igen tudom, de nem mindenhol van villanybojler. Családi ház, nálunk sincs, átfolyós vízmelegítõ van, 30 literes :D
Printable View
igen tudom, de nem mindenhol van villanybojler. Családi ház, nálunk sincs, átfolyós vízmelegítõ van, 30 literes :D
esetleg belegondolva érdemes elé egy szûrõt beépíteni?
...hát nem tudom...az biztos,hogy amíg a vezetékes víz közmû mûködik addig nem engednek be a rendszerbe rossz vizet,ha katasztrófa lesz inkább elzárják ,de nem jön rossz víz..ha kútból,esõvízgyûjtõbõl jön a víz akkor a fogyasztó oldalra kell tenni a vízszûrõt...a tartályban levõ lehet tisztítatlan is...
a szûrõt amiatt, gondoltam, ha csõtörés van, akkor szennyezõdhet az ivõvíz, ezáltal a tartály is
Pár éve Borsodba , pontosabban Miskolcon volt egy súlyos fertõzés, amit a koli baktérium okozott.
A vízvezeték rendszerbe a vízgyûjtõbe belefolyt állattartó teleprõl a mocsoklé..
Több 1000 -n (!) fõleg öregek és gyerekek lettek betegek. Hányás, hasmenés napokon keresztül. A város vízellátását lezárták, majd fertõtlenítették a vezetékeket. a város lakóknak engedni kellett a vizet órákig (természetesen nem fizette ki ezt a vízmû), hogy kitisztuljon a rendszer. A sajtó elbagatellizálta a dolgot és szépen agyonhallgatta.
Ennyit arról, hogy nem kerülhet semmi rossz a rendszerbe...
Ámítás az egész civilizációs biztonság, viszont cserébe egyre labilisabb...
Az ötlet amilyen egyszerû, olyan nagyszerû! :thumbup
A bojlert sem erre találták ki, de vész esetén ott tényleg lenne 80-100 liter tartalék. Egy 500-1000 liter hideg vizes tároló, pedig megoldaná 2-3 hónapra az ivóvíz ellátást egy 3-4 fõs családnak!
Kivitelezése nem bonyolult, plusz tisztább vizet kapunk, mert a klórozott víz valamelyest letisztul egy ilyen nagy tartályban!
szerintem a mérete úgy lehetne megállíapítani, hogy mondjuk megnézni egy nap mennyi víz megy el, beszorozni mondjuk 1 hétel, és akkor hetente lecserélõdik a mennyiség.
Ha beüt a krach úgyis mindenki visszafogja a fogyasztást, és hosszabb idõre is elegendõ.
pl egy ilyen:
http://www.tartalywebaruhaz.hu/36699...ivoviz-tartaly
Csõtöréskor a csõ falán lerakodott alkotórészek, rozsda, homok mosódhatnak le.Ezek a rendszerbe voltak, csak leülepedve.Mivel a vizet kiengedték csõtöréskor, így felkeveredtek.Elvileg más szennyezõdés nem juthat be, mert a munkagödörbõl nem mehetne szennyezett víz a hálózati csõbe.Normális helyeken nem is megy, de sajnos nyilvános felvételt láttam mar én is hogy simán visszafolyatták a csõbe a sáros vizet.Ez alap a szakmában.Bár javításkor fertõtlenítve van a cserés rész, és klórmésszel jól beszórják a csõ belsejét is.Illetve a kutakat is jobban fertõtlenítik, ha van tûzcsap, véglezárás, ki van engedve a lerakodással teli víz.Bár ettõl még levegõs, elszínezõdött a víz.Szûrõ használata indokolt lehet a tartály elõtt is.
Újabb palackos vizek minõsége kifogásolható
A Heves Megyei Kormányhivatal Állategészségügyi és Élelmiszer-ellenõrzõ Hatósága eljárást indított a csányi székhelyû AQUE-PET Kft. ellen, mivel megállapították, hogy a cég által elõállított kizárólag a Lidl által forgalmazott kétliteres Saguaro Pannon-Aqua szénsavmentes ásványvíz, illetve a szintén kétliteres SPAR üzletekben árult S-Budget szénsavas ásványvíz egészségre káros baktériummal szennyezett. Az érintett palackos vizeket kivonják a forgalomból - tette közzé a Vidékfejlesztési Minisztérium. A csapokból folyó vizet az országban folyamatosan, akkreditált laboratóriumokban ellenõrzik. Az ivóvíz az elsõszámú élelmiszerünk. Minden zöldség-gyümölcs termesztéséhez, állati eredetû élelmiszer, fõtt és sütött ételek elõállításához döntõen a víziközmûvek által szolgáltatott vezetékes vizet használjuk. A csapvíz - néhány apró települést kivéve - tiszta, egészséges, üdít, frissít. A víziközmû szolgáltatók munkatársai - közel húszezer ember - a közüzemi vízellátás minden fázisában szigorú elõírásokat betartva ügyelnek arra, hogy a csapvizet hazánkban bárki biztonsággal fogyaszthassa.
http://www.vizinform.hu/oldal.php?page=10
Annyira nem áll távol az igazságtól. Én úgy tudom hogy a palackos víz is csapvíz, hiába írják rá hogy Alaszkai krisztályvíz.
Volt errõl egy rész a Penn and Teller mûsorban. Ha tudtok angolul, keressetek rá:
penn and teller bullshit tap water
:)
meg kell nézni, de pl a teccsos az ásványi anyaggal dúsított víz.
Azt hiszem a rendes ásványviuzen fel kell tüntetni melyik kútból nyerik
Nem átvernek mûsoruk van, amiben elmondják hogy mi hülyeség, mi az igazság.
Fordítottam egy részt vagy 2 éve. Azt hiszem nem töröltem le, csak elrejtettem, ha érdekel visszakapcsolhatom. :)
Én minden nap ásványvizet iszok. Nálunk majdnem annyi ásványi anyag van a csapvízbe, mint egy átlagos bolti ásványvízbe.Az olcsóbbak nagy része tisztított csapvíz a legtöbb esetbe! Szerintem!
Ásványvíz csak azért él meg mert jól sikerült a marketingje.
Én haragszom rá a sok mûanyag szemét miatt.
Nálunk nagymamám mindent betüzelt. Ami papírból volt, ment a kályhába. A tejes zacskó is bekerült. Rossz cipõ, rongyok, kukoricacsutka, minden a lángok martaléka lett. :haha:
info, nagymamám a mai napig gyûjti a kis tejföls dobozokat, joghurtokat, és abba kelteti a palántákat. :D
kezelhetõbb, és könnyü kiültetni belõle.
A desztillált vízrõl volt már szó? Tervezek egy kis tûzhelyre tehetõ pálinkafõzõt venni. Szerintem többet árt a sok káros anyag, mint az ásványi anyagok hiánya. Valamint szerintem jelentéktelenül hasznosul a kötetlen ásványi anyag, ami esetleg inkább csak lerakódik (pl a vesékben).
A víz ásványi anyag tartalmának fontosságáról megoszlanak a vélemények. Sokak szerint azokat az ételekbõl is "beszerezhetjük".
Esõvíz esetén is elégnek mondják a beton tárolóból kioldódó 30-40PPM mennyiséget.
Viszont aki ragaszkodik a vízben lévõ anyagokhoz, az megoldhatja egy visszasózó patronnal amit RO cuccokba is szerelnek.
(Régebben láttam durván leárazva tesc0ban is 99 forintért.)
Természetesen több zöldséget és gyümölcsöt kell enni, pláne az olyan családi étkezési hagyományoknál mint nálunk, ahol a köret kimerül nokedliben, tésztában, krumpliban meg rizsben.
Az ásványi anyagok növényekbõl, más tápanyagokból is beszerezhetõek, de azért desztvizet ne igyál. Sózd visssza. A visszasózó patron jó.
Az ok egyszerû. Ozmózis. A gyomorba bekerül a só mentes víz. És azonnal megkezdõdik a szervezetbõl a sók kioldása...
.....kicsit túl van lihegve ez a víz kérdés....venni kell egy mély levegõt és össze kell gyûjteni egy profi víztisztítóra(30-40 ezer),ez 4-5 m2 tiszta víz..évekre megvan az ivóvíz...és még ki lehet egészíteni esõvízzel,szûrt-forralt vízzel...mosakodni,mosni meg a leszûrt pocsolya vize is jó....Magyarországon fél óra séta után(a legrosszabb esetben is)valamilyen vizet lehet találni...sugár szennyezett,vagy ipari katasztrófa utáni víz pedig...ha atom háború van---olyan mindegy,nem a vízhiány gyilkol....lokális ipari katasztrófánál pedig lesz víz ahová evakuálják a lakosságot..
Mivel az egyik legfontosabb tema, igy minden beszed keves a kitargyalasahoz.
Bakony, hadgyakorlat. 5 napos kintlet alatt majdnem megdeglettünk szomjan.
Lopni kellet az ellatoktol ejjel. Menet közben az összenött fakba megalt 1 poharnyi esövizen osztozott 8 ember...
De az alföldön is vannak olyan helyek ahova nem mennek tartalek viz nelkül. De meg mashol is ovatosan..
Találtam egy új víztisztító terméket a neten. Miniwell a fantázia neve. Viszonylag alacsony áron (állítólag) jobb tulajdonságokkal szûri a vizet mint fajtársai.
Csatolmány 2100
Az aliexpress-n a következõk találhatóak:
http://www.aliexpress.com/premium/mi...hText=miniwell
Van ott egy eladó, mely erre állt rá csak. Ha jól tévedek neki vannak a legolcsóbb árai:
http://www.aliexpress.com/store/all-...ts/336528.html Nem sok értékelése van még, de azok jók!
Szopokás /egyedi használatra/ a leírás szerint jobb és többet tud, mint elõdei.
Csatolmány 2099Csatolmány 2101
Kapható pumpás, vagyis családi/csoportos kivitelben is. Szûrési tulajdonsága: 0,01 mikron.
Csatolmány 2102
Kaphatóak hozzájuk filterek külön 2-3 darabos kivitelben is.
A szopoka (L600) ára: 22 EUR ~6600 Ft
A pumpás (L610) ára: 26 EUR ~7800 Ft
Ingyenes szállítás Mo.-ra. (aliexpress)
Miniwell L630 :
http://www.aliexpress.com/item/Emerg...670931657.html
Az ebay-n is fellelhetõk:
http://www.ebay.co.uk/sch/i.html?_tr...at=0&_from=R40
Egy elég részletes leírás, sok fényképpel. Az látható, hogy a kínai papucs taposását bírja! :)
http://bhlybk.blog.sohu.com/261280683.html
Egy másik eladó: http://www.buydirect4u.co.uk/miniwel...er-filter.html
Brutálisan több áron, de nagyon részletes leírással és fényképekkel:
http://avan.de/product_info.php?info...bakterien.html
A fejlõdés átka, hogy mire megveszünk valamit addigra megjelenik egy újabb, jobb kivitelben és olcsóbban.
1 éve sincs, hogy hasonlókat szereztem be 30-40%-l magasabb áron.
Akinek még nincs, vagy tervezi a régiek korszerüsítését, azoknak ajánlom szeretettel! :thumbup
Hordóban vizet hogy lehet tárolni hosszútávon , hogy ne poshadjon meg ?
Tárolni pl. ezekkel:
Romin-fluessig-mit-Chlor-KF01
Csatolmány 2111 50 ml, ami 500 liter víz tartós (akár 6 hónap) tárolását teszi lehetõvé. Klóros.
Romin-fluessig-ohne-Chlor-KF01
Csatolmány 2113 50g, ami 500 liter víz tartós (akár 6 hónap) tárolását teszi lehetõvé. Klórmentes
4-14 óra után fogyasztható már.
Ütõsebb anyag:
Romin-Pulver-mit-Chlor-Keimfrei-KF-07
Csatolmány 2114100 g, ami 10.000 liter víz tartós (akár 6 hónap) tárolását teszi lehetõvé. Klóros.
http://www.ebay.com/itm/Pure-Ceramic...hash=item338c9
Errõl mi a véleményetek?
Ez nem ugyanaz mint a kínai?
Nem tudom.
Nem tudom, hogy hol a helye, de itt kérdezném: Asszongyák, hogy a pet-palackokból is kioldódik idõvel ez-az. Pláne igaz lehet ez akkor, ha az ember pálinkát tart a palackban. Errõl tud valaki valamit? Vagy ez is csak olyan urban-legend, mint az aluedény vs. Alzheimer-kór? Merthogy a kék szeszt bizony gyárilag pet-palackban áruljál és az bizony 70 %-os alkohol. Elõre is köszi...
Én is hallottam róla. Úgy tudom hogy melegben ez inkább probléma, hidegben nem annyira.
A PET-bõl nem igazán oldódik ki semmi. Az inkább gáz halmazállapotú anyagokra bomlik idõvel. Ugyanez a helyzet a PP-vel is. Ezekben nyugodtan tarthatod a vizet és az alkoholt is. A PVC már rosszabb. Idõtállóbb, de annak már vannak mérgezõ metabolitjai, melyek között lehet dioxin is. Ez utóbbit ma már nem is gyakran hozzák forgalomba élelmiszer tárolására.