van közösség pesten ha nem is túl nagy de alakul és ami van jól mûködik. augusztus végére tervezünk megint egy találkozót Gödre de ezt egyeztetni kell Vasemberrel.
Printable View
És a Mátra környékén nincs még szervezõdés esetleg? Pest megye eléggé nehézkes nekem, mert ott még stoppolni sem nagyon tudok. :( Bár, ha esetleg az is napirenden van, hogy Pesttõl távolabb legyen egy közösségi hely, mondjuk több BOL, akkor nem feltétlen kell több csapatra szakadni a tagoknak. :rolleyes:
Mátra : Fixy fórum társsal 2-3 havonta feljárunk a Hanák Kolos kilátóhoz. Kint alvás, prepper rádiózás, beszélgetés,
bushcraft stb. Volt amikor már négyen is voltunk innen a fórumról :thumbup
Szépek, de ezek inkább nyaralók mint BOL-nak való titkos rejtekhelyek..:)
Az biztos, ha fosztogató hordavezetõ lennék, nem mondanám azt a fiúknak, hogy " haladjunk tovább..abban a mézeskalács házikóban biztos nincs senki" :rolleyes:
...én merõben átformáltam magamban a Bol koncepcióját és értelmét (indoklást elolvashatjátok a 73 nap topicban). én több értelmét látom ha a menekülõhelyem ott van ahol vagyok....valami ilyesmin töröm a fejem,minden kényelmet el lehet benne helyezni,a tetején akár konyhakert és napelem is lehet,bárhol lehet, tóparton, hegyekben,jól álcázható ha lerohannak gázt adok... és békeidõben is használható,pihenésre,kikapcsolódásra...
Csatolmány 3471
De ha elromlik, meg tudod szerelni?És ha kifogy az üzemanyag(márpedig az ilyenek nem 10litert esznek)? Stb.
...ha lefújja a tetõt a vihar meg tudod ácsolni,ha döglõdik a disznó meg tudod gyógyítani, ha kiszárad a kút tudsz vizet hordani, ha hideg van tudsz fát hordani?..mindig mindenhol van probléma....a Bol ideiglenes menekülõhely nem végleges megoldás....
ui meg tudom szerelni....nem tíz litert igaz,de mindent megesznek....szerintem legel is...:)
minden elfér--- Csatolmány 3476
miért te ha van egy bol od akkor azon belül termesztesz mondjuk krumplit, tartasz csirkét? csak mert akkor elég macerás lehet eljutni a hálo részbõl a konyhába ha át kell magadat verekedni a csirkéken meg egy adag babon és némi kukoricán.
Egyébként egy ilyen lakóbusz a legjobb megoldás föleg ha terepen is tud menni kicsit.
...na most komolyan...egy Bol-t max 100 km-re érdemes kiépíteni..és ha pont arról jön a baj? a busszal bármerre lehet menni..kannákkal akár 1000km-re...a csirkék jól el vannak a ketrecbe,jobban tojnak is ,ha megállok kiengedem õket kaparászni(kis kerítés elfér), a metélõhagyma,koktélparadicsom,zöldhagyma,fûsz ernövények el vannak cserépbe,a retek is, gyümölcs van útközbe, jól védhetõ,mert ha ki is figyelnek,másnap már nem vagy ott, ha jó a he
ky maradsz ,... ágy van,fûtés akár kályhával is megoldható ,ha megállsz, ja és nem kell pakolászni,minden ott van a víz sem probléma 2-300 litert simán visz.... ja és olvasd el a novellát,megérted mi a dilemmám..."73 nap" topic
Igen..ezek komoly érvek..1000 hasonlót feldobtunk már a BOW topikban ez inkább oda való, mert nem egy helyrõl.. tehát Location-ról beszélünk..hanem egy mozgó jármûrõl, ami menedékként is szolgálhat..
Szeretünk kategorizálni:haha:
Ha az ember megengedhet magának egy ilyet..miért is ne..hasznos lehet. A német túristák a Balcsinál tudnak valamit a kis luxus lakóbuszaikkal, mikor 1-2 hónapra átköltöznek egy olcsóbb ország legszebb helyeire :) nekik mi vagyunk a BOLjuk
Viszont a busz zajos, üzemanyag kell neki, alkatrészrõl nem is beszélve. SHTF esetén, amikor megszûnik a közlekedés - hogy ne is mondjam az eltorlaszolt utakat (roncsok, barikádok, üzemképtelen jármûvek, útonállók) szvsz lehetetlen vele közlekedni, csak "tökön-babon át" (Copyright Papica) , a busz meg nem igazán erre van kitalálva. Ha lenne pénzem buszra, inkább vennék egy BTR-t, vagy egy ilyet:"Katonai M-zárolt Zil 131 dobozos, 900E Ft" - az EMVHG oldaláról.
Igaz, - csak hogy cáfoljam magam :) - fagázos meghajtás, kipufogórendszer átalakítása segíthet valamit, viszont az alkatrészekkel lehet nehézség, fõleg, ha mondjuk a váltó bemondja az unalmast, vagy vezérmûszíj elszakad pl. Kisebb SHTF esetén jól jöhet, fõleg, ha nagyobb a család, megközelíteni vele BOL-t jó. (a Doomsday Preppers-ben is volt ilyen valamelyik részben; két család iskolabusszal menekült, jó sok cucc is belefért). Mindezeken felül mûködhet a dolog, HA szerencséd van, és eljutsz vele egy megfelelõ BOL-hoz és ott álcázni tudod. Szvsz elég dupla vagy semmi játék ez...
ui: legyen négy BOL, akkor mindegy, honnan jön a baj :)))
Nekem valamiért nem annyira vonzó ez a lakóautós, inkább "B" terv lenne nálam.
Kevésbé biztonságosnak és csábítóbb zsákmánynak érzem.
Ha városi lennék lehet ez lenne a "A" terv, otthon is tudnám alakítani, fejleszteni.
Vagy jól beszív, és sz@rik az egészre :haha:
Látszik tényleg népszerû az USA-ban a Breaking Bad :haha: nagyon nagy..aquapóniával füvet termeszteni..végülis ha megvan a tápanyag, már csak fény kell neki..az autóval meg oda kanyarodik ahová akar..
Minden esetre lesz egy jó napja a hordának, amelyik majd rajtaüt a dokin:)
Ha menni kell a Nívával kirántom a lakókocsit a fedél alól aztán felhúzom a hegyekbe :)
Egyébként tudatosan ezért is vettem . Rendszáma nincs de STHF esetén kit érdekel .
BOL 2
Csatolmány 3659
Nekem megvan az új BOL-om gyerekek...nem hittem el :9 Igazi preppermenyország volt. A név amúgy is kötelez:thumbup
http://i.imgur.com/KNRb19L.jpg
http://i.imgur.com/Nbqtqw4.jpg http://i.imgur.com/4w0sJog.jpg
Busszal az a baj hogy nem nagyon lehet már javitani öket házilag :(
A hangját szerintem lehet csökkenteni. Még motoros weboldalon olvastam egy cikket hogy egy gyár "hangtompitos" kipufugot fejlesztett, és sokkal halkabbak lettek töle, persze az ottani közösség eléggé ellene volt :D:D
Üzemanyag. 100% etanol. ha megálsz valahol hosszab idöre potolni az élelmiszert, akkor a termés egy részéböl etanolt lehet csinálni. Vagy a fagázos modszer amit már irtak.
BOL-nak még nagyon jo lenne egy viz alatti ház :D Ki keresne 20 méterrel a felszin alatt? :D
Vagy az álmom, egy vitorlás hajo.
Ha meg kalozokba futok, akkor elmegyek az antarktiszra a kettes BOL-ba. :D
Ezért is jo alaszkában, vagy kanada északi részén lakni, oda kevés fosztogato megy. Meg normál esetben is félig-meddig shtf körölmények közöt kell élni. :D
Csatolmány 4079 Csatolmány 4080 Csatolmány 4081 Csatolmány 4082 Csatolmány 4083 Csatolmány 4084 Csatolmány 4085 Csatolmány 4086 Csatolmány 4087 Csatolmány 4088 Csatolmány 4089 Csatolmány 4090 Csatolmány 4091 Csatolmány 4092 Csatolmány 4093 Csatolmány 4094
Mindenképpen a sûrû növényzet jó rejtésnek, fiatal erdõk. Szigetszerû bozótosok. Építészeti szempontból inkább föld alá építenék, vagy lugasszerûen sûrûn körbefonnám az épületet növényzettel.
Csatolmány 4095Csatolmány 4096Csatolmány 4097Csatolmány 4098Csatolmány 4099Csatolmány 4100Csatolmány 4101Csatolmány 4102Csatolmány 4103Csatolmány 4104Csatolmány 4105Csatolmány 4106Csatolmány 4107Csatolmány 4108Csatolmány 4109
Ez kicsiben ideális lehetne, a bejárat a leggyengébb pont.
Jó lehet még létezõ elhagyott épület, vagy saját nyaraló "álcázása" a fenti módokon.
Külön kiemelném az utolsó képeket. Alig látszik, hogy ott ablakok vannak, ugye?
Ha be lenne földesítve a terület, az ablakok helyére meg valami mattított (nem visszacsillanó) megoldást találnánk (homokszórt felület?) mellette magas fû, vagy valami kellemetlen bozót, sziklák, (szúrós növény) akkor kicsiben tökéletesen rejthetõ lenne így bármi.
A bejárat a viszont gyenge pont. Talán az ideális bejárat az épülettõl távolabb (két bejárat lenne az elõnyös szerintem menekülés szempontból) valamiféle vastagabb alagúton ami bozótba (esetleg szúrós bozótba) vezet, aminek mi már ismerjük az áthatolható pontjait.
A másik bejárat ötlet, ha esetleg a dóm csúcsán, a közepén van egy aknaszerû lejáró. Körben sûrû bozóttal.
Mindenképp ajánlanám még a permakultúrás magkeverékeket.
http://www.thefarmingpodcast.com/sto...e-seed-mix-0.9
Ehetõ vadnövények magjainak keverékét szétszórni adott területen. Mégjobb lenne mondjuk ez:
http://www.4everseeds.com/mm5/mercha...tegory_Code=01
hajrá.
Szerintem nem kell tökéletes menedéket építeni, egy félig tökéletes, vagy akár egy erdei nyaraló is megteszi elsõre.
Ismerõsöm tud elhagyott épületeket erdõk közepén, mostanában szeretné felújítani õket. Mindenesetre teszteli is, hogy tényleg elhagyottak-e, nemrég ott hagyott drága szerszámokat. 2 éve nem járt arra.
Szépek a képek, de ezek inkább ökoházak, mint menedékek. Sokkal jobban rejtenek, mint a mostani építmények, de ezeket nem rejtésre tervezték.
Nyáron tökéletes megoldás a rejtéshez a zöld növényesítés, de mi lesz télen? A lombhullatók csupasz ágak maradnak, az örökzöldek pedig sok helyen tájidegenek.
A fûtés is gondot okoz, és a füst csak az egyik leglátványosabb. Kompromisszumot kell kötni a fény és a hõszigetelés között is. Lehet bármilyen matt, tájba simuló az üveg, a hó elolvad rajta. Onnan kiindulva az egész födém elveszítheti a hótakarót, az pedig messzire világítani fog.
Nyáron növényzettel rejtheted az ablakokat, de minél inkább elrejted, annál kevesebb fényt engedsz az ablakhoz. Annál kevesebbet tud beengedni, és marad a félhomály. Ez ellensúlyozhatod nagyobb üvegfelülettel, de azt meg nehezebb rejteni.
A hozzászólásomat nem kötekedésnek szántam, csak próbáltam pár nehézségre rávilágítani. Ha gondoltál rá és van megoldásod, szívesen megismerném, ha nem, akkor inkább most derüljön ki a gyenge pont és találjunk rá közösen, ha van rá egyáltalán.
Fûtés talán színtelenül mûködhet gázpalackról. A füst tényleg árulkodó. Magas hõmérsékleten viszont kevésbé látszik. (gondoltam már utánégetõre, mint a kipufogónál)
http://olx.hu/hirdetes/vizparthoz-ko...tml#0e2c8201c2
ez csak egy példa,biztos az országban mindenhol van ilyesmi...ÉS EZ MÉG ELÉRHETÕ...a földi halandóknak is.....a fûtésrõl...csináltam a villanyt az egyik ismerõsnél,kívülrõl kész volt a ház,a nyílászárók bent,40-es tégla+8 cm-es hungarocell,kint mínusz sok,belül még nincs vakolva...pólóba dolgoztunk...egyáltalán nem volt hideg...
..nem nagyon kell álcázni...a feltörés viszont bizony probléma...sõt ha sok energiát beletesz az ember..lehet mire megy ,már benne lakik valaki,ha gyereke van ki sem lehet rakni...a dolog pikantériája,hogy shtf. esetén nagyobb eséllyel lehet megvédeni ,mint most...akkor lehet...most nem szabad...különben jó az a rész.pár éve voltam pecázni a Kunsági.csatornán...na ott el lehet veszni..nagyon jó menekülési hely...szép,nyugodt,mivel folyó víz tiszta is,hal van dögivel,fácán,vízi madarak,õzek,vaddisznók..jó kis árnyas fasor van mindkét partján...száraz idõbe,óvatosan személykocsival is járható...csak hát a pótoslada ugyebár :mad:Idézet:
Nehéz ügy lehet álcázni, megoldani, hogy ne törjék fel.
elgondolkodtam,hogy amiket mutatnak Amerikába menekülõ helyeket,egy lakókocsi,kis ház a semmi közepén,hónapokig emberünk arra se jár...nem törik fel,nem rabolják ki?..ott is van bûnözés...vagy az csak film?...
"elgondolkodtam,hogy amiket mutatnak Amerikába menekülõ helyeket,egy lakókocsi,kis ház a semmi közepén,hónapokig emberünk arra se jár...nem törik fel,nem rabolják ki?..ott is van bûnözés...vagy az csak film?... "
Az ilyen rejtett helyeket gondolom csak a korábban arra járo turázok ismerhetik. Akik meg letérnek az utrol és bemennek a vadonba 5-10 vagy akár több kilométert is még normél esetben is elenyészö. shtf esetén meg kb 0. :S