..nahát hadd szagolják.....most voltam nyaralni egy helyi kutya odajött a jó kolbász szagra...megkínáltam vele...onnantól nagyon jó barát lett... egész éjjel õrködött az ajtónk elõtt....."szerezz barátokat!"
Csatolmány 2991Csatolmány 2992
Printable View
..nahát hadd szagolják.....most voltam nyaralni egy helyi kutya odajött a jó kolbász szagra...megkínáltam vele...onnantól nagyon jó barát lett... egész éjjel õrködött az ajtónk elõtt....."szerezz barátokat!"
Csatolmány 2991Csatolmány 2992
Angolosok! Esetleg lenne valakinek szabad kapacitása lefordítani azt a prepper-matrixot?
Három napos nyaralás,horgászat (beszámoló a horgászat topicban)alatt az átalakított bob-omat használtam(praktikusan kicseréltem az élelmiszert,szalonnára,kolbászra friss kenyérre,kávéra,napias kajára)..
észrevételek...
kizárólag a bahco késemet(kép feljebb)használtam,enni hagymát pucolni,szereléket csinálni mindenre..bár vittem az egyébként bent lévõ két túlélõ kést is semmire sem kellettek,
ami nagyon jó,hogy becsomagoltam a papucs,iszonyatosan fontos...
két pólót,alsót, zoknit, vittem...bizony mosnom kellett,samponnal..elkelt volna kis folyékony mosószer..
nem vittem szivacsot és mosogatószert...nagyon kellett volna..
túl sok kaját csomagoltam ill nem azt ami fogyott..a kávé a második napra elfogyott,a zacskós leves is,a kenyér megmaradt,a mûzlik fele szintén,a kolbász szalonna viszont kevés volt....a konzervekhez nem is nyúltam,viszont nasi kellett volna,sós fõleg valahogy azt kívántam ,nem az édességet....annak ellenére,hogy jól táplálkoztam,három nap után a mérleg 4 kiló mínuszt mutatott itthon,,,nem baj van mibõl....sört vittem eleget,ásványvíz viszont a 3 üveg kevés lett...
amiket fölöslegesen vittem...hálózsák,kések,világító rudak,tartalék lámpa,elemek,balta,pulóver,poncsó(felpróbálta m esõben egy sz.r,zavar,csalizásnál lóg a sárba,nem lehet benne csinálni semmit,elõvettem az esõruhát a kocsiból),rádió,kulacsok,víztisztítók,edény ek,(kivéve az acél bögre,mindent abba csináltam)
ami jól jött az a takaró fólia,nem ázott fel a pléd..
mondjuk nem extrém környezetben,nem erdõben voltam,rendes kulturált szálláson...bár nagyon elgondolkodtatott,hogy fõleg a hideg ,nyirkos hajnalon akarnék e hevenyészett menedékbe lenni vagy megéri a sátor a plusz súlyt..
összefoglalva elfáradtunk a nyaralás végére és jó volt pihengetni itthon...pedig nem gyalogoltunk kilométereket,csak horgászgattunk,sétáltunk amit a test megkíván.....pusztán az ,hogy nem a megszokott környezet vesz körül,testsúly csökkenést,fáradtságot,némi alvászavart idéz elõ és ha most ez shtf(mert nem biztos,hogy az erdõbe futnék,lehet egy kényszer evakuációs pontra),cipeltem volna a fölösleges dolgokat...ami kell az meg nincs nálam...elgondolkodtató....
ja...a hátizsák hátmerevítõjét kicseréltem a sárga tálcára,szintén nagyon jó szolgálatot tett..ami még kellett volna...iható,de rossz szagú volt a víz,kellett volna pezsgõtabletta,hogy elvegye a szagát,valami konyharuha,a horgász kéztörlõ nem jó fõleg ha már koszos,vizes,...
annyit még,hogy a hal sokkal könnyebben hozzáférhetõ,megszerezhetõ mint az egyéb vadak,akár nyersen is fogyasztható besózva,de elkészítése egyszerûbb mint mondjuk a fácán....prepper szempontból nyerõ,nagyon kevés súlyú felszereléssel nagy mennyiségû fehérjéhez lehet jutni....
Van olyan cucc pl:kés,multitool,akár élezõ,vagy valami molle zseb de akármi amiböl vesztek még egyet? ha mondjuk az elsõ bevált és akkor legyen egy ugyan olyan vész esetére? ami persze új nem kopott stb.
Szerintem gebasz után pont az a jó, ha nem tûnik újnak.
MI a kajával vagyunk így,van a Morzsi-pulyka mást nem is eszik a kutyám meg a konzervek közül+pedigré lapocska ,guriga...ennyi nem variáljuk agyon...amúgy meg finom házi kaja amit én is eszek....de én is csak azokból táraztam be amit szeretek...egy fajta kávé,borsó konzerv,egyféle sólet amit szeretek,+pacal és még sorolhatnám de nem túl hosszan,,,,,,nem látom értelmét csak azért venni-tárolgatni valamit ,mert olcsó-akciós...amúgy most is ezeken élünk,tehát nem fog sokkolni,ha a készlethez kell nyúlni mert nincs bolt.....a tárgyak közül a háromnapos hátizsákkal vagyok így(képek a mit prepperkedtél? topicba),ez nagyon bejött,már van egy zöld,meg egy fekete,de lesz pénzem veszek valami terep színben is.amivel szemezgetek az a Mora heavy duty,ha bejön veszek sokat,nincs súlya akár három - négy is elfér a táskába...már azért gondolom mert van egy bahco horgász késem -hasonló mint a mora-és minden hová azt viszem magammal,nem kopik,nem kell élezni(persze én nem vágok fát késsel),jól kézre áll.
Kis csoportomban 3 Mora Heavy Duty van. Jo vasar. A keszletekhez meg annyit, hogy en rendszeresen fozok a konzervjeimbol. Tehat esszuk, amit raktarozunk.
Nekem nincs kiondott elõre elkészített BoB-om, de a lakás egy szobájában tartom az összes felszerelésemet és 5 perc alatt menetre készen állnék ha muszáj lenne. Ha most mennék és ha csak néhány hétre készülnék menni 12 kiló alatt maradnék kajástól, piástól, mindenestõl. Amitõl félni lehetne és nem emberi gonoszságra gondolok, az a dehidratáció és a hideg. Szal amit vinnék röviden a zsákban:
- Mammut Creon 25L zsák, beépített esõvédõ huzattal
- iratok, pénz, térkép
- Szárított és vákumozott kaja (nálam mindig van otthon), és nescafé
- 2.5L víz a tömlõben, kínai víztisztító + némi tabletta
- Gore-Tex bivakzsák, holland derékalj, kis pehelyzsák + ripstop poncsó
- aláöltözet, tartalék bugyogó és zokni
- gyógyszerekbõl antibiotikum 2 féle, fájdalomcsillapító, széntabletta + kötözõ bizbaszok
- kis tisztálkodási szett
- egy fém bögre, gázfõzõ, szikravetõ, Mora Triflex+DC4 élezõ, multitool, némi kötélzet és fejlámpa tartalék elemmel
- amennyi cigi és öngyújtó még belefér
Amit nem láttam, h írt volna vki is (bár lehet csak én nem láttam) és fontos, az a széntabletta. Lehet, h néhány hétig olyan vizet kellene inni, vagy vmi romlott kaját ennék, h hasmenésem lenne, nem szeretnék kiszáradni.