Nem zárható légmentesen, a túlnyomás elkerülése miatt. Nekem a kicsi kétszemélyes nagyon bevált.
Printable View
A kukta fazekakat nagyüzemben elõször a monarchia császári és királyi hadserege használta az elsõ világháború során. Az ok az volt, hogy az észak-olaszországi harcok során nem fõtt meg a magas hegyek között a magyar bakáknak a bab. ( Alacsony légnyomás, magasabb forráspont a víznél.) Pluszban kevesebb tüzelõanyag kellett hozzá.
A túl könnyû edényeknek is meg van a hátránya. Anno a Pennyben vettem nagyon vékony saválló lemezbõl nagyon olcsó nagyon könnyû 3 részes turista edénykészletet. A vékony lemez nem osztja el a fel-fel csapó lángok hõjét, egy ilyen felcsapó lángtól egy pillanat alatt az edény oldalához ég az étel. Én saját készítésû spiritusz fõzõn próbálgattam. Hatékony szélvédelemmel és nagyobb láng távolsággal késõbb beállt a dolog.
Egy idõben használtam is ezt a készletet amikor az építõipar szeszélye egy télvégén elég spártai körülmények közé sodort. A kollégák megrökönyödésére elõvettem a konzervdobozokból készített fõzõt és a fém edényt. Fél deci spiritusszal megmelegítettem a kajámat és felmelegítettem a neskávéhoz a vizet.
persze, de akkor értékes zsírt, mifenét lehet veszteni. (már húsféle esetén). kenyérnél, egyébnél tök jó. köpjetek le, vessetek meg, de én egy szem kulacs aljára húzható csajkát használok, ha nem kell soknak fõzni. 7 dl, több, mint elég levesnek, teának. megfõ benne még a gulyás is, megsül benne az omlettõl a palacsintáig minden. egyszerû, olcsó, könnyû, szinte semmi plusz helyet nem foglal.
És az sem utolsó szempont, hogy a meleg kaja tartalmú jól záródó edényt fûtésre is használhatod a hátizsákban, vagy a hálózsákban.
Anno tundrai "kirándulásom" alkalmával egy orosz helyi vegyes boltban láttam egy hátizsákot, aminek kéménye volt. Kinyitva egy alu konzolon alul volt egy benzin égõ, fölötte egy lekerekített sarkú, téglatest formájú kukta. A hátizsák hõszigetelõ béléssel volt ellátva, így menet közben fõzhetted a kajád. Azóta sajnálom, hogy nem vettem meg, pedig mindössz 80 rubel (akkori átváltással 240-320 Ft.) volt.
hmm ez erdekes! probalj meg kepet/linket talalni rola legyszi.
koszi
Egy fõre mindenképpen, fõleg félkész ételek elkészítéséhez. Három fõ fölött talán már jobb egy közös edényben fõzni. Ha esetleg friss hús is terítékre kerül azt is jobb egybe fõzni. Nehéz egy fácánt csajkákban megfõzni. Az egyéni csajka ettõl függetlenül természetesen nélkülözhetetlen.