Tehát, ha komposztfolyamot akarok tuningolni, nyomhatom a pétisót, csak vigyázni kell túl ne hevüljön?
mennyi túl meleg? mennyit bírnak ezek a kis élõlények?
Printable View
Tehát, ha komposztfolyamot akarok tuningolni, nyomhatom a pétisót, csak vigyázni kell túl ne hevüljön?
mennyi túl meleg? mennyit bírnak ezek a kis élõlények?
Tulelo. Ti hogy nem fagytok meg 2 hosugarzoval? Nekunk gaz kazan van es folyamatosan megy, de 19 foknal nem tudja feljebb futeni a hazat, mondjuk ez egy oreg haz es kint most -18 fok van. Megyek is a Home Depotba es veszek egy plusz hosugarzot.
Az idén még nem tekertem a radiátoron...a * -on van..de nincsen hideg este sem...
Igen..voltaképpen csak a külsõ ,egy fal van kitéve a hidegnek....és meleg vizet is csinál a közösség.A strang csõbõl percekig langyos víz folyik,gyors mosakodáshoz,mosogatáshoz pont elég...nem fogy a drága pénz.
Az elmúlt napokban hûteni kellett a lakást szellõztetéssel ,mert a nagy ablakokon tûz be a nap és nagyon meleg volt a lakásban.
A baj ezzel az egésszel az,hogy nem tud a szervezet hozzászokni egy adott hõmérséklethez.Tapasztalataim szerint kb. egy hét kell,hogy ráálljon az ember a hidegre - melegre és utána már olyan mintha normál hõmérséklet lenne.Bolond ez az idõjárás.
Ma megegyeztem egy raklap gyarto ceggel, a veg darabokat meg a selejtet elhozhatom ingyen, 3 naponta egy futora valo. Apro darabok, csak lapatolni kell a kalyhaba. Igaz hogy fenyo, de sok van es ingyen.
Sziasztok!
Elég rég nem jártam itt, pár éve. Lenne egy kérdésem. :)
Debrecenbõl egy környékbeli kisebb városba költöztem, mivel itt volt megfizethetõ áron ház. Gáz nincs bent (nem is kell). Vízteres kandallóm van. Ha esetleg elmenne az áram hosszabb-rövidebb idõre, akkor ugye a keringetõszivattyú nem dolgozik, így felforrna a víz. A rendszer nyitott, egy henco csövön keresztül ki van vezetve a tartályból az ereszcsatornába, így forrás esetén ott jön ki a víz (tesztüzem alatt sikerült egy kicsit forralni :D ). Tehát a kérdésem az lenne, hogy ha nincs áram és a rendszerbõl leengedném a vizet, akkor vajon lehet fûteni vízteres kandallóval? Nyilván csak lokálisan, ahol a kandalló van, de ugye az is több, mint a semmi.
Ha elmegy az áram, egyszerûen zárd le a keringetõt, és az elkerülõcsövön gravitációsan megy a központi fûtés, mivel nyitott a rendszered. Ha nincs elkerülõcsõ, akkor építtess be egyet, mert egyszerûbb megoldás, mint víz nélkül fûteni vizes kandallóban :) Ami amúgy is elég lutri.
Azért ez nem ilyen egyszerû...
Ha teljesen horizontális a fûtési rendszer, akkor nem fog gravitálni ha van bypass, ha nincs. Szerintem venni kell egy szünetmentest, az lekeringteti a vizet egy ideig. A lokális fûtésrõl meg kérj állásfoglalást a kandalló gyártójától, mert van ami bírja víz nélkül és van ami nem.
Kérdés, hogy mi számít teljesen horizontálisnak, azaz hány m szintkülönbség a csõrendszer legmagasabb, legalacsonyabb pontja között. Nálunk pont azért zárt a rendszer, mert a ház egyszintes, és a kiegyenlítõt nem lehetett olyan magasra tenni, hogy a cirkóhoz szükséges minimum 0,5 bárt biztosítsa. A cirkó meg kell, mert az csinálja a meleg vizet is (sajnos). Így most a legmagasabb és a legalacsonyabb pont között kb. 2,5-3 m különbség van (a klasszikus megoldással, az elmenõ ág a plafon magasságából indul a radiátorokhoz), és simán elmegy gravitációsan.
Nyilván egy vékonycsöves-keringetõs rendszerrel, ahol a padlószinten megy az összes csõ, ott ez nem játszik.
De a leírás alapján, ha a tartályból (kiegyenlítõtartály, puffertartály) az ereszcsatornába van kivezetve, akkor valószínûleg az a pár m szintkülönbség megvan, amivel már mûködhet gravitációsan.
Köszönöm a válaszaitokat. Nálam úgy van, hogy van egy közlekedõ, ott van a kandalló (ott fért el). Onnan a kis és nagy szobába horizontálisan megy, a padlótól kb 10-15 cm-re. Egy ág felmegy a padlásra, ott van a tartály, abból hencon megy ki az ereszbe, ugyanerrõl az ágról (felmenõ) lecsatlakozik egy, ami megy a fürdõbe, majd onnan tovább a konyhába. Nem igazán értek az épületgépészethez. Így el tudjátok képzelni?
Amúgy terveim között van az, hogy van egy melléképületem (nyári konyha lehetett anno) vályogból, ami még erõsen lepusztult. Tartozik hozzá egy kémény, ami elég ótvaros, nincs alapja, az alja rossz. Lebontani, újat rakni luxus. Lett öntve egy pontalap a kéménynek, fel lesz falazva a megfelelõ szintig. Ide (a kis házba) szeretnék majd beszerezni egy kis hasznát Salgót. Gondolom nem Dáriusz kincse. Ha nagyon muszáj, ott tudok majd fûteni egy kb 3*2 m-es helységet. Már csak amiatt is jó lenne, mert télen akkor tudnék itt ruhát szárítani egy kis begyújtással, nem a házban kellene, mert a penésszel így is hadban állunk. Persze ez a kisházas dolog még odébb van, mert másra is kell a pénz. :)
Penésszel szembeni hatékony védekezõeszköz:
https://paramentesito.hu/id/00024_Tr...---max--16lnap
Csak egy példa, ilyesmi árban 200-400W fogyasztással, ragyogóan dolgozik családunknál több darab, különbözõ épületekben, lakásokban
Nem annyira OFF topic, mert a fûtés egy jelentõs része elmehet a lakás szárazon tartására, ez ebben segíthet.
Valóban a Szavó a legjobb penészölõ, DM-ben kapni (vagy sima hipó töményen a falra kenve ha nincs elég pénz).
Ha megvolt a látható penész eltüntetése, a fertõtlenítés, akkor érdemes szerezni egy páramentesítõt és azt beüzemelni. Télen a lakásban száradó ruhákat is gyorsabban kiszárítja. Úgy érdemes használni, hogy szintén érdemes beszerezni egy kis páramérõ mûszert, az sem túl drága és néha ránézni. Úgy 40 - 65% között kell tartani a páratartalmat. Nem szabad csak szárítani, mert akkor meg túlzottan kiszárad a lakás, ez is elõfordulhat ugyanis. Mindig az optimális páratartalmat kell belõni és akkor penész sem lesz. Ha mégis újra megjelenne, akkor megint penészgátlóval kell elõbb leszedni és fertõtleníteni és utána érdemes beindítani a páramentesítõt. Azért ha az jól mûködik akkor kicsi az esélye az újbóli penészedésnek. Szellõztetni is kell, de az sokszor fõleg télen nem elég.
Papírbrikett tapasztalatokat kérdeztem már másik topicban, de itt is rákérdezek: próbálta már valaki? Reklámújság is jó bele, vagy az túl mûanyag?
Én gyártottam a nyáron. Most fogynak el az utolsók. Én tiszta kartonpapírból csináltam, minden adalék nélkül. Jól fûtött! Ha annyi idõm lenne, mint amennyi nincs, akkor foglalkoznék vele komolyabban.
Vészhelyzetben, mondjuk egy kis belmagasságú, kicsi alapterületû épület fûtésére kiváló alternatíva.
Én is gyártottam papírbrikettet, és most télen fûtöttem is vele.
Én kevertem a papírt egy kevés fûrészporral is (amennyi volt 1-1,5%) így jobban kijött a víz a brikett belsejébõl.
Kartonpapírt használtam én is. A színes újság nem jó, mert nem ázik, pépesedik, szét.
A fûtési tapasztalatom róla, hogy jó a fûtõértéke (úgy érzésre), sokáig izzik, parázslik, de relatíve sok a hamuja!
A keményfához képest legalább dupla annyi.
Én csináltam hozzá egy pneumatikus brikett prést, azzal nagyon haladós a préselés. De az elõkészítéssel együtt azért elég idõigényes dolog.
Csak munkanélkülieknek éri meg szerintem...
Én egyszerûen felkockázom a kartonlapokat akkorára, amekkora befér a kazánajtón, aztán egy maréknyi mehet rá mindig, mikor fát is teszek.
Az mondjuk igaz, hogyha beüt valami gond, senkinél sincs otthon annyi papír, amennyi hosszabb idõre elég lenne. Akkor ez inkább környezetvédelmi szempontból hasznos, preppereknek csak egyéb lehetõség híján. Mondjuk van biztos olyan élethelyzet, amikor ráérsz ezzel foglalkozni, pl. éjszakai portás vagy egy csomagoló cégnél, ahol annyi a kidobandó karton mint égen a csillag. Akkor esetleg el lehet ezzel ütni az idõt.
Valamilyen vészhelyzetben sajnálnám feláldozni a könyveim, de biztos van az a hideg, ami mellett kérdés nélkül dobnám rá a tûzre. Papír is valószínûleg luxuscikk lesz. ha beüt valamilyen gebasz.
Akkor netrõl nem éri meg rendelni egy prést? Papíron kívül van olyan anyag ami nagyobb mennyiségben egy prepper rendelkezésére állhat és jó bele? Írtátok a fûrészport, meg biztos forgács is jó, de kicsi az esélye, hogy több zsáknyi keletkezzen valakinél, amikor a túlélésre koncentrál. Szalma gondolom önmagában nem elég.
Ami számomra meglepõ, hogy amikor bevezették a gázt, sokan kidobták a klasszikus fa tüzelésû fûtõeszközöket. Fa nagyobb eséllyel lesz valamilyen katasztrófa esetén kéznél, mint gázszolgáltatás.
Most fedeztem fel, hogy van papír brikett topic:)
Vidéken a cigányok készítenek brikettet szecskázott szalmával, kukorica szárból is!
Amit ingyen megkapnak. A neten rendelt prések is jók tudnak lenni.
De ami jó alternatív fûtõanyag lehet az az aprított fa ág!
Azt most általában elégetik a kitermelés helyén, de egyre inkább felhasználják.
https://www.youtube.com/watch?v=RXAZGX9YD78
https://www.youtube.com/watch?v=_FIghu52hiI
https://www.youtube.com/watch?v=X3A-MQzyqEg
Ezekkel a gallyakkal simán ki lehet fûteni egy házat, csak sûrûbben kell rakni a kazánt!
De ha van puffertartály, akkor ez sem számít igazán.
Semmi baj a gáztüzeléssel, nálunk is van gázkazán. A baj pl. az elvtársakkal lehet, ha elzárják a csapot, vagy ténylegesen egy katasztrófahelyzetben. A fatüzelésnél meg a kert végében nõ a tüzelõ.
A papír nagy része most csomagolási hulladék (sokal kisebb része az újság, szórólap), és amúgy megdöbbentõen sok keletkezik.
Én két raklapot letettem a fáskamra sarkába, az egy év alatt (fél év alatt, mert a fûtési szezonban már egybõl a kazánhoz viszem) nekem szemmagasságig megtelik papírhulladékkal, ez bizony 2 m3, akárhogyan is számolom. És mi kifejezetten odafigyelünk arra, hogy ne nagyon vásároljunk hulladékot, ne legyen olyan, hogy a doboz nagyobb, mint a cucc.
Emellett a munkahelyemrõl szoktam kartonhulladékot elhozni, mert ingyen van, a kocsiban elfér, nálam is elfér, és a kazánban is elég.
A konyhában három kuka van, van egy 5 literes a komposztálható dolgoknak (krumplihéj, kávézacc, stb.), ezt heti 2x viszem a komposztdombra. Van egy 5 literes a papírnak, ez is heti kétszer megtelik úgy, hogy papírzacsival van kibélelve, és egyszer össze is nyomom töltés közben. Ebbe belemegy minden, ami papír, ha érzem magamban az erõt, a tejesdoboz mûanyagkupakját is kitépem, és csak az megy a szemetesbe. A kartonokat összevágom, az újságokat össze szoktam csavarni.
Így, ami konkrétan szemét, az nálunk heti egyszer a 15 literes kuka.
Ha pl. minden boltbamenésnél bepakolnék még a kocsiba a bolt mögül kartondobozokat, vagy a munkahelyrõl elhordanám az összes kartont (tehát mondjuk minden héten vinnék egy csomagtartónyit), akkor kényelmesen összejönne olyan 10 m3 papírhulladék a fûtési szezonra. Ami már az alacsonyabb fûtõérték mellett sem kis mennyiség.
A legjobb szerintem "gond" esetére a gázpalack. Szintelenül szagtalanul ég, és egy jól beállított cirkó gázkazánra rákapcsolható. 10 palack jó ideig elég lehet.
Végig kéne gondolni, hogy ez a fórum most vidéki emberek spórolási technikájáról szól.
http://sporolok.blog.hu/
vagy alternativ technikákról mint a biosolar, vagy valódi felkészülésrõl. ! engem nagyon sokan leugattak régebben amikor teljesen elhagyott beerdõsödött házakat, pincéket akartam BOL-á alakítani, erre azt látom, hogy a fórum lezülledt egy kisgazda nyugdíjas klubbá. Szedjük már össze magunkat. Mit kezdesz 3 köbméter papírral katonai megszállás, vagy atomháború esetén? A gázpalackot legalább kocsiba is be tudod dobni.
10 gázpalackot esetleg egy kombi kocsiba tudsz belerakni.
1 gázpalackkal legfeljebb néhány napig tudsz fûteni, mert egy túlméretezett kazán pazarolja az energiát.
Elhagyatott pincékrõl és házakról van szó ahol nincsen kiépített fûtési rendszer, így:
Gondolom hogy a cirkót a fûtõtestekkel, a szigetüzemû áramellátást és a keringetõ szivattyút is be tudod majd rakni a kocsiba.
Csak maradjon hely mellette az élethez szükséges többi felszerelésnek is.
A fiatalság-bolondság számlájára írható ez a hülyeséged :)
Nos, a történelmi tapasztalatok azt mutatják, hogy a "nyugdíjas kisgazdák" nagyobb arányban élnek túl (és élnek tovább) egy-egy shtf-helyzetet, mint a rambovics közlegények.
Amúgy meg ha katonai megszállás jön, a gázpalackod lefoglalhatják, de a 3 m3 papír senkit nem fog érdekelni. Atomháború esetén meg "akkor igyunk még egy sört gyorsan mielõtt vége".
Miért nem sikerül a kép feltöltés?
A télen a cégtõl hoztam írat selejtezésbõl származó kb 1/2 m3 papírt, tervet, dossziét.
Gondoltam egy próbát megér.
Mivel nem volt energiám télen papír brikettet gyártani, betonacél hulladékból 12-15 cm átmérõjû karikákat hajtottam. Ezekbe tettem a tekercsre hajtott iratköteget. Ezeket raktam a kazánba. Salakoláskor a karikákat kivettem a salakból (vagy inkább a pernyébõl).
Tapasztalatom az, hogy bár ég és izzik, csak fával vegyesen lehet normálisan normálisan eltüzelni.
Rengeteg finom hamu marad utána. Emiatt gyakran kell fûtésközben átkotorni, átforgatni különben lefojtja a tüzet.
A finom pernyét felhordja a kazán hõcserélõjére, ezért a felsõ részt naponta érdemes takarítani.
Macerás.
A hullálmapír karonnal könnyebb fûteni, csak ahhoz ritkán jutok hozzá.
Én a papírt úgy szoktam tüzelni, hogy beteszem a fát a kazánba, és annak a tetejére megy a köteg papír.
Mivel a fa tovább ég, mire az elizzik alatta, addigra a papír is rendesen elfogy, kevesebb hamuja marad, mintha fa nélkül tenném be.
Arra gondoltam, hogy most, hogy lerohadt a gázkazán, kidobom az egészet a retekbe és átállok elektromos fûtésre. Arra gondoltam, hogy a fûtést vegyesen infra panelekkel és konvekciós fûtõtestekkel oldanám meg. Mi a véleményetek errõl?
Kémény nélküli 80 nm-es fa lakóházról van szó, így szilárd fûtõanyagú megoldás nem játszik.
Szia,
Szerintem a legdragabb futes az elektromos.
Illetve ott, ahol csak rovid ideig kell a meleg, az infrapanel esetleg gazdasagos lehet, de tartosan az eleg kenyelmetlen, hogy az embernek csak az egyik oldala van melegitve, a masik fazik.
Bel
Mi árammal fûtünk, persze csak 2 kisszobát, hõsugárzóval. És nem megy egész nap a fûtés, csak nagyjából 8-12 órát. De még így is megdobja 150+ dollárral a havi villanyszámlát.
Mi a helyzet a -15 fok alatti mûködéssel, a légáramlással, a zajjal?
Mivel "külterületen" lakom, ezért roppantmód nehéz "embert" idecsábitani, ha baj van. Szóval most a kazán elmúlásával eldöntöttük a párommal, hogy lehetõség szerint olyan technikát, technológiát igyekszünk használni, amit mi magunk is karban tudunk tartani.
Konvektor megoldás lehet. Bontva filléres, nem takarékos, de elég egyszerû szerkezetek. Nem mellesleg áram nélkül is elmennek simán, szemben pl. egy cirkóval.
Nem akarunk gázt, elég volt belõle.
Mobil infrapanelrõl van valakinek tapasztalata? Oda teszed, ahová akarod, állandóan változtathatod a helyzetét, villásdugóval. Kb. 50 000 Ft-ért láttam 1000/2000 W-ost, elvileg 20 nm2-ig jó. Gondolkodom rajta, hogy kísérletképpen beszerzek egyet, de azért drágállom persze, mert kockázatos, megéri-e. http://jomeleg.hu/hordozhato_mobil_infrapanel