Van ami ezek közül simán csak az élettel jár, a korral jár, stb. Persze gondolom, ha egy ősember 30 éves korára meghalt, akkor előtte valószínűleg nem voltak erekciós problémái, tekintve hogy fiatal volt addig és nem érte meg azt a kort hogy beköszöntsön nála az a gond.Idézet:
'—aranyér, depresszió, reflux, érelmeszesedés, terméketlenség, álmatlanság, ingerlékenység, dühkitörések, memóriaproblémák, elbutulás, Alzheimer-kór, ízületi bántalmak, köszvény, ciszták a nők mellében, krónikus hátfájdalom, krónikusfáradtság-szindróma, diszlexia, magas vérnyomás, erekciós problémák, impotencia úgy általában, rák, nem-alkoholos eredetű májelzsírosodás, sztrók, 2-es típusú cukorbetegség, vesekő, epekő, szabálytalan menstruációs periódus, policisztás ovárium szindróma, kézremegés, elhízás, rák, fogszúvasodás, aknék, pattanások, viszkető bőr, száraz bőr, töredező haj, töredező körmök, „táskák” a szemünk alatt...'
Nem hit, alapvető tudomány. Az embernek azért van mindenevű fogazata, mert szüksége van a húsra, de a növényekre is.Idézet:
Ordas nagy tévhit! SEMMI SZÜKSÉGÜNK RÁJUK.
Az vegán aki naponta húst eszik? Akkor te is vegán vagy? Vagy az a vegán aki tudja hogy az embernek mindenevő a fogazata? Vagy most itt nem értem miről van szó... Te most viccelsz? :confused:Idézet:
Ez persze nem a te hibád, egyszerűen áldozatul estél a hazug vegán propagandának.
Ha te húst is eszel, akkor nem vagy vegán, ez oké. Ettől azonban még amit írtál, az vegán propaganda, nem úgy hogy te lennél a vegán aki ezt propagálja, hanem úgy, hogy a vegánok nagy hévvel terjesztik ezeket a HAZUGSÁGOKAT, s ezt rengetegen elhiszik olyanok is, akik amúgy nem vegánok. És emiatt bár ők továbbra is esznek majd NÉMI húst, az igaz, de nem térnek át arra hogy CSAK húst egyenek, tehát esznek a hús mellé gizgazokat IS (épp úgy mint te), s ez megakadályozza őket abban hogy végre meggyógyuljanak, sőt, hogy lehetőleg meg se betegedjenek.
Amit arról írsz hogy az említett betegségek voltak régen is, az bocs, de nevetséges. Mert bár abban tökéletesen igazad van hogy ezek valóban léteztek régebben is, de az a „régebben” szó az ebben a kontextusban mittudomén a nagyszüleinket vagy dédszüleinket jelenti. Igen, voltak ilyen betegségeik nekik is, DE NEM ANNYI, mármint nem olyan gyakorisággal mint nekünk, s nem is olyan fiatal korban betegedtek meg e nyavalyákban, mint mi!
De nem emiatt írtam hogy nevetséges. Hanem amiatt, mert szeretném kihangsúlyozni, én eleve nem is a nagyszülők vagy dédszülők generációira gondoltam! Hanem minimum 10, de inkább 12 ezer évvel ezelőtt! Azaz arra az időre amikor még nem tért át az ember a földművelésre! Na AZOKBAN AZ IDŐKBEN ezek a nyavalyák nem fordultak elő, vagy még legislegrosszabb esetben is csak elenyészően elvétve!
Paleoantropológusok összehasonlították az akkori idők földműves népességeinek csontvázait az akkori idők vadásznépeinek csontvázaival. Az eredmény az, hogy a vadászó életmódot folytatók csontvázain messze sokkal többször találtak törésnyomokat, meg más olyan sérüléseket, amiknek oka minden bizonnyal épp maga a vadászat lehetett, esetleg valami törzsek közti csetepaté. Oké. Igen ám, de a földművelők körében ott is megjelent már a fogszúvasodás, izületi gyulladás, csontritkulás, és rengeteg más olyan betegség amit én fentebb felsoroltam, miközben EZEK a betegségek nem voltak jellemzők azon közösségekre akik megmaradtak vadásznak, azaz SZABADNAK, és nem kértek a földművelésből, azaz nem lettek a föld rabszolgái!
Hanem figyelj csak, mondok neked valamit. Kérlek vedd meg a Paul Saladino által írt azon könyvet melynek címe:
The Carnivore Code. Olvasd el. Én megtettem. Biztos te is tudsz angolul annyira hogy megértsd. Ez a könyv NEM a NYERS carnivore étrendről szól, csak az úgymond „normálisról”, azaz amikor főve vagy sülve eszed a húst. Ez biztos elfogadhatóbb neked, s ez nem is szégyen, én is úgy kezdtem eleinte, később tértem át a nyersre. És nem hiszem hogy egy könyv megvétele óriási anyagi romlásba döntene téged. Úgy tudom a könyv fenn van az Amazonon. Olvasd csak el! Teli van tudományos adatokkal is, amik alátámasztják azt amit mondok.
Ismétlem, nem a NYERS carnivore diétáról szól a könyv, az már csak az olyan „hardcore” embereknek való mint én, de az nincs benne. Remélem a sült vagy főtt hús evését már elfogadhatóbbnak tartod, s bár a szememben az a diéta véletlenül se tökéletes, de még mindig fényévekkel jobb lenne az egészségednek mint amit most eszel.
Szóval hajrá!
Ne meszek "gizgazokat". A banán, alma, paradicsom, krumpli, paprika az miért lenne "giz gaz"? Eleve magyar emberként egyértelmű hogy bele vagyok zúgva a paprikaporba. Ettől nem leszek vegán hogy paprikaport szórok a csirkére.
Nem tudni mennyi, mivel el se jutottak orvoshoz. Egyszerűen csak korábban meghaltak 100-150 évvel ezelőtt az emberek. Nem az unalomba haltak bele, hanem szívproblémákba, rákba, magas vérnyomásba, agyvérzésbe, stb.Idézet:
voltak ilyen betegségeik nekik is, DE NEM ANNYI
10-12 ezer évvel ezelőtt sem volt több orvos és gyógyszer mint manapság.
Miért ne fordultak volna? És miben különbözik az hogy megtermelsz egy almát attól hogy a természetben találsz egy almafát és azt teszed meg?Idézet:
Na AZOKBAN AZ IDŐKBEN ezek a nyavalyák nem fordultak elő
Tehát a vadász csapat a kezét lábát törve elfertőződött és meghalt. A földműveseknek meg volt lyukas foguk, de tovább éltek.
Kihagyom. Én szeretem a paradicsomot és a banánt, és biztosan nem fogok lemondani róla. Főleg hogy a banán pl. olcsóbb is mint a hús. Az meg főleg kizárt lenne hogy lemondjak a tejbegrízről.
Mint a viccben:
A bácsika elmegy az orvoshoz. Adjon neki valami gyógyszert mert sokáig szeretne élni. Orvos kérdi:
- Miért? Nőzik?
- Nem...
- Iszik?
- Nem.
- Dohányzik?
- Nem.
Orvos: - Akkor meg minek akar olyan sokáig élni?
A lényeg hogy az ember azért akar sokáig élni, mert szeret élni, jól él, azt teszi amit szeret, azzal akit szeret, stb. Aki nyomorog és csak elvan a világban, várja hogy jöjjön valami nagy baj ami igazolja a félelmeit, az eleve miért akarna túlélni bármit? Vesztenivalója sincs.
A felkészülés pont arról szól hogy az ember bajban is meg tudja őrizni az alapvető életminőségét és szükségleteit. (Valódi szükségetet.)
Az a finom édes banán amit ismersz, pár száz évvel ezelőtt se létezett még. Az őskori alma kábé a mai vadalmához hasonlított, nagyon savanyú, nem lehet belőle sokat megenni, azaz szénhidrát alig van benne, nem úgy mint a mai almákban. A paprika és paradicsom Amerikából származik, azaz kb az 1500-as évekig nem ismerték Európában, de az indiánok se amíg át nem keltek a Bering-szoroson az őseik azaz az ősemberek nem ismerték, tehát azokhoz se vagyunk hozzászokva. Lényegében a hagyma kivételével meg talán a spenót kivételével MINDEN gyümölcs és zöldség amit ismersz, szimplán nem létezett a jelenlegi formájában még 500 évvel ezelőtt sem. Nézz meg képeket arról, milyen volt a görögdinnye mondjuk 300 évvel ezelőtt...
Rengeteg példát tudnék még felsorolni, de minek... Ahogy az előző topikban is írtam, nem látom értelmét a további diskurzusnak erről, mert minek, meggyőzni nem tudlak azt már látom, megharagítani pedig nem akarlak, mert minek is, attól se nekem, se neked nem lesz jobb.
Szóval köszi az eddigi beszélgetést, és higgy amit akarsz! Sajnos e hit (abban hogy mi az egészséges) nem fog segíteni rajtad, sőt, na de ez már a te döntésed amihez jogod van.
Nem számít mi létezett pár száz évvel ezelőtt. Szerencsére úgy nemesítették hogy a keserű göcsörtös gusztustalanságból kikereszteztek egy édes, finom, egészséges gyümölcsöt.
Tudom honnan származik a paprika és a paradicsom. Örüljünk együtt hogy a világ megkaphatta ezeket a kincseket.
19 évesen úgy lebetegedtem fertőzött hústól hogy kórházban kellett kikezeljenek. De nem segítettek elég gyorsan, úgyhogy kb. 15 évig tartott mire teljesen rendbejöttem.
Amúgy rákerestem, az AI szépen kilistázta:
Betegségek, amiket NYERS hús evésével lehet elkapni
Nyers marhahúsból
E. coli (pl. EHEC) → súlyos hasmenés, veseelégtelenség
Campylobacter
Salmonella
Listeria
Toxoplasma gondii
Taenia saginata (galandféreg – szarvasmarha)
Nyers sertéshúsból
Ez a legveszélyesebb.
Trichinella spiralis (orsóféreg/“fonalféreg” → életveszélyes lehet)
Taenia solium (sertés galandféreg → agyi fertőzést is okozhat – ciszticerkózis)
Yersinia enterocolitica
Salmonella
E. coli
HEPATITIS E (nyers sertésmájban gyakori!)
Nyers baromfiból
Campylobacter (nagyon gyakori)
Salmonella
E. coli
Staphylococcus aureus
Clostridium perfringens
Nyers halból
(Pl. sushi, sashimi, de ott külön kezelt, mélyfagyasztott halat használnak.)
Anisakis (féreg, ami a gyomorfalon átfúrhat)
Diphyllobotrium latum (halgalandféreg)
Vibrio vulnificus (kagylók, osztriga – akár halálos is lehet)
Mi történik, ha valaki CSAK húst eszik (hosszú távon)?
Ez nem fertőzéses téma, hanem hiánybetegségek + anyagcsere-zavarok.
Hosszú távú következmények:
1. Súlyos C-vitamin hiány → skorbut
Csak hús → nincs C-vitamin →
fogínyvérzés
izomsorvadás
gyógyulási zavarok
vérzékenység
súlyos esetben halál
(Az eszkimók azért élték túl, mert nyers fókahájat ettek – abban van C-vitamin.)
2. Rosthiány → székrekedés, bélbetegségek, divertikulózis
A húsban nincs rost, amitől:
romlik a bélmozgás
nő a görcsök és gyulladások kockázata
gyengül a mikrobiom → immunrendszer romlik
3. Vitaminhiányok
Vitamin B9 (folát) → vérszegénység
Vitamin K1 → véralvadási zavarok
A-vitamin túladagolás (máj evése esetén)
E-vitamin hiány → idegrendszeri problémák
Antioxidánsok hiánya → gyulladásos betegségek nőnek
4. Veseterhelés → vesekövek, vesekárosodás
A sok fehérje →
több húgysav → vesekő
több nitrogén → nagyobb terhelés a vesékre
5. Szív- és érrendszeri kockázatok
Attól függ, milyen hús:
vörös hús és feldolgozott hús →
LDL koleszterin nő
plakkosodás
szívinfarktus/ stroke rizikó nő
6. Bélflóra szétesése
A csak hús →
csökkenti a jótékony baktériumokat
növeli a gyulladásos markereket
fokozza a vastagbélrák kockázatát
Összefoglaló röviden
Nyers hús → fertőzések, férgek, ételmérgezés.
Csak húsevés → hiánybetegségek, bélproblémák, szívbetegség, veseterhelés.
Mit csodálkozol azon hogy az AI ezt listázza neked, amikor az AI is kizárólag azon (téves...) adatokból lett betanítva amit a vegán propagandisták és az ultrafeldoigozott élelmiSZARokat előállító gigacégek állítanak elő!
Jellemző az is, hogy a listádba belevetted hogy a C vitamin nincs benne a húsban, holott korábban VILÁGOSAN megírtam neked, hogy C vitamin IGENIS van a húsban, bár igaz hogy csak a NYERS húsban!
Nem figyelsz arra amit írok. Így minek diskuráljunk?
A húsban (izomban) pont nincs C vitamin. Az van a májban, vesében. Húsban nincs. Nyersben sincs igazán.
Honnan van az infó? Húsevő carnivore diétás weboldalról:
https://carnivoresnax.com/blogs/arti...carnivore-diet
Az már jó jel hogy kezdesz kutakodni a témában magadtól is, csak így tovább!
Azt azonban mégsem értem, ha tényleg elolvastad az ÁLTALAD BELINKELT CIKKET, és nemcsak az elejét, akkor honnan vetted azt a TÉVinformációt hogy a húsban NE lenne C vitamin!
Azon az állításodon hogy a húsban nincs C vitamin, nem csodálkoztam volna ha egy vegán honlapot linkelsz be, na de egy CARNIVORE honlapot?!
Szóval klikkeltem a linkre és én is elolvastam a cikket. Nos, az a cikk PONT ELLENKEZŐJÉT állítja annak amit te írtál! Azt ugyanis, hogy a húsban igenis VAN C vitamin! Hogy megkíméljelek attól hogy elolvasd megint az egész cikket (bár kétlem hogy valóban VÉGIGolvastad volna egyszer is...) idecopyzom néhány releváns bekezdését erről:
Remélem ebből világos, hogy PONT ugyanazt írják amit én itt szajkózom neked már mióta: hogy a húsban IGENIS van C vitamin, viszont az igaz, hogy CSAK A NYERS HÚSBAN!Idézet:
This is because fresh, unprocessed meat contains small but bioavailable amounts of vitamin C. Without carbs competing for uptake, you can get by on as little as 10mg of vitamin C daily.
So although you’re not getting the same concentration you’d find in oranges or other plant-based foods, you’re getting more than enough relative to your total carb intake.
Now, we’ve seen people claim you can get vitamin C through raw or lightly cooked muscle meat. It’s true. While the quantity may be low, fresh, unprocessed meats contain trace amounts of vitamin C. However, the content will diminish the more you cook the meat.
We’re not advocating for eating raw meat, but we will say that cooking your steaks medium is going to limit your vitamin C intake.
Persze hogy csak abban, a hőkezelés tönkreteszi.
Igen, azt MAGAM IS ELISMEREM, hogy ha valaki CSAK hőkezelt húsokat eszik (azaz főttet vagy sültet) akkor MUSZÁJ neki valahonnét némi C vitaminra szert tenni. Na de én NYERS húst eszem! Oké, nem mindig, ezt is elismerem. De 99 százalékban...
Kérlek ne köss bele abba, hogy a beidézett utolsó bekezdésben ez áll:
Igen, így igaz, a NYERS hús fogyasztása még a carnivore diétát követők táborán belül sem általános, ott is egy kisebbség műveli csak, az erősen „hardcore” keményvonalasok! IGEN, ÉN OLYAN VAGYOK. ELISMEREM!Idézet:
We’re not advocating for eating raw meat, ...
Na de ez nem olyasmi hogy most „legyőztél”, mert „lelepleztél” engem vagy ilyesmi, hiszen első pillanattól kezdve nemcsak nem tagadtam ezt, de büszkén hirdettem magamról!
Tehát igen, ha csak hőkezelt húsokat eszel, akkor valahogy pótolnod kell a C vitamint. IGEN. Elismerem. De én a NYERS húsról beszéltem!
Ha azonban ezt a nyers hús evését te nem akarod felvállalni, akkor sincs semmi baj, edd csak hőkezelten, legyél úgy carnivore, igaz akkor nem leszel „keményvonalas”, de ettől még nem fogok megharagudni rád, sőt kiváltképp örvendek majd annak hogy legalább ennyit is haladtál a témában, mert ez még mindig FÉNYÉVEKKEL jobb lesz a számodra, az egészségednek, mint ahogy most táplálkozol!
Különben meg ha érdekel a dolog, elárulom, sok más mellett amiatt is elegendő sokkal kevesebb mennyiségű C vitamin a Carnivore diétát követőknek, mert a C vitamin molekulaszerkezete nagyon hasonlít a cukoréhoz (azok az állatok, például a kutya, amelyek képesek előállítani a testükben C vitamint, eleve a cukorból gyártják...), és így a sejtekbe való bejutáshoz a C vitamin és a cukor ugyanazon sejtfelszíni receptorokért versengenek. Viszont A CUKORNAK VAN ELSŐBBSÉGE...
Tehát ha valaki rengeteg cukrot zabál (szénhidrátot), akkor iszonyatos mennyiségű C vitamint is kell ennie azért, hogy abból a temérdek mennyiségből legalább egy picike hányadnak esélye legyen bejutnia a sejtekbe a cukor mellett. Aki azonban carnivore és nem eszik cukrot, annak kevés C vitamin is elegendő, mert annak nem kell a cukorral versenyeznie, hiszen nem eszik cukrot a carnivore illető!
Oda van írva, hogy májat és vesét kell enni, mert abban van C vitamin.
"So, how do you get vitamin C on a carnivore diet then?
Beef Liver: One of the best carnivore sources of vitamin C at roughly 3-4 mg per 100g.
Kidney (Lamb, Beef, Pork): Contains slightly more vitamin C than liver, but some consider kidney tougher to stomach than liver.
Fish Roe: An underrated source of vitamin C that also is packed with healthy omega-3s."
De ki a franc akarna nyers húst enni és fertőzéseket kapni?
? Összekevered a fórumot valami háborús izével. Itt nincs győzelem meg vereség.Idézet:
Na de ez nem olyasmi hogy most „legyőztél”, mert „lelepleztél” engem vagy ilyesmi, hiszen első pillanattól kezdve nemcsak nem tagadtam ezt, de büszkén hirdettem magamról!
Összesen 20.000 ember él az USA-ban aki eszik nyers húst. Abból szinte mind csak "hébe-hóba", tekintve hogy brutálisan megas a fertőzésveszély. Annyira kevesen vannak olyanok hogy mérhetetlenül alacsony a számuk.
Tehát egyek kiskutyákat nyersen és ne citromot? Hú, hát ezeket valóban át kell tennem majd valahová máshová. Nem szeretném ha ilyeneket látnának olvasók. Elrettentené őket a prepperkedésnek még az ötlete is, főleg ha azt hinnék hogy a kutyaevés a felkészüléshez tartozik. :)
A kutyát csak példának hoztam, nem jellemző hogy azt egyek. Nem mintha rossz lenne a húsa, de sok helyen már védik őket, büntetik az ilyesmit mert „állatkínzás”, ami röhejes mert akkor a disznók megölését is büntetni kéne, nem is beszélve a nagyüzemi csirketenyésztésről ugyebár. Továbbá ha hiszed ha nem, de a patkány tényleg finomabb. Igaz, kissé büdösebb is, de biztosíthatlak róla hogy kizárólag addig, amíg le nem nyúzod a bundáját. Ugyanis az a büdös (de még az se mindig!), nem a húsa.
Azt pláne nem értem, miért emlegeted ennyit hogy a belsőségekben van a C vitamin. VAN A HÚSBAN IS. De nem is ez a lényeg, ugyanis megnyugtatlak sőt asszem írtam is már korábban, IGENIS ESZEM BELSŐSÉGEKET IS, NYERSEN azokat is!
Naná. Sokkal finomabbak is mint az „izomhús”. A nyers agyvelő az egyik kedvencem. A nyers máj pláne igazi csemege, tegnap is azt ettem meg ma is fogok, igazából majdnem minden nap eszem azt. Nyers vesét is. Nyers vékonybelet is. Nyers csontvelőt is. MINDENT! A nyers máj pláne akkor nagyon finom, ha tényleg teljesen friss, még véres és gőzölgő, ha épp most vágjuk ki a prédából!
Szóval nem tudom mit lovagolsz ezen annyit. Egyetlen szóval se mondtam hogy ne együnk belsőségeket nyersen, sőt mindigis fennen hangoztattam (más fórumokon is) hogy igenis jó ha eszünk nyers belsőségeket is!
Ettől azonban még igenis VAN C vitamin a nyers húsban is. Oda van írva az általad belinkelt cikkbe. Miért tagadod le?!
Fertőzésveszély? Persze hogy van. Nem akkora mint azt hiszed, de valóban van. NA ÉS?! Nemrég olvastam, csak pár napja, hogy történt ételmérgezés Isztambulban, meg Magyarországon is, stb. Pedig ott „civilizált” ételeket ettek, főttet, sültet, stb.
Igen, aki nyers húst meg belsőségeket eszik, annak lesz az életében pár olyan rizikófaktor, amiket elkerülhetne, ha nem enne ilyesmiket. Cserébe azonban mentesül azon rizikófaktoroktól, amiket az addig folytatott „hagyományos” diétája okozott neki. Azaz: igen, lehet hogy elkapok majd valami cifra fertőzést, de az azért esélyes hogy mégse lesz halálos, másrészt mentesülök így az olyan betegségek veszélyétől mint az elhízás, cukorbetegség, Alzheimer kór, stb. Felsoroltam belőlük egy rakást korábban.
Én tehát egyszerűen másfajta veszélyforrásokat vállalok fel mint te vagy más „civilizált” ember, ennyi az egész. Szerintem jó csere, de ha neked más a véleményed, ne csináld, bánomisén!
Azért mert a húsban vagy nincs, vagy csak nagyon kevés van. Mindenhol ezt írják. A hús az hús, az izom. És eddig csak húsról volt szó. Ezért tettem hozzá hogy miben van több C vitamin. Mondjuk rengeteg dolgot felsoroltam amit az AI mutatott, de kizárólag a C vitamint említetted. Nem tudom miért.Idézet:
Azt pláne nem értem, miért emlegeted ennyit hogy a belsőségekben van a C vitamin.
Itt mit írnak a marhahús C vitamin tartalmánál?
https://www.urmc.rochester.edu/encyc...tentid=23576-2
Ahogy írtad, még a rosszul főtt/sütött húsnál is lehet baj. Nyersnél meg milliószor nagyobb a veszély. Akinek van egészsége az ne kockáztassa. Utána bánhatja az ember, nem kap másik életet. Csak ezt mondom.
"Nekem az ősemberek a példaképeim, emiatt teljesen jogosnak érzem azt is, hogy úgy legyen végem majd valamikor, mint az ősemberek többségének is régen: Egyedül, valami vadászat során, balesetben, vagy valami betegség miatt. És sokáig észre se veszik majd a hiányomat, senkinek sem hiányzok majd, így a tetememet a vadállatok, madarak, rovarok, férgek falják majd fel. De ezzel nekem semmi bajom sincs, ez jogos, hiszen én magam is annyi rengeteg állatot meg rovart, stb faltam fel életem során, illik hát hogy életem végén én is tápláljam őket, a testemmel! Ez a természetes halál, és lett légyen bármilyen fájdalmas is, mély meggyőződésem hogy még mindig sokkal elviselhetőbb sőt EMBERHEZ MÉLTÓBB IS, mint a kórházak intenzív osztályán szenvedni, mozgásképtelenül katéterek és elektródák hálójában, ágyhoz kötve, miközben pelenkázzák az embert...
Az megalázó, igen. A természetes halál, amiről fentebb írtam, az nem. Az normális. Az SZÉP IS, bizonyos értelemben, amint minden szép valamiképp, ami természetes."
Ebben van igazság....(csak ha lehet, szenvedés nélkül)
Ez a részedről megint kötekedés. Én is elismertem, hogy rengeteg helyen, persze a „mainstream” álláspontot visszaböfögő médiákban, azt írják hogy a húsban nincs C vitamin. Azért írják, mert bizonyos érték alatti mennyiséget ők nullának tekintenek, mondván hogy az „túl kevés”, holott nekünk carnivore-oknak épp elegendő; másrészt mert ők minden bizonnyal a főtt vagy sült hús C vitamintartalmát nézik, ami valóban elenyésző, sőt lehet tényleg akár konkrétan nulla is.
Szóval az általad belinkelt oldalon levő adat (legalábbis ezt illetően) egyszerűen téves, hiányos, idejétmúlt, félrevezető.
De mondom, nem értem miért vitatkozol. Abbahagyhatnád már, azért, mert ez teljes mértékben piszlicsári részletkérdés. Ha neked ez az aggodalmad hogy C vitamin, bánja fene, igyál meg minden nap egy igazi citrom frissen facsart levét, és kész, ennyi! Ettől még áttérhetnél a carnivore étrendre, HA AKARNÁL. De nem akarsz, látszik.
Jólmegaszondva a Zőszinteséget, én se szeretem a fájdalmat. Igyekszem elkerülni, nyilván. Na de erre akadnak ám módszerek, arra, hogy a halálunkat közeledni érkezve elkerüljük a fájdalmat! Például szinte mindig van nálam cipőfűző. Jó hosszú. Elkötöm vele valamelyik lábamat, majd amikor már totál elzsibbadt, semmit se érzek, felvágom az eret ott. Várok egy kicsit hogy a vágás miatti fájdalomtovábbító molekulák lebomoljanak, majd felengedem a kötést, és szép csendben elvérzek. Szinte teljesen fájdalommentes halál. Vagy rákötöm az egyik drótcsapdámat egy fára, beledugom a hurokba a nyakamat és előredőlök. Épp úgy lesz akkor végem, ahogy az általam elejtett állatoknak, ami tehát TELJESEN JOGOS morálisan nézve, és legalább azt is megtudom az utolsó pillanataimban, milyen érzés ez. De hiszek benne hogy másodpercek alatt végem lesz, szóval semmit se fogok szenvedni vagy csak alig valamit.
Nyilván, elképzelhető hogy úgy ér baleset hogy nem lesz ilyesmire módom, például mert mozdulni se tudok, lebénulok, teszemazt mert eltörik a gerincem, aztán ott fekszem tehetetlenül, napokig szenvedve míg a hangyák apránként szétmarnak engem vagy akármi. Erre azonban az esély ELENYÉSZŐ, és úgysem lehet olyan életet élni, hogy minden kockázatot elkerüljünk. Élni életveszélyes, és kész, ennyi. Kockázatmentes élet NINCS, egyedül azt választhatod meg, milyen JELLEGŰ kockázatokat vállalsz fel!
Nem, hanem egy részt undorító, másrészt brutális fertőzésveszéllyel jár, harmadrészt a C vitamin dolgot te emelted ki, a 3 tucat másik problémáról nem vagy hajlandó mondani semmit, csak annyit hogy te bevállalod ha esetleg jól megfertőződnél. Hát, az lehet, de rajtad kívül az egész USA-ban gondolom van vagy 10 ember aki olyat csinál mint te, mindenki más sült húst eszik, meg normális ételeket.
A diskurzust te kezdted ezekről a dolgokról, én csak beszélgetek, arra van a fórum.
De írtam már, nem muszáj a NYERS hús evésével kezdeni. Miért nem kezded úgy, hogy sülve vagy főzve eszed a húst meg a belsőségeket?! ÉN IS ÚGY KEZDTEM, annakidején. Nyilván, mélyen hiszek benne hogy ha nyersen eszem, az sokkal hasznosabb. De ettől még te elkezdhetnéd sülve illetve főzve, akkor nem lenne ott neked az az iszonyatos fertőzésveszély (a képzeletedben, de most ez mindegy...), s ekkor is birtokolnád a carnivore diéta rengeteg előnyét! Mondjuk, ha a nyers carnivore diéta előnyeit 100-nak tekintem, akkor te úgy főve vagy sülve elérnél 80 pontnyi előnyt. Hatalmas jótétemény lenne az egészségi állapotodnak!
Szóval állj már le ezzel hogy fertőzésveszély így meg úgy, nem azért mintha engem bosszantana, hanem mert hiába lovagolsz ezen, azzal SEMMIT NEM ÉRSZ EL, egyrészt mert ÉN akkor is nyersen eszem majd továbbra is, másrészt és inkább pedig mert az efféle vita semmit nem javít majd a TE egészségeden!
Ha aggódsz a fertőzések miatt, ne egyed nyersen és kész. Oké. De ettől még ehetnéd főve meg sülve. Na mi lesz már, belekezdesz? Vagy ezt se vállalod, s ezt megindokolandó erre is keresel valami ürügyet, a hajánál előráncigálva?!
Mert rlad mindig az a közmondás jut eszembe, hogy „A fontolgatás a tett halála”. Meg hogy „jó kifogás sosem árt”. Meg hogy „Nemakarásnak nyögés a vége”.
Holott ehelyett inkább arra kéne gondolnod, hogy „Most kezdődik életed hátralevő része!”
Ha meg akarsz gyógyulni, változtatnod kell az életmódodon, mert ha örökké csak azt teszed amit eddig tettél, akkor örökké csak azt kapod amit eddig is kaptál!
1. Eszek sült húst minden nap
2. Nem a képzeletemben van, hanem biológiai tény, és egyszer már kaptam hústól fertőzést (házikolbásztól, és elég volt egy életre a húsos-fertőzésekből)
3. Honnan tudod hogy milyen az egészségi állapotom pontosan? Neked pl. semmit nem írtam róla
4. Most is eszek húst, tehát nincs értelme hogy meg akarsz győzni arról hogy egyek húst, mire keresnék ürügyet ha naponta húst eszek?
5. Eszek naponta húst, tehát te azt mondod hogy egyek húst. Ennek mi értelme van?
6. Az már elkezdődött
7. Honnan tudod hogy miből kéne nekem meggyógyulnom?
8. Ja, sok húst ettem eddig, tehát akkor most mit mondasz? Hogy nem kéne? Hogy abba kéne hagynom a húsevést? Mert ha húsevőként lebetegedtem, akkor biztosan a hús a hibás? Vagy mit szeretnél most ebből kihozni? :confused:
Ugye-ugye kedves barátom, hogy nem is néztél utána a carnivore diétának, nemhogy a nyersnek, de a nem nyersnek sem!
Mert ha utánanéztél volna, akkor tudnád magad is a válaszokat a kérdéseidre. De leírom neked mert én olyan rendes gyerek vagyok. Íme:
—Sosem kétlettem hogy eszel húst IS. A carnivore diétának azonban nem az a lényege hogy egyél húst IS, hanem az, hogy CSAK ÉS KIZÁRÓLAG AZT EGYÉL!
Az hogy nyersen-e vagy hőkezelve, ehhez képes már részletkérdés. Erre hogy a nyers mennyire veszélyes vagy sem, viszatérhetünk amikor már legalább fél éve carnivore vagy, még ha nem is nyersen. Addig felesleges.
—Ha eszel is húst minden nap, vélelmezem hogy belsőségeket már nem, vagy csak ritkán, pedig az is nagyon fontos, FŐLEG AKKOR, ha a hús amit eszel, nem is nyers! Ekkor ugyanis fokozottan szükséges neked a belsőségekben levő vitamintartalom is.
—Elhiszem hogy kaptál már fertőzést élelmiszertől. De ne mondd, hogy hústól... Hiszen magad is elismerted, hogy KOLBÁSZTÓL kaptad! Na a kolbász, az a szememben nem minősül húsnak. Az nem hús a mi szemünkben, hanem FELDOLGOZOTT TERMÉK, afféle „ételszerű csinálmány”, „ultraprocessed food-like concoction” ha így jobban érted!
Ettől még vállalom a nézetet hogy kolbászt enni sokkal egészségesebb mint növényi eredetű élelmiSZARokat. Oké. Na de akkor is feldolgozott termék, persze hogy nagyobb a fertőzésveszély...
Meg is mondom, miért. Ugyebár a kolbász úgy készül, hogy megdarálják a húst. Na de ki tudja, mikor volt kitisztítva az a húsdaráló előzőleg, és mennyire alaposan... Persze hogy elszaporodhattak ott a belső felszínén a mikrobák! Pláne ha netán főtt húst daráltak vele. Aztán amikor megdarálják vele a húst ami a kolbászhoz kell, az ugye apróra lesz így vagdalva a daráló által, emiatt megnő a felülete, kiváló táptalajt biztosítva a mikrobák szaporodásához! Gondolom a megdarált húst mind valami teknőben vagy nagy fazékban gyűjtöttétek, az is ki tudja mennyire volt tiszta. Aztán azt jól összekevertétek mindenféle szarsággal, polkorrekt nevén „fűszerekkel”, na az már NÖVÉNY, ami teljesen ellentétes a carnivore diéta szabályaival. Emellett e fűszerekről is mehetett be mikroba a darált húsba. E KUTYULMÁNYT aztán gondolom betöltöttétek valami hurkatöltő gépbe vagy ilyesmibe, az is ki tudja mennyire volt tiszta. Belenyomtátok a műbélbe, na megint kérdéses a műbél mennyire volt tiszta. Ha csupasz kézzel gyúrtátok össze a darált húst a fűszerekkel és a sóval, akkor ki tudja mennyire volt tiszta a pasi keze, elvégre nincs garancia rá hogy tjz perccel azelőtt nem recskázott-e titokban, vagy nem fújt-e orrot, aztán nem mosott kezet. Nőknél is lehetnek efféle dolgok ha nő gyúrta a darált húst, de most nem részletezem, gondolom el tudod képzelni. De még ha kesztyűben csinálta, akkor sincs garancia a kesztyű tisztaságára.
Szóval RENGETEG szennyezőforrás van az egész folyamatban, akkor viszont miért ÉPPEN PONTOSAN a húst szídod, miért arra gyanakszol?!
Te NEM HÚST ETTÉL, nem attól betegedtél meg. Te egy gyanús körülmények közt készített feldolgozott ipari terméket ettél meg, attól betegedtél meg!
Ezzel szemben én ha megveszek egy állatot, szétdarabolom, beteszem a fagyasztóba. Nem keverek hozzá semmit. Amikor kell, kiveszek egy darabot, mittudomén bordát vagy lapockát, akármit, hagyom kiolvadni, aztán eszem amíg tart, tisztán, feldolgozásmentesen. Maximum megsózom, de legalább egy éve már arról is leszoktam hogy sózzam.
Még a legislegrosszabb esetben is, ha valamiért olyan elmebajom támad hogy megfőzzem a húst, akkor se keverek hozzá gizgazokat (bocsánat, zöldségeket...), nem rondítom el fűszerkeverékekkel, nem teszek bele drogokat (ízfokozókat mint a nátrium-glutamát, angol rövidítéssel MSG, talán így ismered), szóval bár ekkor a hús hőkezelve lesz és veszít az értékéből, de akkor is TISZTA marad, mert az CSAK HÚS ÉS VÍZ, más nincs benne a levesben!
És ez nálam már a legrosszabb eset ami bekövetkezhet. És főzés után nem áll hetekig, hónapokig, mint az gondolom a te kolbászod esetében volt, mielőtt megetted.
Szóval mit csodálkozol, ami veled történt nem a hús hibája hanem az ipari feldolgozás hibája, még ha ez az „ipari”, ez kisipari módszer is volt, fusiban, otthon! De ha nem házikolbászt ettél hanem boltit, akkor is tökugyanez a helyzet, ugyanez a folyamat csak ipari mértékben.
Hogy miért gondolom hogy beteg vagy? Jaj szegény barátom, erre nagyon egyszerű a válasz: MERT NEM LEHETSZ MÁS! Mert a te életkorodban (de már jóval előbb is...) egyszerűen MINDENKI beteg, aki nem a carnivore diétát követi! Esetleg talán még a keto diéta okéságos lehet, bár az se annyira jó mint a carnivore.
Ez van tehát. Nem kell kémkednem utánad. Egyszerűen TUDOM, hogy beteg vagy! Mert nem lehetsz más. Ez a dolgok rendje! Még akkor is beteg vagy ha esetlegesen és netántánlagosan meggyőződésed hogy nem vagy az. Mert miután áttérsz a carnivore diétára és meggyógyulsz, akkor ÉRZED MAJD, milyen REMEKÜL VAGY, és ekkor visszamenőlegesen azonnal rájössz majd, hogy hú, hát te tényleg beteg voltál korábban, csak azt HITTED hogy nem!
Én is így voltam vele, egy rakás bajomról azt hittem hogy á, ez természetes ebben a korban, ez nem betegség... holott frászt! Az betegség volt, s mind el is múlt a carnivore diétától.
Tehát ismétlem: Nem számít hogy eszel húst IS. A carnivore diéta nem arról szól hogy húst IS egyél, hanem hogy CSAK azt! (meg belsőségeket. Tehát állati eredetű táplálékot. FELDOLGOZATLANUL!)
És az állati eredetű táplálékok közül a tejtermékek is ki vannak tiltva. MIND.