Az Alin találtam (akit érdekel BF 888s):
http://www.aliexpress.com/item/2-pcs...484939730.html
Azt írják hatótáv egy km. max.
Printable View
Az Alin találtam (akit érdekel BF 888s):
http://www.aliexpress.com/item/2-pcs...484939730.html
Azt írják hatótáv egy km. max.
Én egy darabot rendeltem 4.300Ft-ért, ha jó majd veszek még.
1km? Nem mindegy hol mérték.
Amúgy igen, valóban nem 5W, többen megmérték, 1,8-2W.
Nekem elég.
Az idei év legjobb ár-érték arányú rádiója(szerintem): Baofeng UVb5
UVB5 elõny az UV5r-el szemben:
- jobb a fogása, kényelmesebb a formatervezett ház.
- nagyon nagy elõny a plusz egy csavarós gomb a rádió tetején, nagyon gyorsan megy az összes keresés
- nagy elõny hogy mind két ( alsó-felsõ ) állásban is külön állítható a VFO/chanel mód
- mind két ( alsó felsõ) állásban lehet scannelni
- ha valaki tudta kezelni az UV5r-t akkor ezt is fogja
- a menü rendszer majdnem ugyanaz, viszont némi összevonással ( ctcs+dcs) nem 40, hanem csak 30 menü pont van
- a programozó kábelen keresztül egészen jól fel lehet csavarni a kimenõ teljesítményt
- lehet végre a rádió kezelõ felületén is csatorna nevet programozni
- szebb hangzás jobb moduláció
hátrány:
- nem lett könnyebb mint az uv5r ( grammra megegyeznek, megmértem)
- tölteni kívülrõl nem lehet, ezt is csak " talpas" töltõn keresztül lehet, bár némi elõny, hogy vettem hozzá egy szivargyújtós kiegészítést is
így autóban is tudom tölteni a talpassal.
Tegnap csavargattuk kicsit..... Megvan a 6 watt kimenõ! :thumbup
A rádió ugye Baofeng UVb5. Adatkábelen keresztül, CHIRP programmal többféle antennán SWR mérõn mérve a kimenõ teljesítményt.
446.300-on próbáltuk, nyilván a programban is itt állítottam. A tapasztalat az volt, hogy egy bizonyos érték felett már nem nõtt
( sõt csökkent! ) a tényleges kimenõ teljesítmény. Valószínûleg a végfok, a rádió egyéb hardverei már nem bírják fizikailag amit szoftveresen még
el lehet érni.
Mit is ér 2W különbség, tehetjük fel a kérdést? ( gyárilag ugye 4 W körüli teljesítmény megy ki) Nyilván nem a gyári antennánál lényeges, hanem
mondjuk egy carant yagi-nál, ahol (mértünk 1,14 SWR- és 6.1 W teljesítményt) a 10 dBi nyereség miatt nem 4-8-16W az elméleti kimenõ
hanem 6-12-24W !!
Sajnos 2 méteren nagyon nem hozta azokat a teljesítményeket amiket 70 cm-en, de nyilván PMR a fõ profill egyébként is.
Az UV5r érdemei elismerése mellet nyugdíjba megy, és jövõ hónapban rendelem a második UVb5-öt
Picit majdnem gonoszat írtam, de húsvét van, inkább mégsem.
ha szoktál onnan rendelni akkor a:
http://www.409shop.com/409shop_product.php?id=109093
Ha nem, akkor jómagm úgy csinálnám, hogy rákeresnék az ebay-en mondjuk a legolcsóbbra ingyen szállítással, így:
http://www.ebay.com/itm/Two-way-radi...item19eb4b9e32
Mindenki menjen és festesse be a haját, és vegyen tiszta bugyit, mindjárt jönnek a locsolkodók.....
Köszönöm, hogy visszafogtad magad! :)
Valami hasonlót sejtettem, csak reménykedtem itthon is lehet ezen az áron szert tenni a rádióra. Korábban már kifejtettem a félelmeimet az elektronikai cikkek neten történõ vásárlásával szemben. Jobb szeretem az ilyet megfogni, kipróbálni, mielõtt fizetek érte.
De lehet veszek egy mély lélegzetet (az még ingyen van egyenlõre) és belevágok. De elõtte még kinézek a "Puskás börzére", hátha kicsi felárral ott is be lehet szerezni. Ha valamit találok majd közhírré teszem. :)
346° az irányszög( neked), és 72 km távolság ( mindkettõnknek ;) )..... fejen állva betolt 773-assal is menni fog
És még 20-25 km déli irányban.... Jó móka lesz az! :) De majd összerakom a 12-es yagit és levadászok minden rádióhullámot...
Yagihoz van valami illesztõ rajzod?
Nincs. Egy Carant ACY-12-m van. Ez 50 Ohm-os, így közvetlenül beletolom a rádióba H155-ös koaxxal.
Az volt nekem is régebben én is csak simán rákötöttem.
Aztán mostanában láttam yagi képeket illesztõhurokkal elgondolkodtam hogy régen lehet rosszul kötöttem rá.
Amire vettem nem is vált be, így eladtam. Most megint jó lenne egy és anyámnál van egy hosszabb yagi arra gondoltam ki kellene próbálnom.
Akit érdekel
Van egy program(vészhelyzetben nem jó mert internet alapú), amivel átjátszókat lehet összekapcsolni+számítógépen is lehet használni/beszélni.
http://www.freeradionetwork.eu/downloads.htm
Pc-re telepít, bal felsõ sarokban az ID-nél kitölt mindent majd kér egy kódot, az email címre megkapott kódot beír és használható.
Rengeteg külföldi átjátszó hallgatható vele, nekünk a gyakorlati érdekessége hogy 2-3 magyar átjátszó be van kapcsolva-össze van kötve.
Tehát:ha kész a regisztráció katt a nagyítóra, itt vannak a szerverek, az alján találod a voip.freeradionetwork.nl azon belül a Hungary szobát!
Itt 3 átjátszó van összekapcsolva, tudod hallgatni, sõt beszélni-forgalmazni is tudsz(Keleti-sittes/Hatvani/Pesti)
Próbáljátok ki, ha van kérdés szívesen válaszolok!
Üdv:Fixy
Régebben összedobtam egy régi ócska laptoppal egy eqso kapuállomást, majd áttértem erre, mivel itt aktív volt a fejlesztés és többet tud.
Sajnos erõforrásigényesebb mint az eqso, már akadt :(.
Látom már van androidra is. Jó lenne valami kapuállomást összerakni olcsó telefonnal.
Igen van androidra is, most nekem nincs fenn de kb fél éven keresztül használtam telón is, tökéletesen mûxik!:thumbup
Lenne a hozzáértõkhöz egy gyors kérdésem:
a 888s hatósugarát lehet-e növelni valahogy? pl. sw-bõl kimenõ teljesítmény állítással vagy jobb antennával.
Vettél már? Ha igen, kíváncsi vagyok a véleményedre, az enyém még nem érkezett meg.
Nem még. Nézegetem és azon gondolkozok hogyan lehetne növelni a hatótávot. A városközpont és a ház között kb. 3 km van. Azt jó lenne ha átlõné (vagy van-e olyan típus, ami egyszerû, olcsó és olyan messzire ellát). Bonyolult rádiót nem akarok, mivel nem biztos, hogy hozzáértõ kezekben lenne a másik vége.
A. L. Ias köszönöm a tippet, már csak az a kérdés, hogy a jó antenna mennyibe kerül, mert lehet olcsóbb egy jobb rádiót venni, mint egy 888s-t és egy jó antennát.
Azonos terepviszonyok között hatótávot érdemlegesen csak a teljesítmény növelésével tudsz növelni. Ezt lehet a rádióval, nem 4-5W, hanem 6-8W teljesítményût használsz. De a teljesítmény növelése együtt jár az üzemidõ csökkenésével, vagy az akkuméret (és a súly) növekedésével. Ami ennél többre képes az már inkább mobil rádió. 12-14V üzemi feszültséggel már 10-20-25W, vagy akár 50W adóteljesítménnyel, ehhez már külsõ akkupakk szükséges (vagy vastag pénztárca, lásd Yaesu FT-817).
A másik lehetõség egy nagyobb nyereségû antenna. Ezzel kb. duplázhatod a kézi rádió teljesítményét (3 dB nyereségnél). Ez csak látszólagos teljesítménynövekedés, de a hatása pontosan olyan, mintha nagyobb kimenõteljesítménnyel adnál. Itt az antenna mérete szab határt. Kézi rádióra ennél jobb nyereségû antennát nem találsz, illetve nem tudod jól illeszteni a rádióhoz. Furán mutatna rajta egy 100-120 cm-es körsugárzó, vagy yagi antenna. :)
Antennaként a Nagoya NA-771-ét tudnám javasolni. Igaz fixen 41 cm hosszú és nem kihúzható, de nincs benne mozgó rész, ezáltal nem kopik, nem lehet érintkezési problémája.
Salmo most írt róla, hogy a Bao UV-5B-je kihajtható 6W-tal, azt duplázva már 12W.
A 888s-nál nem árt arra is gondolni, hogy hogyan programozod fel a frekvenciákat. Az nem szabad hangolású, csak pc segítségével programozható. Ahhoz pedig kábel kell, amit vagy összeraksz magadnak kicsi pénzbõl, vagy veszel drágábban. De ez nem segít terepen, ahol hirtelen kellene új frekire hangolni a rádiót.
Sajnos a 888s mint írtam, többen megmérték 1,8-2W csak. Szerintem dobj hozzá egy kicsit és vegyél normálisabb rádiót ha teheted.
(Egy kicsit nagyobb antenna is szerintem van 3-4e ft.)
Egy kis támpont talán, hogy a kicsit nagyobb teljesítményû rádióknak általában 7.4V-os akkuja van.
Köszönöm mindkettõtöknek a segítséget.
Eddig egyszerûnek tûnt, veszek 2 "egyszerû" rádiót és OK. De minél többet olvasok annál több szempont jön elõ és bonyolultabb a választás.
Úgy érzem még kicsit gondolkodnom kell, hogy mire is akarom használni, és ahhoz mennyit kell befektetni (mit válasszak).
(ha pecázáshoz / túrázáshoz kell akkor elég lehet a 888s, ha viszont távolabb kell lõni (pl. kocsik közti kommunikáció külföldön vagy SHTF esetére (amikor a mobilhálózatnak max. 4 órája van hátra)) akkor az izmosabb kellene)
Még egyszer köszönet.
Ha megteheted, akkor vegyél egy egyszerût, akár 888s-t és vegyél egy "komolyabbat" amit szabadon tudsz hangolni, vadászhatod a frekvenciákat. A családon/csapaton belüli kommunikációhoz úgyis minimum 2 rádió kell. Próbálgasd, tapasztalj! Úgyis csak használat közben jössz rá, mi az ami szükséges és elégséges a számodra. Ha "ki is növöd" az egyszerû rádiót, akkor is lesz helye a családban.
Az autók közötti kommunikációra is elég a kicsi rádió. Ott jobban van lehetõséged nagyobb és jobb antennát tenni rá. Egyenesen a kocsiszekrényre. Mondjuk egy komolyabb antenna, mágnestalppal együtt már több, mint 10e. Ebbõl kettõ már 20e.
Köszönöm a tanácsot. Tegnap pálinkázás közben én is arra jutottam, hogy lehet venni kellene egy 888S-t és egy UVb5-t. Már csak az a kérdés, hogy így elég lenne-e a hatótávolság (pl. 3-6 km). UVb5 - 888S irány még OKs, de a 888S - UVb5 irány a kérdéses (elég érzékeny-e az UVb5).
Lehet veszek inkább 2 UVb5-t. Már csak az a kérdés, hogy hogyan tölteném ha áramszünet van SHTF estén.
A megoldás a próba! Bár ezt a rádiópáros tesztet egyenlõre nem tudjuk prezentálni, de van itt a közösségben 5W és 2W rádió. Szerintem összehozható egy teszt, és utána könnyed sörözés közben ki is értékeljük a tapasztalatokat! ;)
Bármivel ami tud 8,4V-ot. :) Pl. 12V töltõ és egy step-down konverter vagy egy 12V-os eliminátor.
Akkor rendelek egy UVb5-t az ebayrõl (mindjárt nekiesek teszteket nézegetni), majd miután tanulmányoztam a maga fizikai valójában (felprogramoztam stb.) és esetleg sikerült letesztelnetek a párosítást, megkonzultálom magammal, hogy mit is vegyek 2. rádiónak.
Emergency tápot pedig készítek hozzá.
És természetesen köszönöm szépen a hozzáértõ segítséget.
Két baofengbõl shiftes átjátszó:
https://www.youtube.com/watch?v=_KrH86Dzhnc
Jó angolos a szövegben hátha felfedez valami buktatót......
Elsõ ránézésre túl közel van a vevõ és adó frekvencia, adáskor elnyomja a vevõ rádiót.
A másik hogy lehet galvanikusan le kell választani a két rádiót egymástól.
Valamiért árulnak is kis dobozokat két rádió összekötéséhez átjátszónak.
Pl.: http://www.ebay.com/itm/370478631806
Igaz nem 2 méteren, hanem 70 cm-en, de több shiftes áttjátszó fut ennél kevesebb offset-el
A galvanikus elkülönítés viszont valóban érdekes, végig kellene gondolni, hogy egy külsõ önellátó
áram forrás esetén hogyan sorosítható/párhuzamosítható az áram betáp a két rádióba...:eek: ( itt most egy kicsit
megkavarodtam :D )
Mikor egyszer dx-re mentünk egy kilátóra, egyikünk éppen forgalmazott pmr sáv fölött kicsivel, a pmr csatornákon süket lett a 4 méterre lévõ másik rádió.
De igaz, kísérletezni kell.
Valamikor nekem is eszembe jutott ez két szélsõ pmr csatornára, de ezután felhagytam vele.
Azért holnap is próbáld meg!:haha:
Kinn vagyunk vételen 446.300-on. Juhé!
Új Wouxun rádió. Olcsóbb mint az elõdjei:
http://www.ebay.com/itm/Wouxun-KG-UV...item5d4bbeb62f
Ha lesz róla infóm, megosztom.:thumbup
Sziasztok!
Szakértõk, segítsetek! Ez a típus jó lehet kezdésnek?
WOUXUN KG-689 Plus UHF
Mûködési tartomány: 400-470Mhz
Menübõl elérhetõ beállítások:
-Két VFO párhuzamos mûködésének engedélyezése.
-Frekvencia lépésköz beállítása 5, 6.25, 10, 12.5, 25 KHz.
-Zajzár érzékenységének beállítása 1-9-ig.
-Akkukímélõ mód ki-bekapcsolása.
-Adásteljesítmény beállítása 1 vagy 5 W.
-Beszédtitkosító ki-bekapcsolása.
-Adásidõ korlátozás beállítása.
-VOX: beszédhangra automatikusan induló adás.
-NARROW / WIDE BAND: keskeny / széles FM üzemmód.
-CTCSS kód beállítása.
-DCS kód beállítása.
-ANI (egyéni azonosító) kód ki-bekapcsolása.
-Hívó csengõ be és kikapcsolása.
- ANI (egyéni azonosító) kód megadása, szerkesztése.
- DTMF szelektív kódzár bekapcsolása.
- PTT azonosító küldés engedélyezése.
- „A” VFO kijelzési mód beállítása.
- SCAN (keresési mód) típusát állítja be.
- Foglalt csatorna esetén adás letiltása.
Üdv: Doki
Nem vagyok szakértõ, csak beledumálok mindenbe. :)
Nagyon melléfogni nem tudsz vele. Egyedüli "hátránya", hogy csak UHF. Kezdetnek elég lehet a PMR sáv, forgalmazni, rádiókezelést tanulni, leküzdeni a "mikrofonlázat", belerázódni. De ha nincs túl nagy rádiósélet a környékeden, akkor csak a csönd szól a rádióból. A 2m hullámhossz, a VHF frekvenciasávon több élet lehet, bár fõleg rádióamatõrök. Azok nem mindig szeretik a "kalózokat". Viszont õket hallgatva is lehet sokat tanulni.
A készülék egyéb tudása bõven megfelelõnek tûnik. A rádió úgyis csak egy kis része a dolognak. :)
Ui: Én nem néztem a készülék árát. Az ár ismeretében csatlakozok Salmo véleményéhez. Csak akkor éri meg megvenni, ha hasonló tudású két sávos rádióhoz képest jóval olcsóbban kínálják.
Nem venném meg ennyiért, mert nem két sávos.