...nem hiszem,de láttam a filmben hogy átgyalogoltak a folyó alján,nem fulladtak meg.....:)
Printable View
Már csak azért is gondolkodok ilyen dolgokon mert pl.ezen a telken http://aprod.hu/hirdetes/telek-ID1y4vF.html#5c7c5115ee fajintosan el lehet ásni vízmentes hordókat,,télisitett horgászsátorral http://aprod.hu/hirdetes/uj-bojlis-s...tml#0205a45c7d hosszan elálló élelemmel http://www.iglobal.hu/index.php?id_p...ztisztítóval http://www.nomadsport.eu/termek-9179...l,stb...talán egy eldugottabb helyen több az esély,mint otthon...legyen víz,hal,vízimadár...tûzifa...akár vetõmagot is lehet a hordóba tenni....légpuskát vagy íjat....hosszú távon nagyobb esélyt biztosít mint a drága kés vagy hátizsák...az is kell,de ha kicsi a prepperkedésre szánt pénz,nagyon át kell gondolni...
Doom jó a gondolatmeneted , én is annak a híve vagyok,hogy ha baj van minél több dolgot meg tudjak termelni magamnak , nálam pl. ezek a prioritások .
1 legyen egy hely ahol az alapvetõ élelmet megtermelem , ez csak városon kívül képzelhetõ el .
2, legyen fegyver és kellõ eszköz a terület megvédéséhez
3 legyen ivóvíz a közelben én a víztisztításban hosszútávon nem hiszek alkalmi megoldásnak jó de hosszú távon inkább egy forrás ,kút vagy hegyi patak vizét innám .
4 legyenek olyan széles körû ismerettel rendelkezõ barátok akikkel baj esetén kis közösségben egymást segítve tudjuk átvészelni .
összegezve , most is azt vallom ,hogy magányosan túlélni hosszú távon szinte lehetetlen, a magányos túlélõ és erre történelmi példák vannak egy idõ után mind szellemileg mind fizikailag leépül , közösségben van az erõ pláne ha a közösség tagjai különbözõ mesterségekben vannak otthon .Nálam ez az irányvonal ,és azért ezt a napi életbe is könnyû átültetni mert a kis közösségek a mindennapi életben is segítik egymást , nálunk ez elég jól mûködik .
...szóval ez jár a fejembe nekem is...a "hogyan kezdjünk hozzá " topicban írtam is errõl.....sajnos el kell könyvelnem,nem jó irányba haladok...túl sokat költöttem és foglalkoztam a hátizsákos (Bob) túléléssel...ami egyébként fontos,de max egy hét,ha szerencsések,ügyesek vagyunk és jó az idõ talán egy hónapig biztosítja a túlélésünket...jó a felhalmozott ismeretek ,gyakorlatok még jól jöhetnek és a felszerelés sem romlandó.....de hosszabb távon bizony egy jó kis csapat közösség egy jó helyen biztosítaná a feltételeket...sajna a család,tesók,rokonok eléggé elzárkóznak a dologtól úgy ezt nem forszírozom (pedig elképzeltem milyen jó lenne egy jó kis horgász telek közös tulajdonba,legalább össze jönnénk és mindenki tudna figyelni rá...de sajna minden energiájuk a pénz hajszolásra megy el...bennük bíznék....az idegenekkel,haverokkal az a bajom,hogy nem bízom bennük(ha bennük lehet is,pl az egyik cimbora nejébe nem,abba még õ sem bízik...)....tehát szükség megoldás a magányos túlélés...de nem jó az irány...."az ezt venném..."topic-ban feszegettem ezt a témát,jó lenne valami kis csendes hely és kialakítani egy független infrastruktúrát,de ahogy Túlélõ is rávilágított a mai Magyar viszonyok között csak szétlopnák...ahhoz napi szinten ott kellene élni...de akkor jön a többi probléma..munkába járás,bevásárlás.stb....annyit meg sajnos nem keresek,hogy faca terepjáróval járjak melózni...úgyhogy,most kicsit elakadtam a felkészülésbe....na majd lesz valahogy....
Én ugyan így nézegettem múlt héten:thumbup..jellemzõen családi házakat kerestem Pesthez közel, ami közel van az erdõhöz.Megtaláltam az álomházam..már csak 16 milla kell:)
http://ingatlan.com/pilisszentivan/e...20131435?sid=0
Ezen a BOL dolgon mar regota agyalok, hogy hogy is lenne jo...! Talan az 1ik leg lenyegesebb benne, hogy rejtve maradjon! Ebbol adodik, hogy a fold ala kell tenni/asni! Az alcazasara arra gondoltam, hogy vlmi titkos ajton, csapoajton keresztul lehetne bemenni, ami egy lepukkant hazban lenne!Fontos, hogy a hazban semmi hasznalhato ne legyen es legalabb reszben hianyozzon a teto, es az ablakok, hogy meg veletlenul se legyen "vendegmarasztalo"! :) Ha megis meglatnanak bemenni a hazba, akkor sem tudjak, hogy miert megyek be es, hogy hova tuntem! Esetleg gondolhatnak arra, hogy a masik oldalt kimentem! Mit gondoltok? Jo ez igy, vagy vlmi javaslat hozza?
Azért egy ilyen projekt nem kis energiát emészt fel..tudom, mert most már 2. napomat szánom rá egy erdõben kialakított hosszútávú menedék megépítésére. Egyedül baromi nehéz az biztos. Az ötlet amúgy jó..ha van ilyen ház a környékeden nézz körül, és mindenképp gyõzõdj meg róla, hogy a háznak nincs beton alapja:)
Hátha találnál olyat is, aminek van egy omladozó pincéje...azt kevesebb melóval lehet használható menedékké alakítani..így kimondva, hogy ások a föld alá 1 menedéket, baromi jól és idillin hangzik, de mondjuk 3 nap fogni az ásónyelet, na az már egybõl visszaránt a valóságba;)
Ebben a földalatti menedékben én is gondolkodtam régebben, tesztnek kiástam 3-om nap alatt egy 2 méter mély árkot(igaz egyik nap besegítettek), 3. napra leszakadt a tenyeremrõl viccen kívül középen az egész bõr, utána már kesztyût használtam, ja és itt még egész jó volt a talaj... nagy meló az biztos viszont ha elkészül szerintem nagy megelégedés fog eltölteni. Azon gondolkodom én is belekezdek egy ilyen projektbe viszont egyedül biztos nem
, mondjuk egy 1 hetes kis "tábor" keretében lehetne ezt megcsinálni, minimum 2-3 vagy több emberrel...
Ja persze... nem is akkor gondoltam megcsinalni, amikor beut a krah, hanem mar joval elotte!! Sajat telken/hazon, ami mar eleve ugy van epitve, egy plusz rejtett helyiseggel, pincevel! Akar egy 7vegi hazon, nyaralon kialakitva, betarazva sok mindent! Sot! Az epuletnek sem kell addig romhalmaznak lennie...! Hamar azza lehet tenni! :)
Bekeidoben, elsosorban geppel gondoltam az asast! Kb 2-3 szemelyesre, ~20m2. Most astunk aposeknal (2napja) egy kb 8-11m hosszu es 60-70cm mely arkot szenyvizbekotesnek! Jo kis fekete tomorodott fold volt! A csakany is alig ment bele! Az egyik kezemen meg mindig log a bor, a masikon meg le kell ragasztani a serult reszt, mert kezfogasnal mindig ott szoritjak/dorzsolik! Pedig majd minden nap lapatolok!
Én nem ekkora menedékre gondoltam csak egy kis "átmeneti" menedékre mint a katonai földalatti árkok, nem éppen egy lakájos kis szobára. és inkább a gyors kiépítés lenne az egyik cél hogy ezt a fajta menedéket ha kell bárhol fel tudd húzni ha van egy gyalásód.
Ja..ha géppel és 20 M2-esre gondoltad akkor az tényleg más kategória. És mindenképp BOL-nak tervezed? mert ha egy ilyen mértékû beruházásba kezdessz/ kiásatás, burkolás, fedés, polcozás, lakhatóvá tevés, áramellátás, vízellátás/ nagyon jól kitalált helynek kell lennie, olyannak amit nem törnek fel és nem hordják el a készleteidet.
Személy szerint, ha ennyit költenék én inkább BIL-nek, bunkernek készíteném oda ahol épp lakom. Ha úgyis el tud bújni az ember és sokáig kihúzni, miért is menekülne?
Lehet BIL is BOL is. A zart hazban levo REJTETT lejaro miatt nem kell felni a kiramolastol! A vizellatasra van egy jo otletem! Megpedig furrot kut a rejtekhelyen belul! Az aramellatasra pedig pl most van a LIDL-be solaros aksis, ledes lampa/fenyveto! 8orat birja teljesen feltoltve! Csak a solar panelt kell elrejteni....
Én arra gondoltam, hogy külföldön, valami mély, vad erdõben építenék földdel borított dombházakat (vikingkunyhó, putri) de arról is hallottam már, hogy északon (norvégia) sok kunyhó, faház áll üresen.
A föld alatt érdemes lenni, mert télen nyáron 18 fok van odalent. Az élelmiszer utánpótlás már más kérdés. De mély, nagyon bozótos erdõ közepén valahol nagyon külföldön valami nagyon védett területen, talán létre tudok hozni biztonságos menedéket. Nem tudom mely országokban van sok ilyen terület, egyébként szerintem eleve érdemes olyan országba menni ahol a nagyobb társadalmi jólét miatt jobban boldogulnak eleve az emberek veszélyhelyzetben.
Gondolkoztam francia, dán, holland, belga, osztrák területeken is. Az erdõben kisebb évelõkbõl termõ erdõkert is kialakítható.
Szóval még nem tudom merre induljak, de biztos, hogy kihagynám Magyarországot!
Én ezt szvsz baromságnak tartom, de ez én vagyok. Viszont ha ragaszkodsz hozzá akkor
1. milyen nyelvet beszélsz? mert ha olyan országban vagy aminek a nyelvét nembeszéled és bajba jutsz akkor nem tuszt segítséget hívni meg vagy b... rendesen.
2. Ha gebaszvan hogyan jutsz oda? Kocsid elég benzin a kocsiba hogy eljus oda? Elsétálsz Norvégiáig?
3. Tudod menny idõ megépíteni egyilyet? Csináltál nmár ilyet vagy ott akjarod kitalálni?
4. Tudod hogyan kell egy ilyet építeni, Nem nem elég hogy látad videon és látat képen. Tudod milyen erõs födémet kell építeni hogy elbírja azt a földet?
5. Honnan szerzedbe az összetvõket. Mert azért egy ajtó kell az meg nem a bokron nõ (legalább is amikor utoljára megnéztem).
A nagyob társadalmo jó lét éppen az elenkezõjét eredményezi. Az emberek elszuoktak a nélkülözéstõl emiatt rosszabbul is viselik el. Az itteni átlag polgár nincsen ilyenre felkészülve és simán letolt nadrággal érné. Itt egy házatrtásban max párnapi élelem van készleten. Ha nme tudnak boltba menni akkor sanyi.
Ha ezek sem tántoritanka el (nem fognak tudom) akkor fogd magad és a lakhelyedõl legmeszebb esõ orszogonbelüli erdõben porbálj egyet megcsinálni. Az talán ad egy példát milyen nehéz (és milyen baromság).
Jártam már erdõkben, nem is pont erdõre gondolnék, hanem vegyes területre.
Manapság 50e forint egy havi albérlet (csak a bérlés, ebben nincs benne a rezsi, kaja, stb) ekkora összeget nem sajnálnék kidobni erre. Ebbõl pedig igen tuti szerkezetet lehet építeni. Szerintem pár nap alatt. Hallottam már ködös sztorikat hasonló épületekrõl. Ha a hajléktalanok nem félnek a kalyibáikban, akkor én "vagyonos" állampolgárként miért is tenném a saját, sokkal konfortosabb bunkeremben?
Nem kell rá ablak, ajtó, olyan legalábbis nem, ami nincs alapból letakarva valamivel és nincs rajta 2-5 cm föld. De nem értem, mert föntebb más is írta, hogy jó ötletnek tûnik az ilyen épület.
Külföldön szerintem elég az angol nyelvet beszélni amúgy. Ha gáz van, segélyhívó, kész. Élelem meg. Hát szerintem nem kérdés, hogy fel lehet halmozni ott mindenféle élelmiszert.... nem? Alap szinten egy földbe ásott esõvízgyûjtõ tartályra gondoltam, dehát van egy áruk. 2-300 ezer.... az már egy kicsit sok. Ha olcsóbb lenne, kimennék kocsival, telepíteném, aztán rimánkodnék, hogy elõbb nõje be a gaz az egészet, minthogy felfedezik.
Sokan el sem tudják már képzelni milyen a társadalmon kívül élni.
Pedig van rá példa.
Luxusszintû, és hajléktalan megközelítésû is, de ha rákerestek, lehet találni pár fura embert aki hasonlókban él.
Ráadásul BOL-ról lenne szó. Tehát nem arról beszélek, hogy én szépen elnyaralgatok, hanem arról, hogy ha beüt valami gáz, akkor oda tutira lehet menni. Itthon a kertes házban meg bárki átmászik a kerítésen (elõször is valószínûleg fosztogató bandák fognak kezdeni) és elég nehéz bevédeni egy házat, értelmetlen is. Inkább keresni kell szerintem egy kietlen területet, ahol álcáz a vegetáció..... szerintem.
Vizuálisan:
http://lh4.ggpht.com/-i1Tnkt_0XNg/Ts...jpg?imgmax=800
Szerintem jópár ilyen gaz van európában, még válogatni is lehetne....
Ez egy fiatal erdõ ukrajnában, de sok hasonlóval találkoztam már itthon is. Sõt, néha akkora sövénybozót van helyenként a mezõk szélén levõ kis ligetekben is, hogy 20 perc alatt sem lehet egy métert haladni.
Na ki az, aki átkutatna egy ilyen területet, a semmi közepén? Mert ott biztos van valami? Senki.
Franciaország pl tele van ilyenekkel, és van ahol szakadékokkal, sziklákkal tarkított a terep.
Ajánlom kicsit böngészésre a google earth-öt! :)
Én csak Angliáról tudok beszélni, de itt egy szobát kapsz 100 e egy hónapra (mondjuk számlákbenne vannak) viszont kell még egy hónap depozitnak. Viszont egy hónapra nem adják ki és bankszámlát kérnak. Persze elképzelhetõ a készépnzes dolog is, de az a fajta necces. Persze mehetsz hostelba kb ugyan ennyi pénzért sok emberrel egy szobába.
Angolul nem mindenütt beszélnek nem árt tduni a lokált ráadásul nem biztos, hogy megérted az akcentusukat. Ez tapasztalat. Mivan ha nincsen térerõ? A köös sztopri lószrat semér már bocsánat a franciámért.
Kitfosztank ki hamarabb a vagyonost vagy a csorót?
Most van ablaka vagy nincsen?
Persze, a kép illusztráció. De ha egy ehhez hasonló sûrûségû bozótba bevágod magad, vagy kialakítasz ott egy menedéket. Mégis ki találna rá? Ezer ilyet ismerek. Budapest nagyon nyüzsgõ és zsúfolt területén éltem nagyon sokáig, ezért idõvel szokásommá vált "kirobbanni" a városból, és megkeresni a legcsöndesebb helyeket a környéken ahol senki sem zavar meg. Pár ilyet találtam, vannak helyek, amiknek a környékén napokig, hetekig nem jár ember, vagy ha igen, akkor is elsétál mellette az ösvényen és megy egyenesen tovább...
Egy-egy nagyobb bodzabokor is komoly menedéket tud nyújtani eldugott helyen. El lehet ott éldegélni hetekig úgy, hogy senki sem vesz észre. De ez most komolyan téma? Szerintem egyértelmû. Vagy a fórumozók nagy része csak érdkességképp ír ide a lakóteleprõl meló után? (gondolom nem)
Na most sikeresen olyan kanyart írtál hogy elvesztettem a nyomod.
Én is pont egy ilyen hely keresésébe öltem a nyaram elejét..ami közel van BP-hez, teljes a csönd és nem gyalogol rád egy teljes cserkészcsapat alvás közben.:D Azt hiszem megtaláltam..kemény, több napos munkával építettem oda egy menedéket, amit azóta is fejlesztgetek. Vannak víz és minimális élelmiszer készleteim is telepítve. Múltkor kint aludtam és legközelebb a mégjobb rejtésén fogok dolgozni.
Igen, vannak helyek ahol napokig, hetekig nem jár ember..de a google earth-rõl minden más mint mikor ott vagy..koppantam már úgy, hogy ami fentrõl dzsungelnek tûnt a helyszínen csak egy bokros sztyeppe volt.
Szóval keress egy helyet, kapd fel a hátizsákod, menj ki és dolgozz rajta:thumbup
"De ugyanez vajon mûködne a határokon túlon is? "
Mivel a Nyugati határszélen lakom van rálátásom az osztrák oldal dolgaira , ha Ausztriában elkezdenél "erõdíteni" vagy bunkert építeni , de elég lenne ha egy ásóval sokat mászkálnál egy erdõben hamar egy rendõr õrsön találnád magad , ott ugyanis még az is meg van határozva ,hogy az erdõben mikor lehet motorfûrésszel zajt csapni az állatok nyugalmának megzavarása nélkül , õk rendkívül odafigyelnek az erdõk mezõk védelmére . Szóval vannak országok ahol eleve esélytelen bármiféle illegális rambózás az erdõkben .A külfölddel kapcsolatban azt is vedd figyelembe ,hogy a helyi lakosság mindig bizalmatlanabb az idegenekkel szemben pláne ha az más országból való .
Városban is el lehet lenni, de ahhoz már nem csak élelmiszer, hanem ivóvíz készletek is kellenek. Na és a fûtés?
Most nem kötözködni szeretnék, de van itt olyan, akinek egy-két évre való élelme van raktáron? Mivel mi a kertbõl és a határból szerezzük meg a táplálékunk javarészét, ami ugye szezonális, és tartósítást igényel (több mázsa), mi legalább látjuk, hogy az mekkora helyet igényel. Ha már csak 1 mázsa kajánk van raktáron, mi már akkor cidrizünk, és ez így lesz mindenkivel, ha SHTF lesz, mert egy mázsa kaja semmi!
Ha össze is tudsz gyûjteni kert nélkül, fizetésbõl annyit, nem fogsz mozdulni egy városi lakásban a készleteidtõl, és az csak az élelem, a vizet legalább mi több helyrõl is meg tudjuk szerezni, nem itt kell tárolni! És akkor még nem beszéltünk a tüzelõanyagról, ami kb. akkora helyet foglal, mint a másik kettõ.
Úgyhogy kizárólag a vidék lehet megoldás. Ott van hely, elrejteni is el lehet. És megújul! Ott a föld, amibõl élelmet nyersz, ott vannak a természetes vizek és kutak, és ott, ha gáz nem is buggyan a talajból, de van fa, ültethetsz magadnak elõre.
Városban csak egy olyan helyzetet lehet átvészelni, ami amúgy sem okoz nagy összeomlást. Arra nem kell nagyon készülni sem, max. az agyament, káoszt imádó vandálokra.
Viszont ezekre gondolni érdemes: ha mérgezik a vizet, levegõt, talajt, tudd mentesíteni. Ehhez tudnod kell, mivel támadhatnak, és egy kis kémiai alaptudás sem árt.
Páromnak évek óta van BOB-ja, megnéztem, és elégedett vagyok vele nagyjából (csak az elsõsegélyre nem gondolt, de azon javítok), pici a táska (iskolás hátizsák). A túlélõs eszközökbõl, stb. így nekem már nem kell halmozni, hiszen én is tudom használni. Az én tatyómba már csak a víz és a koncentrált kalóriájú élelem kerül, lehetõleg olyan, ami nem viszi fel a vércukrot, azaz nem egyszerû szénhidráttól csöpög.
Nekem van BOL-om. Ennél többet nem árulok el. :) De azt igen, hogy kihagytok egy fontos dolgot: ha nem élsz valahol legalább 6-8 évet, akkor kívülálló leszel a közösségben (és nem hétvégi odaruccanásokról beszélek!). Ennél fogva, bár szemtõl szemben, békeidõben ez nem tûnik fel, de nem leszel megbízható, nem éreznek veled együtt, megkülönböztetett vagy, és nem jó értelemben. A diszkrimináció mindenkiben ott van, természetes módon. Egy idegent soha nem fognak úgy sajnálni, és bajban vagy nem fogják megtûrni, vagy kifosztják / megölik. Az a sokkal ritkább eset, amikor felülemelkednek magukon, belátják az idegen hasznát (ha van), és egyenrangú lesz.
Különben csak egy élõsködõ vagy a szemükben, vagy éppen zsíros falat. Hiszen gondolj bele, Te is hogy viszonyulsz azokhoz, akik a városokból a Te menekülésed után tennék ugyanezt a kiválasztott idilli helyedre.
Osztozkodás helyett zárni fognak a falvak, a tanyák, ez törvényszerû, mert ezt diktálja a túlélésük.
De hogy fognak odacsõdülni? Gyalog? Biztos nem! Aki pedig még élelemmel sem gazdálkodott, az üzemanyaggal sem fog.
Akik idejében észbe kapnak, vagyis akik eljutnak vidékre, azok pedig még találhatnak életteret, forrásokat - ha a közösség el nem zavarja, amire elég nagy esély lenne.
A fosztogatókra pedig mindenképpen fel kell készülni, városban, vidéken, tanyán, erdõ közepén és hegy gyomrában is.
Szóval én még mindig nem vagyok meggyõzve! :) Ha kiürülne is a város, akkor is, honnan szerzel élelmet, vizet, stb.? Városban sem így, sem úgy nincs esélyed. És elõbb a külvárosokra fognak rámozdulni, nem a valódi vidékre.
A magyarorszagi tavokat es telepulés-sûrûségeket nezve siman el lehet jutni barhova orszagon belul! Egyebkent en is a videket preferálom! Elsõsorban közösségben, vagy ugy álcázva magad, vagy tartózkodási helyed, hogy ne talaljanak ra!
Ezt csak ógy találomra csináltam tesztként. persze itt nem pihen meg egyenletes sebeséggel megy szóval nem reális. maps
Viszont mutatja, hogy nincsen nagyon távolság magyarországon. Az emberek pedig nem fognak addig a városokban várni amíg éhen halnak.
Úgy érzem nagy népvándorlás nem lesz. Nem lesz rá kalória. Számold már ki légyszíves, mennyi kalória kell gyalog odáig, azaz hány kiló kaját kell vinni, szerezni útközben kb.
Eppen a nagy telepulessuruseg miatt tudnak majd gyakran rabolni, lopni, szerezni kajat, stb-t , igy eljutnak barhova!
Én a munka helyem és az életvitelem miatt napjában nagyjából ekkora távolságot teszek meg. Nem akarok nagyképünek láttszani de ezt minimális energia bevitellel megtudom tenni. Igaz este már erõsen éhes leszek. Egyébként mondtam, hogy csak példa volt, de nézd azt hogy (ha vidéken élesz) milyen messze van egy nagyobb város tölled?
Szempont, hogy minél messzebb legyenek a városok, pláne a fõváros és a megyeszékhelyek.
A népsûrûség tényleg nagyon magas ebben a kis országban. És én is el szoktam jutni kutyasétáltatások alatt a szomszédos településekig (gyalog is). Ennek ellenére sem hiszem, hogy ezért népvándorlások lennének a városokból, de rendszeresen fosztogatni akaró hordákra számítani kell. Valószínûbb, hogy az átlag ember vágya inkább a határátlépés lenne, ha van hova remélni a megmenekülést.
A helyet okosan kell kiválasztani. Elsõ lépésként bele kell gondolni, hogy merre venné az irányt a többség, hol remél nagyobb gazdagságot, több tartalékot?
Az elsõ hozzászólásomba próbáltam beleszõni egy figyelmeztetést, a falvakkal kapcsolatban, azt hittem, majd azon a vonalon folytatódik a BOL koordinálása a topikban.
Nem minden esetben élhetõbb a vidék, az emberek ott is felkészületlenek, az elidegenedés pedig már régóta dolgozik. Már most is ember embernek farkasa, irigységbõl, becsvágyból, önzésbõl. Ezt generálja a szegénység, a kiszolgáltatottság, és az ego, ami mindenen felülemelkedett. Az emberek manipuláltak, és még a "közösségen" belül is bizalmatlanok. Eddig még nem láttam (ok, neten már olvastam róluk :rolleyes:) összetartó családot az enyémen kívül, mindenhol szétszakadások, hálátlanság, terror, közöny, vagy más káros hatások dolgoznak (pl. a karrier). És a közösség nem pótolja a család széthullását, nem karolja fel ezeket az embereket, holott régen legalább megkapta a gyermek ugyanazt az értékrendet, kultúrát idegenektõl is, ha kicsiként kellett elmennie dolgozni a földesurakhoz, mint amit otthon kapott volna. És ez az értékrend sokkal jobban szolgálta a közösségek túlélését, az elkötelezõdést, mint a globális multikultúra.
Ha ebbe az amúgy is megosztott, elidegenített közegbe csöppen egy idegen, az egybõl ki fogja váltani az érdeklõdést. Leginkább az jellemzõ az emberekre, hogy be akarják bizonyítani maguknak, hogy a jövevény nem veszélyes a saját egójukra, és szeretik a hibákat keresni, ami elveszi az ismeretlen rámázolt felsõbbrendûségét. Legalábbis ez jön le mindig, amikor hallgatom, ahogy másokat kibeszélnek, a jóindulatnak és a megértésnek nyoma sincs...
Ja, és akkor még nem szóltam a besúgókról. Merthogy azok mindenhol ott vannak. :) Még itt, a fórumon is.
Szóval nem biztos, hogy szerencsével jár az, aki kivonul falura, a közösségi összetartásra és védettségre számítva.
A közös külsõ ellenség talán fordít rajta, de talán már az is kevés...
A magányos túlélés sem kecsegtet sok kilátással. Mindig ott lyukadok ki, hogy egy összetartó, egymást fedezõ közösséget kell kovácsolni, amire megint nem látok sok reményt.
nem nevezném sétának. :)