Sõt, arra kell figyelni, hogy nehogy túl sokáig legyen kitéve a sütésnek, mert teljesen cseppfolyóssá tud válni...
Villával szoktam próbának alávetni...
Printable View
Sõt, arra kell figyelni, hogy nehogy túl sokáig legyen kitéve a sütésnek, mert teljesen cseppfolyóssá tud válni...
Villával szoktam próbának alávetni...
Nagy lángon süssétek, mint a rántott sajtot, elég, ha a bundája aranybarna. Amúgy csak simán sós vízben megfõzve köretnek is jó sült, rántott cuccok mellé.
Én is szeretem simán fõve vagy sütve. Viszont átlagban 2 mázsa csicsóka terem a kertemben, egy összeomlás esetén meg tudom termelni az 5-6 mázsányit is. Tehát, ellátja kicsinek nem mondható családomat, anélkül, hogy nagy távolságokat kelljen megtennem jelentõs energia befektetéssel az étel megszerzéséért... Enyhén unalmas lenne, ha csak fõve-sütve ennénk, ezért keresek minél több receptet hozzá, hogy ha vészhelyzetben csak ez marad fõ eledelnek, akkor is ízletes, nem megunható táplálékot jelentsem a családomnak. :)
Részint emiatt propagálom mindenhol a csicsóka termesztést, próbálok könnyen termeszthetõ élelmiszert tenni mindenki asztalára.
Békebeli csicsókakrémleves
Hozzávalók.
-fél kg csicsóka
-2 db krumpli
-fél liter zöldség alaplé
-1 ek olaj vagy zsír
-1 fej vöröshagyma
-1 közepes méretû zeller
-só, bors, pohár tejszín
Elkészítése:
Olajban megpuhítjuk az apróra vágott hagymát, hozzáadjuk a feldarabolt zellert és a krumplikat. Felöntjük a zöldség alaplével, majd pár percnyi fõzés után, hozzáadjuk a feldarabolt csicsókát. Negyedóra fõzés, puhulásig, majd botmixerrel összeturmixoljuk az egészet. Hozzáadjuk a sót, borsot és a pohár tejszínt, további 5 perc alatt összefõzzük.
Sült szalonnával, pirított kenyér kockával tálaljuk.
Rakott csicsóka 4 személyre
Hozzávalók:
-1 kg csicsóka
-4 db tojás
-150 g tejföl
-só
-fokhagyma, petrezselyem
-6 ek olaj vagy zsír
-trappista sajt
Elkészítés:
A megtisztított csicsókát és a tojást megfõzzük. A megfelelõ tepsi aljába beleöntjük az olajat. Karikára vágva egy sor csicsóka, egy sor tojás, majd a reszelt fokhagymával elkevert tejföllel soronként és a tetejét is meglocsoljuk. Az egészet a hatékonyabb sütés érdekében alufóliával lefedjük, amit az utolsó 5 percben levesszünk, hogy ropogós legyen a teteje. Mielõtt készre sülne, reszelt sajttal és petrezselyemzölddel megszórjuk, melegen tálaljuk.
Pucolás nélkül , héjával együtt próbálta valaki a csicsókát ?
Minek ebbe tyúkhúr? :D
Édes lapcsánka (az egyik kedvencem)
Hozzávalók 4 fõre:
-fél kg csicsóka
-2 fej közepes vöröshagyma
-20dkg liszt
-3db tyúk tojás vagy 2db kacsa tojás
-só, bors
-olaj vagy zsír
Elkészítése:
A megtisztított csicsókát a hagymákkal együtt lereszeljük. Ráütjük a tojásokat, hozzákeverjük a lisztet és a saját szájunk íze szerint fûszerezzük. Tenyerünkben kis pogácsákat gyúrunk a masszából, amiket kilapítunk és forró zsírban vagy olajban kisütünk.