Elolvasva az indulatos és kevésbé indulatos írásokat, most én is megírom a véleményemet.
Elõször is meg kell(ene) definiálni, milyen katasztrófára felkészülésrõl van szó. Mert ugye másról szól az olyan, amikor egy baromi nagy villanásra ébredsz, amikor a rendes meteor elsöpörte az országot, fél Európával együtt és a szerencsés túlélõk egyike vagy, vagy olyanról beszélünk, mint pl. az endémia, vagy pandémia és a gyorsan eszkalálódó fertõzõ járvány bénít meg mindent a vele járó társadalmi feszültségekkel együtt. Mindkettõnek azonban közös nevezõje, hogy a legkiszolgáltatottabb a városi ember, függetlenül a felkészültsége mértékétõl, ez legfeljebb növelheti a túlélési esélyeit arányosan a raktári kapacitásának mértékével. De nem eléggé még mindig. A fél önellátásra, vagy teljesre berendezkedett falusiaknak, tanyasiaknak az elõzõ csoporthoz képest a túlélés terén számottevõ többlet-képességei vannak. Az életmódból adódó készségszintû ismeretek, mint pl. levágni egy kecskét és feldolgozni, megmûvelni a földet, befûteni, vizet hozni a kútról, begyújtani a kályhában, ellátni az állatokat és megfelelõen gazdálkodni az állománnyal, tüzelõvel, takarmánnyal stb. mind-mind olyanok, amik akár egyenként is meghaladhatják egy városi ember képességeit. Láttam már sírógörcsöt kapni felnõtt embert, mert nem tudott tüzet rakni egy kályhában. Eredménytelen próbálkozása ehhez vezetett. (Közben eltüzelt egy liter petróleumot is, a végén le is égett tõle a szempillája. Ha engedtem volna, még a benzint is felhasználta volna az autómból, feltéve ha hozzá tudott volna férni.) Teljesen más a világuk azoknak az embereknek, akik képesek saját számukra élelmiszert elõállítani az ahhoz szükséges alapanyagokkal együtt, mindezt méghozzá tervezett módon teszik. Ebbõl a szempontból minden városi nép (beleértve magamat is) élõsködõnek, katasztrófa szituban pedig tudatlan parazitának számít. Én ehhez is tartom magam, nem készülök túlzottan. Felkészülésem lényege, hogy a kocsim csomagtartójában van szikravetõ, tûzgyújtó gél, 6-10 melegíthetõ konzerv és 4 l. ásványvíz. Annyi benzin mindig van benne, amivel 300-400 km-t meg lehet tenni. További túlélõ felszerelésem a bankkártyám, a mívesebb késeim, muzeális értékû néhány kardom és néhány távcsövem. Ezekkel adott esetben megindulok, reményeim szerint a megfelelõ irányba, majd fizetek velük az elõzõ csoportba sorolt népeknél, ahol tudok. Más gyakorlati alternatívák is vannak természetesen (amire egyébiránt nem készülök, legfeljebb agyilag és erõnlétileg), de ezek arra valók, amikor szigorúan csak a társadalomtól elszigetelõdésre szorítkozik a túlélés esélye.