-
Sok cikk foglalkozik azzal, hogy beindult Magyarországon a pánikvásárlás, a tartalékolás, a tartós élelmiszerek betárazása, üres polcok stb. Ma beugrottam hazafelé rutinbevásárlásra a Bp. belváros közeli Pennybe, útba esik. Sokan voltak, többen az átlagosnál, de nem vészesen. Tartós élelmiszerekkel el vagyok látva, így nem vettem, egyébként nem volt kifosztva a bolt, minden a szokásosnak tûnt. Viszont a kézfertõtlenítõ géles polc, ami épp mától akciós 1 hétig, totál kifosztva. Nem lepett meg a hírek tudatában, de azért vettem volna párat.
-
Koronavírus (COVID-19) összefoglaló, mert még tutira nem unod...
https://www.youtube.com/watch?v=j0RijCfdlGE
:tapsol:
-
Kétlem hogy ezt is a magyar kormány okozná:
Az amerikai boltok és üzletek polcai megüresednek. A vásárlás megindulásával bizonyos termékek kezdenek hiánycikké válni. Maszkok, kesztyűk, alkoholos kézmosók, lázmérők, WC papír, tartós tej, rizs, konzervek és egyéb termékek helyén sok helyen már csak üres polcok találhatók.
Fotók:
https://www.businessinsider.com/coro...rus-panic.html
-
Korona-hiszti:
A 30-39 éves fertõzöttek 0,2%-a halt meg.
A 20-29 éves fertõzöttek 0,2%-a halt meg.
A 10-19 éves fertõzöttek 0,2%-a halt meg.
A mostani magyar és eu-s tömegtájékoztatás gyakorlata alkalmas lehet a Btk. 337. § szerinti rémhírterjesztés vagy a 338. § (1)-(2) bekezdése szerinti közveszéllyel fenyegetés bûntetti tényállásának megállapítására...
Saját original konteóm: A "királyi" magyar média azért tolja ennyire a korona-vírus-hisztériát, mert addig sem a béka segge al esett forinttal, a gazdasági bajokkal, meg az elõrejelzés szerint 10% inflációval foglalkoznak. Globál szinten meg a kezdõdõ válság jeleit akarják a szõnyeg alá tuszakolni és a vírusra kenni.
Change my mind.
Most megindult a vásárlási hisztéria is. Értelmes ember mit venne ha komolyan tartana a karanténtól? Zsák krumplit, rizs, zab, szárazkolbász, stb tartós, tápanyag-dús ételek, ami mellesleg akkor is el fog fogyni ha most nem kell. +WCpapír
DE neeem, a chips, a pia és a cukorpultok vannak kifosztva...
Ma mit látok? Mamika fut 30kg cukorral és 30kg lisszttel a swift felé. Hát már csak azért is vicces, mert ha valaki liszten és cukron él 2 hónapig, az sokkal durcább betegségeket kap el, mint a korona. De biztos csak szeretik a palacsintát, én ebben reménykedek, mert nem akarok még jobban megundorodni az emberektõl a hülyeségük miatt..
Amúgy az az érdekes, hogy az emberi reakció is milyen: a gyereket nem engedik suliba ha van külföldön nyaralt osztálytárs, meg veszik a kézfertõtlenítõt.
DE amikor tombol az influenza simán végigtaknyolják a buszokat, a gyereket lázasan suliba zavarják. Ráadásul közismertek a magyar kézmosási szokások.
Komolyan mondom undorító a pánik és az álszentség is mögötte. Azok hisztiznek a leghangosabban, akik amúgy egész évben tolják az oltásfóbiát, meg a "minden orvos szemét" szövegeket.
-
Néhol van benne igazság, bár ez egyáltalán nem Magyarország és EU téma. Nálunk ugyanúgy fogy minden a boltokból. Hogy a magyar média mit mond azt nem tudom, bár ellenzéki cikket láttam ami arról írt hogy nincs az államnak ételtartaléka a vírus megérkezésééit. Ebből gondolom hogy akkor nem csak a kormány terjeszt dolgokat, hanem az ellenzék is.
Kínában lassan kezd gazdasági probléma kialakulni, de pont a vírus (pontosabban a karantén) miatt. Ha egy egész nemzet 6 héten át nem dolgozik, az lejtmenetbe kapcsolja a GDP-t...
"pia, chips, cukorpult" - Hát, cukorból én is gondolkodom, mert kezd fogyni. Én is úgy szoktam egy 1 zsákkal, aztán az jó 3 évig. Nem romlik meg. :) Az alkohol nem lep meg, ha egyszer mindig azt mondják hogy "az alkoholisták országa vagyunk". Persze hogy viszik a teszkós vegyes páleszt. :haha: A chipskészlet meg segélyosztás után is megcsappan. Sosem felejtem el, hogy segélyosztás volt a városban és az egyik alkalommal megnéztem hogy utána mit vesznek a boltban azok akik kaptak. Kóla, chips, csoki, drága kaják, sör, cigi, kávé, stb. Nem ám hogy kenyér és májkrém...
Akkor ezek szerint a segélynek és a vírusnak hasonló mellékhatásai vannak a vásárlási szokásokat tekintve. :haha:
Szerintem majd akkor derül ki minden ha tényleg világméretű lesz a dolog. Még csak most indult az egész, ebből túl sok következtetést nem lehet levonni. (Az állatorvos is hasonlót mondott arra vonatkozóan hogy milyen a veszélyesség és a halálozási arány.)
Akutálpolitikát tekintve idősebbekre veszélyes. Gondoljunk arra hogy a kormány és a DK/MSZP szavazótáborát a nyugdíjas korosztály határozza meg. Még azt is el tudnám képzelni hogy miattuk aggódnak egy kicsit a pártok. Na nem azért mert szeretik őket, hanem azért mert szavazókat jelentenek.
-
Nem vagyok szakértõ, de ez a vírus már mindenképpen szétterjedt az egész bolygón, ellenõrizhetetlenül, visszakövethetetlenül, de ez már mindegy. Én is kapcsolatban vagyok olyan munkatárssal, aki 3 hete jött vissza Milánóból, és 1 hete bejött torokfájással, kivörösödött orral dolgozni. Szóval elvileg reménytelen ilyen szempontból a megelõzés.
Az foglalkoztat a háttér-gondolataimban, hogy egy esetleges karantén esetén baszhatom a BOL-ban tárolt készleteket, meg a BOB-omat, az alternatív kijutási útvonalakat, esély sem lenne rá. A városban is van kb. 1 havi tartalék-készletem, de lehet, holnap visszaviszek innen a BOL-ból pár dolgot a városba, a biztonság kedvéért. Ki tudja, mi lesz a boltokban a következõ idõszakban.
A személyes fertõzöttség nem aggaszt annyira, mert a tapasztalataim alapján nagyon ellenálló az immunrendszerem, az elmúlt 10 évben 1-2-szer lettem taknyos, a napi szintû sok kültéri intenzív fizikai terhelésû mozgás kifejleszti az ellenállást. De tünetmentes vírushordozóként akár megfertõzhetnék családtagokat stb.
-
Én azt határoztam, hogy kiveszek minden pénzt a bankból. Nem azért, mert a bankvilág összeomlásától tartol a leginkább, hanem biztos vagyok benne, hogy a magyar egészségügyben akkor a legjobb az esély, ha megkenek mindenkit. Nem túl vidám gondolat, de ez a vélemenyem.
-
Lenne egy kérdésem.
Azt mondják hogy a halálozási arány 2%.
Total Confirmed
86,983
Tehát az 1% az durván 870.
Total Deaths
2,978
2,978 / 870 = 3,42%
És akkor sok az új megbetegedés akik persze még nem gyógyultak meg és nem is haltak meg, de a halálozások száma növekedni fog. Akkor ezek szerint az a 2% nem 2%, hanem még a legoptimistább számítások szerint is kb. 3,5%. (Kezdetnek.)
Vagy én számolom rosszul?
-
Olvassátok a: www.pandemia.hu oldalt elég jól össze van szedve napi szinten minden.
Tibor bá'-nál is megy a beszélgetés.
A pandemia oldalról idézve: "Olaszországban tegnap este jelentették be az új koronavírus fertõzöttek számát. ez alapján tegnap 566 új eset történt, és 5 új haláleset. Ezzel az olasz fertõzöttek száma 1694-re emelkedett, a halottak száma 34-re. Az 1577 aktív betegbõl 779 van kórházban (ez az esetek 49%-a), 140 pedig intenzív ellátást igényel (9%). A lezárt esetekbõl, ami 124 összesen 83 gyógyult eset van (67%) és 41-en haltak meg (33%).
Megjegyzés:A fenti adatokból talán látszik miben különbözik a koronavírus egy szezonális influenzától: nagyon magas a korházba kerültek arány és az intenzív ellátás aránya, ami ha a betegszám nõ komoly terhelés az egészségügyi rendszernek."
-
Én most számolgattam, az olaszoknál már most 2,5% felett van a halálozás aránya, pedig csak most kezdtek megbetegedni. Már 2000 felett jár a fertőzöttek száma.
Kínában kicsit visszafogták a fertőzéseket ezért csendesebb náluk a helyzet, így a halálozási arány kiszámítása kicsit pontosabb kezd lenni. 3,64%. (Ez azért jóval magasabb még a 2%-tól is amit mindig emlegetnek.) Majdnem a duplája.