Szia,
125 cm-t irnak, ami a fotok alapjan realis. (Illetve azt is irjak, hogy tobb ilyet ossze lehet szerelni, abban mar kovetkezetlenek, hogy 4-t vagy 10-t lehet-e osszeszerelni.)
Bel
Printable View
Szia,
125 cm-t irnak, ami a fotok alapjan realis. (Illetve azt is irjak, hogy tobb ilyet ossze lehet szerelni, abban mar kovetkezetlenek, hogy 4-t vagy 10-t lehet-e osszeszerelni.)
Bel
"Olcsóbb lehet egy kis teljesítményû naperõmû építése, miután eltörölték a rájuk kivetett földvédelmi járulékot. A korábbi szabályozás szerint naperõmûvek létesítése esetén földvédelmi járulékot kellett fizetni, amelyet a termõföld aranykorona-értéke, illetve minõsítési osztálya alapján állapítottak meg. A Magyar Közlönyben nemrég megjelent törvénymódosítás szerint a járulékot eltörölték, amit Lugos Roland, az Optimum Solar ügyvezetõje jó szakmai döntésnek tart. A cég számítása szerint az intézkedésnek köszönhetõen hektáronként 2-3 millió forinttal kerülhet a naperõmûvek létesítése. Mivel egy 0,5 megawatt (MW) teljesítményû kiserõmû területigénye körülbelül másfél hektár, így akár 3-4 millió forintot takaríthat meg a befektetõ. Az Optimum Solar várakozásai szerint a lendületes hazai naperõmû-építés folytatódik, ehhez hozzájárul a mostani törvénymódosítás. Az Optimum Solar eddig közel 90 településen több mint 200 napelemes rendszert telepített, 2017-ben 20 darab 0,5 megawattos kiserõmûvet adott át." (MTI)
Jó lenne ez ilyen "nagyban" is de nekem ez sajnos húzós árban. Viszont úton van még egy szolár töltõ, majd olvashattok arról is ha megjött és sikerült kipróbálnom- használnom.
Sokat gondolkodom a napenergia-rendszeren, nézem a weboldalakat, az árakat meg minden. De marhára drága, meg nálunk nem is süt annyit a nap. Persze egy hálózatra kötéssel azért lassan visszahozná az árát. Viszont van egy csomó más gond is, például hogy az államok másképp állnak hozzá a napenergiához. Ésszerű lenne, hogy aki zöld-energiára akarna átállni, azt segítse az állam, de ez nincs így. Például az enyém nem hagyja el az "ÁFÁ"-t. A másik hogy ha az ember megvesz valamit, annak idén vissza lehetne igényelni a 30%-át, de ki tudja hogy, miféle papírokkal, stb. Meg talán csak a befizetett adóból lehetne levonni. De aki nagy rendszert vesz, de keveset keres, az akkor úgy nem teheti meg, mert nem kapja vissza az összes pénzt? A következő gond hogy állati drága ha profi szereli fel a házra. 1/3-addal simán megdobná a végső árat. De tegyük fel hogy valaki saját maga rakja fel. Persze, épp csak mindenféle engedélyek kellenek hozzá, mert nem ám hogy a saját házad tetejére felraksz néhány napelemet. Francokat! Menj és tölts ki 100 féle nyomtatványt, kérvényt és majd akkor, talán, esetleg kaphatsz engedélyt rá. De akkor addig meg se vedd? Vagy ha megvetted és nem kapsz engedélyt akkor az úgy hogy lesz? Kidobott pénz? Majd a következő buktató. A ház értéke. Van ahol rádobják a ház értékére a napelem rendszert is. Az pedig mit jelent? Annyit hogy annyival emelkedik az adó is. 30ezer dolláros házon 30ezer dolláros napelem? Dupla ingatlanadót fizet a tulaj. De akkor az úgy hogy éri meg egyáltalán, ha évente ki kell adóban fizetnie +700 dollárt? Sehogy nem éri meg. Ez még mindig nem minden, mert a legtöbb állam nem kötelezi arra az áramszolgáltatókat, hogy a feltöltött áramot teljes értékben számítsák be. Megtehetik hogy morzsákat adnak a feltöltött áramért. Akkor meg még annyira se éri meg az egész.
Na, így akarjon valaki zöld-energiát.
:(
Szia,
Miert vasarolna barmelyik kereskedo annyiert, amennyiert elad?
Bel
A jelenlegi magyar szabályozás elõírja az áramszolgáltatónak, hogy mennyiért KELL átvennie az áramot a háztartásoktól. Ez persze csak addig lesz így, amíg nem érik el a kritikus tömeget (gazdaságilag illetve mûszakilag). Ugyan ez érvényes az elektromos autókra: amíg kevés van addig ingyen töltés, ingyen parkolás. Ezeket a juttatásokat elõbb-utóbb kivezetik. Már el is kezdték az ingyenes töltést megszüntetni.
Aki napelemes rendszert akar, az ne a megtérülést számolgassa, hanem szigetüzemû rendszert tervezzen arra az idõszakra, amikor már nem jön áram a hálózatból. Szerintem.
Nem a kereskedővel van a gond, hanem az állammal. A kereskedőnek megvan a haszna akkor is, ha az állam nem adóztatja hülyére a vásárlót. Kaliforniában pl. mindennel elősegítik a napelem-telepek vásárlását, adók elengedésével, a szolgáltató is rendes pénzért vásárolja a feltöltött energiát. A szövetségi államnál is oké lenne az a 30%, de jövőre már csak 26% lesz, utána meg még kevesebb. (Nem tudom miért. És persze a bonyolult papírmunka nem biztos hogy segít a dologban, meg hogy adóvisszatérítés? formájában küldik a pénzt.) És persze az engedélyeztetések meg a többi.
Szóval nem a kereskedőkkel van a gond, van amelyik nagyon korrekt áron adná az egészet, csak az állam miatt úgy már mégsem éri meg.
A magyar szabályozást nem tudom, lehet hogy az jobb mint nálunk. A hálózaton érdemes rajta maradni, mert komoly pénzt lehet megtakarítani vele, sőt, akár keresni is. Szóval befektetésnek sem lenne rossz. Néztem néhány őszinte felhasználót akik nem voltak hálózaton, elmondták hogy a rendszerük mindig leállt, nem sütött eleget a nap, kínszenvedtek egy csomót, mert sose volt náluk otthon elég áram. Szóval én nem jönnék le a rendszerről, ha nem lenne muszáj. Persze meg lehetne tenni azt is, hogy mindkét fajtához vesz az ember mindent. Ha jól tudom van olyan is ami-t le lehet kapcsolni egy gombnyomással és akkor a házba jön az áram és nem tölti felfelé. Talán az a legjobb. :)
A kereslet és a kínálat egyensúlya határozza meg az árat. Ha az állam elkezdené komolyabban támogatni a napelem-rendszereket megugrana a kereslet, ami az árak növekedéséhez vezetne. Lásd magyar lakáspiacot: a támogatások hatására boldog-boldogtalan saját lakást akar, el is szálltak az árak.
Továbbá, ha több háztartás termel zöld-energiát, akkor az energia árak csökkenéséhez vezet, tehát az áramszolgáltató kevesebbet fizet érte, így a megtérülési idõ kitolódik.
Jelenleg érdemes a hálózatra kapcsolódni, hiszen a hálózat egy virtuális akkumulátor, ami "eltárolja" a napközben megtermelt energiát, de a valóságban természetesen nem tárolódik csak más használja el (pl. az irodák légkondija).
Nem vagyok biztos benne, de nekem úgy rémlik, hogy itthon csak az elfogyasztott energia mennyiségig fizet vissza a szolgáltató, szóval ideális esetben nullára csökken a számlád, de annál több pénzt nem kapsz vissza, mint amit egyébként befizettél. Elvileg a megtérüléstõl számítva "ingyen" energiát termel a rendszer. A megtérülés valószínûleg több mint 10 év, bár ez több tényezõtõl is függ. A rendszer legkritikusabb része az inverter. Az élettartama össze sem mérhetõ a napelemével, lehet, hogy öt évig szépen elketyeg, de tíz éven belül majdnem biztos, hogy cserélni kell. Nem állítom, hogy az egész ráfizetés, de azért nem az évszázad üzlete (itthon biztos nem). Ráadásul a hosszú megtérülési idõ elég nagy kockázatot jelent. 10-15 év alatt sok minden változhat (fog is). Ebben az üzletben is azok járnak jól, akik az elején belevágtak.
Még annyit hozzátennék, hogy szerintem koránt sem elég zöld ez az energia. A rendszerelemek elõállítása sok energiát emészt fel és nem örökéletû. Ha túl sok megújuló energia kerül a rendszerbe instabillá változik, kell egy-két fix erõmû, ami zsinóráramot termel. Ráadásul az ember hajlamos több energiát fogyasztani, ha úgy gondolja, hogy ingyen van (több légkondit telepít, medencét fût vele, plusz egy elektromos autó az asszonynak, mert ingyé' van az áram). Lokálisan jónak tûnik, de globálisan nem oldunk meg vele semmit. A fogyasztást kéne csökkenteni, nem pedig alternatív forrásokat keresgélni.
Ha jól van méretezve a rendszer, akkor ez nem jellemzõ. Persze egy minél jobban több tartalék kerül beépítésre (több napelem, akkumulátor, hatékonyabb vezérlés) annál drágább.
Szigetüzemû rendszert értelmes ember jelen helyzetben nem telepít csak olyan helyen, ahol nincs áram, vagy nagyon sokszor van áramszünet. Egy prepper (ami már nem biztos, hogy az értelmes ember kategóriába belefér) viszont arra készül, hogy a mostani infrastruktúra hamarosan bekrepál. Tehát nem azt nézi, hogy mennyit kereshet áramtermeléssel, hanem azt, hogy neki még lesz energiája, amikor a többségnek már nem. Akkor a napelemes rendszereket akkumulátorteleppel és megfelelõ vezérlõvel kell kiegészíteni. Én olyan vezérlõt vennék, amire még aggregátort is lehet csatlakoztatni és nem telepítenék 1-2 kW-nál nagyobb rendszert.
Kalifornia és néhány másik államban igen jó a helyzet, szóval mondhatjuk hogy az ország 1/3-ada minden adókedvezményt és segítséget megkap hogy jól járjon a napelemes rendszer vásárlásával. A 2/3-adnak viszont sokkal nagyobb hátrányban van (vagyunk) hozzájuk képest.
Amit leírsz az igaz, hogy az áramszolgáltatónak el kell gondolkodnia rajta, ugyanakkor ha az áramot a sok ügyfél is töltögeti, akkor annyival kevesebbet kell a szolgáltatóknak a saját áramtermelésre fordítaniuk. De attól sem kell tartani hogy hirtelen mindenkinek napeleme lesz, mert attól még fényévekre vagyunk. A teljes háztartást kiszolgáló rendszerek még akkor is drágák, ha mindenféle adókedvezmény jár hozzájuk. Meg aztán ott a másik helyzet, hogy Van ahol 300 napon át süt a nap, de más államokban meg csak 170-180 napon át. Felhők, havazás, eső, köd, stb. És persze a többség nem is akar ilyesmivel szórakozni, mert minek, elvannak a rendes árammal is, főleg ha normálisan keresnek a munkájukkal.
A megtérülés is tényleg kérdéses. Pár nap alatt is történhet bármi, 5-10 év alatt meg főleg.
Nem napelem, de nem tûnik drágának, és a beépítése sem túl bonyolult szerintem:
https://ridgeblade.ca/products/rb1/
USA-ban elérhetõ, itthon nem találtam forgalmazót sajna :(
Horizontális szélturbina. A briteknél sok van, ott keress forgalmazót.
Ez a szélturbina gyakran elõkerül, mint milyen ötletes, jó megoldás, de valami oka biztosan van hogy nem terjedt el.
Én mindenesetre nem tenném a tetõszerkezetre, eléggé átveheti a vibrálást, hangot, amit biztosan lehet csökkenteni, de teljesen megszüntetni nem hiszem.
Nálunk amúgy is a napelem dolgozik jobban.
Nálunk ez is egész jól dolgozna, mivel itt évente 300 napot fúj a szél :D De lehet, hogy többet. A vibráláshoz, ilyesmihez nem tudok hozzászólni, nem mélyedtem bele jobban a dokumentációban, mert egyelõre nem aktuális a tetõbontás, csak ötletként érdekesnek tartom én is. Fõleg, hogy nálunk még a tájolás is pont jó lenne.
Nekem is gyerekkori álmom egy szélkerék, majd csak sorra kerül valamikor :)
:hogymi:
https://i.imgur.com/aWxLiLy.jpg
Nagyon durva, ott valószínûleg nem csak a napelemeknek lett baja
Szerintem a napelemes fotók - illusztrációs céllal - Afganisztánban készültek :)
Függőleges tengelyű szélkerékhez háromfázisú légmagos generátor kevés pénzből építve,ma végre kiöntöttem a mágnesek közti részt gyantával,úgyhogy a generátort késznek tekintem,csak 3 évig készült :) Felhasznált anyagok:rézdrót 15000-ft,műgyanta 2000-ft,ferrit mágnes 8000-ft továbbá kidobott féktárcsa 2db,némi zárt szelvény és menetes szár ezeket kukáztam.150/perc fordulaton kb 17v feszültséget ad,autóaksit fog tölteni.60/perc fordulaton pedig tudja tölteni a 18650-es aksikat.Még egy komplett biciklit fogok elhasználni az áttételhez és a szélkerékhez,meg némi műanyag csövet félbevágva.Csatolmány 9122Csatolmány 9123Csatolmány 9121Csatolmány 9124Csatolmány 9125Csatolmány 9126
Köszönöm.Nem volt könnyű de csak azért mert nem nagyon értek sem a fémhez sem az elektronikához.(fával dolgozom)Találtam két jó könyvet ami alapján el tudtam készíteni.https://www.scoraigwind.com/pmgbooklet/itpmg.pdfhttps://www.scoraigwind.com/pirate%2...May%202003.pdf
Es mekkora teljesitmenyre lesz kepes szerinted?
Az sok mindentől függ,a rézdrót vastagságával és a menet számával lehet az áram erősséget beállítani akár 220v os generátort is lehet készíteni.Én egy olyat akartam építeni ami másodpercenkénti 1 fordulaton 24volt leadására képes,hogy tudjak autóaksit tölteni.De mikor félig kész volt rájöttem hogy soha nem lessz pénzem neodím mágnesekre,úgyhogy maradt a ferrit mágnes így másodpercenként 2,5 fordulaton kb 17 voltot ad le,ampert meg még nem mértem.