Szerintem a 2. listaban vannak teljesen haszontalak dolgok. Pl. a szalma, fureszpor biztosan az.
Ha ezt eszed, akkor ugyanannyi ido alatt halsz ehen, mintha semmit se ettel volna.
Printable View
Szerintem a 2. listaban vannak teljesen haszontalak dolgok. Pl. a szalma, fureszpor biztosan az.
Ha ezt eszed, akkor ugyanannyi ido alatt halsz ehen, mintha semmit se ettel volna.
Ha most kikerülnél a természetbe túlélni Magyarországon, sajnos a táplálkozás terén igen komoly gondban lennél. Még találhatsz némi csipkebogyót és itt-ott galagonyát. Egy 1000 ha-os területrõl jól lakhatsz ezekbõl kb. kétszer, aztán el is fogyott. Dió, mogyoró nincs. Ha volt, a vadak már régen megették. Madártojás sincs és vadkörte se. (Ez utóbbi egyébként is iigen ritka már és a dióhoz, mogyoróhoz hasonlóan rövid a tenyészideje. Van max. egy hónapig és kész. Pl. az én vidékemen az erdõben rengeteg diófa van, de a 2015. évben egyiken sem volt termés. Vadkörte sem volt az általam ismert 3 fa egyikén sem. Az ismert 3 õszibarack fán sem volt semmi és a szilvafákon sem, pontosabban azokról még éretlenül lehullott a termés. A galagonya bokrokon 10-bõl egyen ha van valami. Ez is ilyen ritka szarul sikeredett. Ilyen helyen legfeljebb a csapdázás segíthet valameddig. Mindenesetre egyáltalán nem vagyok biztos benne, hogy 1000 ha terület képes lenne eltartani egy embert a gyûjtögetõ életmódból. Nagyobbat pedig már képtelenség érdemben bejárni naponta.
A videóban a legismertebb(általam legalábbis :)) nagy biztonsággal felismerhetõ,garantáltan ehetõ növényeket gyûjtöttem.
Eredetileg csiperkét szerettem volna vagy tinta gombát..de a szokásos lelõhelyeken egy darab sem volt :cry:..maradt a gévagomba(erdei csirke)...ami szintén összetéveszthetetlen és viszonylag könnyen gyûjthetõ(elég megbízhatóan ott van ahol szokott lenni)
Azért ha van türelmetek nézzétek végig a videókat,mert megpróbálom VALÓS körülmények között bemutatni,hogy mi legyen nálunk,mire jó,hogyan készítsük el magunk olcsón....
Közben természetesen én is sokat tanulok! pl. találtam vagy két három kilónyi kocsonyás,nem túl megbízható kinézetû gombát(nem volt benne a könyvben)..itthon megnéztem ,hogy mi lehet...júdásfülgomba volt,tehát nyugodtan lehetett volna szedni!
De hát nem rizikózunk semmit!
Szóval ha nézitek a videókat,javaslom írjátok fel a dolgokat egy papírra...meglepõ,hogy szinte fillérekbõl össze lehet hozni egy jó kiránduló,menekülõ csomagot...BOB-ot! Ami...mint a videókon látható...mûködik!
https://www.youtube.com/watch?v=u1EHyDTMXEQ
...titeket nem bosszant..a tudatlanság?..engem nagyon!
Most,hogy elkezdtem komolyan foglalkozni a vadon növõ gyomnövényekkel,bogyókkal,gombákkal,gyógynöv ényekkel.....minél többet ismerek fel napról-napra...bújom a felhasználásukat..a buktatókat....rájövök,milyen keveset is tudok!:cry:
Itt taposok nap-mint nap az ételen..ami tonnaszám...ingyen áll rendelkezésre....és nézem,hogy ezt sem és ezt sem ismerem!
...akárhogy is..de ez kitûnõ elfoglaltság lesz hosszútávon!..és öröm , sikerélmény,ahogy egyre több ételt tudok elkészíteni a napközben csakúgy a zacskóba rakott....."gyomból"
Ja, ja .Én most a kövér porcsint próbálgatom .
Te meg Doom csinalhatnatok egy kiserletet ha mar ennyire benne vagytok a temaban.
Egy napra lebontva mennyi novenyt kell gyujteni. Es mekkora teruletrol tudtatok ossze szedni okeg. Es mennyire taplalo amit talaltatok.
Egy ilyen teszt kiserlet erdekes lenne. Ha valamelyikotok megcsinalna az jo lenne.
Ez a mennyiség olyan kétmaréknyi és szinte két-három négyzetméterrõl összeszedhetõ..a tojás már bajosabb! :) (de nem lehetetlen..)
A mártás két gerezd fokhagyma,egy pici fõzõtejszín és olíva olaj.(fel is került a kötelezõ listára egy kis üveg olíva olaj)
Az biztos ,hogy laktató..ezt most bevágtam és elég is!De a gomba leves is bõven elég volt(az elõzõ videóben)
Hát ha nem is teljesen az amit mondtál.....
Tehát a található vadnövényeken kívül(több mázsa),vadalmán,szilván,szedren kívül....vagy négy kiló gomba egy laza délelõtti sétán...és akkor még be sem dobtuk a horgokat és csapdákat sem állítottunk fel.....
https://www.youtube.com/watch?v=wQtrJyA7IZQ
Közbe meg járt a szám! :haha:
No azért a szemem is ,mert a nem ismert taplószerû gomba...Pisztricgomba volt,ami a gombász honlap szerint a gombászok egyik "nagy vadja". Amúgy ehetõ és jó szárítva fûszernek is.
a 7végén gyermekláncfû salátát ettünk.
már utólag jutott eszembe, hogy lehetett volna hozzátenni medvehagymát is.