A pilisi papira vonatkozó adatokat itt megtalálhatod.
Írtam neked privát üzenetet a saját papagájoddal kapcsolatban.
Printable View
A pilisi papira vonatkozó adatokat itt megtalálhatod.
Írtam neked privát üzenetet a saját papagájoddal kapcsolatban.
Ez mennyire jó?
https://www.google.com/maps/d/u/0/vi...g.kycFPIoNacII
A pilisi adatok jók, bár a lokáció nem stimmel. A többirõl nem tudok nyilatkozni, vannak jó adatok, de néhol hiányos. Gondolom sok elavult is van benne.
Morpheus. Na, este újabb rádió teszt?
Rendben 20:00.
A pilisi papagájt ma gond nélkül elértem. KB 250-300 méteren voltam, de erõs takarásban.
Tisztán hallak! :-)
Unikornis! Tisztán hallak! Holnap felteszem az erõsítõt.
Oké! :thumbup
Ezt örömmel halom!:D Én sajnos nem hallottam belõled semmit, de itt azok a rohadt Ledes lámpák pont ezeken a csatornákon zavarnak. Közép 25-ön állandó 3-4-es erõsségû helyi zajom van.
De felsõ csatornákon ez lemegy 1-esre fél perc után. Lehet hogy ott is meg kéne próbálni.
Megjött a kedvem ismét a rádiózáshoz.
:-)
A CB-n van egy kellemetlen "tik-tak" hang, ami nem volt. Nem tudom mi zavarja, próbálom kiszürni.
A pilisi papit a toronyból szépen hallom, tuning nélkül. Holnap ráteszek egy nagyobb antennát. :-)
A pilisi papagájon most volt egy gyors összeköttetésünk Salmoval. Tegnap és ma is próbáltalak téged is elérni a papagájod frekijén, de nem sikerült. Majd kisétálok a szomszéd dombra, onnan nagyobb eséllyel összejöhet.
Bocsi, de a papagájom ki van kapcsolva, mert nem volt idõm
Bocsi, de a papagájom ki van kapcsolva, mert nem volt idõm felszerelni. Itt hever elõttem.
Na de megvan az erõsítõ! :-)
Kimentem megkeresni. Midland 747.
http://konektor5000.pl/galerie/m/mid...n/CTE_747B.jpg
Találtam két antenna csatit is. Holnap összerakom.
Táp nincs, majd ráteszem aksira.
A jobb oldali kapcsolónak mi a szerepe?
Akkor nem erõltetem. :) Max majd személyesen látogatlak meg, hogy halljam a hangod! :)
Az egy üzemmod választokapcsolo. Ha ssb ben rádiózol, akkor arra kell át kapcsolni. Minden más adasmodban pedig a másik állásba.
Most futottam bele, hátha valakit érdekel:
Zetagi B300P (230Watt) kifogástalan mûszaki, és szép újszerû esztétikai állapotban
23.000,-Ft
(70/6345574)
november 22., 20:57 A Zetagi B300P még eladó
https://scontent-a-vie.xx.fbcdn.net/...ca&oe=5509A30B
(https://www.facebook.com/photo.php?f...type=1&theater)
Jó kis cuccok ezek a tranzisztoros erõsítõk is.
Békeidõben hátrány hogy 12voltosak, de SHTF esétén pedig elõny. Egy autó akkuról közvetlenül simán elmegy!
Nekem ilyen csöves erõsítõm van: RMS K101-es Eredetileg csak 100watt jött ki belõle, de az egyik Cbs kolléga megjavította. Így annyit tud mint a csõ ami benne van, azaz 200wattot. :D
A csövesekben az a jó, hogy szép a hangjuk.
Este nem leszek, a héten sajnos nem lesz idõm rádiózni. Majd osszátok a tapasztalatokat.
Unikornis!
Kész az erölködõ! Este egy próba?
Bocs Morpheus nem néztem a fórumot. Persze beszéljünk meg egy próbát!
Ma sikerült két Cb-sel is beszélnem. Az egyik Kecskeméti volt, a másik meg tatabányai.
Semelyikkel sem volt rálátás, de a tatabányainál köztünk volt az egész Pilis is!
Gratula! Szép teljesítmény! De ha Tatabányát összekötöm a Pilissel és meghosszabbítom a vonalat, akkor valahol Morpheus környékén kötök ki. De ha jól emlékszem, akkor Budapesti a QTH-d. Akkor nem lehetett a Pilis köztetek, az már a Budai-hegység. Amit átrádiózni szintén szép feladat. Még egyszer gratulálok!
Igen, igazad van. "Csak" a budai hegység volt közöttünk. Lemértem a Googl earth-el 65km. lehetett közöttünk.
Kecskemét irányában pedig 72 km. Ott meg a gödöllõi dombság egy nyúlványa állta az útját a rádió hullámoknak.
Minél nagyobb a hullámhossz, annál könnyebben veszi az akadályokat.
No igen, meg 200W-al a holdat is be lehet világítani...
Be lehet hát! :D
De ha az ember eredményt akar akkor kell a teljesítmény is!
A rádióamatõrök is több száz wattal rádióznak. De akár 1,5 KW-al is.
Meg lehet ezt csinálni fél wattal is, de akkor átjátszó adó is kell hozzá.
És én úgy gondolkozom, hogy egy SHTF szituban nem bízom a kommunikációmat egy átjátszó adóra.
Azzal bármi történhet, mert nem tudom az ellenõrzésem alatt tartani! Másrészt a papagáj átjátszó adó csak egy frekvencián mûködik. Ha SHTF van, akkor sokan rákapcsolódnak, és akkor bedugul az egész!
Így viszont autonóm módon tudok rádiózni. Ez az én véleményem.
Lehet, mondjuk en olyan amatort nem ismerek. Hiaba kiabalsz ezer wattal, ha az ellenoldal 'csak' 20-30 wattal ad es csak egy piszkavas antennad van. ~20 wattal es rendes antennaval idealis esetben amerikaval is beszelhetsz.
Én eleve a többi általam ismert Cb-shez alakítottam a rendszeremet.
Legyenek benne az alfa csatornák, és a "0"-ás frekvenciák (5KHz lépésköz) és persze az erõsítõ. És normális 5/8-os bázis antenna. Persze az adóteljesítmény sem mindenható dolog. Igen, ha jó a terjedés akkor 20wattal is el lehet érni ugyanazt mint 200wattal. De 200-al sokkal biztosabb a dolog. Nem szorul rá annyira az ember a tökéletes körülményekre. Azt azért ne felejtsük el hogy mi itt most egy vészeseti rádiózásra készülünk, és nem rádióamatõr versenyt akarunk nyerni! (Ott vannak maximalizálva a kimenõ verseny teljesítmények.)
Nálunk az lenne a cél hogy minél nagyobb területet (országos szinten) lefedni a bázisunkból, minden körülmények között. Ebben szerintem minden megengedett, mert ember élet múlhat rajta!
Arra nem lehet felkészülni hogy valaki 10wattal és "piszkavas" antennával rádiózik, és én nem hallom õt. Akkor én vagyok a hülye mert túl jó a cuccom! Na neeee....... Azért valami minimum rendszerkövetelmény azért kéne.
Mostanában hogy már nem olyan sok CB-s van az országban, sokkal többen használnak erõsítõt is! Mert megnõttel az állomások közötti távolságok. Akikkel én tegnap beszéltem azok is erõsítõvel nyomják!
A 90-es években nem volt szabad ennyire nagy teljesítménnyel, mert zavarta a Tv.-t és a többi Cb-st.
Ha valaki akkor elkezdett volna 4-500 wattal rádiózni, azt keresztre feszítették volna a többiek, és a hatóság is!
De ma már teljesen más a helyzet.
Rendben, ugy latszik erted a dorgest.
Megkerdezhetem mekkora adoteljesitmeny engedelyezett ma magyarorszagon?
Az ilyen teljesítményû rádiózást áramszünet esetén hogy tudod fenntartani?
Nekem az a problémám hogy több amper folyamatos elõállítása nem olyan egyszerû és a felszerelés hozzá nem olcsó. A cb-s tanfolyamban azt írtad hogy akár egy kis napelemmel tudod tölteni.
Linkelnél nekem ilyen napelemet ha megkérlek?
Esetlegesen ha otthonról/bázisról muszály eljönni(tudom írtad hogy otthonra rendezkedtél be) de már nincs autó vagy ügyeletben lévõ fuvaros akkor hogy kommunikálsz?
És ez még csak a kommunikáció egyik oldala, kell hozzá egy másik fél is......
Adjon Isten!
Délután ismét sikerült összeköttetést találnom Budapesttel.
Cserhátban vagyok egy mély völgyben, ahonnan nincs kilátás.
Unikornissal tisztán rádióztam.
Most én is használtam egy 100w os erölködõt. Nekem egy gépkocsi aksiról megy a cucc.
Egyébként építettem egy szobabicajra egy 300 wattos generátort. Nagyon könnyû hajtani. Még egy fúrót is elvisz, nem még egy CB-t. :-)
13-án fagáz generátor találkozót szervezünk. Cél, hogy építsünk egy fagázos autót. A ház mellett pöfögve termelnéöaz áramot, ha kell, akkor gurulna is. Na de ez nem ide tartozik...:-)
Nem én lettem megszólítva, de válaszolok a kérdezett helyett.
Az adóteljesítmény függ a megszerzett engedély típusától és a frekvenciasávtól. A rádióamatõr engedélynek kettõ fokozata van: CEPT Novice és CEPT. A CEPT novice fokozat az RA osztályú besorolásba, a CEPT az RB, RC osztályú besorolásba tartozik. A frekvenciasávonkénti legnagyobb engedélyezett adóteljesítményt ez a táblázat tartalmazza. Általánosságban elmondható, hogy a novice korlátozottan üzemeltethet rádiót. Sok frekvenciatartományban (köztük a CB-hez közel esõ 28-29,7 MHz) nem is üzemeltethet. RH-n 25W, VHF és UHF-n 10W az engedélyezett. A teljes értékû vizsga után 150W, illetve 1000W az engedélyezett. Az 1,5kW kicsit túlzott érték. Ráadásul ahhoz már antenna is kell ami elbírja.
A papagáj sem csodaszer. Nincs benne különleges varázslat. Ugyanolyan rádió, mint ami a felhasználóknál van. A kulcs a pozícióban rejlik. A pilisi is csak kb. 20W teljesítménnyel ad (Motorola GM 300 a rádió). A "Keleti sittes" is kb ennyi. Mégis beszórják a fél országot. Az igaz, hogy bedugulhat, de az nem, hogy csak 1 frekvencián mûködik. Ráadásul a csatornaváltáshoz nem kell helyszínen kezelni, DTMF kódókkal távolról, a kézi rádió tasztatúrájáról is átállítható. A dugulást ki lehet védeni szelektív zajzárral (CTCSS, DCS), így csak a beavatottak tudják ismétlésre bírni (persze ezek is visszafejthetõk).
A papagájt is ellenõrzés alatt lehet tartani, csak neked kell üzemeltetni. :)
De továbbra is azt mondom, hogy mindegy milyen hullámhosszon, csak rádiózzunk! Nem a technika fog megmenteni, hanem az, aki a másik készülék elõtt ül és válaszol a hívásodra! Mit sem ér a rádió, ha most nem használjuk és nem építünk kis ismeretségeket, kapcsolatokat az éterben akiknek hihetünk, akikben bízhatunk SHTF esetén.
Örülök, hogy ennyi törvénytisztelõ ember van a fórumon. De ugye elõfordulhat, hogy ezek a törvények majd egyszer nem számítanak...:-)
Hát ezt mondom én is! :-)
De csak Unikornissal tudtam eddig rádiózni!!!
Számtalanszor kerestelek titeket a pilisi papagájon, sehol senki. A zello-t már meg sem említem.
Az említett frekik meg süketek, vagy túl messze vagyunk egymástól.
Tehát ha borul a bili, akkor mondjuk nekem jól fog jönni a pesti helyzetjelentés és én is leadom a drótót Felvidéknek. Az információ értékes lesz. Most a neten lógva el sem tudjuk képzelni milyen hasznos lesz egy cb rádió.
Állítólag ezek a kövületek birják az elektormágneses támadást is, míg a mikroprocesszorok megsülnek. De lehet, hogy ez legenda.
Még másfél hétig nem nagyon leszek rádióközelben, csak így éjszaka. De holnap amíg autóban ülök 16-18 és 19-21 óra között, vételkész leszek. Morpheusként keresselek a pilisin?
Mzperiksz.
CB sávban ma hivatalosan 1W AM 4W. FM és 12WSSB-vel lehet rádiózni.
Mondom, hivatalosan de a valóságban a hivatalt nem érdekli hogy hány wattal rádiózol, feltéve hogy nem zavarsz senkit!
Ez nem csak az én véleményem, hanem az öreg rókák tapasztalata is. Illetve van másnak kapcsolata a hatóság felé, ahol elmondták ezt szóban is neki: "Há' rádióóóózzál!"
Fixy007:
Pl egy ilyen kis rendszerrel: http://olx.hu/hirdetes/osszecsukhato...tml#a5ac453574
Ehez kell még egy akkumulátor és kész a cucc! Ezzel naponta több órát lehet bekapcsolva vételen a rádió, és egy-két órát lehet adásban is! Ráadásul hordozható.
Hidd el lesz kivel beszélgetni vészhelyzetben is!
Hát igen, ha nincs net, akkor teljesen átértékelõdnek a dolgok. Ilyen helyzetben sokan a rádió elé fognak ülni, és jobban tele lesznek a frekvenciák mint most. De persze nem csak Cb, de minden más freki is.
Bolond napom volt. Holnap két disznót vágunk. Egyszer mintha hallottam volna a nevem. Viszont ma megjött az új rádióm. De ezt a másik topicban. :-)