Remélem internet van és nem kell hozzászólásonként elbiciklizned a postára!
Printable View
Remélem internet van és nem kell hozzászólásonként elbiciklizned a postára!
Van néhány fajta, remélem jól választok, nem akarok valami rettenet béna szolgáltatót, mert akkor dolgozni se tudok, az meg nem lenne túl kellemes dolog. :)
Jön a UPS, megáll a ház elõtt, hozza a csomagom. Erre mondja a fickó hogy tudom-e hogy fizetni kell. Nézek rá, hogy oké, de hogy. Mondja hogy csekken. Kérdem hogy online nem lehet? Mondja hogy nem, hanem csekken kéne. Ha nem most, akkor meg visszajöhet holnap. Mondtam neki hogy oké, akkor holnap jöjjön vissza. Még mondta hogy mennyit kellene fizetni. Jó, de miért nem küldenek email értesítést? Beleírhatnák hogy mit írjak a csekkre, mennyi az összeg, ki a címzett /vagy mi. Azt se tudom hogy a UPS az minek a rövidítése. A DHL szokta hozni a csomagjaimat, azoknál nincs ilyen gond. Kihozzák, aztán késõbb küldenek egy számlát és online kifizetem õket. Úgy tûnik hogy a UPS az sokkal bonyolultabban csinálja. :hogymi:
Ma ideértek a ház papírjai. Így 2-3 hét után már ideje volt. :)
Ha nem laktál még "elhagyatott helyen", készülj fel arra, hogy vissza kell majd hódítanod a vásárolt birtokodat és házadat a természettõl. Ez nem is megy egyszerre. Elõre borítékolom, meglepetésekben gazdag, jó móka lesz:) Addig is vegyél bõségesen rágcsáló irtó szereket és ultrahangos egér (patkány) riasztót. Az ebay-en egész jó árakon kapsz ilyet. Egy félét leteszteltem, bevált. Az egér/macska küzdelem hatékonyságában ne bízz, mert a macska gyakorlatilag tenyészti az egeret. A vérében van, hogy nem irthatja ki, mert akkor éhen halna, vagyis spórol vele. Leginkább a satnya, kiszelektálásra alkalmas egyedeket öli meg. Az ép, egészséges példányokat nem, vagyis fenntartja a génállományt. Ha pedig a padlásra mész, tegyél magadra védõszemüveget, vagy plexi álarcot, mert jelentõs valószínûsége van annak, hogy ott bagoly fészkel. Ezek között több faj akad, amelyik nagyon vehemensen védi a territóriumát akár egész évben és az embert is megtámadja. Jellemzõ képviselõje pl. a macskabagoly (Tawny Owl, Strix aluco). Az én padlásomon is van. Sosem szabad utánozni a hangját, mert pillanatok alatt kikaphatja a szemed. Sokan jártak már így. Egyébként jó barát, semmi gond vele. Én pl. örülök neki.
Nem akarok én hódítani, van egy kis terület a ház körül, fûvel, de az erdõhöz nem nyúlok. Az a tervem, hogy néhány gyümölcsfát ültetek az üresebb területre. A ház nincs lelakva és elvileg égig érõ fû sincs körülötte, szóval azzal nem lesz gond. Padlás nincs és (még pince) se. Bár ez utóbbit majd pótolom egy óvóhellyel, ha lesz rá pénzem. Néhány egérfogó tényleg nem rossz ötlet. Bevallom erre nem is gondoltam. Most úgy néz ki hogy 5 macskát viszünk, szóval azért remélem hogy valamennyire õk is kiveszik majd részüket a rágcsálók elleni harcban. :)
Kicsit utánajártam hogy miféle állatok vannak arrafelé az erdõkben. Hiúz, vöröshiúz, szürke farkas, 3 féle szarvas, 2 féle róka, kojot, 5 féle mókus, 3 féle menyét meg még egy csomó fajta.
Az erdõnek van szegélye? (bokros törpefás)
Lehetne egy gyümölcsösbõl álló szegélyt csinálni neki ha nincs és nem bánod hogy eltakarja az erdõt.
https://deepgreenpermaculture.files....est-garden.gif
A gyümölcsfák alatt meg árnyék vagy félárnyék kedvelõ zöldséget(bab), gyümölcsöt(földieper) lehet termeszteni.
ne felejtsük el hogy a nagyobb gyümölcsfák alá elfér pár bokor(biszke, ribiszke. ezeknek árnyék kell) is, ha helytakarékosak akarunk lenni!
Nincs semmi, egy egy földút, mindkét oldalon erdõvel. Nem hiszem hogy lenne szegélye. Már ha a villanyoszlopokat az egyik oldalon nem vesszük annak. Még nem tudom hogy pontosan hogy lesz, de az biztos hogy van egy kertészet a közelében, úgyhogy tudok majd facsemetéket és bokrokat venni. :)
Azok komoly védelmet igényelnek majd, ellenkezõ esetben a vadak mindent elintéznek neked. Én ezért nem kertészkedek. A biodiverzitás mindig a mezsgyehatárokon a legnagyobb. Az erdõ és a telked találkozása is ennek számít. Ott mindenféle állattal fogsz találkozni. Ki kell alakítani, hogyan éljél velük harmóniában. Akkor már nem fognak meglepetést okozni. Az én telkemen mindig van egy õz. Teljesen hozzánk szokik. Van, hogy reggel a bejárati ajtónál találkozok vele, ott fekszik. Már el se rohan, legfeljebb tartja azt a 3-4 m-es távolságot. Idõnként lakik a ház mögött, közvetlenül a falnál egy szarvas is. Azok is hasonlóak. Sõt volt már olyan, hogy a fiatal szarvasborjú kíváncsiságból kilóméterekre elkísért. De ugyanezt megteszi a szajkó is.
Ha pedig véletlenül valahonnan hatékonyan és esztétikusan szeretnél az egérnél nagyobb vadállatot távol tartani, akkor tudom javasolni a villanypásztort :D
Van napelemes-akkus verzió, de ez jól mutatja, hogy nem fogyaszt sokat.
Ha a kutya ellen mûködik (és mûködik) akkor a kojot ellen is! A birkához való a legerõsebb