A magnéziumos gyújtók hamarabb elkopnak, de vészhelyzetre jók, de hosszabb távon nem.
Én 3-mat fogok elõbb utóbb venni, egy magnéziumosat vészhelyzetre, egy tiszta ferrót gyakorolni, és mindennapokra, egy másik ferrot elhúzódó gebaszra.
A magnéziumos gyújtók hamarabb elkopnak, de vészhelyzetre jók, de hosszabb távon nem.
Én 3-mat fogok elõbb utóbb venni, egy magnéziumosat vészhelyzetre, egy tiszta ferrót gyakorolni, és mindennapokra, egy másik ferrot elhúzódó gebaszra.
Igen, igazad van. Ezért is szerintem inkább a saját tudásod lesz a meghatározóbb, és az hogy milyen tûzgyújtó eszközt vesz valaki az már a saját magánügye, mert mindegyiknek megvan az elõnye és hátránya.
Magnézium drágább nagyobb helyet foglal, de könnyebb vele tüzet gyújtani azaz kevesebb idõbe telik vele. A szikravetõvel több idõt kell a gyújtós elõkészítésére fordítanod, viszont olcsóbb és kisebb helyen elfér. De mindkettõvel ugyanúgy lehet tüzet gyújtani.
Rakétatûzhely zsalukõbõl :)
http://www.youtube.com/watch?v=kmDYUrVHPWc
Ez kúva jó, kipróbálom!
Ezt el lehet készíteni házilag, de a "gyufa szél" elgondolkodtató, az a nagy poén. Ha lesz rá idõm a tavasszal, majd kikísérletezem.
Bocs Dani de erre reagalnom kell mert szerintem hozzaszolasodban elentmondasokba keveredsz. Lehet hogy csak nekem tunik fel mert tobben belajkoltak...
kicsit szetszedtem vazlatokra amit irtal de a sorrenden es a tartalman nem valtoztattam csak kiegeszitettem vastag betukkel a bennem felmerult eszrevetelekkel...
Oké:D fasza. Jó kis észrevételek leginkább a lejáratásomon dolgozol látom. Nem sok értelmét látom veled vitába bocsátkozni, mert nem akarok egy olyan vitába bonyolódni ami nem hoz hasznot a fórumnak vagy nekem vagy neked. Kint terepen kell nagylegénynek lenni itt a fórumon meg tanácsokat, ötleteket, ismereteket adunk át, érted? Itt nincs értelme a mocskolódásnak, ha meg nem tetszik amit írtam akkor szard le és kész, én se értek mindennel együtt mégsem kezdek el mocskolódni.
Szép volt, hasznos hozzászólás, építõ jellegû az a lényeg!
Bocsi lehet nyersre sikerult semmikepp sem akartam mocskolodni csak tisztazni a dolgokat. Fogd fel inkabb építõkritikának. Sokkal jobban fogod magad erezni ha sikerul primitiv eszközökkel tüzet gyújtanod. Es a legfontosabb, hogy hitelesen fogsz rola irni.
Addig viszont nem beszelnek igy szakerto okatasrol... mert felrertheto volt. Ez a mondatod: "-Én immár 9. éve ûzöm a túlélést mint hobbit(természetbeni formáját), és volt szerencsém elég komoly oktatóktól tanulnom...."
szamomra ugy jott le hogy csa skacok en vagyok a Jani...aztan meg leirtad h tulajkepp nincs tapasztalatod arrol amirol beszelsz, amirol azt tanacsolod hogy tapasztaljuk meg. :)
Hidd el aki itt van nem most jott a gyerekszobabol bizonyos ismereteken mar tul van. A prepperkedes hatalmas tudast igenyel, szerintem kimerithetetlent. Epp ezert en szolidan allok a temahoz. Alapvetoen szuksegesek itt a tulelesi es egyuttelesi (buschraft)
ismeretek, de ami ezek utana kovetkezik... na az teszi mesterive a temat. Itt mindenfele ismeretre szukseg van a primitivtol a hightechig, szellemileg, testileg, technikailag is ott kell lenni a szeren nem beszelve bizonyos emberi kepessegekrol. Szerintem lehetetlen kuldetes mindent csucsra jaratni, hiszen megvan mindenkinek a sajat kis elete is, viszont torekedhetunk bizonyos celok eleresere. En ezt kicsiben uzom mert igy is furan neznek ram nehanyan :) Azert vagyok(gyunk) itt, hogy tanuljunk egymastol mert mindig van mit. Nezz meg par emberket (alapítók) milyen szerenyen tudnak tanitani pedig irasuk mogott hatalmas empirikus tudast lehet erezni.
Hidd el nem akartalak bantani hiszen en kishal vagyok es Egyetertek abban, hogy itt ossze kell tartani hiszen errol szol az egesz.
PEACE.
Mivel közel elsõ hozzászolásom volt ezért írtam egy kicsit a múltamról is. És hidd el ellentmondásba nem estem. Annyit mondtam hogy az eszköz nélküli tûzgyújtásra nem térek ki, Dunán uszú fából meg már gyújtottam tüzet, nem pattintással nem íjjas módszerrel hanem, tûzcsiholóval, gyufával.
"aztan meg leirtad h tulajkepp nincs tapasztalatod arrol amirol beszelsz"
Ezt hol írtam le, leírtam hogy amirõl nincs tapasztalotom túl sok az eszköz nélküli tûzgyújtás, arról nem beszélnék, nem is beszéltem róla, amirõl beszélek az egész hozzászólásomban az a normál eszközös tûzgyújtás abból is szikráztatóra térek ki arról meg van tapasztalatom.
"Hidd el aki itt van nem most jott a gyerekszobabol bizonyos ismereteken mar tul van."
Ebben biztos vagyok, hogy egy része már sokmindenen túl van, de aki nem? Mert olyanok is vannak sokan. Azokkal mi van? És mi van azzal a ténnyel hogy az ismétlés sosem árt? Én a fontos dolgokat sokszor ismétlem magamnak hogy sose felejtsem el, hogy mindig zsigerbõl jöjjön, pedig olyan alap dolog hogy röhögök rajta.
Lényegében te azt mondod és az írásodból tisztán kilátszik hogy az én 9 évemet hazugságnak véled. Hát véld a te dolgod, nem azért írtam, hogy akinek kisebbségi komplexusa van azt támadásra késztessem.
Mond ki, hogy hazudtam. Én meg azt mondom hogy rágalmazás. De csak akkor mond ki ha te ezért vagy itt, hogy rombold a közösséget.
Tudom a válaszodat: Haha, félreértesz, én jószándékból írtam csak a tényeket nézem.
Nem, nem jószándékból írtad, ez a hazugság!
"Fogd fel inkabb építõkritikának."
Mi ebben az építõ? A rágalmazás miért építõ?
"Bravo akkor ott lehetsz a szeren
Ezt elhiszem neked de inkabb annak aki elottem csinalja
Ezek szerint megsem vagy ott a szeren de oszinteseged becsulendo!"
Kiragadtam a 4 mondatból az elsõ három mondatodat, amik építõ kritikák, az útolsót azért nem mert túl hosszú és a kedves olvasóra rövid idézeteket szeret olvasni.
Most mindenki gondolkodjon el ezek építõ kritikák e!
Az utolsó a 3. mondatod még egy naiv ember számára építõ jellegûnek is tûnhet, pedig ennek az ellentéte az is, ez egyszerû támadás és gúnyt ûzõ mondat.
Nem tudom mit ártottam neked, de bocsánatot kérek hogy megsértettem az önbecsülésed azzal hogy talán a stílusom miatt fellengzõsnek tûnhettem. Bocs, és a te kedvedért nem írok a múltamról, és a hiányosságaimat sem osztom meg, mert ezzel is fegyvert adok az olyan kezébe aki szeretne lejáratni.
És ezt a Peace dumát hagyd el légyszíves, mert akit megszúrsz annak ne píszeljél, ezzel is csak õt degradálod és a tisztelet hiányát mutatod.
ok szorri!
ehune a kovek amiket talalni lehet kulfoldi parkolokban nem ertek hozza de ranezesre gyujtes utan bizony pozitiv volt a tapasztalat mert szorjak rendesen a szikrat.
Az altalatok emlitett bakonyi tuzkoveti is kiprobalnam szal johet a cserebere :)
http://img1.indafoto.hu/4/1/79661_85...77e3409_xl.jpg
Szerintem olyan módszereket kellene itt bemutatnunk, amiket már ki is próbáltunk (vagyis eredményes tûzgyújtásunk volt) és az alapján tudunk konkrét tanáccsal szolgálni egymásnak.Ez lenne a topikok lényege. :cool:
Na kollégák!
Ma volt szerencsém kipróbálni a kici ócó minden cak ötcá szikravetõmet, amit ebayen rendeltem. Mindezt úgy, hogy elõtte csak képen meg boltban láttam.
Tapasztalatok:
- a védõréteg eltávolítása nem probléma, 2 perc alatt megvolt (persze csak az itteni leírásokból tudtam, hogy egyáltalán van rajta)
- a narancs szín nem hátrány, mert ha az ember ügyetlen és nincs gyakorlata, esetleg elejtheti/dobhatja egy óvatlan mozdulat után, és ilyenkor rövidebb ideig kell keresni :D
- nem tudom, mind ilyen-e, de nálam van egy oldal, ahol szeret szikrázni, és van egy ahol nem (henger, de ettõl függetlenül. Lehet a másikon még nem jött le rendesen a védõréteg?)
- simán a gyárilag hozzáadott kaparóval mindent lehet csinálni
- azaz egy dolgot nem, és ezt még alighanem gyakorolni kell: a célzást. Voltak szép szikrák, de mind arra ment amerre akart. Szóval eltartott egy ideig mire tûz is lett belõle.
- úgy tûnik nagyon igaz, miszerint annyira jó, amennyire használni tudom. (illetve védelmére legyen mondva, itt most a felhasználó a gyenge láncszem, az eszköz valószínûleg hibátlan.)
Tapasztalatszerzésnek, próbának mindenesetre megérte.
szerintetek ez megéri az árát ? valaki tud ebben segíteni ?
http://www.ezkes.hu/termeklap/turafe...zium-tuzgyujto
Ha valóban nem kínai, akkor igen. Én is nagyjából ennyiért vettem az enyémet.
köszönöm szépen:thumbup
Wannabe
: nem tudom, a magnéziumtömb az 2ezer alatt nincsen, legalábbis én nem találkoztam vele
A kínai 600-700 forint, de sokaknak nem jön be és elégedetlenek vele (gondolom gyártó függõ), úgyhogy jobb nem kockáztatni és venni egy biztosan jót.
Tulélo: lehet hogy én is inkább maradok a drágábbnál, de az jó legyen.
Rá van írva és olyan boltból vettem ami megbízható. Kínából sok mindent vennék, de a tûzgyújtó az olyan dolog amit inkább nem. Meg a kínai gyárak között pont ugyanúgy van különbség, mint az európai vagy amerikai gyárak között. Van amelyik jó munkát ad ki a kezébõl, van amelyik meg selejtet gyárt.
Lehet venni bojleranodot 1400 forintér kb 25mm átméröjü és 20 cm hosszu. Mangáliumbol van 75 25 ös ötvözet tehát 75% Magnézium. Ki kéne probálni lehet e szikrát huzni rajt. De szerintem biztos lehet.
nem ismerem amirõl írsz Bögre :confused:
A. L. Ias
igen , azt nem ismertem szétszedve nem találkozam még vele. köszönöm az információt!
A. L. Ias
igen , nem gondoltam volna , hogy effajta funcioja is lehet köszönöm szépen B.Ú.É.K!:thumbup
Tuti,hogy felrobban!!!A hõtágulást nem igazán tolerálja!
Nincs bevasalva sem.
Ezt rendeltem:
http://www.ebay.com/itm/380731221417...84.m1497.l2649
fog mûködni vajon?
Ez ér valamit?
http://www.ebay.com/itm/5PCS-Ferroce...item1e85048b0c
nekem ezek a tipusok beváltak bár nekem light my fire van!
Fura hogy a linkelt cuccnal aluminiumnak emlitik a magneziumot lehet nem tudjak mit arulnak? :)
enyemre usa van irva elvileg a sereg ezt hasznalta de en nem csipazom ezeket csak gyujtok minden ilyesmit mert piromanias vagyok :))
ehune: http://indafoto.hu/degu/image/179550...48363#nagyitas
Jól látom, hogy ez egy valami kémiai reakció hatására gyulladó csoda lenne? :)
http://www.ebay.com/itm/HIGH-PERFORM...60782919286%26
bocsánat, de újra fel kell tennem a kérdést mindazoknak, akik az ilyen-olyan szikravetõk rajongói: miért nem használtok gyufát a tûzgyújtáshoz? minek erõltetitek ezt a ferroizé rudat? gyufánál hatékonyabb tûzgyújtót még nem használtam, ráadásul talán a legolcsóbb eszköz. ráadásul zord idõjárási viszonyok között szikravetõvel tüzet csinálni (ha van magnézium, ha nincs) igen kétes kimenetelû mulatság, márpedig a tûzgyújtás nem a tûz meggyújtásáról szól? valaki mondja már el, mitõl olyan csodálatos ez a cucc?
A szikravetõ kicsi, nem ázik szét, vagy 1000x is használható, könnyû.
Arra az esetre való, ha nincs gyufa/öngyújtó.
Ha legalább 3 különbözõ tûzgyújtó eszközt akarsz magaddal vinni akkor egy megoldásnak jó ez is.
Már rakom össze az anyagot a családi túlélés dolgaira. Az egyik, pont a "tûzgyújtósdi" témában fogok errõl pár szót ejteni, de akkor itt is.
Ahogy írtad! A gyufa az egyik legjobb tûzgyújtási eszköz. Javasolt pár órás csomagokba, könnyû, rövid kirándulásokhoz, vagyis nem távlati tervekhez bepakolni, vízmentesen zárható dobozokba. De! Van egy nagy hátránya, mégpedig a nedvesség. Akár rövid túrákon is elkaphat egy esõ, zivatar, vagy egy orkán is minket. Ha a menedéken tüzet szeretnénk gyújtani, akkor sok minden történhet. A kiömlik a földre a tócsába, beázik, stb. Tehát még kis távra/idõre is célszerû a pakk mélyén egy szikravetõ rudacskát elrejteni.
Kaphatóak egészen kicsi kivitelben is. Gyerekeimnek már mind van és ha mennek valahova viszik is magukkal, mert helyet, súlyt alig képvisel és már tudnak vele gyújtani.
A tanári kar sem szörnyülködik egy ilyen szikravetõ láttán ha elõkerül, viszont a gyufa az elég necces bármelyik gyereknél, pont a könnyû használhatósága miatt. Ez a rövidtávú felkészülés.
A hosszútávúban, meg kötelezõen kell benne lennie, mert az idõ bizony kikezdi a gyufát. Idõ intervallum: 2 hét- 6 hónap
A világvége utáni idõre, pedig már az sem lesz elég. Ezért kell tudnunk a gyufa, öngyújtó, magnéziumos-szikravetõ stb. NÉLKÜL is tüzet gyújtanunk. Ilyen eszközök lesznek a nagyító, kövaköves szikravetõ, fadörzsöléses eszközök, stb.
:)
Na és persze a kísérletezés,és nosztalgia miatt nem a gyufa(((-:
Köszönöm a válaszokat mindenkinek.