"Szia, az útólsó elõtti képen az komposztáló láda? "
Üdv , akár az is lehetne , igazából olyan mindenes láda, van pár ilyen kisebb raklap méretben is még régebben munkahelyrõl hoztam .
Printable View
"Szia, az útólsó elõtti képen az komposztáló láda? "
Üdv , akár az is lehetne , igazából olyan mindenes láda, van pár ilyen kisebb raklap méretben is még régebben munkahelyrõl hoztam .
Megérkezett a hó hozzánk is , kissé nehézkes most a közlekedés , de hát ez is a vidéki élet szépségéhez tartozik , és azért a jó öreg orosz technika soha sem hagy cserben , pont ilyen körülményekre tervezték :)
Kissé gondban vagyok az állatok ivóvíz ellátásával mert baromi hamar megfagy a vizük , van erre valami bevált technika ?
Csatolmány 4665
Csatolmány 4666
Csatolmány 4667
Ecsém csak a vodka segíthet!
Amúgy napi kétszer melegvíz nekik nálam is. A tyúkok törögetik a jég tetejét, de ha tövig befagy... meg csipkedik a harmatot havat.
Alapvetõen ha te tejet fogyasztasz, akkor annak a költsége jelentkezik a kiadásaid között. Kalkulálsz vele, mondjuk heti 1000 forinttal. Valahonnan eddig is volt pénzed tejre, tehát abból induljunk ki, hogy amúgy van pénz.
Ha tejre nem kell költened, mert elõállítod magadnak, akkor az a heti 1k mehet a közüzemi kiadásokra. Nagyjából ennyi a sztori.
Ha valamire mindenképpen pénzt kell kiadnod, akkor érdemes olyanért nem adni, amit meg tudsz teremteni magadnak. Amúgy meg keresel valakit, aki pénzt ad a tejért, és máris lesz pénzed is. A pénz is cserekereskedelem. Csak közvetítõt használsz hozzá, egy harmadik embert.
Amúgy nem lehet mindenki mindenben önellátó. Nem véletlen alakultak ki a mesterségek. Mindig lesz, akivel pénzzel üzletelhetsz.
Ilyenkor két dolgot tudsz tenni, az egyik a fagymentes itató. Ez drága, és van vele földmunka rendesen, meg hát vezetékes vízre kell kötni.
A másik, hogy fagymentes helyre teszed a vizet. Ezt én úgy csináltam, hogy az ólban, istállóban volt a víz. Ki kell alakítani a helyet, hogy az állatok gond nélkül hozzáférjenek, de téged ne akadályozzon a munkavégzésben, és persze ne fagyjon be.
Vezetékes vagy tartályos a vízellátásod?
Ez azért igen jelentõs kitétel. Eddig volt pénz tejre, mert városban laktam és toltam a multinál a szekeret, aki ezért fizetett. Ha kiköltözök tanyára, akkor ugrik a fizetõs állás, helyette lesz a gazdálkodás. Szerintem (tényleg csak szerintem, az eredeti hozzászólásban sem volt ez így leírva) erre célzott mzperiksz is.
Ez így igaz, amíg találsz olyat aki nem állít elõ tejet, vajat, sajtot, búzát, stb... Egyenlõre még sikerül, de minél nagyobb az önellátás foka, annál kisebb a piac.
Igen, pontosan erre céloztam.
Hazudnék ha azt mondanám hogy nem foglalkoztat a vidéki élet, de ahhoz hogy a jelenlegi életszínvonalamat biztosítani tudjam nem egy-két hektár föld, és nem egy két állat kell.
Így nem csak a területet, állatokat, vetõmagot kellene elsõ körben megvennem, hanem a termeléshez szükséges gépeket is, viszont a lotto ötöst még nem nyertem meg :D
Oké, ez nem szerepelt a kérdésben. Ezért is írtam mindenhol fizetéskiegészítést, meg pedig fõ jövedelmet.
Ha a gazdálkodást akarod fõtevékenységnek, azt elõbb meg kell tanulni. Mondjuk meg lehet úgy is, hogy mellette megmarad az állásod a multinál, mert tapasztalat nélkül nem érdemes egybõl azzal kezdeni, hogy komplett tanyát berendezel. Mire beletanulsz, addigra meglesz a bejáratott csatorna, ahonnan a pénz jön ;) Amíg értéket tudsz teremteni mások számára, addig lesz jövedelem.
Az életszínvonal meg teljesen relatív. Sok dolog pedig, mivel ismeretlen, egyszerûen nem kezelhetõ egy átlagos elme számára, amíg nem tapasztalja meg.
Mondok egy nagyon egyszerû példát, ha hízót nevelsz, és kolbászt állítasz elõ, akkor olyan terméket tudsz enni akár az év 365 napján, amiért a piacokon sorban állnak az emberek, és általában hetente egyszer jut az asztalra, mert nem olcsó dolog. Ez a materialista része. A szentimentálisabb része meg az, hogy istentelenül kib.szott büszkén szeled fel az elsõ kolbászt, amit a malactól a kamráig a te kezed munkája juttatott el.
Aki sosem bontott még egy sört, miután ásóval bedolgozta a több mázsa trágyát a kertbe õsszel, az sosem fogja igazán érezni, hogy ez mennyivel több, mint mikor odajön a fõnök az íróasztalhoz, és azt mondja, hogy szép munka. Lehet tudni, mert itt elolvashatod, mikor leírom neked, de teljesen más dolog érezni.
Életem elsõ bora éppen csak a közepesen sz.r kategóriát érte el. Elsõ bor volt, na. De én olyan jóízûen rúgtam be belõle, hogy tán azóta sem sikerült úgy :D
Karácsony elõtt felhoztam a pincébõl a 2012-es savanyúságos hordót. 30l savanyított zöld paradicsom. Biztos emlékeztek rá, akkor volt egy korai, nagy fagy. Elõtte leszedtem a zöldet, nehogy kárba vesszen, 76kg gyûlt össze.
Csatolmány 4694
Karácsony elõtt, feleségem hozott, két majd 3kg-os feji traumával sérült tükörpontyot. Az egyik a kómából újra éledt, így eutanáziát kellett gyakorolnom a nyúl altató furkóssal. Szép, nagy halak voltak, így a kés mellé elõkerült a húsvágó bárd is.
Csatolmány 4695Csatolmány 4696
Igaz a legenda, a házi kenyérbõl jóval kevesebbel is jól lehet lakni, 10nap alatt két kenyeret sütöttem. Az elsõt karácsonyra, a másodikat újévre.
Csatolmány 4697Csatolmány 4698
Persze, nem maradhatott el, a hagyományosan, felénk csak férfi által készíthetõ, töltött káposzta, füstölt csülökkel és kolbásszal gazdagítva.
Csatolmány 4699
A -10 fokban odabújva a tomboló kandallóhoz.
Csatolmány 4700
:D
Én úgy szoktam csinálni, hogy legalább a harmada csont legyen, úgy, mint a birka pörköltnél. Sok vörösbor felhasználásával, persze a séf poharába is jusson.:D Én szeretem, de a család szerint érezni a faggyú ízét. Levest is lehet belõle csinálni, feleségem nagymamája többször meglepett bennünket vele.
Tavasszal újra "kecskésítek", én is.