Egy kecsketartó szerint nem is a Föld-rõl származik :D
Printable View
Egy kecsketartó szerint nem is a Föld-rõl származik :D
Raktáros:ott csak is kecskefészek lehet :D
Tanulságos kis videó.
Csanádi séta Felsõ Barnabással
Volt szerencsém eltölteni nála egy hosszú hétvégét a "szigeti" birtokán. 3 nap alatt folyamatosan fõzött valamit halból. Füstön sült keszeg, csukapörkölt.... . Hát srácok én sokféle halételt ettem már sok helyen, de azokkal az ételekkel még senkinek sem sikerült felvenni a versenyt! :thumbup
Ahhoz is lopta a halat?
Régebben említettem ,hogy van egy szép bekerített füves-fás legelõm , most eljött az ideje ,hogy benépesítsem, tud valaki Vas megyében birka beszerzési lehetõséget ? Kezdetnek 1 kos és két anyára gondoltam .
azt hittem oda preppereket terveztél telepíteni:beer:
Most szombaton átmegyek a mini ranch-ra egész napos ténykedésre , tervezek egy jó bográcsgulyást marhalábszárból . Vacsira meg jó kis rablóhús nyárson , parázs fölött . A koleszterinnel sem lesz probléma mert annyi munka vár ott rám,hogy tuti minden zsírt elégetek :) Keresztfiam jobban várja mint a nyaralást , legalább talpraesett gyerek lesz ....
Szépen lassan készül az állatfarm , hamarosan benépesítem, most még minden kezdetleges állapotban van de remélhetõleg idõben elkészülök mindennel . Az istállók a telken voltak de nagyon elhanyagolt állapotban ezeket amennyire tudtam felújítottam, kitakarítottuk , a tyúkketrec ki sem látszott a gazból most már használható állapotba hoztuk . Van még munka bõven de a finom birkapörkölt és a friss bio tojás gondolata erõt ad a munkákhoz :)
Csatolmány 2001
Csatolmány 2002
Csatolmány 2003
Csatolmány 2004
Csatolmány 2005
Csatolmány 2006
Csatolmány 2007
Szép munka! :)
De a tyúkketrecben meghagyhattad volna a gazt, adott volna egy két hetes elfoglaltságot a lábasjószágnak, utána meg úgy nézne ki, mint most :) Földig letarolják, én minden évben megcsináltatom velük :)
Kicsit félek is ettõl az állattartástól de az egész család és a barátok annyira lelkesek ,hogy most már nincs visszaút végig kell csinálni..:)20 tyúkkal kezdünk és 3 birkával 1 kos két anya ,meg jó lenne 2 borjú is de az most nem fér bele a költségvetésbe .Szerintetek egy méhkaptár a telek egyik sarkában gondot jelentene a többi állatra nézve ?
A borjúval várjál, míg lesz gyakorlatod a napi haszonállat-tartással. Ha egy év múlva is azt mondod, hogy kell, akkor oké. De már a baromfi és a birka is olyan, hogy nagy lépés azoknak akiknek eddig hobbiból volt mondjuk kutyájuk. Ne beszólásból mondom, de más jellegû a két dolog, más a munkaigénye, és más az egész fíling. Ráadásul a borjú fél év alatt 250 kilósra nõ...
A méhkaptár semmi gondot nem fog okozni, ha a többi állat nem fér hozzá (tehát a birkák nem mennek oda a kijárat elé legelni), de egy kaptár nem kaptár. Telepíts ötöt, azzal még nincs annyival több meló, viszont már biztosan fedezi a mézszükségleteteket. Mondjuk olyan nincs, hogy biztosan, mert van év, hogy annyit sem hordanak, ami nekik elegendõ lenne.
Köszi a tanácsokat megfogadom, a borjú az úgyis csak jövõre jöhet számításba ha addig kitart a lelkesedés az állatok iránt . A méheket is csak jövõre gondoltam mert elég szerintem is kezdésnek a tyúk és a birka + a munkám amibõl élünk mert azt sem hanyagolhatom el .
Méheken én is gondolkodom, nincs velük sok munka és a méz aranyat ér.
Üdv mindenkinek , megvan a kis farm két új lakója , elég jópofák , remélem szorgalmas fûnyírók lesznek ..:)
Csatolmány 2068
Csatolmány 2069
és az õrség :
Csatolmány 2070
Lett a családban két fekete bárány? :haha:
Azzal a kutyával nem szeretnék összeveszni. Harciasnak tûnik. :)
Hiszi, nem hiszi? Szoval egyik ismerosom meselte, hogy a nagymamaja raszoktatta a disznokat arra, hogy az olajtoba pisaljanak, szarjanak, hogy ne kelljen az egesz olbol ganezni, megpedig ugy, hogy o is oda pisilt hetekig.... ???
Ma(igazából múlthéten) született bárányok :D
Csatolmány 2172
Nekem két - egymástól igen távoli - helyen van telkem, az egyik kb. 6000 nm, a másik pedig a harmada. Igazából el kéne adni mindegyiket, és egy sokkal ideálisabb helyen venni egy nagyot, de az még a jövõ zenéje.
A nagyobbik három részre van osztva: egy az embereknek és kutyáiknak (lakóház, garázs, mûhely, szerszámos, szenes-fás, nyári konyha, füstölõ, pincék, homokozó, óriás-hinta :D stb.), a középsõ rész a haszonállatoké (jelenleg csak tyúkok és kacsák, de voltak már nyulak, libák, pulykák, malacok és kecskék is itt). Kecskét én is szeretnék megint, a teje és igénytelensége miatt. Mivel nem eszem húst, nem tervezek malacokat, a nyulakon elgondolkoztam (és az éti csigákon) a kutyák miatt, bár lehet, hogy egy halastó is rásegíthetne erre. A baromfiudvar jókora és változatos, nem is tudnám elképzelni, hogy kis, sivár helyre zárjak bármilyen állatot. Helyet kapott benne egy kacsaúsztató is, és egy nagy abrakos, az ólak kisméretû téglából vannak, és vastagon szalmával (konkrétan bontatlan kockabálákkal) béleltek.
A harmadik részen egy akácos, egy kukoricás, a veteményes és a gyümölcsfák vannak. Ha megtartanám, akkor sûrû, tövises sövényt telepítenék oda olyan növényekbõl, amelyek egyéb hasznot is hoznak (galagonya /a fája kiváló tüzelõ, nézzetek utána; karbantartja a szívet, befõzni is lehet a bogyójából/, kökény, csipkebogyó, bodza /hogy legyen mit irtani :) - imádom a szörpöt a virágaiból és a lekvárt a bogyóiból/, gledícsia /elrettentõ, ínségeledel, takarmánynövény/, stb.). Majd a végleges helyen meg is valósítom, nem lesz egyszerû átjutni a telekhatáron, az biztos. :)
A veteményesben fõszerepet kapnak azok a növények, amelyeket jól lehet tartósítani - azaz kb. minden a salátaféléket leszámítva. Ahova tudok, oda fûszernövényeket nyomorítok (különösen évelõket - néhány már túlságosan is életrevalónak bizonyult, mint a menta és a kapor, de a citromfüvem például valamiért még soha nem jött össze). Egy kis sziklakertet is csináltam a gyógynövénykéimnek.
A kisebb telken pedig gyakorlatilag élek most, egy zsúfolt, tömör gyönyör - több, mint 100 tõke szõlõ, bár ebbõl lugasokat szeretnénk kialakítani; több, mint 40 szépen termõ gyümölcsfa (mindenféle barack, dió, naspolya, birs, többféle: alma, cseresznye, meggy, körte, szilva, ringló, eperfa), más finomságok (mogyoró, ribizli, málna, eper, kökény, csipkebogyó, és igen, bodza - de tervben van az egres, az áfonya /úgysem marad meg, de legalább megpróbáljuk/, és a berkenye. A sok növény sajnos itt bevonzza a gombás betegségeket, hiába metszegetünk, úgyhogy néha muszáj permetezni - viszont nem használunk olyat, ami nem engedélyezett biogazdálkodásban.
Tyúkokat tartunk, és gondolkozunk a nyulakon is. Növesztünk akácokat tüzelõnek és fészkelõhelynek, fenyõ is ezért magasodik a kertvégében, a télen pedig odókat gyártottunk, és most örömmel nézzük, ahogy sorra magukénak érzik a madarak. :)
Méhes úgymond volt, több, mint 100 méhcsaládról kellett gondoskodni. Most 10-et tervezek, de párom csak 2-3 családban akar gondolkozni. Igazából nem olyan kevés feladat van velük, mint a baromfival vagy a nyúllal, bár a fejést/tejtermékgyártást házilag nem übereli.
Van veteményes is (két fokhagymás, egy vegyes hagymás, egy napraforgós a madarak örömére, három petrezselymes, és egy rendes zöldséges, ami mindennel ellát). Próbáltuk úgy kitalálni, hogy minél több mindennek legyen helye, ne legyen hasznosítatlan terület, amivel nem volt kedvünk kínlódni, oda mustárt vetettünk.
Én permakultúrás, tágas, viszonylag természetes élettérre vágyom, erre törekszem, de még gyerekcipõben járok. Örülök, hogy ezen a fórumon is találok hasonszõrû embereket. :)
Heti cukiság, remélem nem untatlak nagyon benneteket velük :D
Csatolmány 2200
Na, rágcsáló probléma ütötte fel a fejét. Rengeteg a patkány az istálló környékén, tudok valami jó módszert a kiírtásukra (mondjuk speciel én sajnálnám õket, de na). Patkányméreg nem jó, mert megeszi a többi állat. Macskát nem tudok oda tenni, mert azt meg a kutyák eszik meg :D Az egérfogó kicsi. Van valami ötletetek?
A kutyák nem kapják el a patkányokat? A tacskófélék könnyedén elbánnak velük.
Nálunk is úgy hívják a kis tacskó, vagy foxi féléket, hogy patkányozó..
Ha az egérfogó kicsi, van tüskés fogakkal ellátott nagyobb patkányfogó..az beválik
Igazából csak kettõ van elengedve, de nagy ívben sz@rnak a patkányokra, pedig kistestû vadászkutya származék az összes.
Két halálbiztos megoldással szolgálhatok.
1. Egy 200l-es hordóból és pár apróságból élethosszig tartó igény szerint élve vagy halva fogó csapda készíthetõ.
2, http://www.megfoglak.hu/web/Termekek...fustpatron.htm ezt is melegen ajánlom, gyakorlatilag minden ellen hatásos.
Egyébként rendkívül szórakoztató a légpuskával és UV lámpával való éjszakai patkányvadászat is...
1. A hordót talpára állítod, tetõ nélkül.
2. Fogsz egy darab 8-10-es köracélt és akkora nútokat vágsz/reszelsz a hordóba felülrõl hogy keresztben bele tudd tenni a köracélt.
3. Fogsz egy 32-es PVC csövet és a hordó belõ átmérõjénél 1cm-el rövidebbre vágod, azután ráhúzod a köracélra mint egy tengelyre.
4. Cseréplécbõl, deszkából 60°-nál nem meredekebb "rámpákat" készítesz a földrõl a tengely végeihez.
5. A PVC csõ közepére rögzítesz különbözõ csalikat (diót, kolbászt, csokit) körkörösen.
Az elkészült csapda idõnkénti csalifrissítéssel és a "zsákmány" eltávolitásával évtizedekig mûködik.
Az elv a következõ: A patkány felmegy a lécen, rámegy a csõre a csalit "támadva", erre a csõ elfordul/elbillen alatta és beleesik a hordóba.
5/a A hordó belseje felsõ harmadának zsírozása, az esetleges szökés veszélyét minimalizálja.
A csapdába esett patkánnyal aztán csinálsz amit akarsz.
A csapda igény szerint egyben egér fogására is alkalmassá tehetõ.
shadow177
miért pont UV lámpa a jó a patkányok lámpás "vadászatához"?
Nálunk egy idõben a macskák játszották ezt. Rájöttem, hogy húgaim igen bõkezûen ellátták õket kajával. Megbeszéltem velük, hogy most néhány nap spárta lesz etetés-ügyileg, hamarosan nagyon szépen dolgoztak a rágcsálóelhárításon, ahogy kell :)
Amúgy vegyél vadászgörényt. Azt nem kapja el a kutya, és egér, patkány ellen is jó, de a baromfifélét nem bántja. Ma már egy csomó helyen be lehet szerezni.
Á lelõni nem akarom õket, sajnálom az állatokat. Fentebb említett módszerek egyikét viszont kipróbálom jövõhéten.
Elméletileg az ember sem látja, tekintve, hogy a viola az utolsó amit lát, az ultra meg e fölött van. Ez gyakorlatilag is teljesül, ha van más fényforrás csak a fehéret látod élénkebben... Ha nincs más akkor nagyon gyengén lehet látni erõs UV lámpánál. Gagyi távcsõ esélytelen, nyílt irányzék a megoldás? Tapasztalatok? Elméletek?
Lehet esetleg növelni az esélyeket nem annyira ultra viola megvilágítással (sima lila fényre gondolok)? Más szín?
Keress fel egy rágcsálóirtással foglalkozó vállalkozót és vegyél tõle olyan rágcsálóirtó dobozt töltettel együtt, amit pl. az áruházakhoz, ipari létesítményekhez szoktak kihelyezni. Ebben igen hatékony, idõálló méreg van, újra tölthetõ. A méreg úgy van elhelyezve, hogy a rágcsáló nem tudja kihordani belõle, háziállat pedig nem fér hozzá. Rakd ki a mozgási útvonalukba (fal mellé) a dobozt, aztán rendszeresen ellenõrizd, hogy nem fogyott-e ki. Ekkor mindig újra kell tölteni.
A boltban kapható patkányméreg (RATS) hatékony, a házi állatok többsége nem eszi meg, mert keserû. Az egerek és patkányok nem érzik a keserû ízt. Ezzel csak az a gond, hogy szeretik az állatok elhordani a saját vackaikba, ezért sokszor tízszeres mennyiség kell, mint amennyi az optimum lenne.