Az ideális ez volna, de ez egy kisebb vagyon...
http://fenntarthato.hu/epites/Member...totartaly/kep4
Printable View
Az ideális ez volna, de ez egy kisebb vagyon...
http://fenntarthato.hu/epites/Member...totartaly/kep4
Ez már tetszene :)
http://i123.photobucket.com/albums/o...b/P1010267.jpg
Ezek a tartályok folyadékok tárolására készültek. A fém váz arra hivatott, hogy a folyadék nyomása ellenére a mûanyag tartályfalakat ne engedje kihajolni, illetve a felette levõ raklapsúlyát viselje. Ha a tartályt betemetik, szerintem a bordák között a földnyomás, illetve a felette levõ föld súlya a tartályokat összeroppantja. Ha lenne valami külsõ teherhordó szerkezet, azon belül zárt tároló doboznak ki lehet alakítani ezeket a tartályokat.
Ne aprózd el :)
http://www.tartalydepo.hu/esovizgyujtotartaly7esfel
De láttam régebben modulokból összerakhatót is...
Csatlakozom Bowmanhoz! Azok a tartályok nem teherhordó szerkezetek.Ha esetleg az oldalfalak bírnák is a föld nyomását, de a tetejére nehezedõ nyomást (4 m2, alátámasztás nélkül) nem. Vagy belsõ alátámasztás, vagy tartófödém kellene. Szerintem!
Akkor össze kell fogatni a külsõ rácsot is, arra pedig kerülne pár zártszelvény rúd és kívülrõl pár szétszakadt ponyva.
De az ideális akkor is egy ilyen mûanyag falú bunker volna. Bárhogy, akár zártszelvény váz, és lemezekbõl összerakva. Nem tudom hol lehet ilyen lemezeket kapni, ebbõl az anyagból, max 3 ezer forintos négyzetméteráron. Vagy kevesebbért.
www.hasznalttartaly.hu
Itt rengeteg féle van, olyan is amit be lehet sûlyesztetni talajszint alá föld takarással
( de Wannabe nagy igazságot mondott a belülrõl lecsapódó páráról....)
galzbox!
(Saját vélemény)
Használhatatlan embernek, legfeljebb tárolási célra alkalmasak az ilyenek.
Egy gagyibb harcoska is fél perc alatt kifüstöl téged egy ilyenbõl.
Nagyon nem jó ez egy bunkernek, menekülõnek, rejtõzködõnek!
Én úgy tudom, legmentes lezaras eseten fix marad a paratartalom, nem lesz sem extrem magas sem alacsony. Hasznalat eseten szelloztetnem... talan az a bent rekedt keves is csokkentheto paracsapdaval.
Ezek a tartalyok is dragak, en inkabb fix muanyag lemezekbol forrasztanam ossze+ kapna egy keretes megerositest.
Tetelezzuk fel, hogy olyan extrem helyre telepitem, ahol nem talaljak meg. ( egy 80x80 as bejarati lemezt kell csak rejteni!)
A bunkerharcok ugyis a pincekert, kulonallo epuletekert folynak majd, a vadallomany is fel fog szaporodni, sajnos foleg a kutyak.... De vaddisznok, szarvasok is. Elelem sztem boven lesz es nem az erdo kozepere rejtett lyukakert folynak majd a harcok.
Jó régen részt vettem egy hadgyakorlaton Gyõr mellett télen , kb -8-10 fokban kellett éjszakai megfigyelõ bunkert ásnunk és a magunk által ásott megfigyelõ fedezékben egy elképzelt határszakaszt figyelni egész éjjel , szóval a tapasztalatok , sok ember hihetetlen dolgokra képes, mármint ami az ásást illeti, pedig attól féltünk a legjobban és az volt viszonylag a legegyszerûbb feladat .Azzal szívtuk meg ,hogy nem ástunk elég mélyre így a gödörben k..va hideg volt és a gödör fala a föld úgy sugározta a hideget ,hogy nem lehetett benn megmaradni ezért inkább kimásztunk és gödrön kívül töltöttük az éjszaka egy részét ami ugye harci körülmények közt öngyilkosság lett volna ráadásul elvileg rejtett figyelõk voltunk :) Ez az éjszaka örök emlék maradt nekem annyira fáztunk pedig , volt rajtunk pizsama alul felül ,azon molino , azon pedig a gatya , felül pedig a létezõ összes honvédségi ruhadarab amit találtunk még a kimenõ ing is , de azonkívül ,hogy alig tudtunk így felöltözve mozogni ugyanúgy fáztunk egy idõ után . Emlékezetes éjszaka volt , egy biztos gödrökben bunkerekben csak a legvégsõ esetben éjszakázzunk :) Inkább elhagyott épületet keresnék ,bár nehezen tudok elképzelni olyan helyzetet ,hogy a föld alá keljen bújni .
Légmentes lezárás esetén hamarosan megfulladsz!
A páratartalom meg folyamatosan nõ, hiszen a mûanyag nem ereszti át a vizet, szépen csorog majd a falakról, ezt kipróbálhatod egy egyszerû fóliasátorban is (erre vannak pl. a páralekötõ berendezések pár ezer Ft-ért.
A bunkernél a legfontosabb a hely kiválasztása, legjobb, ha teljesen talajvízmentes helyen van, min. 1,5 m földtakarás kell, de a valódi óvóhelyek min. 3 m takarással készülnek (ez domboldalban könnyen megoldható). Jelenleg talán legolcsóbb és legbiztosabb megoldás a használt (tengeri) konténer (persze egy jó barlang még olcsóbb).
Ne haragudj, de ezt cáfolnám:
Ezek úgynevezett "storm shelter"-ek, mûanyag, földbe építhetõ hurrikánbunkerek.
Ha lezárva tartom oda nem megy be pára és ki sem, ideális páratartalom marad.
Ha szellõztetem (amikor bent vagyok) akkor pedig a fölösleges pára kimegy a szellõzõkön.
Szerintem több értelme van egy ilyennek, mint betonnal, fémmel, barlanggal, pincével, akármivel mókányolni. Én mûanyagból építeném a bunkerem... Természetesen a talajnyomás tényleg kérdéses, de ez is csak konstrukció kérdése.....
Ráadásul ez a megoldás "bombabiztos" és olcsó is...
http://i1.ytimg.com/vi/JJBFuwwYnDc/maxresdefault.jpg
Ennél jobb bunker szerintem nem kell. A legkietlenebb, vadregényes helyre is telepíthetõ, belül mégis a civilizáció szikráit adja még mindig vissza, és nem kell hozzá hi-tech, hogy fenntartható állapotban maradjon.
Ugyanez "szabadon"
http://files.abovetopsecret.com/file...pl519bd3c1.jpg
A mûanyag bunkernek -amit itt láthatunk-nem véletlenül van szellõztetõje, nem is lehet ezeket légmentesen lezárni (láttad a bunkerépítõk címû sorozatban, amikor a mûanyag bunkert elárasztotta a víz, pedig domboldalba volt telepítve?).
De röviden: 14 éve dolgozom a mélyépítés területén, ez idõ alatt dolgoztam ÜPE (üvegszálerõsítésü poliésztergyanta csövekkel és tartályokkal, betonnal, polietilén és polipropilén csövekkel és tartályokkal). Mivel emellett agrármérnök is vagyok, volt szerencsém látni a 70-es években próbálkozást mûanyag nagyüzemi sertésólak készítésére, ami totál csõd lett, mert nyáron meleg, télen hideg volt a páratartalom miatt pedig az összes disznó tüdõbeteg lett. Mindezen túl csak egy egyszerû kérdés: az általad kilélegzett, kiizzadt, vizeletbõl és ürülékbõl kipárolgó nedvességet mi nyeli el, ha szerinted beáll egy szinten? (ill. valóban beáll 100%-os rel. páratartalomnál -ami messze van az ideális 50-55%-tól- utána csorog a falon, persze elõtte is kicsapódik a hidegpontokon). Ha ez nem így lenne, nem kellene beépítenünk méregdrága aktív szellõztetõ rendszereket pl. a passzívházakba. A másik szempont az olcsóság volt, ami jelen esetben is a konténer felé irányít bennünket, hiszen egy 12-16m3-es már kapható 2-300 ezerért. Betonból a min. 1600-2000 mm átmérõjû csõ egy vagyon, métere többszázezer lehet (teherbírástól függõen), a nagyátmérõjû kútgyûrûk (cc. 500/2500mm) 250 000Ft és ebbõl kell ugye min. 4 db, plusz aljzat és fedél, valamint a telepítés költsége.
Magad írtad, hogy ez egy "hurrikánbunker"! Tehát nem folyamatos bent létre, hanem a hurrikán átvészelésének idejére használható. 1-2 óra maximum..
Tények állítják és itteni fórum hozzászólások gyõzködnek arról, hogy az ilyen mûanyag létesítmények
csak és kizárólag tárolásra alkalmasak hosszú távon!
Arra, hogy te oda leköltözz, élj, bujkálj, alukáljál, nem alkalmas, sõt akár élet veszélyes is lehet. Nem véletlen a beton, fa, és egyéb "lélegzõ" építési alkalmatosság a föld alatt!
(A jó prepper egyik tulajdonsága, hogy hallgat az okos szóra és nem ragaszkodik csökönyösen rögeszméihez!)
+1 Knife hozzászólásához. A kondenzáció a probléma. Amíg a belsõ felület hõmérsélkelete 2-3 C°-al alacsonyabb a bent lévõ levegõjénél addig
belül mindenhol folyni fog a víz. Szellõztetni is csak akkor érdemes már ha nem áll fen kondenzáció....
Egyébként az ilyen tartályok hõszgetelésére találták ki a szórt PUR szigetelést: http://www.youtube.com/watch?feature...&v=bjBlKQfVXsU
Mivel a bunker tervem nemigazán ugy jött össze mint ahogy elterveztem ezért énis hasonlo megoldásokon gondolkozok. Én egy régi vas dízeltartályt akarok szerezni. kb 2m átmérölyü és 4m hosszu. De nemtudom menyiért fogják eladni. Már 15 éve biztos kint van! :D De nemtudom ki tudom e belölle a dizelt pucolni. Illetve szálitásal is gond lehet!
Hát majd ha 10 év mulva is ott lessz a tartály pénzem is lessz és még enm került szar a ventillátorba akkor talán lesz egy fasza bunkerem! :D
Ha kívülrõl takarja a festékréteg és nem sérült nagyon, belülrõl az olajréteg miatt biztos nem korrodál olyan könnyen. Ha a belsejét akarod kipucolni veszel egy vödör Brigéciolt, azzal jól átsúrolod..1,2 nap hatóidõ után forró vizes nagynyomású mosóval átmosod..ennyi csak elég neki.
Ha ez nem jön be jöhet a drasztikus, de egyszerü megoldás...felgyújtod belülrõl, aztán majd kiég magának:D
Mondjuk akkor meg koromszagú lesz :thumbup
Én ilyet rakatnék le: http://www.tartalywebaruhaz.hu/35629...ujto-tartalyok
Elég olcsó ahhoz képest. De persze inkább csak tárolásra. Ha nagyon kell azért el lehet bújni benne rövid idõre.
Csak a szellõzést kell megoldani. És a telepítése sem feltûnõ. Ha a szomszéd meglátja és megkérdezi mi ez? Te csak víz gyûjtõ tartályt raksz le!
Zsalukõbõl lehet építeni, de azt ugye ki kell önteni betonnal, jelenleg 430 ft körül van egy 50x40x25 elem, tehát egy m2 3440 ft. Egy 2x2x3 m-es bunkerrel számolva a falazóelemek költsége durván 70 000 Ft+szállítási ktg. Kell még hozzá mixerbeton, cc.8m3 (20 000 Ft/m3+száll. ktg.: 3000ft/m3- távolságtól függõen): 184 000 Ft, aljzatbeton+födém, (min. 20 cm vastagságban)cc. 3 m3 (69000 Ft), eddig: 323 000 Ft+vasalás+födémzsaluzat+vízszigetelés+munkad íj. A szállítási ktg. valószínûleg még több. Pincefalazóblokkból valamivel olcsóbb és egyszerûbb, az jelenleg 4-5000 Ft/m2+habarcs.
Ekkora konténert (még lapraszereltet is) újonnan 300 000-ért vehetsz, használtan 200-250 000 Ft+szállítás. Azonnal kész és nincs egyéb munkadíj.
Valamelyik ingatlanhirdetésnél láttam, hogy a pince tetje olyan volt, mintha padlás lett volna: fa gerendaszerkezet meg cserép, és azon kívül az anyaföld. Namármost mi van ha veszek egy mûanyag medencét, ami direkt víz tárolására és a ki/be jutás megakadályozására van kitalálva, tehát "szigetelve van", arra teszek egy ilyen tetõszerkezetet, csak 3 méterrel a talajszint alatt? Árat nem számoltam, nem tudok, de használt cuccokból is lehet, úgy azért olcsón meg lehet úszni, nem?
Na hasonlót meséltem én is, hogy mûanyagból lehetne a bunker de nagyon rossz véleménnyel voltak a fórumozótársak.
Ha ilyen drága egy jól szigetelt pince, akkor van egy másik megoldás, számomra legalábbis.
Egy helyi kis faluban a szõlõhegy egy kicsit kipusztult, mióta kihalt az idõsebb generáció, gyakorlatilag átment az egész erdõbe, a kerítéseket lebontották, és tele van kis visszabontott gazdasági épületekkel amikbõl sokszor már csak a pince maradt meg. Nincs benne semmi csak pókok, meg falevelek + egy 50 centis betonalap ami kiáll a földbõl.
Az embernek nem lenne más dolga, csak tavasszal, vagy nyáron felmenni egy ásóval és belapátolni földdel a betonalapot, esetleg széthinteni pár zsák növénytápot, mûtrágyát, hogy felburjánzzon a vegetáció.
Aztán már csak le kell vakolni a pincét és kész. (mivel lehet amúgy pincefalat fehérre festeni úgy, hogy ne egye le idõvel a penész) ?
Az anyagárat beszámolva körülbelül félmilliós ráfordítású elhagyott kockapincékrõl van szó.
Igazából csak azt kellene megoldanom valahogy, hogy ebbe a kiserdõbe a szomszéd faluból jussak el "hátulról", hogy ne kövessen, vagy bámuljon meg senki, hogy mi a fenét csinálok odafent a hegyen.
Ja, és én hülye legutóbb lent hagytam a barátnõmmel egy vadiúj fiskars ásót és egy noname fûrészt az egyik ilyen pincében, mondván megyünk vissza azon a héten még betemetni. Persze fél év eltelt azóta és még mindig ott áll. (ha ott áll) viszont ha ott áll, akkor tényleg "biztonságos" a hely.
Több konkrét kérdésem is lenne:
Az egyik ez a falfehérítés, mivel kellene megoldani.
A másik a "pince lejáró" ami esetleg még álcázott is.
A harmadik és egyben a legfontosabb, hogy pontosan mit érdemes kiszórni, vagy a földbe keverni (és milyen mennyiségben), hogy sûrû növényzetem legyen ott fél, 1-2 éven belül.
Gondoltam a közeli cserjék, növényzet "átültetésére" is. Talán ez hatásosabb lehet.
Az igazi a vizesítés lenne, dehát ott nincs folyóvíz sajnos.
Homoktövis szerintem ideális lenne.
Mindig mésszel fehérítünk, bár penészt nem akadályozza...
Homoktovis feltunoen nem helyi noveny. Feltuno lenne...
Esetleg csipkebogyo, de azt is hajlamosak "megnezni" seta kozben az emberek. Az olajfa pl viszont elviselhetetlenul szuros es szivos, de bonyolult lehet telepiteni ha nincs helyben..
A falfehérítés könnyû..tényleg mész, vagy diszperzit 2 rétegben és fehér. A gond azzal van, hogy az ott is maradjon. A nedvességet élég nehéz kizárni egy ilyen helyrõl és azt ugyebár szereti a penész is..lásd borospince. Megpróbálhatod kültéri vízzáró vakolattal lekenni..bár lehet, hogy az csak rontana a helyzeten
A második kérdést nem értem
A harmadiknál a válasz természetesen a mûtrágyaoldat, vagy marhatrágya szétszórása. Azonban ezzel a módszerrel nem tudod teljesen védetté tenni a bejáratot. Ugye minden növénynek van egy növekedési maximuma, amit ideális körülmények között el tud érni. Tehát a füvet hiába táplálod, az nem lessz sokkal magasabb, mint táp nélkül.
Tehát inkább az átültetésre szavazok. Járd körbe a környéket, és keress vadrózsát, szedret..stb, valamint közepes bokrokat és azzal ültesd körbe a helyet..ezek gyorsan terjednek és csak a megfelelõ irányba kell õket terelni ahoz, hogy egy áthatolhatatlan kerítést képezzenek.
Koszi, valoszinuleg atultetes+ mutragyaoldat lesz, esetleg betemetek valamennyi gazt, hogy komposztalodjon.
Pince lejarat alatt a lejaro kialakitasat es alcazasanak mikentjet ertem.
Ugye ez ket lepcsos. Elso lepcso a helyrajzi es vizualis alcazas, a masodik az, ha megis bemaszik a bokorba.szedret szedni a delikvens, akkor se akadjon ra a lejarora.
A pince egyebkent szigetelt. Preshaz pince lehet, nem boros. Kivul katranyos foliaval szigeteltek le talan. Belul egyaltalan nem volt dohos.
Szabvanyos pincefalazobol felepitett szogletes pince kb 2x3 kb 2 vagy, 2,5 es belmagassaggal. Szepen kialakitott lepcsos lejaroval. folotte betonalappal.
Erre az esetre jó, ha földszinttel egyenlõ magasságban van a bejárat.Így könnyen, akár gyeptéglákkal meg tudod oldani az álcázást.
Ha jól ülteted a rózsát és a szedret..pl úgy hogy cserjékkel körbeülteted a területet (ezek felelõsek a takarásért)Aztán közé és mellé jó sûrûn ültetsz rózsát és szedret
garantálom, hogy egy tavasz és nyár alatt felkúsznak a cserjéken és teljesen átszövik azt. Onnantól már a védelem is megoldott.
A szaporításuk meg a legegyszerûbb: levágsz az anyanövényrõl egy ágat, 30-40 cm-es daraboktra vágod és egy kicsit beiszapolva ledugdosod a földbe. Se perc alatt meggyökeresedik.
Le kell verni a vakolatot (ha van), Penetronnal a nedvesített falat lekenni, ez teljes vastagságban beszívódik a falazatba és szigetel 12 bar külsõ víznyomásig.
A tetejére vess sima fûmagkeveréket és ültess turkesztáni szil-t (csodasövény). Lehet vadszõlõt és borostyánt is (ez télen is fed).
Akkor ellentkezõ hatást érsz el, mégjobban kiszívatod a nitrogént az anaerob folyamatok miatt!
Anaerob folyamat
Általában a levegõ kizárásával végbemenõ kémiai folyamat, gyakorlatilag a szerves anyagok levegõ távollétében, mikroorganizmusok hatására lejátszódó leépülésének része, amely a természeti átalakulások (pl. rothadás, erjedés), és a biodegradációs eljárások (pl. iszaprothasztás) során is szerepet játszik. Az ~ okban a szerves anyagok a zsírsavakon, aldehideken, és alkoholokon keresztül hidrogénre, szén-dioxidra, metánra, kénhidrogénre és ammóniára bomlanak.
Ezért csak vékonyan lehet betakarni, és a lekerülõ tartalmat esetleg vegyíteni kellhet lazító szellõsítõ anyagokkal pl vastagabb darabosabb növényi szárakkal, durva faforgáccsal, hogy aerob legyen a komposztálódás.
Aerob folyamat (Aerob bomlás, Aerob fermentáció)
Olyan kémiai átalakulás, többnyire mikroorganizmusok (aerob szervezetek) hatására végbemenõ szerveranyag-leépülés (bomlás, fermentáció), amelynek feltétele a levegõ, illetve az oxigén jelenléte. Az ~ egyik jellemzõje a természeti átalakulásoknak, (pl. korhadás) és az aerob hiodegradációs eljárásoknak (pl. komposztálás, erológiai szennyvíztisztítás). Az aerob bomlás eredményeként a szerves anyagok jelentõs hõfejlõdéssel, de jelentõs bûz-, illetve szagképzõdés nélkül szén-dioxiddá és vízzé, nitritekké és nitrátokká, szulfitokká és szulfátokká, valamint foszfátokká alakulnak (ásványosodás).