Köszi, az lesz! Mindannyian javasoljátok. :thumbup
Printable View
Nem tudom szükséges-e ezt leirni, de kis alapozás. A frekvencia forditottan arányos a hullámhosszal már a definicióból adódóan is. "A hullámhossz az a távolság, amekkora távolságonként a hullám ismétlődik." A frekvencia pedig pont az ismétlődésszám. Lásd először ezt a táblázatot. Zavart okozhat a fejekben az, hogy magyarul hullámhossz alapján nevezik el ezeket (pl. URH, ultra-rövid-hullám) mig angolul frekvencia alapján (VHF - very-high-frequency). A legrövidebb hullámok azok a mikrohullámok amiket szatelites, műholdas kommunikációban használnak. Ezért érdemes szerintem bármilyen adóvevőt is veszel, a Hz értékeket magukat nézni, mert tapasztalat hiján szerintem könnyen belebonyolódik az ember most melyik pontosan mire jó. Egy egzakt, konkrét Hz érték viszont nem fog félrevezetni.
A HF/CB nem teljesen értem miért nincs engedélyhez kötve, (feltételezem ennek "történelmi" okai vannak, mert az autókba kellett valamiféle rádiót rakni és külön engedélyhez kötni autós rádiót eléggé megnehezitene sokmindent) mert az alacsonyabb frekvencia könnyebben hatol át dolgokon (képzeld el például a közeli techno klubból áthallatszódó lábdob esetét), igy elméletileg alkalmas lenne nagy távolságokra is, de nekem egyébként ezekkel nincs tapasztalatom, mások sztorijai meg vagy úgy voltak, vagy nem. Ahogy mész feljebb a frekvenciákon (és lejjebb a hullámhosszon) úgy számit egyre inkább a rálátás, a line-of-sight. Gondolj bele például a GPS esetébe, amely protokoll műholdjai 1500 és 1200 Mhz környékén működnek, és tapasztalatból is valószinüleg mindenki tudja, hogy fedetlen ég alatt kell lennünk általában hozzájuk.
Szerintem ha ténylegesen prepper szempontokat nézünk akkor nem feltétlenül a technikai részére érdemes koncentrálni az egész rádiózásnak, ezért is veszik a legtöbben ezeket az olcsó kinai kézi adóvevőket, mert egy halom más szempontot is át kell gondolni, mint az energia, hordozhatóság, a biztonságos kommunikáció (pl. egyáltalán nem biztos, hogy jó ötlet jelt adni magadról) és hogy egyáltalán lenne-e kivel beszélni rajta.
Egyébként egy gyors körkérdés, ebben a témában egy fórumtárs irt valamit, hogy "CB rádiózásról megtalálod szakmai cikkemet itt ezen az oldalon", tudja valaki igy 2022-ben ez mire utalt? Én sehol sem látok linket bármiféle "szakmai cikkekre".
Edit: Megtaláltam! Külön fórumtéma alatt vannak. "CB rádiózás tanfolyam"
Én a helyedben egy olcsó USB-s SDR dongle-t vennék, hozzá egy upvertert, amivel az amatőr sávokat is lehet venni, valamint egy jó antennát. Csak egy mobil eszköz (laptop, tablet, okostelefon) kell még hozzá és gyakorlatilag lefeded az általánosan használt kódolatlan analóg és digitális adásokat. Igaz, hogy csak vételre alkalmas az olcsó dongle, de egy mobil SIGINT platformot kapnál és prepper szempontból kb. annyival többet nyújt a Baonál, mint egy modern gépkarabély egy kőbaltával szemben. Esetleg ott vannak még a frekvencia scannerek, azok is jók lehetnek hallgatózni, hogy mi zajlik a nagyvilágban.
Ha mindenképpen rádiót szeretnél, olcsón és nem zavar a jogsértés, akkor az áráért a Baofeng UV-5R tökéletes.
Ha érdekel a rádiózás, akkor javaslom, hogy tedd le a(z emelt szintű HAREC) rádióamatőr vizsgát. Némi tanulással menni fog és a vizsga csak egyszeri 4000 forintba kerül.
Mindegyiknek meg van az előnye, hátránya. Én maradnék inkább az analógnál, abból több van az országban, könnyebb lesz mással beszélni, ha tönkre megy egy, könnyebb szerezni másikat.
Környékre pmr, távolabb cb. Ha valaki csak egyfélét akar/tud venni akkor inkább pmr. Nem tudom mennyit számít a titkosítás, lehallgathatatlanság, de "kódolva" is lehet beszélni.
A szomszédban zajló háborúban is sok katonán látni baofeng-et.
Az azsiacenter.com oldalon a baofeng kiegészítőket leárazták.
(antenna, programkábel, akku)
Berendeltem 2-2 antennát, egy kis kompakt, és egy nagy rugalmas típust... :)
Én 0km-es vagyok a rádiózásban és sajna berendeltem aliról 2db nagy flexi antennát, és sokan bizony lehúzták a véleményeknél (mikor megrendeltem, még nem volt negatív komment ). Hogyan tudom letesztelni őket, vagy ha esetleg tényleg szr-ok fel lehet őket javítani házilag? Sokan ugye azt írják, hogy a menet fölötti tekercselés hiányzik belőle. 2db Baofeng UV5r-hez vettem.
Sehogy, el kell dobni. Sajnos sok Nagoya antennát hamisítanak és árulnak eredetiként. Létezik alin eredeti is, csak drága. Nagoya oldalán találtam meg anno a forrást ha jól emlékszem, de az is lehet ebay-en van viszonteladója.
Igen, képeken mutatták, hogy a zöld csomagolású az eredeti és a narancssárga a hamisítvány. Na, nekem narancssárga van.
Tudtok közérthető irodalmat ajánlani rádiózáshoz? Mit érdemes rádiókhoz beszerezni?
Nem szabad a csomagolás lapján eldönteni, hogy a tartalom valós-e, vagy nem.
Talán a keresgélést a pmrradio.hu oldalon kezdeném.