Csatolmány 1025
Printable View
http://magyargyogynovenyek.wordpress...karbona-kurat/
szódabiarbónáról
Családi rakott krumpli recept. (Tegnap diktálták le.) :)
Közepes nagyságú krumplik (nagyjából egyforma méretûek)
Jól megmosni õket
Hideg vízben elkezdeni fõzni
Ha belemegy épp a villa, de még nem túl puha, nem szétmenõs, de reped a héja akkor már jó és kész
Akkor elzárni alatta a tüzet, hideg vízzel leönteni, hogy ne legyen forró pucolásnál
Míg fõ a krumpli, fõzni a tojást
Tojás - hideg vízbe, forrás után 5 percig fõzni
Hideg vizet önteni rá
Kicsit megütögetni hogy a hideg víz bemenjen a héja alá
Kolbász (héját lehetõleg leszedni)
Tepsit, olajjal vagy zsírral kikenni
Sózni rétegek között
Réteg krumpli, réteg tojás, kolbász, újra, újra, újra - közé esetleg tejfölt, meg a tetejére is.
Lefedve jobb sütni
Mikor a tetején megsül a tejföl, akkor kész az étel
hasonló nálunk is, pár apró különbséggel:
teszünk a só, bors mellé zöldfûszereket is (kakukkfû, oregano)
a rengeteg tejfölbe keverek egy kis mustárt, éppcsak, hogy színe legyen
csinálok is a hétvégén, csak el kell menni a német henteshez rendes kolbászért
Én is beszállok a recept gyûjteménybe, általam kifejlesztett tepertõs botkenyér készítésével.
Íme Pityubá tepertõs botkenyér receptje.
Aki szereti a tepertõs pogácsát annak ez is kedvence lesz,
ízvilága hasonló, + ként jelenik meg a szabad tûzön sütött íz.
Hozzávalók 10-15 fõre:
1.5 kg búzaliszt.
25 dkg darált tepertõ.
2 csomag sütõpor.
1 evõkanál só (tájékoztató adat)
Víz szükség szerint (a tészta puha nyújtható legyen)
Lekérgezett hüvelykujj vastag bot, lehetõleg mogyoró (nincs mellékíze)
Keményfa vagy akác parázs (nem javaslok fenyõfát erre a célra)
Elkészítése:
Tálcán, vagy nagyobb, erõsebb mûanyagzacskóban, (lehet 2 adagban is)
liszthez hozzáadjuk a darált tepertõt, sütõport, sót, vizet, majd meggyúrjuk a tésztát.
Botot a lekérgezett végénél megmelegítjük, majd vékonyan megkenjük darált tepertõvel
(lehet lisztet is használni erre a célra).
A kigyúrt tésztából maroknyi darabot szakítunk,
kézben hosszúkásra sodorjuk, és a botra menetesem kb 20-25 cm hosszon feltekerjük.
Majd egyenletesen vékonyra formázzuk.
Sütést bõséges parázs felett nagyobb távolságban kezdjük kb 5 percig, ez lesz a kelesztés.
Meleg és sütõpor hatására a tészta kissé megvastagodik a boton.
Sütést tovább folytatjuk kb 15percig közelebb a parázshoz (vigyázat nehogy megégjen).
A külsejének helyenként világosbarnának kell lennie.
Ha megsült a botról könnyedén le kell jönnie.
A tésztájának omlósnak likacsosnak kell lennie. (nem testápolót kell sütni belõle)
Jó étvágyat, kellemes idõtöltést kívánok hozzá néktek.
Ui.: sörkorcsolyának is kiváló-ám, parázs felett sült cserkészkolbásszal a közepében Csatolmány 3900
http://users.atw.hu/zegikereszteny/kepek/botkenyer.jpg
nyúlhoz a legjobban a rozmaring, tárkony, fokhagyma, kakukkfû megy. nagyon jól néz ki a jénaiban, éhes lettem!
Lepénykenyér serpenyõben: Ezt a receptet munkatársaktól kaptam..azóta nálunk alapkaja lett, viszonylag sokszor készül. Tipusra a pizza és a tökipompos között helyezkedik el és sütõ használatot nem igényel:thumbup
"Ez amolyan bónuszkenyér nálunk. Van úgy, hogy rosszul számolom ki az idõmet, vagy csak késõn jut eszembe, hogy kenyeret kellene sütni, és már hiába is siettetném (már ha lehetne), akkor sem lenne készen vacsorára. Na, ilyenkor szoktam bevetni ezt a pikk-pakk lepénykenyeret. Persze azon felül, hogy gyors, eszméletlenül finom is.
Egyszerû, élesztõs kenyértésztából, vagy nevezhetjük akár pizzatésztának is, készítem. Jó forró serpenyõ, vagy wok kell hozzá. Amint kész az egyik oldala, megfordítom, megkenem tejföllel, megszórom sajttal. Mire a másik oldal is megsül, a sajt is ráolvad. Persze mehet rá sonka, vagy bármi más is, én pl. nagyon szeretem házi juhtúróval is, csak legyen mellé sok-sok paradicsom. Ez a lepény egyébként tökéletes valamilyen kencéhez is, mint pl a hummusz vagy a zakuszka.
Hozzávalók:
• 50 dkg liszt
• 1,5 tk. só
• 3 ek. olaj
• 3 dl víz (fele lehet tej)
• 2 dkg élesztõ
A hozzávalókból bedagasztom a kenyértésztát. Lehet géppel, vagy akár kézzel is. Pizzatészta keménységûnek kell lennie. Letakarom és kb. 30 percig pihenni hagyom. Ezután 6-8 darabba osztom, a serpenyõ méretétõl függ. Gömbölyítem õket és ismét hagyom kb. 10 percig pihenni. Ezalatt jól felforrósítok egy serpenyõt vagy egy nagyobb wokkot, a lényeg, hogy teflon vagy valamilyen tapadásmentes bevonatú legyen.
Kinyújtok egy gombócot, jó vékonyra, úgyis összeugrik amint hõ éri, és a forró serpenyõbe terítem. 1-2 perc után jó nagy hólyagok jelennek meg a felületén, ekkor már készen is van az egyik oldala, lehet megfordítani.
Amint megfordítom, megkenem tejföllel, megszórom sajttal és hagyom, hogy a másik oldala is megsüljön. 2-3 perc. Míg sül kinyújtom a következõ gombócot. Néhány perc alatt készen is van a tökéletes vacsora.
KÁVÉS CSOKILEKVÁR.
Aki volt katona, talán emlékszik, hogy a napi fejadagban volt csoki konzerv. Én imádtam, volt benne kalória, mindig elcseréltem a sonkástojás konzervre, ami szerintem borzasztó volt.
Találtam a neten egy recepte: http://www.nosalty.hu/recept/kaves-csokilekvar
Ez a recept több helyen meg van osztva, de hibás. Erre akkor jöttem rá, amikor elkezdtem elkészíteni, így leírom a saját receptemet.
Eddig háromszor készítettem csokilekvárt, állandóan elfogy, mindenki zabálja. Sokáig elálló kalória bomba, csak ajánlani tudom. Egyébként nagyon finom, kicsit a tiramisura emlékeztet.
250 g csokit, 150-200 g cukrot, 0,5 l kávét összefõzök.
2-4 evõkanál rumot teszek bele, (a 4 evõkanál az elég sok, :-) pici fahéjat.
Dzsemfix, ahány féle, annyi fajta, így szemre elkezdem beletenni, amennyit megkíván.
Kicsit csalós, mert nem nagyon sûrûsödik melegen. Kivéve, gyorsan hûl és dermed. Egy kis kanállal tányérra rakom, így tesztelem.
Ha jónak ítélem, melegen üvegekbe teszem, fejre állítom két percre, utána vissza. Nem fõzöm be, nem kell tartósító.
Gyorsan hûl és dermed, így elég a két perc. Volt, hogy a tetejére ragadt mielõtt visszafordítottam volna.
Ha valaki szeretné megkóstolni, hamarosan készítek majd kb. májkrém nagyságú üvegekben. Önköltségi áron adok belõle kóstolót.
(Errõl az jut eszembe, hogy a városiaknak érdemes lenne összeállni kalákába befõzni cuccokat. Nagy tételben beszerezni az alapanyagot, stb.)
Ez biztos nem lehet rossz. :tapsol:
http://shop.builder.hu/proteines-bounty-hazilag-a2357
(Egy kicsit megrémültem a konzervbontós résznél.)
Saját mûvem, a gofrisütõben pirított vajas és ázsiai szószos kenyérbe tekert virsli, hideg mustárral tálalva.
A szakácsmûvészet legfelsõ foka. Gordon Ramsay sírva könyörög a receptért. :D
http://i.imgur.com/wJQBGmm.jpg