Ha dolgokat adsz el és abban adod õket postára, akkor kellenek. ;)
Printable View
A sok kotyópapírt és paprítörlõt nem rágja meg az egér?
Nem rágja, mert a macskák elõbb rágják szét õket. :thumbup A hátsó szobába tettem mindent, ott a macskák õrt állnak, szóval nincs gond. A kamra már problémásabb, mert oda az egér valahogy bemegy, de a macska oda nem tud, szóval figyelni kell, nehogy gond legyen.
De nem is akarod, hogy a macska bemenjen a kamrába?
Csak mert ha az nem gond, akkor csinálhatnál macskaajtót, vagy ilyesmi :D
Okés, de mit csinálsz azzal a halom borítékkal?
Rendelt dolgokat postázok velük. Régebben elment egy évben 8000 darab. Mára már jó val kevesebb is elég, de olyan 2000 azért még kell egy évben. Bélyeget is sokat szoktam venni, általában 120ezer forint értékben. Igaz, évente már csak kb. 2x . Régen 2-3 havonta vettem ennyi bélyeget. A boltnak kell, drága a postaköltség.
Bár nem ideáltipikus prepper eszköz, mivel árammal megy, ráadásul 1900 W a teljesítménye, de kellett a BOL-ba a 2 másik benzines láncfûrész mellé (az egyik közepes Stihl fadöntéshez, vastag törzsek darabolásához, a másik alap Makita, a közepes/vékonyabb törzsek döntéséhez/darabolásához) egy könnyedebben kezelhetõ elektromos is, mivel nagyon sok vékonyabb (karvastagságú vagy kissé vastagabb) leszakadt vagy levágott faág gyûlt össze az utóbbi idõben a tanya területén és a közvetlen környezetben, önmagában 1 évre elegendõ tûzifa nonstop ott lakás esetén), és kevesebb macera van békeidõben egy jó elektromossal, mint a benzinesekkel. (Egy jó kis akciót kifogva 23 990 Ft volt átvételi pontra kiszállítva a Tímár Webáruháznál). Utánanéztem, nagyon jó kritikák vannak errõl a fûrészrõl, meg általában is a Hitachi nagyon jó szerszámgépeket gyárt. Az elsõ személyes benyomások nagyon jók, viszi az akácot, mint állat, szinte jobban, mint említett két benzines. Komolyabban, huzamosabb ideig december végén tesztelem.
Csatolmány 8387
Nem tudom hány éve vettem, de most itt van róla egy videó.
Smith and Wesson 100-1 bilincs
https://www.youtube.com/watch?v=C_L1arVqBQs
"BE CLEVER" márkájú 'neon glow stick' kémiai világítórúd, 129 Ft/db a Penny Marketben. 4-5 féle színben volt, én zöldet és kéket vettem. A szilveszteri árukészlet leárazott maradéka, érdemes sietni, akit érint. Állítólag 8-10 óráig világít, most nem próbáltam ki.Csatolmány 8397
15 cm hosszú, 1 cm vastag.
Nincs a légmentesnek tûnõ, sötét fóliacsomagoláson eltarthatóságra vonatkozó infó, szerintem elég sokáig, ha nincs hõben/napon.
(valamit elcsesztem, mert még egyszer posztoltam ugyanazt, pedig csak kiegészíteni akartam a méretadatokkal. remélem, tudom törölni a duplumot.)
A moose.hu-n az olvasható, hogy "Tipp: a hõmérséklet csökkentésével (pl. fagyasztóba téve) a mûködési idõ meghosszabbítható." Persze ott egy "kissé" drágábban kapható ugyanez, 500 Ft/db vs. 130. http://moose.hu/vilagito-fenyrud-3-db.html
Megvettem, részben az itteni, fórumbeli ajánlások alapján Dr. Kós Károly: Mihez kezdjünk a természetben c. könyvét egy antikváriumban 2300 Ft-ért, kicsit drágálltam eleve, de hát hiánycikk, régi kiadás, máshol sokkal drágább, ha lehet egyáltalán kapni.
Nos, nem olvastam még el teljesen, majd hétvégén, de alaposan átlapoztam, értelmeztem a szerkezetét, és elég nagy csalódást okozott prepper szempontból. Ez inkább egy gyerekeknek szóló ismeretterjesztõ könyv, bemutatja nagyjából, hogy ez is van meg az is van, de nem igazán nyújt semmilyen érdemi segítséget a gyakorlati boldoguláshoz a vadonban. A számomra szükséges gyakorlati infókat más könyvek jobban tartalmazzák. Nem azt mondom, hogy rossz könyv ez, hiszen elsõ _beavatásra_ jó lehet, de aki már túl van ezen, az nem fog sok új infót kinyerni belõle (néhány apróságot talán).
Csatolmány 8398
Ezt inkább tudom ajánlani:
https://www.scribd.com/doc/301185825...Enciklopediaja
nem prepper inkább bushcraft de nagyon hasznos.
Nekem is van. Télleg jó.
Igen, ezt is megrendeltem antikvár példányban, állítólag jövõ héten vehetem át a bookline egyik áruházában. Jó, hogy le lehet tölteni ezeket a netrõl is, de nekem kifejezetten nyomtatott és kötött példányok kellenek, hogy net vagy áram nélküli helyzetekben is rendelkezésre álljanak, a tanyai BOL-ban van már egy-két könyvespolcnyi túlélõ/prepper/bushcraft/kertészeti/természetismereti/barkács/gasztro/eü/mindennapi praktikákat tartalmazó minikönyvtáram sok egyéb könyv mellett. Ezeket sokat olvasom is, fõleg hétvégente, szabik alatt, meg persze próbálgatom is a gyakorlati alkalmazásukat. Persze itt, a városban is vannak hasznos könyveim vész esetére. Békeidõben meg a net is hozzájön, pl. ez a fórum. Ha összejön a listámról még hiányzó 3-4 darab könyv is, majd közlök egy listát a "prepper könyvtár" topikban, 1-10-es skálán értékelve õket a szubjektív hasznosság terén.
Nekem is antikváros van.
Nem töltögetek én se.
Ehetõ vadnövények, és gomba határozó se maradjon ki....:)
De gondolom ezek már vannak.
Vettem egy ilyen LedLenser lámpát:
https://www.obi.hu/zseblampak/ledlen...ampa/p/4140679
Állítólag valami bentragadt rendelést neveztek át, és az obi-nak kiadták értékesítésre.
Kb egy hete van meg, eddig azt mondom, amire kell, arra kiválóan megfelel.
4 módja van:
világít
kicsit világít
ha nyomom a gombot nagyon világít, vagy villogtatni lehet vele...
és a nem világít.
:)
Nekem ennél több nem kell, a telek végéig(kb 80m) fókuszálva simán ellátni, sõt tovább is.
Vannak persze, többféle is, igyekszem eleve jónak értékelt cuccokat beszerezni. Egy könyv van, amit reménytelennek tartok beszerezni, a Ray Mears-könyv, azt letöltöttem persze, és majd a fontos részeket összevágom egy fájlba, azt majd kinyomtatom és befûzöm. Illetve, szeretnék egy jó, kezdõknek ajánlható/használható horgászkönyvet is beszerezni, utoljára gyerekkoromban horgásztam, egy kb. 30 cm-es dévérkeszegig jutottam, úgyhogy nem ártana valami errõl a területrõl is. Tippek jöhetnek!
Tapasztalatok, és vélemények szerint sajna a horgászkönyvek csak elméleti síkon hasznosak, több horgász cimbora szerint:
-a felszerelést, csalit nagyjából össze tudod nézni belõle, de a neten sokkal több infó van.
-az olvasott tippek adott helyen hasznosak, más vizeken, más technika, felszerelés szükséges.
Ezért pénzkidobás szerintük a pecakönyv.
Amit ajánlottak:
Kiváltani az engedélyt, és elmenni minél több vízre horgászni, kiismerni a halak "mûködését", szokásait, milyen szerelékkel mire lehet sikeresebben "vadászni", a lehetõ legtöbb helyzetben.
Egyébként ugyanezt mondta vadász ismerõsöm is:
Ha beüt a gebasz, az erdõ tele lesz olyan "túlélõvadászokkal", akik legtöbb esetben inkább elriasztják a vadakat, mintsem elejtik mivel nem is nagyon jártak erdõben...
Ez nagyon így van.
30 cm dévér az szép :)
varéghoz annyit, hogy olyan helyekkel kezdeném, ahol van számos pecás.
lemész egyszer, valamilyen cuccal, tkp dumálni
2 dolog fontos:
megtaláld aki segítõkész
megtaláld aki halat is fog
ha a két ember nem ugyanaz akkor nehéz dolgod lesz, mert amíg az egyikkel beszélgetsz szemed azon, aki fogja a halat ;)
legközelebb már úgy mész le, hogy halat is fogsz :D
prepper szempontból: inkább több olcsóbb ép bot megfelelõ dobósúllyokkal, közepes minõségû, megfelelõ vastagságú zsinórok! eleinte szinte minden különbözõ helyhez vehetsz egyet, míg elérsz 3-4 használható cuccig. Orsóból szintén jó a közepes, 1-2 fog kelleni valszeg.
Velencei tónál a wellness és a kikötõ között a wellness felé sekély a víz, sokan fenekeznek, de úgy nehezebb halat fogni. Nyáron lemész reggel fél 5 tájban, fél kiló etetõt bekeversz begombócozol elõtte. 2 grammos úszóval olyan szereléket raksz össze (elõtte, nem ott), hogy az elég kicsi horog (15-20 cm keszeg szájához való) az alján fekszik a víznek, fürdõkádban ki tudod próbálni. Dobsz vele egy rendeset, nem max, de azért jó távolságra (ekkora szerelék nem megy messze). Megjegyzed, hogy hol van, megdobálod az etetõkaja kétharmadával. 20 p fél óra, de lehet hamarabb lesznek kapások (kukoricán kívül csali mind jó, talán csonti), rögtön meg is tudsz tanulni finoman bevágni. Ha csak egy kicsit is eltalálod a dolgot, akkor fogsz aznap 2-3 keszeget kárászt, vagy méreten aluli pontyot. Ha nagyon eltalálod, akkor is a fentabbit fogod, csak 15-20 db :D
Elmész a balatonra, megpróbálod ugyanezt és nem fogsz semmit :D
Vigyázz mit kívánsz! :D
Nyitott kapcsolatban élek és mindent megbeszélünk, ha megtudja nem baj, ha nem tudja meg az igen :D
Mirko Vosátka: Természetjárók enciklopédiája
Náhlik András (szerk.): Vadászati ismeretek
Mindkettõ a bookline-on keresztül rendelt, jó állapotú antikvár példány, elõbbi 1990, utóbbi 890 Ft, üzletben való átvétellel. Egyik sem tetszik nagyon az elsõ átlapozás után, de azért a természetjárósat közepesnél jobbnak értékelem, sok jó tippel, a vadászósat viszont közepesnél gyengébbnek, nem vadászként sem hordoz számomra sok újdonságot. De majd teljes elolvasás után részletesebben a könyves topikban. (Amúgy kritikus alkat vagyok, fõleg könyvekkel kapcsolatban) :)
Most már minden könyv megvan, amit terveztem, még talán egy új kiadású gyógynövényes könyvet beszerzek, aztán leállok a BOL-könyvtár fejlesztésével. Persze megjelenhet még valami radikálisan új, nagyszerûen használható cucc a könyvpiacon, pl. egy kifejezetten preppereknek szánt magyar nyelvû enciklopédia, de erre azért kevés esélyt látok... :D
Csatolmány 8402Csatolmány 8403
Egyet ne feledj, Mikro Vosátka 41 évvel ezelõtt írta a könyvét, ami valljuk be, nem kevés idõ, a felszerelés azóta rengeteget fejlõdött...
Az antikvár könyveknél ezt figyelembe kell venni.
A BOL-odba szerintem egy valamit szerezz be, a területhez tartozó túra utikönyvet, abban sok jó infó benne van. ;)
Ez bizony így van, nem is vártam csodákat, de azért volt egyfajta várakozásom... A helyi túraútikönyvvel kapcsolatban: _szerencsére_ nem népszerû, turisták által sûrûn látogatott környéken van a BOL, így nem született részletes leírás a környékrõl (tudtommal), én mondjuk egyre részletesebben ismerem ettõl függetlenül az egyre táguló környéket (saját térképet is szerkesztek, saját elnevezésekkel, pl. dûlõknek, ösvényeknek, erdõfoltoknak, mezõknek stb. "adtam" egyéni nevet, hogy ne keverjem õket), mert járom rendesen, épp ilyen célból. De amúgy jogos a felvetés.
De az alapok ugyan azok-Mirko Vosátka.
A hátizsák,bakancs,kés,ruházat kérdés meg fórum/gugli és tapasztalat.
5 db polárpléd a Pepcóban, 590 Ft/db, eléggé verhetetlen ár. 2 db a kocsiba, 1 a BOB-ba/itthoni tartaléknak, 2 a BOL-ba tartaléknak. Méretre lehetne nagyobb, 160x130 cm, de így is megfelel kiegészítõ takaróként.
Csatolmány 8431
Nekem is eszembe jutott, pont az egyik korábbi posztodra emlékezve ("hálózsák-bélés varrása"), hogy én is is varrok ilyenbõl bélést hálózsákba, mert simán megéri. Egyedüli potenciális ellenérvként az fogalmazódott meg bennem, hogy mivel ez polár, azaz mûanyag, nem igazán szellõzik/engedi át a párát. Nagy hidegben persze ennek nincs igazán jelentõsége. Mit gondolsz a poláranyag vs. szellõzés kérdéskörrõl?
polar pulcsiba telen mar beleizzadtam hegymaszas kozbe, de szerintem ott es akkor lehetett volna rajtam barmi ugyanugy vizes lettem volna:)
alvashoz amit hasznalok fleece halozsakbelsot meg sose fordult elo, hogy belulrol vizes, paras lett volna.
ha van polar pulcsid azon jol lehet erezni a fleece-polar anyag szellozeset ha egy szelesebb napon kimesz benne, atfuj rajta a szel, ugyhogy biztos jol szellozik.
V. K. Arszenyev: Derszu Uzala. A Távol-Kelet õserdeiben. (Bp., Gondolat, 1976.). 360 oldal + képmelléklet.
Antikvár példány a Bookline-tól, 2400 Ft. Már régóta el akarom olvasni, eddig csak a dokumentumregény alapján készült Kuroszava-filmet ismertem, ami nagyon jó, Oscart is nyert. A kelet-szibériai vadon feltérképezése a téma (a 19-20. század fordulóján), magától az expedíciók vezetõjétõl, és egy bennszülött vadásszal kötött barátságáról, aki rengeteg mindenre megtanította a természetrõl és a túlélésrõl.
(Ui.: Gyakran vannak hosszabb fagyások a fórumban, amióta az új szerverre költözött.)
Csatolmány 8443
Nagyon jó könyv, nagy nehezen, de nekem is sikerült papír alapon beszerezni...
Ma vettem! Baikal 12 / 70 sörétes. Nem egy kifinomult technika, de legalább tartós.
Baró! :thumbup
Nem pontosan ide tartozik, mert még nem "vettem", csak tervezem a vételét még egy multifunkcionális rádió-lámpa-powerbank-riasztó kombónak, ami napenergiával, kézi dinamóval és usb-n keresztül is tölthetõ. Az egyik marad a BOL-ban, mert bevált, a másik meg a városba kellene.
A nagy kínai webáruházakból viszonylag olcsón lehet ilyesmiket rendelni. Feltûnt, hogy bizonyos típusoknál a RÁDIÓ funkción belül, a szokásos AM/FM frekvenciasávokon kívül van ún. NOOA (weather radio) frekvenciasáv is.
A kérdés: ugye jól sejtem, hogy ennek Magyarországon nem lehet gyakorlati haszna vészhelyzetben, csak (fõleg) az USA-ban és néhány nagyobb országban? (Nem értek a rádiózáshoz, vészhelyzeti adásokhoz, csak szöget ütött a fejembe.)
Én is vettem egy olyat, aztán pár évre rá kaptam egy értesítőt, hogy hibás a hozzá adott kábel, és küldtek egy másikat, majd újra kaptam egy értesítőt hogy az egész rádió veszélyes és hogy küldjem vissza. Visszaküldtem és visszaadták a pénzt. Szóval én így jártam ezzel... Mondjuk veszteség nem ért, úgyhogy nem lett baj. :)
Hát, ez szívás, mondjuk minõséget nem igazán várok ezektõl, de azért ne robbanjon fel lehetõleg... Amit én használok, az ránézésre nem agresszív... :)
Viszont a befogható rádiófrekvenciákra vonatkozóan tényleg érdekelne, hogy a NOAA sáv használható-e (vagy valamikor lehet-e haszna) valamire Mo-n.