Korrekt.
Printable View
Ha már túlélés.... Forestwalker, az általad linkelt ponyvák eléggé hasonlítanak az itthon is elérhetõ takaróponyvákhoz, de mintha vékonyabb szálból lennének szõve. Ezért inkább rákérdezek, nem túl "zörgõs" anyagúak? Az itthoni hasonló takaróponyvákkal az a bajom, hogy erõsebb szélben hangosan zörög. És akkor is ha magam alá vagy magamra terítem és megmozdulok. Ennek nem túl árulkodó a hangja? Nem fedi fel a menedék helyét, ha rejtõzködsz?
szerintem ugyanaz lesz mind a ketto. igen ez is zorgos anyagu, ha esik az eso meg jo hangosan kopog rajta:)
az biztos, hogy nem rejtozkodesre lett kitalalva. de nem minden esetben kell rejtozkodni.
de ha mar rejtozkodni kell arra ott a basha (,,British Army Standard Hotel Accommodation'') http://www.ebay.co.uk/itm/Elite-Evol...8AAOSwgQ9Vxbz9
vizhatlan, konnyu es kismeretu es terepmintas, viszont dragabb is.
Wow! 3x3-as! De a British Army-t kétkedve fogadom. Az ott rendszeresített BASHA kb. 215*250 cm. Eddig 3 db van itthon 2 DPM és egy DDPM, azok ekkorák. Hirdetésekben 255*172 cm méretben hirdetik. Nem értem miért. Az anyaga is más, ezt rip-stopnak nézem, a ami nekem van az silnylon. Lehet az újabbak már rip-stop, de az MTP minta nem tetszik annyira és az ára is barátságtalan.
Igen, arra nagyon jó. Próbálgattam, 8-15 méterrõl már elég észrevehetetlen a növényzet sûrûségétõl és a menedék alakjától függõen. És nem is zörög.
Nem tudom voltak-e ezek a videók már itt fenn? Ha eltekintünk a macsós félmeztelenül és mezítláb járkálástól :D , akkor azt kell mondanom hogy igen kreatív a srác. Érdemes megnézni a videókat, mert szerintem hasznos dolgokat lehet benne látni. Bár ez már túl van, a gyors éjjeli menedék témakörén. :)
https://www.youtube.com/channel/UCAL...D3nQdBA/videos
Hát ez nagyon érdekes volt! Elképesztõ a fazon, tehetne lombtetõt a háza fölé, de nem. Képes agyagcserepeket formálni és égetni. Szó szerint a semmibõl épített házat csak a technikájára hagyatkozva.
kint voltam egy 3 napos turan a walesi hegyekben.
gyujtottem egy ket erdekes tapasztalatot kintalvassal kapcsolatban.
elso este.
szaraz, hideg este -6 fok volt.
fuggoagyban aludtunk. en egy onfelfujodos 2,5 cm vastag matracot es egy fleece takarot tettem a fuggoagyamba es ketto 2 evszakos halozsakban aludtam. a fuggoagy fole egy 2x3 m ponyvat (a piacos zold zorogos fajta) feszitettem ki.
a haverom egy erre a celra tervezett ugynevezett fuggoagy also takarot hasznalt. ami egy halozsak anyag szeru takaro amit a fuggoagyra lehet rafogatni es alulrol oleli korbe. egy 4 evszakos halozsakot es egy DD 3x3 m ponyvat hasznalt.
en kevesbe ereztem a hideget mint o. a ket fuggoagy egymas mellett lett felallitva a szeliranyra merolegesen.
Csatolmány 6954
en voltam a ,,szelfogo'' az elso a szeliranyban. a piacos ponyva vastag es nehez viszont jol felfogta a szelet. engem egesz este nem zavart a szel. mig a haver DD ponyvaja ami nagyobb mint az enyem viszont osszehajtva elfer egy zsebben, olyan vekony anyagu, jobban ataengedte a szelet. plusz az a fuggoagy also takaro se olyen jo otlet szeles idoben
Csatolmány 6953
a haverom reggel panaszkodott a hidegre.
az elso este tapasztalatai. a matrac a fuggoagyban jobb megoldas mint ez a fuggoagy also takaro es a piacos ponyva jobb szelfogo mint a DD ponyva.
masodik este.
szeles, esos ido +6 fok volt.
mindketten a foldon aludtunk
en ebbol a 2x3 m ponyvabol csinaltam magamnak menedeket
Csatolmány 6955Csatolmány 6956Csatolmány 6957
a foldon volt egy masik piacos ponyva erre jott az egyik halozsak aztan a fleece takaro utana a matrac.
a haverom estere felallitotta a vango satrat, a kepen a jobb oldali, most o volt a ,,szelfogo''
Csatolmány 6958
estere o neki egy polifom matrac jutott meg a 4 evszakos halozsakja.
egesz este fujt es szakadt az eso.
meg nem aztan es szaraz maradtam de korulottem minden saras volt es kinylodas volt szaraz maradni. este kicsit faztam. az egy ket evszakos halozsak nem volt eleg. ki kellet vennem alolam a masikat is amit eddig a matrac alatt tartottam. viszont a matrac szuper jol mukodik es ezutan se erztem hideget alulrol. a ket halozsakban mar nem faztam.
Andrew sokkal jobban es kenyelmesebben aludt mint en a satraban. az a vango 1 szemelyes sator nagyon jo. egy szemely kenyelmesen elfer benne, kicsi es konnyen felallithato.
a velemenyem.
szaraz vagy hideg idoben szerintem jobb a foldon aludni mint halozsakban. egy jo matrac kell es semmi gond.
esoben a staor vagy a fuggoagy mindenkeppen jobb. az en menedekem is bevalt de kenyelem es komfort szempontjabol mindenkeppen a sator mogott van.
Nagyon királyok voltatok!Idézet:
Andrew sokkal jobban es kenyelmesebben aludt mint en a satraban.
Ezt a sátor ponyva dolgot,párszor lejátszottuk.Én is azt mondom a sátor sokkal jobb ötlet!
Ez a ponyvázás dolog,inkább ilyen kaland,mint megoldás.Részemrõl kicsit komolytalannak tartom!
kb 1-2 kilóba belefér egy profi egy személyes sátor(még a teszkós is jobb mint a ponyva),a ponyva mindig nehezebb,zörgõsebb,körülményesebb és úgy egyáltalán xrabb mindenben!Akkor még a hideg semmi ahhoz képest amit a szúnyogok,hangyák tudnak mûvelni.
Matrac!Lehet kapni(nekem van:D) lépés álló hõvisszaverõ 2*2 sátor aljat,kb 3 mm vastag,súlya gyakorlatilag nulla,mindkét oldala hõvisszaverõ,Én csináltam belõle két matracot,de sokan úgy használják,hogy azzal is takaróznak egy nyári hálózsákban.
Hálózsák! 350 gr/m2 polár anyagból varrattam egy hálózsákot ami takarónak is jó mert szét cipzározható teljesen.Egy méter széles ,úgyhogy kényelmes és sokkal melegebb mint bár melyik hiper-szuper hálózsák!
Tehát a felszerelés hideg idõben ,karrimor X1,alu sátor alátét,polár hálózsák+polár alsó felsõ+ vastag zokni.3,6 kg az egész,- tíz fokban röhögve lehet pihenni.(már ha nem sivít az orsó ;) )
a ponyvát felejtsétek el ill a kerti bútorra jó lesz.
Ennyi az egész batyu Csatolmány 6960
Ezek szerint neked osszeallt a keszlet? Azert en nem irnam le a ponyvat, nyaron siman eleg es varialhato, tabori korulmenyek kozott sokszor kell valamit letakarni vagy alatenni valaminek. Az olcso satrak nem jok mert nagyon hamar beaznak. Halozsakoddal kapcsolatban kicsit hitetlen vagyok de te erzed mennyire jo!
en szeretem ezt a ponyvas dolgot, van egy ilyen kaland feelingje:)
ugyanakkor a satrat en is jobbnak tartom. de amig csak hobbibol kempingezek es nincs semmi tetje a dolognak addig ponyvazok.
ez a fuggoagy is egy jo dolog, foleg jo idoben ha nem kell foled ponyva, aludhatsz a csillagos eg alatt, az azert nagyon kiraly tud lenni!
ha jon a csalad is akkor csakis sator:)
Hajléktalanok
Itt Gyõrben a Mosoni-Duna holtága öleli körül a Püspök-erdõt, ami kedvelt kirándulóhely, de sok hajléktalan is inkább ott lakik, a menedékszállók helyett. A holtág túlsó oldalánál lakom, ezen a télen 3 hajléktalan ott táborozott le, a part melletti erdõs-bozótos területen. Vittünk nekik meleg kaját, némi aprópénzt, egyúttal megnéztem, miben laknak.
Nagyméretû ponyva borítja a szálláshelyet. Körülötte hevenyészve odarakott hungarocell lapok, amik nem sokat fognak a hidegbõl. Viszont belül egy 2-3 személyes sátor áll, elõtte még egy kis elõtérnek jut hely, ott tároltak éppen másoktól kapott tojást, tüzelõt. A sátorban talán 1 hálózsákot láttam, a másik 2 ember takarókat használ.
A szálláshely elõtt tûzrakó hely, rengeteg üres mûanyag-palack és kb. 15 liter (ivó)víz, palackokban. Néhány összehordott tûzifa is volt, de ázott volt, az - éppen egyedül ott tartózkodó hosszúszakállas - illetõ panaszkodott, hogy nem tudott tüzet gyújtani a tojás elkészítéséhez. Ezt nem nagyon értettük, mert az elõtérben volt tüzelõanyag.
Kemény élet. Viszont tavasztól õszig tudnak fürödni, tisztálkodni a holtágban. A szociális munkások szokták õket látogatni, kapnak ezt-azt tõlük is, másoktól is, takaróból már fullon vannak.
Valószínûleg 1 fõ mindig ott van, õrködni, mi vasárnap délelõtt mentünk, akkor a másik 2 fõ "dolgozni" volt.
Az olcso satrak nem jok mert nagyon hamar beaznak.
Ez csak egy konvenció,ami nem igaz!Van egy 1200 forintos teszkós sátram,évek óta,nos ha rendesen fel van állítva,nem ázik be,nyugodtan slaggal lehet locsolni.A hajléktalanok a szigeten ilyen sátorokban laknak ,mert olcsó.Ja és szélálló is.Még a havazást is bírja.
de hát mindenki maga próbálja ki.A hálózsákról,nem vagyok fázós,de tényleg meleg,míg a hálózsákokban fáztam.Próbáljátok ki,ismét csak ezt ajánlom.Amúgy egy ideje,két piacos ágytakaró a horgász cucc része,a kocsiban,Még a polárnál is jobb,csak nehéz,terjedelmes.
Csatolmány 6961
http://super-akció.hu/carp-zoom-ther...takaro-cz-8465
Errõl a cuccról van szó.Van aki nem vágja ketté mint én,hanem mint a képen látható azzal,takaródzik.Amúgy jó cucc,mert teljesen vízhatlan.Mindenre jó.A kocsit letakarni,esõ ellen stb."*" méretben azért terjedelmes,de szét vágva 2*1 m,már akkora csomag,mint egy normál matrac...csak nagyobb kényelmesebb,és nem megy tönkre,tartós,át is lehet rajta kocsival is menni (hiába kért a haver hogy húzzam el az útból...én most fárasztok...nem átment a cuccomon :haha:)
A hálózsák nem nagy ügy,1300,- az anyag métere,kell belõle 4,3 méter(230*100 a hálózsák),meg cipzár,meg egy varrónõ,fél óra alatt megcsinálta.De polár alsó ruha az kell +egy vastag zokni(amúgy nincsen hideg a sátorban,hamar beleheli az ember(kicsi sátor kell)...és még ott van a kabát is,ha fázik valaki.
Doom, ez tök jó ötlet, még én is kedvet kaptam hozzá!
Kipróbáltam az olcsó sátrat és elsõ esõnél beázott. Mondjuk 2 BW sátorlappal sikerült orvosolni a problémát de önmagában az olcsó megoldás nem megbízható.
Doom
Ez a megoldás felkeltette az érdeklõdésem. Viszont ha így be kell öltözni a hálózsákban akkor mi értelme? Nem jobb egy melegebb kabát pl. toll, pehely vagy irha? Így a mozgékonyság is megmarad nem kell kimászni a zsákból?
Hát...ez csak úgy kialakult,semmi tudományos alapja nincsen(se hõhíd vagy szellõzés vagy ilyesmi.A célszerûség és a kényelem diktálta.
Elég forgolódós alvó vagyok.Van múmia hálózsákom és használtam is,de fáradtabban keltem,mintha nem is aludtam volna.Volt,hogy inkább kibújtam belõle és szükség takarónak használtam,még ha kicsit fáztam is,de kényelmesen ki tudtam nyújtózkodni+ forgolódni.
Aztán 2010.-ben a Pozsár paradise által szervezett 24 órás pontyfogó versenyre (3. lettem :D )elkísért a barátnõm is+a kutya.Szegénykém,ugyan volt sátor,de de inkább kint maradt velem éjjel egy részére is.Fázott és magára terítette a hálózsákot.Persze nem igazán erre való a hálózsák és panaszkodott is ,hogy legközelebb hozzunk egy plédet ...IS!!!
Aztán történtek dolgok..pl a csatornán kint voltunk a haverokkal amúrozni,sátrat nem vertünk,mert bár november volt,de nem volt párás az idõ.A polifomról állandóan lelógott a hálózsák,a kezem(mert hason próbáltam pihenni,szemmel tartva a botot)meg a fûbe,koszba
...aztán egyszer csak felvágódott a kapásjelzõ és visított a fék.Na cipzár keresés,szerencsétlenkedés,ugrás a bakancsba...bevágás ..és akadás...persze nem a halba,hanem valami növénybe, Éreztem ,hogy rajta van és rúg egy párat,de letépte magát és meg a szerkót betéptem.Tanulság..jobb lett volna egy pokróc és akár cipõbe pihenni.
Kicsit prepper szempontból ,ugyan ez a szitu ,lehet egy éjjeli rossz arc is,aki alvás közben akar kirabolni vagy még rosszabb,nem árt a gyors harc készség!
Szóval összeraktam.Kell egy hálózsák ami pokróc IS.
Vettem egy Huski Gala hálózsákot,ami teljesen szétcipzározható.
Próba!.... a kutyám a reggeli párás idõben ,a koszos lábával szépen rátelepedett a közepére.Lehet mosniCsatolmány 6968(A kép még a horgászat elején készült,akkor még szép tiszta volt a lelkem!)
Mit mondjak,rohadtul hosszú idõ volt mire megszáradt,elgondolkodtató,hogy tábori,párás,hideg idõben mennyi idõ alatt száradna meg...és nem is megoldás,mert a koszos cipõvel,nem lehet bele bújni.
Gondolkodás!Mit lehetne tenni,hogy legyen hálózsák,pokróc,kényelmesen lehessen forgolódni(nagy méret),hamar száradjon,ne szakadjon ki,ne legyen kényes,könnyû legyen és kis csomag??????
Megoldás a polár hálózsák/pokróc!..és egyéni méret és igény.Megszületett ez az egyébként vastag 350gr/m2 pléd pokróc,olcsón.Meleg kényelmes,lehet koszolni,lehet mosni,hamar szárad,magunkra lehet teríteni betakarózni vele cipõbe is és a kutya nyugodtan beletúrhatja magát,nem érdekel,kimosom és egy óra múlva száraz!
Az alátétet egy bojlis pecásnál láttam pár éve Szigetváron,az volt a sátor alja..nézegettem,hogy simán mászkál rajta gumicsizmába,ráteszi az ágyat,asztalt,rádobja a cuccot és nem szakad ki,nincsen semmi baja.Mikor nagyon behordta a sarat,fogta és csak kirázta és megfordította.Csak oda pofátlankodtam és érdeklõdtem,azt hittem valami iszonyat drága cucc,de meglepõdtem,milyen olcsó.
Vettem és kipróbáltam(jó fagyos volt a föld leterítettem és ráfeküdtem,nagyon jó,ahol hozzá ér a test ott érezni,hogy meleg,semmi hideg nem jut át rajta).
Aztán jött az ötlet,hogy csinálok belõle alátétet 2*1 m.Könnyû,úgy hajtogatom,csomagolom ahogy akarom,lehet gyûrni,bármit,bírja.Nem lóg le róla a nagyméretû pokróc sem.
A beöltözésrõl.Nekem nyáron is van tartalék ruha a kocsiba,ha alvós túrára megyünk,pedig egy könnyû sízõs alá öltözet és csere zokni.Tehát külön nem kell cipelni.
Szóval valahogy így vannak ezek a dolgok,a szükség szüli a jó felszerelést!
en ezt az egeszet megoldottam egy sleeping pod es egy bivvy bag hasznalataval.
a sleeping pod egy hatalmas meretu halozsak amiben ugy forgolodsz ahogy akarsz
Csatolmány 6969
es ezt meg bele teszem egy bivvy bag-be ami kivulrol ved es vizhatlanna teszi.
ezert is szeretek inkabb a foldon aludni mert jobban tudok mocorogni.
Gondolkoztam én is ezeken a dolgokon!De nekem ez így drága és nem is nagyon tudom mit jelentenek ezek az idegen szavak!:D A pokróc,az pokróc .
A másik,hogy a kutya mellettem alszik,a hálózsák is csak rá van hajtva,mert ha becipzározom el akar menekülni.
a másik ha így lezárom magam,biztos,hogy megszökik a halacska,mire kioperálom magam belõle..:cry:
hat az igaz, hogy a hal meglog mire ebbol kimaszol:)
mondjuk ez nem is arra lett tervezve, hogy gyorsan ki tudjal belole ugrani, vagy, hogy a bloki is veled aludjon benne.
az otthoni arakat nem tudom de egy jo 3 evszakos halozsak GBP30 korul van kb 12.000FT meg a bivvy bag GBP20 kb 8000FT ehhez meg egy matrac, nekem az onfelfujodos jon be GBP15 kb 6000FT. 30.000FT bol megvan egy fasza alvo szett amit telen, nyaron, esoben lehet hasznalni. szerintem ez nem sok penz ezert a cuccert.
de ugye neked elegge szemelyre szabott igenyeid vannak:)
gyors ki be jutas, plusz bloki hely. igy lehet, hogy te jobban jarsz valami egyedi tervezessel.
az biztos, hogy hagyomanyos kempingezeshez (nem tuleles, se haborus korulmenyek) a hagyomanyos halozsakok a legpraktikusabbak szerintem.
Ilyesmin nem gondolkodtál: http://www.alpin.hu/termeklap/halozs...on/121000.aspx
Ezt lehet takaróként is használni.
a halozsaknak pont az a lenyege, hogy zsak legyen ne pedig takaro. a zsak forma tobb levegot fog meg mintha csak be lennel takarozva.
az ilyen teljesen szetnyithato 1-2 evszakos halozsakok tenyleg csak nyarra esetleg tavaszra valoak amikor estenkent meg nincs hideg.
nincs veluk semmi baj, csak nem egesz eves hasznalatra valoak.
Mindenkinek egyediek az igényei!Idézet:
de ugye neked elegge szemelyre szabott igenyeid vannak
gyors ki be jutas, plusz bloki hely. igy lehet, hogy te jobban jarsz valami egyedi tervezessel.
Gondoljatok bele,akinek van kisgyermeke,párja háziállata az egy katasztrófába(de békében is) biztos,hogy egy takaró,zsák alatt akar aludni.Egy riadt kisgyermeknek a legjobb az anya/apa karjaiba.De egy nagyobb kutya is kitûnõen melegíti a gazdit(és fordítva) ,nem is beszélve a rossz arcoknak okozott meglepetéssel,amikor a zsíros zsákmány helyett,egy csinos ragadozó fogsor van a takaró alatt.
Rendszerben gondolkodjatok!Ha a külsõ hõmérséklet kicsi,akkor mind melegebb hátizsák kell.Ha meg tudod fogni ,akkor elég a kevésbé meleg.Idézet:
a halozsaknak pont az a lenyege, hogy zsak legyen ne pedig takaro. a zsak forma tobb levegot fog meg mintha csak be lennel takarozva.
az ilyen teljesen szetnyithato 1-2 evszakos halozsakok tenyleg csak nyarra esetleg tavaszra valoak amikor estenkent meg nincs hideg.
nincs veluk semmi baj, csak nem egesz eves hasznalatra valoak.
Mitõl hideg a környezet?
Úgy általában:) mindenhol hideg van,alulról kapjátok a hideget és a szél,légmozgás tovább hûti. Ha alulról nem jön és a szelet is sikerül kifogni az már súlyos fokokat jelent.
Az általános hideget lehet csökkenteni egy kis légterû sátorral ,a meleg lélegzet és egyébként is a hálózsákon áthatoló test meleg felmelegíti a légteret.
Ellentétben a ponyvával! Ott elvész ez az értékes meleg(jó vannak módszerek tábortûzzel kombinálva,de az más most),gyakorlatilag falak nélküli házat fûtünk.
De nem esett még szó az alátét és a hálózsák mellett,a rendszer harmadik elemérõl,a sátorról.
Karrimor X1( kur... drága :cry:,de ha vigyázva van rá egy élet :) ).A létezõ legkisebb légterû egyszemélyes sátor.Gyakorlatilag egy kényelmes bivakzsák,kiküszöbölve annak hátrányait.Nyáron nem kell rátenni a borítást,így jól szellõzõ,de a rovaroktól védett helyen lehetünk.Abszolúlt vihar álló,semmi légmozgás nincsen benne,eltekintve a szükséges szellõzéstõl.Egy bivizsák súlya.Lábhoz elfér a bakancs kukás zsákba,ha sáros,fej alatt a hátizsák(minden veled van,nem kell félni,hogy elcsenik),elõtérbe még pár cucc(vizes kanna,horgász szék,botok,stb) és talán a legfontosabb,hogy egy kézzel felállítható.
Kipróbáltam bal kézzel(mintha sérült lenne a jobbik),simán,kínlódás nélkül fel lehet állítani.
Tisztában vagyok a hálózsák felépítésével de a többrétegû zárt megoldások nem minden esetben jó megoldások, fõleg ha gyorsan kell távozni. A saját tapasztalatom szerint ha télen meleg ruhát hordok (irhabunda, pehelydzseki) nincs szükségem hálózsákra csak a lábam fázik, arra meg a legjobb egy pokrócot teríteni ( a csizmára is ráhajtom így nem hûl ki).
Az év többi részében megfelelõ ponyva/sátorlap menedékkel bõven elvagyok.
Nem mondom hogy ez a legkényelmesebb megoldás vagy a legtökéletesebb de nekem bevált. Pár év alatt rájön az ember, hogy le kell adni a kényelmi szintbõl.
Létezik ilyen felhasználásra(is) alkalmas ruházat, de ennek is megvannak a korlátai.
Pl az amcsi ecws szettben van pehely cucc, próbáltam már, hálózsák helyett teljesen jó, feltéve, ha a szél és víz(esõ, pára, stb) biztosítva van...
A korlát ebben az esetben az, ha menni kell benne, akkor hosszabb távon szaunává alakul... :D
,,Rendszerben gondolkodjatok''
ezen szerintem nem kell sokat gondolkodni. a minimum felszereles a kint alvashoz 3 dolog. egy matrac egy halozsak es egy bivvy zsak.
ez a minimum, ez az osszeallitas mar bizonyitott es bevallt, hadseregek es turazok egyarrant hasznaljak ezt a rendszert.
evszaktol es felhasznalastol fuggoen lehet varialni. nyaron vekonyabb halozsak. civileknek bivvy zsak helyett sator (ugyanazt a celt szolgalja csak kenyelmesebb, kulso vizhatlan reteget kepez). de a lenyeg ugyan az marad. 3 dolog kell. egy alulra, egy amiben alszol egy egy kulso ami korulotted van.
na de az ecwcs-t nem alvo keszletnek szantak! azt arra terveztek, hogy abban harcoljanak a katonak. az egy 7 retegu ruhakeszlet amit -51 es +4 fok kozotti tartomanyban terveztek. es pont az a lenyge, hogy tudjanak benne mozogni is. ha ebben a keszletben szaunnaztal akkor egesz egyszeruen tul voltal oltozve.
nekik ott van az mss alvo rendszer amit -35 fokig lehet hasznalni.
Azt akarod mondani hogy Te kint tudsz lenni hetekig hónapokig nem megfelelõ hõszigetelõképességû ruhában? :-D
Mikor kezdtek el használni hálózsákokat? Hálózsák elõtt mi volt, megfagytak az emberek? Nem hinném...
A ruházat -51 fokig az alvós motyó -35 fokig? Itt lenni "picike" logikai buktató? :-D
a megfelelo ruhazat meg a megfelelo alvo cucc az nem ugyanaz! attol mert a ruhad ami megfelelo arra, hogy kint legyel benne az nem jelenti azt, hogy abban aludni is lehet! sot epp az ellenkezoje! mert hideg idoben amiben ha kint mozogsz, nem jo a tul meleg ruhazat mert beleizzadhatsz utana meg fazol ha megallsz. alvo cucc meg pont az ellenkezoje, mivel nem mozogsz nem termelsz testhomersekletet ezert kell a meleg alvo cucc.
szoval a ketto nagyon kulonbozo tema. ruha es alvo cucc nagyon nem ugyanaz!
nem valaszoltal a kerdesemre. te telen kint alszol halozsak nelkul csak ugy a ruhaban amiben napkozben voltal?
a halozsak elott is hasznaltak valamit amivel betakarodztak, mindig hasznaltak valamit csak maskepp hivtak. jelenleg a halozsak az erre a celra legalkalmasabb eszkoz.