Köszi az infót!
Gondoltam, hogy valahogy így lehet... Érthetõ okokból ha megoldható, akkor maradok a szellõztetés mellett :D
Printable View
Ez annyit tesz, hogy áttöltöd az egyik üvegbõl a másikba. Töltés közben a tölcsér falán végigfolyatod a páleszt, hogy minél nagyobb felületen érintkezzen a levegõvel. Hasonlóan, mint a borfejtésnél. Ott pl. sokan erre a célra használt cirokseprûn folyatják keresztül a bort. Ott a lényeg, hogy az új bor "éles" savai, az almasav és citromsav a levegõ oxigénjének felvételével borkõsavvá tudjanak oxidálódni. Ez utóbbi is sav, de a bor fogyasztásakor kevésbé ad karcos, durván savas ízt, mint a friss savak. A pálinkánák nem tudom, mi történik, legfeljebb sejtéseim lehetnek. De tény, hogy az ezzel foglalkozó szakik fontosnak tartják a levegõztetést, legalábbis a gyümölcs pálinkák esetében biztosan.
Tanult társam tökéletes a válaszod. Csatolmány 6703
Én 1 évig 3/4 részig töltött üvegekben tárolom a friss páleszt, havonta megrázogatóm ellenõrzöm a minõségét, lényeg itt is a felette lévõ levegõn van, ahova távoznak az erjedés alkalmával keletkezõ, és kismértékben a páleszben is jelenlévõ élesztõ gomba illatok. Na erre nincs szükségünk ezért kell hagyni, hogy ezek az illatok távozni tudjanak.
Majd teletöltöm az üvegeket, 3. évnél alakul ki az általam megszokott összetételében szinte állandó, kincset érõ Göcseji vegyes pálinka. Kik vélem voltak táborozni ódákat tudnának, mindig kevésnek talált italkülönlegességrõl beszélni. :D
Nem vagyok pálinkás szaki, szóval ez csak egy elmélet, de az esetlegesen benne maradó metilalkohol és egyéb káros anyagok miatt lehet. Azok illékonyabbak, mint az etanol, így a szellõztetéssel esetleg még ki lehet ebrudalni a portékából azt, ami nem oda való.
SZERK: aham, oké, legközelebb legördítek az aljára, hogy Pityubá szakvélemény se kerülje el a figyelmem :D
Azért az a 3 év igen komoly türelemre vall!
Le a kalappal!
A szakértelem mellett is, de a türelem ami igazán lenyûgöz :D
Ma egy karácsonyi vásárban 5-500 forintért vettünk két Varró Aladár könyvet, az egyik a Gyógynövények gyógyhatásai, a másik a Gyógynövények, mint háziszerek. A kiadói információ szerint az eredeti mûvek változatlan utánnyomásai, ezt leellenõrizni nem tudtam, mert az eredetit eddig sehol nem sikerült beszereznem, a neten is csak várólista volt az antikváriumokban.
Szerintem az ország összes nagyobb karácsonyi vásárában van könyves sátra a Szalay könyveknek, akit érdekel, érdemes benézni.
most nezek egy filmet ahol hallotam ezt a sebkezelesi modszert, de olvastam mar regenyben is errol.
vagott sebre kenyerbelet pokhaloval ossze kell gyurni es rakotni.
a forras tortenelmi filmekbol es regenyekbol van, elkepzelheto, hogy van valami alapja. valakinek valami ismerete, tobb infoja ezzel kapcsolatban?
Kis infógrafika a hasznos és haszontalan "gyógy"teákról, növényekrõl és gyümölcsökrõl.
Ez alapján a nyerõ az áfonya, a zöldtea, a gyömbér és pl a halolaj
Míg a noni, a fekete bodza és a ginko biloba max placebónak jó.
http://thumbnails.visually.netdna-cd...913ef22085.jpg
forrás: http://www.iflscience.com/health-and...ed-by-science/
felismeri valaki ezt a gombát?
Csatolmány 7343Csatolmány 7344Csatolmány 7345Csatolmány 7346Csatolmány 7347