Köszi, épp most gondolkodtam ezen, viszont biztos papírforrásom nincs. + (tudom, itt játszik a ki nem szarja le faktor) de a legtöbb papír már tele van nyomatva mérgezõ anyagokkal. De ha jobb nincs, erre lesz felhasználva!
Printable View
Köszi, épp most gondolkodtam ezen, viszont biztos papírforrásom nincs. + (tudom, itt játszik a ki nem szarja le faktor) de a legtöbb papír már tele van nyomatva mérgezõ anyagokkal. De ha jobb nincs, erre lesz felhasználva!
60 literes fekete mûanyaghordót tettem fektetve, vasoszlop tetejére.
Az oszlop alja betonozva van. Külön csappal kötöttem a kerti vízcsapra.
Csapot megnyitva, hideg víz a hordó közepébe jut. Ott keveredik a felmelegedett vízzel.
Majd kifolyik a hordó tetején elhelyezkedõ csövön, zuhanyrózsával láttam el, vízsugarat a gyûjtõmedencére irányítottam.
Lecsurgó víz a csap alatti betonozott gyûjtõmedencébe 60 literes mûanyag hordóban gyûlik, öntözésre használom fel.
Gyûjtõmedence lábráccsal van ellátva. Víz eleje 10 másodpercig forró, ahogy keveredik már kellemes.
(Terv: hideg víz sugarát, csõ segítségével a hordó belsejében a kifolyó csõ felé irányítom, így szeretném elõsegíteni a jobb vízkeveredést, és elkerülni a forró víz kijutását)
Fényképek késõbb...
Nekem is tervben van egy kicsi kis zuhanyzó, csak nem tudtam, hogy van megoldva hogy ne forrázza le magát az ember.
Szóval közepébe engeded a hideget és megnyitás után folyatod kicsit utána állsz alá?
Pillanatnyilag ez a helyzet. De meg fogom oldani 1 belsõ csõvel a jobb keveredést.
Szóval a hideg vizet a kifolyócsõhöz közel és annak kifolyási irányába mutatva kell vezetni a hordó belsejében, hát ennyi volna, hogy ne forrázza le magát senki sem. Megjegyzem nem ritka az 55°C meleg víz az elején.
Mielõtt megkérdeznétek miért van ormótlanul a vízszint fölé hajlítva a kifolyócsõ, próbáljatok magatoktól reájönni. :D
http://kepfeltoltes.hu/150709/IMG_20...toltes.hu_.jpg
Gyakran kerülök olyan helyzetbe, hogy valamit ki kellene dobnom. Most például kezd teljesen tönkremenni a kenyérsütõm, de ha belegondolok van benne motor, egy vekni, egy mûanyag ház ami bármire jó lehet, akár tároló doboznak átalakítva, az elektronikában vannak relék, kondenzátorok, fûtõszál, sok használható dolog. Nemrég tönkrement a fûtõventillátorom is, ráesett egy nehezebb tárgy és eltört, a lapátjai eltorzultak, nem merném így biztonsággal használni, kb 3 ezer forint egy új. Ez kb 2 kiló hús árának, vagy 1 kiló jobb sajt árának felel meg....
Van aki egy az egyben kidobja, kidobná az ilyeneket, van aki szétszedi és elrak mindent.
Van aki mondjuk csak a törött mûanyag házat dobná ki de ha belegondolunk az is sok mindenre hasznosítható.. Én bevallom õszíntén már a palackokat, üvegeket, konzerveket, csomagolóanyagokat sem szívesen dobom ki, de arra a szintre még nem jutottam el, hogy mindent elraktározzak.
Ti mit tesztek? Kidobjátok a dolgokat? A tönkrement háztartási kis-nagygépeket? Ruhákat? Vagy eltesztek mindent?
Hát pityubá! Elösször azthittem hogy ahoz van köze hogy a melegviz folyon rajta elösször. De aztán rájöttem. A csövet lehajtod megindul rajta a viz visszahajtod és folyik tovább? Csap nélkül! :) Vagy nemtudom más ötletem nincsen. Miért van igy?
glassbox: Ilyenekböl lesznek a beteges gyüjtögetök és pár év mulva azt veszék észre hogy a tulzsufolt házukban nincs hely a szeméttöl amit valoszinüen soha az életben nem fognak használni.... Régen énis ilyen voltam. Minden szart eltettem hogy jolessz valamire... És azt vettem észre hiába takaritok nem lehet mozdulni a lomoktol. Kidobtam mindent azota se bánom!
Pontosan nekem is ilyen "szindrómám" volt.
Gyûjtöttem mindenféle cuccot. Mágnesek, kábelek, csomagoló anyagok, konzervdobozok, befõttes üvegek, fém kupakok, alumínium sörös dobozok, mûanyag flakonok, parafa dugók, papírok, elektronikai belsõségek, ezeknek a borításai és hasonlók.
A mûanyagok nagy része hosszútávon egyenlõ a szeméttel ahogy rájöttem és nem akarok csak minél kevesebb szemetet raktározni.
Most már nem gyûjtök annyi kacatot.
A csomagoló anyagok, konzervdobozok teteje, mûanyag flakonok nagy része, nyáklapok, elektronikai és egyéb mûanyag borítások nagy része megy a szelektívbe, veszélyes hulladék gyûjtõbe vagy a kommunális hulladék közé - fajtája válogatja.
Csak okosan. Idõközönként szelektálok és kidobálok mindent ami nem kell.
A fém/üveg/fa alapú dolgok legtöbbször tartósabbak a mûanyagnál.
A régi fekete mûanyag hordók a mai napig tartják a minõségüket - na ezek és hasonlók nem számítanak hosszabb távon sem szemétnek nálam.
Az elektronikai és gumi hulladékot külön gyûjtöm, mert minden évben egyszer helyben ingyen le lehet adni ezeket.
A sörös dobozokból pl. szükségvilágítást, hõlégkollektort készíthetek.
Konzerv dobozokból leginkább tároló doboz lesz.
A papír tüzelésre és némelyik akár komposztnak is jó.
A hangszóró mágnesbõl ajtó rögzítõt lehet készíteni. A régi tévék hangszórói még szépen is szólnak a veterán membránjaikkal.
A régi ruhákból vagy géprongy vagy egyéb új dolog készül.
Télen majd szétszedem a hibás számítógép alkatrészeket és ami kell azt megtartom, kb. a 80%-a meg megy majd a gyûjtõbe.
A régi 10 éve rossz orosz hûtõszekrényt tegnap lecsupaszítottam és tárolónak fogom használni. Elõtte még le festem.
A régi rossz gáztûzhely szét lesz szedve és amit esz a rozsda az megy a vasgyûjtésbe, a többi kb. 5-10% megmarad.
Na igen, beteges gyûjtögetés.
De ha belegondolunk, hova megy a szemét? Elássák-elégetik. Nagyon kevés részét hasznosítják újra. Ezzel olyan érzésed van, hogy valami globális rosszhoz járulsz hozzá.
Például a kenyérsütõm tönkrement, egy ismerõsömtõl kaptam hozzá ingyen új vezérlést, bár jó eséllyel csak egy alkatrészt kellett volna kicserélni.
Én a régi vezérlést is eltettem, és most, sikerült véletlenül belefúrnom a sütõbe, 2 triac és egy kondenzátor lejött a nyákról, ezeket most a régi elektronikából tudom pótolni, a pótelektronika is eléggé cyberpunkos módszerrel lett a gépre szerelve, de mûködik.
Csatolmány 6100
Most azon gondolkodom, hogy kicsit átalakítom, kapna egy új nyákot ugyanezen az elven, amibe kicsit erõsebb alkatrészeket teszek. De egyelõre örülök, hogy tudom itthon szervizelni.
Na jó akkor elárulom a nagy titkot.
Mivel a kifolyó nyílás nem a hordó tetején van, vízszint fölé emelt kifolyócsõvel, a hordót (az elején megemelve) le tudom légteleníteni.
Amíg ferdén lefelé álló kifolyó volt, kifolyónyílásáig kifolyt a víz, és kialakult a hõszigetelõ levegõréteg, ami csökkentette a víz felmelegedését.
Esetleg megpróbálhatnád az elektronika teljes kidobásával, Rakétakályhával kombinálva üzemeltetni. :D
http://kepfeltoltes.hu/150818/DSCF80...toltes.hu_.jpg
Tudod az a vicc, hogy gondoltam rá :)
Az elektronika viszont kellhet a keveréshez és a hõszabályozáshoz, de megoldható lenne.
De lehet egyszerûbb egy napelem. 2 naponta fél órán kibír 500 w-ot kb ennyit fogyaszt a sütõ. :)
De szuper ötlet! :D most amúgy tönkrement a gép, sütõben sütjük a kenyeret. Ha lenne sparheltem abban sütném, de sajna nem is az, hogy nincs, hanem nem fér már el. 20 négyzetméteren élek :D
Szerintetek jó ötlet lehet?
Egy ideje nézegetem, hogy kopottabb bontott akril sarokkádak 4-5 ezer forintért is vihetõek. Nem egy nagy összeg.
Egy ilyenbõl lehetne a kertben vajon jacuzzit készíteni? Jobb szeretném fából, de a bontott kád olcsóbb. Körbenyomnám valami szigetelõanyaggal, arra faborítás, mellé építeni egy régi kályhát fûtésnek. felül befolyó fémcsõvel talán. (oldalt lehet megolvasztja) jól nézne ki nem?
Még levegõt is lehetne bele küldeni néhány nagyobb teljesítményû akváriumi porlasztóval. 10 ezerbõl talán meg is lenne, szegény ember jacuzzija
Hát igen, nincs hegesztõm.
Egyébként barkács célokra milyet javasolnál? Mennyibe kerül egy egyszerûbb hegesztõ?
Megmondom õszintén, ha lehet, inverterest vennék, de az nem olcsó...
Nekem egy praktikeres trafós van, annyit tuningoltam rajta, hogy kapott egy jó kis hûtést ventilátorral, így sokkal jobban bírja...
Egy a lényeg, minimum 150A-s terhelhetõsége legyen.
Ezek kb. 20.000Ft felett kezdõdnek, plusz pajzs.(amit mellé adnak, nem sokat ér)
Mondjuk az öntvényt jó móka lesz meghegeszteni :haha:
Glassbox, látom sokba lesz néked az a Jacuzzi.:D
Ha akarsz valamit csinálni abbol csináld amid van vagy tudsz szerezni. Lehetöleg ingyen vagy cserélve. Élelmesnek kreativnak kell lenni és fillérekböl bármit meg lehet épiteni. Persze egy kis kézügyesség és idö se árt. Annak semmi értelme ha mindent megveszel és abbol alkotsz. Enyi erövel meg is vehetnéd a dolgokat készen.
Nagyon fasza hegesztöt lehet csinálni pl mikro trafobol. 2,5 3.2 pálcáig szépen viszi. Sött láttam már hogy ponthegesztö épitettek belölle.
Kádat simán lehet faluhelyen szerezni. Max vasárba elviszed. Sokan csak essögyüjtönek használják.
Öntvényhegessztés nem olyan vészes mint itt elöttem leirják. Összetaknyolva is jo lessz nem vár el tölled senki profi varratot. Mondjuk szerintem egy egyszerü kád is tökéletes Jakuzzinak nem kell heggesztgetni. Elvégre gondolom pároddal használnád. Ketten meg ugy simán el lehet ugy férni. Mondjuk haverokkal már necces lenne! :D
Jaja két fõre gondoltam.
De hát ha így állok hozzá, hogy minél olcsóbban simán fóliával is meg tudnám csinálni. 4 ezerért egy akril kád sem drága, nem?
Barkácsolni szeretek, de most még a mûhelyem sincs kész (még épül) meg nem zárható. (lophatnak) szóval bizonytalan minden. hát majd kialakul.
Valaki tudna segíteni?
http://images.reblog.hu/uploads/blog...1019114850.jpg
Egy ehhez hasonló lemezkandallóm van.
Sajnos pár hete véletlenül felborítottam, ezért eltört az üveg az elején.
A következõ a terv: a tescoban találtam 500 fokig hõálló félgömb alakú üvegkerámia tálat (kerámaiüveg, áttetszõ, tulajdonképpen ránézésre üveg) tûzálló.
Mivel a tál 1500, a kandallóüveg meg majdnem 5 ezer lenne, úgy gondoltam a tálat fogom beépíteni, láttam már hasonló megoldást:
http://i.ytimg.com/vi/cYxtNRKj1Es/maxresdefault.jpg
Na én olyan tálat találtam aminek nincs széle, így nem tudom belülrõl felfogatni.
Az a terv, hogy kívülrõl rögzítem.
Egyrészt nem tudom, hogy le tudok-e vágni a kb 2 millis vaslemezbõl akkora ívet (a kandalló ajtóból) hogy illeszkedjen a tál formájához. Másrészt kívülrõl úg gondoltam a rögzítést, hogy kör alakban tömítõzsinórt teszek a tál széle alá, majd 3-4 ponton körben, a lemezt átfúrva, valamiféle megoldással rögzítem.
Itt a klasszikus pici L alakú réz rögzítõelemekre gondoltam amit enyhén meghajlítok, hogy fogja a tálat, alá meg tömítõzsinór darabokat rakok.
http://www.pileg.cz/obrazky/145/100/...ove-pole-l.jpg
A másik probléma, hogy a sarkokban 1-1 centi kilóg majd a négyzet alap miatt, így ott tömítenem kell azokat a réseket. Oda mit tudok tenni? Hegesztõm sajnos nincs. A legjobb lenne egy lapos gyûrû alakú alátétet vágni, vagy vágatni (akár lézerrel?) a tálnak, és arra helyezni rá.
Ja és igen:
A legcélszerûbb lenne esetemben négyzet alapú tálat használni, de sajnos nem találtam olyat abban a méretben amiben kéne (kb 25x25)
Talán még ez lenne jó, de ezek azt hiszem csak 300 fokig tûzállóak:
http://bolthely.hu/mebana/id/02330_P...otal_25_x25_cm
És így is bele kellene vágnom a kandallóajtó lemezébe, hogy belülrõl tudjam rögzíteni.
Ha már másokkal is dolgoztatnod kell, akkor könnyen átléped az eredeti üveg árát...
Jó eséllyel meg tudom oldani magam is. Max vennem kéne dekopírfûrészhez valami jó minõségû fémvágó lapot. Múltkor vettem obisat, de ledarálta a vas a fogait.... Mindig úgy állok hozzá, hogy inkább szerszámra költök, mint szakemberre, vagy új dolog vásárlására, például egyszerûbb venni egy láncfûrészt, mint egy köbméter fát, ha van a kertben fa.
El fog repedni a tál a folyamatos, közvetlen hevítés miatt.
Lehet, bár a csávónak sem repedt el a kályháján, õ pyrex tálat használt
http://i.ytimg.com/vi/cYxtNRKj1Es/maxresdefault.jpg
Ennél kisebb - közvetlen - tûzzel is sikerült nekem. Tehát legjobb esetben is 50% az esélyed. :)
Ha jól emlékszem, pont üveg a specialitása, csak ért hozzá :).
Glassbox!
Csináld! Mûködni fog.
Próba, szerencse. Kísérletezz, lehet, hogy bejön a dolog. Én is így szoktam csinálni.
OFF
Nagyon offtopic, de volt egy olyan elképzelésem, hogy az egész kandallótestet hõálló üvegbõl készítem el.
Kvarcüvegbõl tuti lenne, csak az drága, a boroszilikát üveg elvileg 500 fokig bírja, talán elrepedhet, talán nem.
A kerámiaüveg meg talán jó lenne de szintén nem elérhetõ a technológia, pedig nem lenne nagy ügy, csak annyi, hogy kagyló szerû formákat kellene belõle kialakítani amit utólag összeillesztek. Amire még gondoltam az a nagyobb méretû kavicsok felszeletelése, ezzel elért átvilágító hatás. Az tuti "kvarcüveg"
De valószínûleg ebbõl sem lesz semmi, az egyetemen például "ceruzatartó" volt a nagy félévi feladat.... de ahogy írtam, már nem hivatalosan de szinte be sem engednek a mûhelybe. Ugyanígy járt egy mûhelytanár is, aki konkrétan "ingyen" tatarozta az egész mûhelyet, cserébe valamiféle hálát és hosszútávú munkalehetõséget várt. Furcsa dolgokat mondott személyesen.... Csak azok alapján amiket tudott és mondott, börtönbe lehetne záratni sikkasztásért és egyéb dolgokért az egész vezetõséget.
ON
Házilag barkácsolható, jellátó szemüveg. :D
Akár el is tudnám készíteni, de nem teszem mert csak addíg lát ameddig az infra LED 1-5 méterig világít.
http://www.ehow.com/how_5625485_make...es.html#page=4
http://img-aws.ehowcdn.com/640/cme/p...eee7bc6d5f.jpg
érdekes technika:
https://www.youtube.com/watch?v=KC_9PETuc08
Kicsit tovább néztem a videókat, és általam ismert akkumulátorral történõ hegesztést találtam.
https://www.youtube.com/watch?v=PV5oLPLUzrM
Sorba kötött 12 voltosak? Akkor ez 24 volt. Hányas pálcát és mennyi ideig bír a két akku szerinted?