Nem a rosszakat kell sorolni meg lehúzni, hanem a jobbakat megemlíteni :)
Printable View
Nem a rosszakat kell sorolni meg lehúzni, hanem a jobbakat megemlíteni :)
Neked szól a kérdés...nemsokára összegyûlik a pénz egy komolyabb ,nagyobb kapacitású víztisztítóra..amit a mindennapokban akarok használni...kirándulás,sátorozás,peca stb...a lényeg,hogy bírja a kiképzést és használható legyen..írtad ,hogy foglalkoztál vele...mit javasolsz.
ilyesmikre gondolok katadyn pocket filter, LifeStraw® Family,
Sajnos a két feltétel üti egymást. A komolyabb, nagyobb kapacitás, és a vadon körülményei közti használhatóság. A vadonban csak kompromisszumos megoldás lehetséges. Hacsak nem viszel magaddal egy....Végülis az én készülékemet is hurcolásszuk magunkkal külföldre is... Kb. 2 kg, és akkora, mint egy megtermett termosz. Igaz, kell hozzá pár milliampernyi 12 volt is az UV lámpa miatt, de ez minden túlélõnek van a zsebében:). Meg egy mûanyag kanna, amivel másfél két méter magasra fel lehet lógatni a vizet, hogy legyen neki annyi nyomása, hogy átpréseli a cuccon. Mondjuk nem tudom, mennyi az a pénz, amire Te gondolsz. Mert ez egy professzionális cucc, momentán...nem is..már második éve a legnagyobb számban értékesített házi víztisztító rendszer a világon. Ha viszont kis mobil cuccra gondolsz, akkor - mondjuk szerintem inkább erre - ,akkor amit belinkeltél, az teljesen megfelelõ. Sajnos ezeknek van egy közös tulajdonságuk Hogy bár azt írják, 1000, meg 5000 l víz szûrésére alkalmas, csak épp azt nem teszik hozzá, hogy mindezt folyamatos használat során. Ugyanis ha elkezded használni a cumót, használod egy hétig, aztán hazamész, pár hónap múlva megint, és így tovább, akkor egy bizonyos idõ után - ez tipikusan 2-3 hónap - a megszûrt, ezáltal felgyülemlett mikroorgazmusok oly mértékben felszaporodnak, hogy a következõ használatkor rosszabb a kifolyó víz, mintha nem használtad volna. Ugyanez igaz a szerves, szervetlen szennyezõkre is.Azok nem felszaporodnak, hisz nincs mikro, de makroorgazmusuk sem:), viszont diffúzió útján, mert sajnos a fizikát meg ismerik, bevándorolnak a tisztított tér felé. A következõ használatkor aztán zutty, megy a szádba az egész szmötyi, amit addig kiszûrtél. Magyarul... Minél olcsóbb kis kütyü, mely a specifikációk alapján elég szûrõteljesítménnyel bír, annál gazdaságosabb. Mert ÚCSSE tudod kihasználni a szûrõkapacitását, lévén nem folyamatos üzemben locsolod át rajta a vizet. Amirõl én beszéltem, az 230.000 körül van, ezek 20-50.000 körül. De sajna a szûrõt ezekben cserélgetni kell gyakorta.
Végre egy konkrét visszajelzés! Többször tettem szóvá, illetve kérdeztem rá erre a nem elhanyagolható részletre. Miszerint hogyan tolerálják a víztisztítók a hosszabb tárolást? Sajnos a gyártók csak a maximálisan megtisztítható vízmennyiséget tüntetik fel a termékeknél, ezt maximum csak az apró betûs részben. És elhiszem, hogy SHTF esetén úgyis csak ezen keresztül tisztítva innánk a vizet, de addig a békeidõben csak szakaszos használat mellett nem biztos, hogy a nagyobb a gazdaságosabb. Egy nyárra, egy túrára elég az 200-500-1000 literes kapacitás is.
Bocs a belevauért.
Nékem MSR Miniworks EX Microfilter van a hátizsákomban sajna 1/2Kg $79.99.
Kezelési utasítás elõírja használat után a kerámia szûrõt forróvízbe kell helyezni, utána szárítani, elrakni.
Vagyis ahogy írtad MAFELSZ, a szûrõtesten fennakadt kórokozókat el kell púsztítani.
DOOM ezt a típust javaslom néked, megfizethetõ, gyárilag ajánlva használhatod szakaszosan is, a közepében aktívszén is van.
http://ecx.images-amazon.com/images/...L._SL1000_.jpg
Kösz!..kérdés...látom,hogy a tiszta víznek nincs kivezetõ csöve...hogyan lehet vele pl egy ásványvizes üveget megtölteni vagy szûkebb kulacsot,ha nincs edény?
Idézet:
Minél olcsóbb kis kütyü, mely a specifikációk alapján elég szûrõteljesítménnyel bír, annál gazdaságosabb.
Tehát akkor a javaslat,hogy minden idényre egy olcsóbb termék,aztán kuka?...az aquamira frontier pro-thasználta már valaki?...a maga 7-8000 ftos árával nem tûnik vészesnek...vettem egyet csak nem merem használni,pont amiatt,hogy aztán el kell dobni..a kipróbálás után ha nincs használva....Idézet:
Egy nyárra, egy túrára elég az 200-500-1000 literes kapacitás is.
Ha jól el van mosva használat után a kerámia betét akkor is marad benne az a szmötyi?....a szénbetét mit csinál pontosan a használati szünetben?...beszárad?...vagy mi történik vele?
..a kiínai-katonait már használtam...egyre ráültem és vége lett...a másikat egy hetes kitelepülésen a csatornán....törölközõn átszûrtem a vad-vizet és nekiálltam vele...mit mondjak..keserves...bár shtf esetén minden korty jól jön...de a mindennapokban inkább méreg,mint megoldás...közvetlenül a vízbõl pedig a rövidke csõ miatt inkább hason fekve...pár perc pumpálás után elkezd szorulni és leugrik a tömítés...szétszed,visszatesz,szilikon...megin t pár perc pumpálás....hát nem tudom...bár a tisztított víz az kifogástalan...
A 15 perces forralás sajnos csak az állatkertet pusztítja meg, igaz azt sem 100%-ban, de a vérhas elkerüléséhez elégségesen. Viszont rengeteg - pláne zavaros idõkben - a vízbe került szerves és szervetlen vegyülettel a meleg, legalábbis a 100 celziusz - Kukta nélkül ennél melegebben nem tudsz forralni, 3-4000 méteren még ezt sem éri el a víz forráspontja - naszóval ez a hõmérséklet kevés ezen szennyezõlk elbontására. Így a diffúzióval bekerülõ szennyezõdés még mindig ott van.Sõt, a forralással meg is gyorsítjuk ezt a fizikai folyamatot. Szóval......
Összegzésképpen. A kerámiaszûrõ az élõlények elpusztítására alkalmas hosszabb idõn keresztül, ahogy a Pityubá is írta a speckó alapján... Forralás, szárítás. De a kerámia nem szûri a szerves vegyületeket, azt csak az aktív szén szûri. Már csak azért is, mert ismeri a kémiát, és a szénkötéseket az aktív szénfelület megfogja. Ne de ezt viszont nem lehet kifõzni. Meg ugye ahogy írtam, minek is fõznénk. Még szerencse, hogy a túrázónak leginkább az élõlényektõl kell a vizet mentesítenie, arra meg így alkalmas a készülék. Csak a beszélgetés itt a prepperkedésrõl szólt alapvetõen, és ezért bátorkodtam elrontani a játékotokat azzal, hogy leírtam: vegyileg is mérgezett idõkben ezek a szûrõk lepkefingok....
A kerámia szûrõ nem pusztít el semmit, csak szûr, amíg el nem tömõdik. Minél finomabb, annál hamarabb eltömõdik. Terepviszonyok között utána elegáns mozdulattal el lehet dobni.
Mennyi ez a szûrési teljesítmény, amit egy 6 cm átmérõjû 0,01 mikronos kerámia szûrõ képvisel? Tapasztalataim szerint enyhén opalizáló vízbõl kb. 2-3 liter. Az elsõ liter után már csak kb. negyedóránként enged majd át egy decit. A 3. liter víztõl már vízzáró lesz. Utána kuka.
Bocsánat a pongyola megfogalmazásért. Az elpusztít szót nyilván úgy értettem, hogy a kifolyó víz szempontjából.....Ezzel együtt A jobb készülékek lényegesen többet tudnak, mint 2-3 liter...Igaz, azok több rétegen fokozatosan szûrnek. Egyébként ilyenkor jó az RO-s vízszûrõ. A kézi pumpálós változat. Igaz elég lassú a szûrése, de túlélni jó. A tengeri vitorlásokon is olyan van. Mármint a kicsiken. A nagyokon ipari RO-s vízszûrõ van. Rövid távon nem gáz a desztvíz ivása.....Ráadásul ezek a kis RO-s szûrõk nem is szûrnek olyan precízen, mint a háztartási nagytestvérek, amik mint ahogy már kifejtettem, jó drága desztilláló berendezések( kéretik érteni...tudom, hogy ezek nem desztillálnak, csak a végeredmény ugyanaz) :)
Ha ezt iszod, beteg leszel. Ha azt iszod, rékkeltõ. Ha amazt, elhízol. Ha emezt, berugsz...De ha nem iszol semmit, két nap múlva meghalsz. Ezt tartsátok szem elõtt.
Gondoltam ez lesz, ha belevauzok többet ebben a témakörben nem szólalok meg !
DOOM segíteni akartam rajtad és az én tudásom ezzel kapcsolatban a leírtaknál véget ér.
Amit írtam az MSR-rõl a gyári kezelési utasításban lévõt írtam le, ettõl többet én sem tudok.
Saját tapasztalat: ezt használom megelégedéssel 1 éve, betartom a kezelési utasításban leírtakat, túrázáshoz 2 személyre használjuk.
Kipróbálva erõsen zavaros, halas tószagú vízbõl, instant kávéból desztillált vízhez hasonló íztelen szagtalan vizet szûr.
Nem volt eddig emésztési problémánk. A szénszûrõ kiszedi a mocsárgázokat, a Kínaihoz hasonlítva masszívabb, nagyobb teljesítményû pumpa.
Kb 5 x nagyobb a kerámia szûrõje, tényleg tudja percenként az 1 litert, még 1 év használat után is.
Lehet hozzá venni gyári csere betétet, elõírásos használat mellett 2 évente gondoltam kidobni.
Megjegyzem készítettem hozzá 1Mikronos PP elõszûrõt, oldalán kilyuggatott pezsgõtabletta doboz palástjára tekerve befõttes gumikkal rögzítve a szívócsõ végén.
Ennyit tuningoltam rajta, hogy elkerüljem a szelep záródási hibákat, és kíméljem a szûrõfelületet.
(híres Magyar szûrõgyártó cég leesõ hulladék PP szûrõjébõl kaptam bõségesen darabokat, DOOM ha kell néked A4-es darabot küldhetek levélben, másnak nem)
Kérdezted a kifolyónyílást alul van, eredeti MSR kulacsra menetesen reá csavarható, PET palackra rá kell tenni a kifolyó csõrt nem megy mellé a víz.
Így járok, amikor pongyolán fogalmazok meg olyan dolgokat, amiken én már nem gondolkozom el. Nem az egész kütyü kuka nyilván, csak a betét. Azt általában mindben lehet cserélni. És továbbra is tartom azt, hogy a békeidõben szükséges szûrést ezek a készülékek elvégzik, hisz a szûrõ méreténél és felületének nagyságánál fogva megfogja az állatokat a vízbõl. Egy jó alapos forralás pedig sterilizálja. Amit Pityubá írt, az 100%-ban helyénvaló.
Csak mivel ez egy világvége fórum, ezért bátorkodtam azt írni, hogy könnyen elképzelhetõ az a forgatókönyv, amely szerint nem csak a ma általánosan, minimális mennyiségben az élõvizekben jelen lévõ élõvilágot kell kiszûrni, hanem mondjuk valami ebola gányadványt, kis rádióaktív kiszóródással vegyítve. Akkor én nem biztos, hogy egy ilyen készülékre rábíznám az életemet....
ez mind zseniális DE gebasz esetén hol a tökömben fogom tisztitgatni forralgatni ? miben hogyan ? hogyan számolod a felhasznált mennyiséget ? ( literre adják a használatot )
stb.
keressünk más megoldást
Menet közbeni vízszûrésre nincs más megoldás. Hacsak nem a homokos elõszûrés, faszénen történõ átcsöpögtetés, és forralás....Mondjuk nem ebben a sorrendben. Vannak dolgok, amire nincs fapados megoldás. Ha itt a világvége, tudomásul kell venni, hogy ezek a kütyük nem megoldások, mert:1- kicsi a kapacitásuk, 2- nincs pótalkatrész.
Tehát marad az éveken, évtizedeken át reprodukálható megoldás, aminek a vége úgy is az, hogy szép lassan hozzászokunk a tisztítatlan vízhez.
Jó lenne, ha akinek kérdése van, konkrétan meghatározná, hogy milyen felhasználásra keres megoldást. Mint pl. itt valaki, hogy õ jár idõnként kirándulni, és ott a tóból, stb. szeretne ivóvizet nyerni. vagy...Atomháború után nem akar szomjan dögleni. Nyilván nem ugyanaz a megoldás. Ebbõl adódóan kár az egyik, vagy a másik variációra azt mondani, hogy hülyeség, mert nem az. Csak épp nem arra való, amire te gondolsz.
Amiben teljesen igazad van az az, hogy a nagyvárosok, fõleg a tengerparti nagyvárosok vízellátását, pláne ha van elég pénzük energiára, vagy az energia lesz olcsó, RO víztisztító mûvekkel fogják megoldani.Legalábbis most így néz ki. Mint ahogy Dubaiban s más arab nagyvárosokban ez már így van. Tehetik ezt azért, mert az elõszûrt tengervizet megfelelõ arányban visszatáplálva a rendszerbe, egy viszonylag elfogadható ionkoncentrációjú ivóviíz nyerhetõ. A házi víztisztítók körében ez az arány az elmúlt évtizedekben megfordult. tízegynéhány éve a hadiiparból behozták a civil életbe ezeket a készülékeket. Leegyszerûsítve, lebutítva, hisz egy komoly készülék méreténél fogva nem férne el egy konyhába. És ez nem olyan, mint a számítástechnika, hogy a korral egyre kisebb lehet. A fizikának vannak határai. Az ozmotikus hártya nem lehet kisebb, mint ma. Tehát marad a félmegoldás, aminek semmi köze az ûrállomáson, illetve hadiiparban, vagy városi vízellátásban mûködõ nagytestvérekhez. Pár évvel ezelõtt elindult fölfelé egy új technológiájú víztisztító. 2012-tõl Európában, 2014-ben már a világon a legnagyobb számban értékesített víztisztító volt.Annak ellenére, hogy RO-s készüléket fû fa vadvirág gyárt, hisz nincs rajta már licensz, míg ezt jelenleg csak egy cég. ( ne rajtam tessék az adatokat számon kérni, mindenki hozzájuthat az Euromonitoron keresztül. Nekem megvan a hivatalos info errõl). Az RO vízlágyítók ideje lejárt, illetve átmentek a kommersz kategóriába. Meg kell csak nézni.Ahol nem hálózatban értékesítik, ott 50-60 ezerért meg lehet kapni szinte ugyanazt, amit hálózatos cégek 2-400 ezerért adnak. És csak ma, csak neked 400 helyett 200, de akkor most írd alá, ne menj haza utánanézni, mert akkor tuti rájössz, hogy átvágunk. Ismerjük a stratégiát .nekem személyes jó barátom ad el ilyenbõl havonta 50-60 darabot.5 ügynökkel dolgozik együtt. A saját bevallása szerint, ha nem csinálhatná meg azt a z elektrolízises hókuszpókuszt, amirõl már minden nyolcadikos tudja, hogy hazugság, mert nem méricskélnék a víz vezetõképességét, amire ráfogják, hogy minél nagyobb, a víz annál szennyezettebb, a tizedét nem tudnák eladni. Tehát az értékesítés maga is hazugságokon alapul. Én eddig akárhány ilyen ügynökkel találkoztam(és nem voltak kevesen) feltettem pár kérdést, tettem egy kis himalája sót a vizükbe, és sírva elszaladtak. Vagy félrevontak, hogy a többiek ne hallják, hogy van itt valaki, aki ismeri a trükkjeiket.Na mindegy. Ennyit akartam a jövõrõl mondani.Ha hazugságokra épül a jövõ, akkor lehet, hogy ez a jövõ víztisztítója.
Nem értem az írásod lényegét. Most akkor jó a fordított ozmózison alapuló víztisztítás, vagy nem jó? Ne a csalókról és egyéb kóklerekrõl beszéljünk, hanem a tisztítási technológiáról.
Az ipari méretû, professzionális RO víztisztató jó( ûrhajózás, városi vízellátás) A házi RO vízszûrõk is jók, de csak kompromisszumosan. Megtisztítják ugyan a vizet, de a visszasózási technológiák miatt egészségügyi kockázattal járnak. Nincs igazán olyan hogy jó, vagy nem jó. Az autó sem jó, mert balesetveszélyes, és ráadásul egészségesebb sétálni. Lehet a példa hülye, de a kérdést nem lehet így feltenni, hogy jó-e vagy nem jó.Illetve fel lehet, de nincs rá válasz. Mire, kinek, milyen körülmények között, mi helyett, mennyiért, stb...Ezt mindenkinek magának kell mérlegelnie a saját igényei és lehetõsége szerint. A ma kapható választékból én nem vennék RO vízlágyítót otthonra. ha nem lenne más, vennék. Remélem, így érthetõ.
Idézet:
Nincs igazán olyan hogy jó, vagy nem jó.
..na itt a lényeg..:thumbup..lehet oldalakon át tartó tudományos vitát folytatni mi a tuti......de..ha kirándulni kell..az egyébként tiszta forrásvizet,a biztonság kedvéért megtisztítani..ott vannak a hordozhatóak...akinek kútja van és ki akarja váltani a csapvizet az megint másban gondolkodjon...akinek van csapvize és nem kirándul és nem készül a világvégére az meg ne vegyen semmit..mert minek?....amikor meg itt a végjáték akkor meg minden jó lesz csak folyjon,,,;)Idézet:
Mire, kinek, milyen körülmények között, mi helyett, mennyiért, stb...Ezt mindenkinek magának kell mérlegelnie a saját igényei és lehetõsége szerint.
Elnézést kérek T. Fórumtársak a múltkori pontatlanságomért, átsiklott a figyelmem néhány nem éppen elhahyagolható részletkérdés felett.
1 A kerámia szûrõ mindazokat a szerves vegyületeket szûri, amik vízben nem oldódnak és szemcseméretük nagyobb a kerámia résméreténél. Tehát baktériumokat, gombákat, akár vírusokat is.
2. A szénszûrõ adszorber. Az adszorpció megfordítható folyamat, ez a deszorpció. Tekintettel arra, hogy az adszorberek regenerálhatók (az aktív szén is), miért ne regenerálnánk? Az adszorpció alapvetõen exoterm, vagyis hõtermelõ folyamat. Az adszorpció hatásfoka fordított arányban áll a hõmérséklettel. Ha megemeljük a hõmérsékletet az adszorberen és egyszerû forró anyagot nyomatunk át rajta, megindítjuk a deszorpciót, vagyis az adszorberen korábban megkötött anyagokat kiûzzük az adszorberbõl. Erre jó a tiszta vízben való forralás, gázszûrõknél a forró gõzös regenerálás.(Vegyiperi technológia alapjai, szén adszorberek regenerálása c. fejezet.)
3. Az aktív szén nem ismeri a kémiát. Õ kifejezetten fizikus. A kémiát az abszorberek ismerik, így az õ lelkiviláguk már teljesen más.
Javaslom, ne ûberelj olyan fórumtársakat (gyakorlatilag ezen a fórumon senkit), akiknek mind szakmai ismeretei, mind pedig gyakorlati tapasztalatai jóval meghaladják a tiédet.:nanem:
Nemrég elérkezettnek láttam,hogy a sok szükségmegoldás helyett,felépítsek egy tiszta,iható vízhez jutást segítõ rendszert..mind a hétköznapokban..mint az összeomlás után.
A támpontot Pityubátyám ajánlotta...:thumbup...melyet ezúton is köszönök...jó tipp volt....még egy köszönettel tartozom az eladónak aki korrekt módon postázta és valóban egy zsír új termék boldog tulajdonosa lehetek..igen baráti áron...
Nos ez a cucc...msr miniworks ex víztisztító..a rendszer részét képezi.. egy LifeStraw® víztisztító,egy aquamira frontier pro...és a frissen megvásárolt két darab aqua optima víztisztító betéttel ellátott kulacs ( tesco 1090 Ft/db)Csatolmány 5155
A kulacsok igazi kincsnek bizonyultak mivel így teljes lehet a rendszer,minden passzol mindenhez...az msr 63 mm-es kifolyójához tökéletesen passzol a palck,az ivó kupak pedig pet-palack menet,tehát az aquamira frontier pro is csatlakoztatható hozzá Csatolmány 5156Csatolmány 5158
Továbbá a belsõ kis szûrõbetét illeszkedik a szilikon csõhöz (vettem még egy métert),így ha eltömõdik,elromlik az msr elõszûrõje ,még mindig itt vannak ezek,használható...Csatolmány 5157
Minden szépen elfér az msr hálós tárolójába,pehely könnyû fél liter víz súlya az egész.Csatolmány 5159
Vagy fel kéne frissítened az ezirányú ismereteidet, vagy el kéne fogadnod, hogy amit Te tudsz, az nem minden.Az aktív szén ismeri a kémiát. És pont ezért KÖTI, és nem szûri meg a szénkötéssel rendelkezõ vegyületeket. Abban igazad van, hogy az aktív szén nem ismeri a kémiát, de a Rolling Stones-ot és a Beatlest sem. Viszont az adszorpció leggyakrabban kémiai folyamat, sokkal ritkábban fizikai, mint amit említesz, és amely reverzibilis.
És eszemben sincs osztani az észt, ráadásul nálam okosabbak számára. De miután 12 éve foglalkozom többek közt a vízzel, házi és ipari vízszûrõ és sótalanító berendezésekkel, ezért azt gondolom, hogy bár biztos nagyon hiányosak az ismereteim, de TIT szinten tudok információt adni ebben a témában. És ha csak azért írtad ezt a tudományos tanulmányt, hogy lássuk, olvasott vagy a témában, az klassz.Elismeri mindenki. De itt ez senkit nem érdekel.A kérdés itt az, hogy adott helyzetben kinek melyik a megfelelõ vízszûrési eljárás. És hidd el, ezzel kapcsolatban a vásárlók, érdeklõdõk legkisebb részét sem érdekli az abszorpció, adszorpció témaköre.
És továbbra is csak azt tudom kérni, hogy légy méltó magadhoz, és ahhoz, aki ezt a fórumot létrehozta, és ne a hormonjaid tomboltatására használd a felületet. Ezt az utolsó tök értelmetlen, ráadásul ide nem illõ, és pluszban alaptalan mondatodra értem. Sok sikert
Nézz utána. A szén adszorber. Az adszorpció fizikai folyamat, lényege, hogy az aktív szén nagy felületû labirintusában téved el a "kiszûrt" anyag. Elõbb-utóbb át is jut rajta. Nem köt meg semmit, csak késlelteti az átjutást.
Lehet, hogy évtizede foglalkozol szûrõkkel, nekem viszont az egyik diplomám ezekkel kapcsolatos, sõt a másikat sem szerezhettem volna meg, ha ilyen hülyeséget állítottam volna a vizsgán, mint amit írsz. Semmiféle kémiai kötés nincs, még másodlagos sem.
Azért fontos ezt megvitatni, mert lényegi kérdés és ne csapjunk be áltudományos meggyõzõdésbõl senkit!
A legegyszerûbb forrás, ahol most találtam errõl valamit, a net volt:
Az adszorpció felületen történõ, fizikai (fiziszorpció és/vagy elektrosztatikus vonzás) vagy fizikai-kémiai (kemiszorpció) folyamat. A kifejezés eredete latin: ad: -hoz, -hez (irányt fejez ki), sorptio: elnyelés[1]. Az adszorpció során az anyagok leggyakrabban van der Waals-kötéssel, ritkábban kemoszorpcióval kötõdnek meg egy másik anyagnak (az adszorbensnek) a felületén. A jó adszorbens nagy fajlagos felületû - így különösen a kolloidok alkalmasak adszorbensnek (például az olyan lyukacsos szerkezetû anyagok, mint az orvosi szén). A megkötött anyag lehet gáz, folyadék vagy oldott szilárd anyag (kémiai részecskék szintjén atom, ion és molekula is). Szelektív adszorpció esetén az adszorbens felületén csak bizonyos tulajdonságú (például adott töltésû, részecskeméretû vagy adott kémiai szerkezettel, például meghatározott funkciós csoporttal rendelkezõ) anyag kötõdik meg.
Az én diplomáim is elég régiek. Az egyik a vákuumtechnológia, fénypor, fénycsõ, elektronsugárcsõ gyártástechnológia. Azért azt el tudod képzelni, hogy ezen a területen nem ritka ez a jelenség....És most akkor kezdjünk bele egy - kinek van több köze a diplomájának ehhez a témához- versenybe.
Olvass, és utána közölj:)
ÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉss sss...Nehogy bárkinek javasold, hogy regenerálja a lejárt aktív szenes vízszûrõjét, vagy a szintén lejárt gázmaszk-szûrõjét hacsak.... Nem akarsz neki nagyon rosszat.
Vízszûrõt keresek, egyenlõre fogalmam sincs hogy konkrétan milyen célra, de jobb ötletnek tûnik mint papír formában tárolni a pénzem, ez nem inflálódik és 5 év múlva is szûrni fogja a vizet. Fõleg ha nem használom.
Sawyer mini-t néztem ki, mert kicsi, hordozható, menet közben is használható, de akár a lakásban is jól jöhet még valamikor, és nagy mennyiségû víz szûrésére képes hosszú idõn keresztül legalábbis a gyártó állítása szerint. (Meg elég tüzetesen vizsgálták független szervezetek élesben http://www.purewaterfortheworld.org/...n-journal.html)
Eddig legolcsóbban az angoloknál találtam meg 15 ezerért kiszállítva.
Egy házi szénszûrõt (pár centis vízvezeték megtöltve aktív szénnel) gondoltam még utána kötni, így a gyakori csere megoldható olcsón.
Észrevétele ha esetleg van valakinek....
Esetleg ha ki is fejthetnéd, hogy pontosan miért is rossz az aktívszenes szûrõk "újrahasznosítása", akkor nem lenne felesleges és értelmetlen szócsata.
Elég egy pár soros, lényegre törõ írás vagy linkelni kell szakirodalmat, ha szakmai/szakértõi színvonalú véleményt akar írni valaki valamire reagálva.
Nálam nem téma szûrõk cseréje, de azért ez a téma is érdekel.
Az aktív szenes szûrõk, de nem csak azok, hanem a kerámiaszûrõk is kiszûrik, megkötik ( melyik melyik) a vízben található szerves, szervetlen szennyezõket, valamint az élõvilágot. Az aktív felületen megkötött anyagok a diffúzió miatt szép lassan elindulnak a tisztított tér felé. A diffúzió az a fizikai folyamat, amelyben a magasabb koncentrációjú hely felõl megindul a kiegyenlítõdés az alacsonyabb koncentrációjú hely felé. Ez egy hosszú, bár a hõmérséklet növelésével gyorsítható folyamat. Ennek eregménye képpen Hiába használtuk a szûrõnket a megengedett átfolyási mennyiségnél kisebb kapacitással, a szennyezõk elõbb utóbb bekerülnek a tisztított térbe, és onnantól kezdve egyik oldalon szûr, másikon emittál..Mármint szennyezõdést.Az ilyen típusú szûrõknél azok regenerálása ezen szennyezõk szempontjából nem lehetséges. Amirõl a kolléga beszélt, azok kimondottan olyan spec szûrõk, melyek szûrõteljesítménye kicsi, használati ideje rövid, ennek fejében a regenerálási folyamat néhány alkalommal elvégezhetõ rajtuk.De ezek többnyire kommersz, kisteljesítményû szûrõk. Az élõvilággal meg az a baj, hogy a megszûrt, csapdába esett baktériumok, vírusok, gombák, a megszûrt szennyezõkön megfelelõ táptalajra lelve vígan szaporodnak, és egy idõ elteltével ugyanazt teszik, mint az egyéb szennyezõk. Bevándorolnak a tisztított térbe. A kerámia szûrõket egy hosszabb, lehetõleg kuktában történõ forralással lehet mentesíteni, de a szénszûrõket nem. Még ha teszünk is egy UV-C lámpát a kifolyó részbe, és az kinyír minden élõlényt, akkor is ott vannak azok a toxinok, melyek az elpusztult gombákból visszamaradnak. Tehát. Minden szûrõt addig(annyi ideig, és átfolyási mennyiségig) szabad használni, amennyi rá van írva. Ha azt írja a speckó, hogy regenerálható, akkor regenerálható. Ha ezt nem írja, akkor csak az elõzõ barátomnak ajánlom, hogy regenerálja, és úgy használja. A kerámiák moshatóak, de az se mind, ezt is írja a használati. Az elmlt 12 év alatt, amióta ezzel foglalkozom, számtalan embert láttam, aki büszkén mondta: Jól kitolok én ezekkel!Ráírják, hogy 3 hónap, meg 1000 l. Én ugyan nem használtam el 1000 l-t ennyi idõ alatt, tudod mikor fogom kicserélni! Általában 20-30%-os túlhasználásnál már combosan kimutathatóak a tisztított térben az átjutott, korábban megszûrt cuccok.