csinalhatsz akarmennyi edzest sajat testsulyal attol sose leszel olyan eros mint a sulyemelestol:)
a ketteo dolognak teljes mas a vegeredmenye. sajat testsulyos edzes=altalanos jo fizikum es allokepesseg
sulyzos edzes=eros fizikum
Printable View
Rendben játszunk el a gondolattal: van egy átlag 80-100 kg ember a saját súlyát simán emelgeti többféleképpen, milyen feladathoz nem elég ez az erõ? Ja és még valami súlyemeléssel mennyi kg-ig szoktak elmenni tömegközéppontban emelt jó fogású súlyokkal?
itt nem kell jatszadozni semmivel. ez igy van ahogy mondtam. aki egy kicsi idot is toltott sporttal az tudja, hogy igy van.
de ha nagyon akarod:
,,Rendben játszunk el a gondolattal: van egy átlag 80-100 kg ember a saját súlyát simán emelgeti többféleképpen, milyen feladathoz nem elég ez az erõ?''
mondjuk ehhez:
https://www.youtube.com/watch?v=-z8urRUXuWs
vagy ehhez:
https://www.youtube.com/watch?v=um4VxiI2Ng0
ha a sajat sulyodat emelgeted semmi gond vele, mar mondtam fitten tart az biztos de eros nem leszel tole.
Te pontosan mennyi súlyt emelsz 200 kg körül? Egyébként ilyen súly statikus megemelésének mi a gyakorlati haszna?
mar egy jo ideje nem emelgetek de ha nagyon kivancsi vagy 250 +/- 10-20 kg amit a foldrol fel tudtam emelni es 130 kg tudtam fej fole emelni.
a gyakorlati haszna az, hogy ha kell egyedul tudok nehez dolgokat felemelni vagy idiotakat foldhoz vagni ugy, hogy utana nem tudnak felkelni:)
Szóval 130 kg-t emelsz és mennyi kg vagy? Az "idiotakat foldhoz vagni" erre vannak technikák is tudtad?
Amikor meg emeltem sulyokat es ment a 130kg fej fole akkor olyan 80-85kg korul voltam.
A teknikakat meg hiaba tanulod meg ha nem vagy hozza eleg eros hogy meg is csinald. 10 evet birkoztam az volt a sportom. A sulyemeles csak kiegeszito volt a birkozas melle hogy konnyen menjen a teknikai resze.
Szóval birkóztál! Ez sok mindent megmagyaráz, abban igazad van, hogy tényleg kell erõ mindenhez de ezek szerint Te ütés-rúgás kombókkal nem dolgoztál? Pedig úgy könnyebb lebontani valakit mint erõbõl letekerni! Egyébként a birkózás és súlyzó együtt az rendben van de érdemes legalább boxolni mellette. Pont a ütéseknél jön ki mennyire rossz a statikus izomzat mert lassít és nagyon sok energiát éget fölöslegesen. Én ezért hagytam abba a súlyzós edzéseket.
bokszoltam is, de csak annyira mint amenyire sulyzoztam, csak a birkozas melle kiegeszitesnek. probaltam a kick bokszot is de az nem az en vilagom.
verseny szeruen sose bokszoltam csak munkaba, ahhoz pont eleg eroset tudok utni, hogy leromboljak vele egy falat:)
de vissza terve az eredeti temahoz. a sulyemeles erosse tesz. a sajat test sulyos edzes meg fitte.
mindkettonek megvan a maga haszna. az a lenyeg, hogy mindenki azt valassza maganak mint edzes format ami neki megfelel.
ha eros akarsz lenni sulyt emelsz
ha fitt akarsz lenni magadat emelgeted.
Sosem használt 20 kg kettlebell eladó. Ár megegyezés szerint.
Nyiss neki egy topicot az eladó részben. Ott többen látják.
:beer:
Én sokáig súlyzós egdzéseket csináltam, egy idõben komolyabban is. Már jó 4 éve nem volt súlyzó a kezemben, áttértem a fegyenc edzésre. Amit tapasztaltam: a fegyenc edzés nagyon bejött, mert "szabaddá tesz", nincs szükség teremre, súlyokra, gyakorlatilag semmire (illetve valamire, amin húzódzkodhatok), akár bárhol - bármikor letolhatom a napi edzést (szó szerint, néha csendesebb napokon melóhelyen is). Az izületeim nem fájnak azóta (súlyzós edzéses koromban a vállam sokszor fájt, idõnként a könyököm és a csuklóm is), "kilazult" az izomzatom, nem annyira kötött.
Ebben az edzés rendszerben is megoldható a fokozatosan növekvõ terhelés (gondoljuk csak bele mondjuk egy kezes kitolás kézenállásban pl.)
Viszont: bár elég jó erõben vagyok most is, de azért már nem hiszem, hogy beállnék 205 kg alá guggoláshoz (amivel anno szériáztam).
DE be kell lássam, arra már nincs is szükség, mások lettek a céljaim. Szerintem egy általános felkészülésre (a mondjuk túlélés során felmerülõ igénybevételre) tökéletes a fegyenc egy kis biciklizéssel kiegészítve, mert funkcionális mozgásforma. Legalábbis szerintem ez a megfelelõ kompromisszum.
És végezetül egy bölcs mondás, amit talán Schwarzenegger könyvében olvastam: MINDENRE NEM LEHET EGYSZERRE EDZENI! (értsd: max erõ, max állóképesség, max gyorsaság)
Nálam tavaly volt egy holtpont. Egy ideig ülõmunkát végeztem és sérüléssel is küzdöttem. Megszakadt egy gombostû fejnyit a hasfal.
Szenvedtem, mint a kutya. Kellett egy év, hogy szintre hozzam magam.
Hirtelen felugrott 15 kiló. Csak rossz helyre, a hasra.:D
Nekem a súlyzós edzés jön be, zsákolással kiegészítve. Kereken 30 éve fogtam kezembe elõször súlyzót, azóta nyomom a vasat. Voltak és lesznek is pauzák, a sérülések elkerülhetetlenek.
Heti 6 napot edzek, megosztott edzéstervvel.
44 évesen...
Én is hasonló utat jártam be, mint Tanki.
Van egy jó mondás gyúrós berkekben. Ha nagy súlyt akarsz emelni, akkor emelje nagy súlyt.
Magyarán csináld azt, amiben edzõdni akarsz. Ha órákig kapálsz naponta, akkor jól fogsz tudni kapálni. Ha súlyokat emelsz, akkor abban leszel jó.
Prepper szempontból valószínûleg az egyik legjobb edzés, ha felveszed a Bobod és lenyomsz néhány kilométert vegyes terepen.
Mivel erõben és izomban még mindig elég jó vagyok a súlyzós edzésektõl, így mostanság az állóképességre megyek rá. A fenti túrákon kívül némi kettlebell, szabad testsúlyos gyakorlatok és a munkába biciklizés napi 10 kilométerrel. Ez annyira elég, hogy formában tartson, se több se kevesebb. De így negyven körül már mások a célok:)
Tegnap nekiment a f.. az agyamnak,úgy fel voltam háborodva,hogy nem tudtam elaludni.Lementem a kocsmába nyomni egy kicsit.Alig tudom megemelni a karomat úgy fáj,bekentem lóbalzsammal.Italt nem iszok,úgyhogy kólában játszottam,de mikor vesztettem sört kellett fizetnem.sajna csak két kólát nyertem,három sört perkáltam.Tök jól elvoltam,lement a feszültség.Jó a hangulat,mint egy vadnyugati bárba,mindenki biztat,kiabál,csalódott káromkodások,kihívó nézések.
Letekertem 40 kilómétert aszfalton 2 óra alatt. Holnap járni se fogok szerintem...
Tervem szerint hetente 2-3 alkalommal mozogni fogok. (Séta, futás, bicajozás, úszás, stb.)
Én mostanság kezdtem el futni. Elsõsorban tömeg vesztés, állóképesség javítás, pulzusszám csökkentés a célom vele. Eddig ha jól számolom 3 alkalommal voltam, holnap hajnalban kezdem meg a BSI futó leszek címû edzésprogramot. Kíváncsian várom, hogy mennyire lesz megterhelõ, mert eddig csak 1 perc futás 1 perc séta valamint 2 perc futás 2 perc séta volt a programom, mindezt kemény 2,4 km-es távon.
Gyalogolni kb. bármeddig el tudok, de ott is éreztem már a visszaesést. Ezt leginkább a Rax Alpokban tapasztaltam most télen, miután a lábaim egyszer csak feladták az egyik csúcs elõtt az út 4/5-nél. Agyban ment de a testem nem bírta. Ennek legfõbb oka szerintem a cigi letétele után felugrott kb. +20kg, na attól és még plusz egy tízestõl szeretnék megszabadulni, akkor már jó leszek ha tartani tudom hosszabb távon. Egyelõre tetszik, és úgy néz ki, hogy menni is fog, mert érzem a teljesítményem növekedését, ami nyilván hamarosan kevésbé látványos irányt fog venni. Most nyögve megy szakaszokban a 2 km, elvileg 12 hét és menni fog egyben a 6 km :cool:
Ha valaki kedvet kapna a kezdéshez annak melegen ajánlom a Spuri futóboltot, ahol ingyenesen megnézik a lábad, hogy milyen anomáliák vannak a futásodban (bokában, talpban) és annak megfelelõen ajánlanak futócipõt. Abból viszont irtózatos választék és minden méret van azonnal polcról. Sajna árban nem a legjobb, de az, hogy ott helyben van minden (gondolok itt arra, hogy mindenbõl fél számonként van raktáron) és a cipõben is ellenõriznek azonnal, hogy jól tartja-e a lábad viszont megfizethetetlen, mert késõbbi sérüléseket tudsz vele elkerülni. Ha már tolom 1-2 hónapja akkor tervezem egy blogbejegyzés megírását is errõl, mert mint túlsúlyos 0-ról kezdõ nem találtam egyetlen valóban összeszedett cikket sem, hogy akkor mi merre, talán hasznos lehet másoknak is.
Nálunk az asszony kattant rá az edzésre és egészséges ételekre. 20+ kilométert biciklizik minden másnap, sok hal és brokkoli. Le is fogyott vagy 12 kilót. Mondjuk szerintem előtte sem volt igazán túlsúlyos. Mielőtt elkezdte az egészséges életmódot, pont bevásároltatott velem egészségtelen ételekből. Van vagy 60 nagy doboz sajtostésztánk és 25 liter édes(cukros)paradicsompürénk. Találjátok ki hogy ki eszi meg most azt. De ha majd elfogy, akkor majd én is visszaveszek. Már tervezem a saját diétám. :)
Semmi baj a sajtos tésztával vagy a cukros paradicsomlével, igazítsd hozzá az aktivitásod a több kalóriához, aztán annyi :) Ha az asszonynak csak minden másnap kell a bringa, akkor te meg használd a többin :D
Ma holnap van, túléltem :D
Mondjuk 1 napom van regenerálódni, mert szerdán és pénteken tervezem a következõ kettõ edzést, hétvégén meg pihi. Azért a harmadik 5 perc elõtt kellett a kettõ perc séta (1. alkalom: 3*[5 perc futás+1 perc séta], meg ugye az idõm sem valami üregi nyúlé (9:30 körül/km), de majd alakul az is. Jó hír, hogy a pulzusom végig aerob értékben tartottam, zsírégetés szempontjából ez a legjobb.
A zsírégetést akkor szeretem, ha serpenyõben csinálom, nagy szelet húsok alatt :D
Az a helyzet, hogy a legjobban én is ezt a módját szeretem a zsírégetésnek, pontosan ezek miatt kell most futkorásznom :haha:
Az elmúlt majdnem egy évem, de nem pont ide vág:
2017 November elején kertet ástam otthon. Este érzem hogy valami kurvára nem oké,
Mert nem tudok ülni és felállni is alig. Nagyon fájt a jobb lábam és a csípõm jobb oldalon.
2 hét után kicsit kipihentem, mondván meghúztam magam, van ilyen, és behordtunk az
utcáról 8 köb akác méterfát amit rendeltünk. Talicskába be, onnan felrakni fûrészelésig.
Bakker mégrosszabb lett...innentõl lejtõ...
Alig tudtam járni, ülni, ha felálltam jó ideig nem tudtam felegyenesedni.
2018 január,Elmentem dokihoz, ülõideg gyulladás irány Hévíz.
2018 január infúziós kezeleés gyulladásra. Semmi. Szerintük ez lehetetlen hogy nem használt.
Utána kezelések.gyógytorna, súlyfürdõ, elektromoskád...2 hétig faszalogtam ott, bejártam kocsival,
semmi javulás.
Ez volt 2018 február március. Nem mentem többet,
mert a dokinéni megközölte, hogy ne jáccak rá és ne szimuláljak....hisz vizsgálatai alpján
nincs gerincsérvem, hanem szintén ülõideg gyulladás,
Mondom anyád, baszod nem neked fáj.
2018 nyár. De azért felfûrészeltük nyáron a fát szalagossal, össze is hasogadtam és elraktam télire. Fájt. Nagyon.
Alig tudtam járni, ülni, ha felálltam jó ideig nem tudtam felegyenesedni.
A nyaralás is kész kínszevedés volt. Itt már durva jelei voltak, hogy komolyabban
kell venni a szitut.
2018 augusztus eleje, saját pénzen doki + mr vizsgálat, hisz fizetem a tb-t telik rá….
Érdekes mód rögtön kiderült hogy van 2 sérvem....az egyik nem gáz, de a másik az
nyom ideget, azért nem tudok már szinte járni. Ja és nem mûtik, mert nincs kiszakadva....
Annyi fájdalom csillapítót betoltam közbe, hogy
fogytam 3-4 kilót, hányingerem volt, nem volt étvágyam, mire kaptam normális gyógyszert és gyomorra valamit.
2018 szeptemberben ajánlottak egy manuál masszázs terapeutát, aki durván 3 hónap alatt helyrerakott. Mondta is, hogy miért nem jöttem elõbb, már azt is lefelejtettem volna hogy mi volt. 20% esélyt adott arra hogy tud segíteni, mikor meglátta az mr felvételem.
Túl sokáig húztam az idõt…….
És láss csodát! Két hete mondta, hogy már kezdehtek újra futni, de csak érzéssel és kisebb súlyokkal edzeni. A bicajom még átalításra vár-sérvbarát kell legyen..
Most ott tartok, hogy azért nem tökéletes, de már futok futópadon 15-17 perceket gyaloglással elején végén.
Ékpárnán ülök és vettem az autóba deréktámaszt is. Hasznosak.
Tanulság: 6 éve ülõmunkát végzek, 3 éve nem futok, nem gyúrogattam otthon se a sérv miatt,
mert nem lehetett és nem is tudtam. Ha valaki úgy érzi, hogy valami nagyon nem stimmel,
érdemes elmenni magán mr-re, mert ritkán küldi az embert az orvosa ilyen helyekre, pláne ha fiatal.(37 vagyok, kb 80 kg-már)
Vagy keressen gyorsan valami szakembert. Ja, nem árt az mr oda se, mert pl a csontkovács is mi alapján kezel??? Találomra?? Sokat árthat.
Lelkileg szarul érintett meg kell mondjam. Mozgás szegény életmód….ülõ munka,
gyenge váz a jelek szerint.
Az asszony 20 éve irodista és „kutya bajaâ€â€¦.jegyzem meg.
Rokonnak a dereka ment szét, nem volt semmi baja, aztán az egyik nap nem bírt felkelni és hetekig szenvedett. Aztán jobban érzi magát, de évente elõjön nála a derék fájás. Fiatalon kemény fizikai munkát végzett.
Az ülõ meg a fizikai munka is ronthatja az egészséget.
megosztanek egy othon vegezheto edzes tervet, ha lehet igy mondani.
ezt meg akkor tanultam amikor birkoztam, nem egy nagy ordongosseg, arra hasznaltuk, hogy kezdoknek feljavitsuk vele a fizikumat, vagy nehezitve bunti volt azoknak akik pofaztak bemelegites kozbe:)
az edzes lenyege 4 gyakorlat korkoros ismetlese. 1. kor: x fekvotamasz xfelules x huzodzkodas x guggolas
annyi kort csinalsz amennyit akarsz es ugy varialod a gyakorlatok szamat ahogy akarod.
kevesebb gyakorlat es tobb kor javitja a hosszutavu allokepesseget
tobb gyakorlat de kevesebb kor pedig erosit
aztan ezt lehet varialni sulyzokkal is, kivalsztasz 4 gyakorlatot es koroket csinalsz, egesz jol bevalt gyakorlat.
Sportorvosok és edzõk által kifejlesztett 7 perces edzés.
Ebbõl 3 sorozat már erõsít.
Napi 1 pedig szinten tart.
Minden izmodat megmozgatja:
https://well.blogs.nytimes.com/2013/...inute-workout/
https://www.youtube.com/watch?v=Jru5B044HOs
Itt elég csajosan csinálja
Magyar nyelven:
https://www.nlcafe.hu/eletmod/201607...a-edzes-video/
https://divany.hu/testem/2017/12/18/...n_formaba_hoz/
Az összes izomcsoportot átmozgató edzés tehát nemcsak kalóriaégetés szempontjából kiváló opció, de egy kevés plusz izom felpakolására is alkalmas lehet.
Bocsi, h nagyban írtam, de ez nem válasz, hanem megoldókulcs!
KIPRÓBÁLNI KÖTELEZÕ
felkeszules hosszu tavu turara.
meghivtak egy 75 km-es 2 napos turara, erre kezdtem el felkeszulni.
regebben futottam es gyalogoltam is de az elmult 2 evben semmit nem sportoltam igy teljesen nullarol kezdtem a felkeszulest.
a turaterv valahogy igy nez ki, erre keszultem:
1, nap. 0700-0900 9km utana 1 ora szunet
1000-1200 9km utana 2 ora szunet
1400-1600 9km utana 1 ora szunet
1700-1900 9km
a masodik nap ugyanez es igy ernenk celba. mindezt egy 12 kg-os hatizsakkal terveztem.
igy kezdtem el felkeszulni.
ez volt a terv:
eloszor 9km uresen
utana 9km hatizsakkal
aztan egy 18 km uresen
utana egy 2x 9km hatizsakkal
es vegul egy 20km egyben hatizsakkal
ugy gondoltam ez eleg lesz a 75 km-es turara
eloszor egy 9km-es seta kenyelmesen, csak hogy lassam, hogyan menne az a 9km. viszonylag jol ment es hamar rendbe is jottem utana.
utana megcsinaltam egy 14kg-os hatizsakkal, hat a vegen mar szenvedtem. a csipom fajt es a talpamat is jobban megviselte a suj, vizholyag meg bokafajas az elso hatizsakos gyaloglas utan, kellet 4 nap mire teljesen rendbe jottem.
a 18 km hatizsak nelkul viszonylag jol ment megint, itt mar a turabakancsom volt rajtam amiben terveztem a turat is megtenni. 2 nap utan mar jo voltam megint.
aztan jott a 2x 9km a 14kg-s hatizsakkal, ezt a gyaloglast olyan utvonalon csinaltam ahol nagy szintkulonbsegek voltak. nagyon leamortizalt, a csipom meg a derekam teljesen kikeszult. a talpam jol birta, a turabakancs jo volt vegig. 1 hetig nem birtam menni utana! mindenhol fajt a derekam.
aztan jott a 20km-es nagy gyaloglas a hatizsakkal. hat ez tette be a kaput, a nem is birtam vegig menni. 17,5 km-t gyalogoltam aztan feladtam. a csipom iszonyat fajt maralig birtam megmozdulni. ez volt 5 napja, meg mindig szenvedek.
igy hat szepen lemaradtam a turarol.
a gyaloglas jobban ment mint a regeneralodas es ezt nem vettem figyelembe. kevesebb tavokat kelett volna gyalogolnom, hogy hamarabb rendbe jojjek. es sokkal tobb idot kelet volna adnom magamnak a felkeszulesre (ugy gondoltam egy honappal elotte eleg lesz elkezdeni). minimum 2 honappal korabban kelet volna elkezdeni.
hat igy tortent, hogy lemaradtam a turarol, sajnos!
Milyen hátizsákot használsz?
A leírtak ismerõsek nekem is, nem megfelelõ zsák, vagy rossz pakolás, beállítás miatt fordultak elõ a gondjaim...
9km az szerintem nem sok, igaz ez tereptõl függ...
Szerintem is a beallitassal lehetett valami.
A hatizsak egy jobb minosegu 30l-es turazsak. A pakolassal egesz jol tisztaba vagyok. Rovidebb turakra 4-5 km a nagy zsakom meg szoktam pakolni neha 20 kiloval is:) problema nelkul. Ezzel a zsakkal viszont nem szoktam turazni, ez volt az elso alkalom, hogy megpakolva hasznaltam. Szerintem a beallitas lehetett a problema okozoja.
Majd elszorakozok vele, hatha sikerul valamit allitanom rajta.
Látom, volt már itt szó a fegyencedzésrõl. Most különösen aktuális, és némi aerob mozgással kombinálva szerintem a legtöbb ember össze tud állítani belõle olyan edzést, ami az õ aktuális formájának, szintjének jó. (A túl intenzívet meg kerüljük most, leterheli az immunrendszert.)
Nem tudom, Jay videói kinek mennyire jönnek be, a "fegyencedzés kritika" sorozatát jó kiegészítésnek tartom, hasznos tippeket ad a könyvekhez. Fõleg a gyakorlatok praktikusabb sorrendisége kapcsán a 2-3. videó:
https://youtu.be/9TRQB7gK2OU
https://youtu.be/64ddiJ78qsE
Ez pedig két alap, bemelegítés és nyújtás:
https://youtu.be/XlEuFrCYEi4
https://youtu.be/jWgPJl7ZXB0
Valaki írta anno, láttam a hozzászólások között (talán egy másik topikban, de itt a fórumon), hogy nagyon idõigényes volt neki a fegyencedzés. A veterán programmal nem az: minden nap csak egyetlen gyakorlatot csinálsz, és van heti egy nap pihenõ. A napi teljes edzés így bemelegítéssel, nyújtással együtt kijön 20-25 percbõl, és minden nap mozogsz egy jót. Kezdõknek is teljesen jó így. Mellé meg be tudsz iktatni aerobot, ahogy idõd engedi.
https://www.vatera.hu/in-tec-fittnes...VxHN46gA7uFnK4
Szerintetek ér ez valamit?
Én inkább helyben futnék vagy az utcán. Az olcsóbb. :) Nem futópad, de az asszony vett olyan biciklipedálos "sígépet" olcsóért, elég sokat használta.
Gondoltam jó lenne a gyereknek, mert a nagy karanténosdiban kezd pocakot ereszteni.
Sétálhatna mesenézés közben.
Sõt, az igazat megvallva, nekem sem ártana... :-)
Csatolmány 8685
Apám mindig mondogatta, úgy 30 évvel ezelõtt, hogy a fizikai munkától legyél erõs, ne a vasak emelgetésétõl.
Persze, akkor lehurrogtam. :D
Azóta változott a felfogásom. (Meg a dojo is zárva van. :) )
Otthoni CrossFit rönkökkel. :cool: :thumbup
Én most szépen csinálom az alapoktól a fegyencet. A Jay-féle, némileg módosított sorrend tényleg praktikusnak tûnik. És jó ötlet ez a veterán program, hogy mindennap egy gyakorlat. (Heti egy pihenõvel.) Úgy látom, erre tényleg mindig van idõm. És az idõ bizonyos kor után kulcskérdés. :)
A haladó veterán ugyanilyen, csak napi kettõ vagy három gyakorlattal, plusz kiegészítések. De majd mindent a maga idejében.
Kocogást egyelõre nem tettem be. Most még elég ennyi újrakezdõként. Aztán majd ha jobban lehet mászkálni, és el tudok menni futócipõt próbálni, akkor szóba gyöhet az aerob is.
A jógát viszont jó lenne hamarabb beiktatni (már csak a nyújtás miatt is, de nem csak azért). Ahhoz meg is van mindenem, mert anno vettem jógaszõnyeget, és az Ászana, Pránájáma, Mudrá, Bandha címû könyvet. Swami Satyananda Saraswati írta, a Satyananda jógarendszer létrehozója. Drága volt, de ritka igényes és alapos munka. Szerintem a kezdõ dolgokat biztosan meg tudom belõle tanulni oktató nélkül is.
Igazából nem crossfit-et nyomtam, hanem kivágtam egy nagy akác fát, feldaraboltam szállítható hosszúságúra, bepakoltam a csomiba és hazavittem a telekrõl. :)
Idén is lesz tél felkiáltással. :D
Ezt most hetente egyszer gyakorlom. Rendben tartja a fizikai erõnlétet és még hasznot is hoz. ;)
Milyen jó, hogy beírtam ide, úgy látszik, ettõl felspannoltam magam a jógára. (Klasszikust idézve: ráreagált, hogy beírtam a fórumra.)
Úgyhogy tegnap megvolt az elsõ jógagyakorlatom. A fegyencben a kézenállásos fekvõtámasz sorozat a fal melletti fejenállással kezdõdik. A híd és a kézenállás sorozatokat még nem feltétlenül ajánlják a kezdõknek. Jay szerint nyugodtan lehet csinálni azokat is, én is szoktam. Viszont a fejenállásnál úgy gondoltam, hogy akkor minek sietni vele, inkább teljesen lebontom, még kisebb lépésekre. A jógakönyvben nagyon korrektül benne van ez is.
Úgyhogy az elsõ lépéssel kezdtem: leültem. :haha: De így, a lábfejekre:
Csatolmány 8698
És egyébként nem is volt könnyû, merev vagyok még, látszik. De nagyon jó volt. Úgyhogy jól éreztem, hogy ezt elõbb-utóbb el kell kezdenem. :thumbup
Ez 2014-es hozzászólás. :) Viszont elgondolkodtatott. Én valahogy úgy vagyok az ízületkímélõ edzéssel, mint az egészséges táplálkozással. Elismerem, hogy elméletben lehetséges. Azt viszont már szinte véletlenszerûnek tartom, hogy a gyakorlatban kinek jön össze.
Steven Pressfield spártai regénye jutott eszembe, A tûz kapui. Alább az idézet:
"A stadion fölött Diénekész letelepedett a földre. Hozzáláttam, hogy kötelességemhez híven elõkészítsem a szegfûszeggel és kámforral illatosított meleg olajat, és bekenjem vele tagjait, mely szolgálatra gazdámnak is, és gyakorlatilag minden harmincnál idõsebb Egyenlõnek szüksége volt ahhoz, hogy a földön tudjon aludni. Diénekész még messze nem volt öreg, alig két évvel múlt negyven, de minden ízülete úgy recsegett, mintha ezeréves lenne. Az elõzõ fegyvernöke, egy Öngyilkosnak, „Suicid”-nak nevezett szkíta megtanította, hogyan gyúrjam, masszírozzam el a görcsöket a gazdám számtalan sebét jelzõ hegszövet körül, és megmutatta azokat az apró öltöztetési trükköket, melyek leplezték sérüléseit. Bal vállát nem tudta jól mozgatni, bal karját sem tudta a kulcscsontnál feljebb emelni, így elõször a páncél mell- és hátrészét kellett a törzsére helyeznem, azt két könyökével megtartotta, míg én felhelyeztem a vállszíjakat, és hüvelykujjammal helyükre csatoltam õket. A gerince nem hajlott annyira, hogy felemelje a pihenéskor térdéhez támasztott pajzsát, ezért a bronz karpántot nekem kellett ráhúzni az alkarjára, ráadásul álló helyzetben. A jobb bokája is csak akkor mozgott rendesen, ha elõtte az inakat úgy megmasszíroztam, hogy az idegszálak továbbítani tudják a parancsot."
Gondolom, a "spártai edzés" reklámozói ezt a részét nem emlegetik a spártai életnek. :) Jó, persze ez a harcok miatti terhelésrõl és a sebesülésekrõl szól. De az ízületekrõl, meg a mindenféle divatos, "ókori módszereket" emlegetõ edzési trendekrõl eszembe jutott.
Sikerült aztán találnod jó edzésformát? A térded hogy van azóta? Nem tudom, hogy állsz a kiegészítõkhöz. Ha nem idegenkedsz tõlük, esetleg próbáld ki ezt a kurkumát, és ha mellé megy az Arthroxon is, az elvileg egy tuti kombináció az ízületeidnek.
Még ez jutott eszembe errõl az "edzés, ízületek, fájdalmak" témáról. Egy fórumos hozzászólás az Index Alakformálás topikjából 2002-bõl, Robzon nicktõl. Ráadásul pont a guggolás kapcsán:
"Várjál, nem világos: évek óta edzel, természetesen guggolsz is, aztán egyszer csak - minden egyéb ok nélkül - az egyik láb nap után fájt a hátad, és orvoshoz fordultál, vagy most vetted be a guggolást a programba, és meglepõdtél, hogy utána fáj ez-az? Tudod ezekkel a fejlõdési rendellenességekkel úgy van, hogy az emberek jó részének lehet valami furát találni a röntgenképén. Ha elmennék dokihoz a hátammal nekem is lenne csomó minden bibi rajta. A térdemen már csak röhög a sebész haverom. Az hogy egy elváltozás kóros-e nem az dönti a gyakorlatban el, hogy mit mutat a röntgen, hanem hogy nyafog-e a páciens. Másként: ha Quasimodo felpakolna a púpjára 2 mázsát és guggolna vele, a kutyát se zavarná, amíg nem fáj neki, de ha Michelangelo Dávidja bemenne nyafogni a sebészetre, hogy fáj a háta guggoláskor, adnék neki 30%-ot, hogy találnak rajta valami megrogyott porckorongot, vagy félresikerült csigolyát. Még meg is mûtenék, ha hagyná. A testünkben nem minden tökéletes, nem fogunk örökké élni, és bizony fáj is néha, sõt egyre inkább fájni is fog. Az élet egy ilyen mûfaj. De szerintem az emberek többségének jobb stratégia ha megerõsíti magát az élethez, mintha megpróbálja kikerülni a tehertételeket. Nézd csak meg pl.: a baktériumfóbiás fejlett nyugaton igyekeznek a gyerekeket steril környezetben felnevelni, meg is van az eredménye: ennyi elbaszott allergiás vagy egyéb beteg ember nincs sehol máshol. Figyeld meg a jó kis magyar roma-purdékat: két szeméttelepi guberálás között a pocsolyából isznak. Láttál már allergiásat? Az iskolában minden gyerek influenzás, de arra fogadhatsz, hogy az etnikai kisebbség tagjai maximum lógásból jelentenek beteget. Mert a sok behatás miatt megedzõdik az immunrendszerük. A csontozatot nem nagyon lehet edzeni. (Bár terhelés hatására több kalcium épül be, átstrukturálódik a csont is.) Viszont a környezõ izmok - ha megerõsödnek - leveszik a terhelést a csontokról ízületekrõl, és ez fokozottan igaz a hátra. Nézd meg mi lesz azokból akik pihentették magukat, meg azokból akik megerõsítették magukat öregségükre. Folyamatos edzéssel nagyon el lehet nyújtani a fizikai leépülést.
Szóval ha most kezdtél guggolni akkor ne csodálkozz, ha fáj, ez normális, fõként azért mert valszeg nem vagy már teljesen kezdõ, és annál rosszabb minél késõbb kezdi az ember. Ha most kezdted akkor talán a technikád sem tökéletes, talán nem is vagy elég laza hozzá. Szóval, ha most kezdted én azt javasolnám, hogy vegyél vissza a súlyból, alaposan melegíts be, nyújts, és gyakorold a guggolást, majd menni fog. Nézesd meg a hátad más dokival is, de ha úgy fogsz odamenni, hogy jajj de fáj itt a hátam mióta guggolok, akkor tuti, hogy azt mondják, hogy ne guggolj. Ez logikus nem? (Klasszikus megtörtént eset: - Doktor úr! Úgy fáj ha itt megnyomom! - Hát akkor minek nyomkodja?) Keress meg valami olyan szakértõt, aki felfogja, hogy te edzeni akarsz, guggolni is fogsz, mert szeretnéd ha megerõsödne a hátad, és bevállalsz a cél érdekében némi fájdalmat, mindössze azt szeretnéd tudni, hogy mekkora az esélye valami maradandó károsodásnak. Sok sikert az ilyen doki megtalálásához! :) Mint mondottam volt, egyszerûen nem érdekük, hogy ne beszéljenek le a guggolásról, rövid távon mindenképp kisebb a rizikója valamilyen komolyabb bajnak, ha pihentetsz, mint ha edzel. Meg azt is meg kell értened, hogy a dokik hülyékkel vannak körülvéve, az úgymond >>edzegetõk<< 90%-a totál hülye a súlyzózáshoz, fogalmuk sincs a biztonságos végrehajtásról, bemelegítésrõl. Szóval - jobban belegondolva - tényleg felelõtlen lenne az a doki, aki az utcárol beesõ makinak nem javasolná a seggen történõ elülést, még akkor is ha az edzés csak minimális rizikóval is jár. Filozófiai háttér: szerintem ha fosol attól, hogy baja lesz a hátadnak, akkor tényleg baja lesz, ha nem fosol mert tudod, hogy mindent megtettél a biztonságos végrehajtás érdekében, akkor meg nem lesz baja. A fosás a legveszélyesebb sérülés csalogató. Félre ne értsük, én tisztelem az orvosokat, és eszembe se jut felülbírálni a véleményüket, hiszen én nem értek az õ szakmájukhoz, csak az a baj a dokikkal, hogy túl sok beteg embert látnak. :)"