Jobb késõbb, mint soha, és nagyon megtiszteltél, hogy elmondtad. Köszönöm.
Én alapból azt tanítom gyerekeknek, hogy következõ öt dolog mindig van nálad, ebben a fontossági sorrendben:
Kés
Tûzgyújtó
Lámpa
Iránytû
Mobil
Miután mindegyik fontos ezért érdemes duplikálni, v. akár triplázni õket.
Én három tûzgyújtót tartok magamnál, egy gázos a multifogó mellett, találtam egy régi szürke primus csonkot (ez volt a legjobb) a kulcstartón, a táskában pedig egy benzines lezárt kis mogyoró öngyújtót.
.
Múlt héten beruháztam egy LMF nagy svéd szikravetõbe. Elsõ próba zsepivel nem ment de a tamponnal azonnali volt a sikerélmény, ez biztosan megéri a pénzét.
Beszereztem 10doboz vihargyufát is, még az is jól jöhet, enni nem kér helyem meg van ahol tároljam szûkösebb idõkre.
Még nagyobb mennyiségû gyújtót szeretnék eltenni csak értelmes forrást nem találtam ahol jó áron adnák õket. Esetleg ha valakinek van tippje ne tartsa magában.
Csatolmány 5139
Olyan irományt keresek amiben tömören vázlatszerûen, isten bocsá illusztrálva vannak az extrémebb tûzgyújtási módok is Kémiai, optikai, súrlódáson alapulók, elektromos stb.
Más túléléssel kapcsolatos cheat sheetet is keresek mindhiába, például a kocsiban is jó lenne tartani egy puskát amit átfutva kiderül hogy ha például felforr a hûtõvíz akkor mitévõ legyen az ember, problémák - megoldások, pl mi utal arra hogy lemerült az aksi, megoldásként bikázás menete, aksi melegítés stb.
Autós témában tudok segíteni de nagy csodát ne várj, a mai autók olyan szinten elektronikától függõek, hogy nagyon nem lehet az út szélén megbütykölni.
A legfontosabb talán, ha lehetõséged van akkor teljes értékû pótkereked legyen az autóban, ne mankókerék! Ehhez kell egy a kerékcsavarokhoz passzoló kerékkulcs is. Ha ez megvan akkor sokkal többet sajnos nem tehetsz :hogymi:
Ha felforr a hûtõvíz akkor baj van, lehet több probléma is, leginkább jellemzõ ha nincs különösebb baja az autónak akkor a vízszivattyú lapátkereke letört/elkopott/megette a hûtõfolyadék. Ezzel nagyon nem tudsz mit tenni a semmi közepén.
Lemerülõ akkura már utalhat az indítás közbeni szokatlanabb hangok, kattanások, hosszabb indítási idõ is bár az újabb autókban a gyújtáskapcsolóval már csak jelet adsz és az indítás folyamatát is egy elektronika végzi el helyetted. Ha már eléggé lemerült jellemzõ kattogó hangot ad az autó, ekkor még betolni be lehet az autót és menni is fog de semmi nem garantálja azt, hogy járatás után ismét be fog indulni. Sajnos annyira magas az energiaigénye a mostani autóknak, hogy sokszor hiába járatod annyira minimális amit visszatölt az akkuba, hogy ha annak baja van csak külsõ segítséggel lehet feltölteni. Ha még fel lehet. Cellazárlat esetén pl. nem tudod, kuka az akku.
Bikázni minél vastagabb kábellel és rendes nagy krokodil csipeszekkel tudod, ezekkel a filléres ceruza vastagságú kábelekkel sokszor nem lehet átvinni kellõ mennyiségû áramot. Ilyet esetleg célszerû beszerezni. Nem olcsó de egyszer kell megvenni az életben, el nem tud romlani. Itt egy cikk amiben minden le van írva. Magadnak is elkészítheted ha akarod de meg is veheted boltban a rendes kábelt. Akksit ne melegíts, legalábbis úgy ne, hogy tüzet raksz köré. Télen szokás néhány embernél, hogy estére beviszi az akkut, reggel meg a szobahõmérsékletû akkut beteszi és indít-indul. Ez szerintem fölösleges macera, sok autónál olyan hülye helyen van ráadásul, hogy macerás is lenne a kikapom magammal viszem dolog. Ha jó az akku akkor hidegben-melegben indít. Ha krákog akkor lehet töltögetni és még használni akár évekig is, csak kérdés célszerû-e.
Ha régebbi típusú autód van akkor sokkal jobb helyzetben vagy szerelhetõség szempontjából. Viszont a mindennapi használat során jelenleg visszás a dolog. Sokat fogyasztanak, nem mennek annyira jól, ugye a környezetvédelmi besorolásuk is más ami miatt akár korlátozás alá is kerülhet a használatuk, Budapesten a tervezett dugódíj mértéke is függ a környezetvédelmi besorolástól.