A konzerv akármeddig eláll, ha nem sérült a konzerv, nem püffedt, jó illata van és az íze is jó, akkor ehetõ. 120 éves konzervet is meg lehet enni (ha látszik rajta hogy jó).
A méz pedig évezredekig eláll, sose romlik meg.
Printable View
A konzerv akármeddig eláll, ha nem sérült a konzerv, nem püffedt, jó illata van és az íze is jó, akkor ehetõ. 120 éves konzervet is meg lehet enni (ha látszik rajta hogy jó).
A méz pedig évezredekig eláll, sose romlik meg.
(akkor volt ilyen topic, kerestem vagy 10 percig de nem találtam)
Jó beszerzési forrásokat tudtok? Pl powerbarra? Mi a helyzet a porokkal? Mi meddig áll el?
A konzervekrõl találtam közben a mit vettem topicban infot (püffedtség) :) De még sok más élelmiszer is van ami érdekes lehet.
Konzerc helyett száraz cuccok? Szárazbab, lencse? Mi a helyzet, ha a konzervet lefagyasztjuk, vagy hûtjük? (15-fok, földbe ásva) tovább eláll? (végtelenségnél tovább)?
Egerek, rágcsálók nem tudják megbontani?
Powerbarokat..legalábbis, olyanokat amikben több típusú mag van összeõrölve nagyon baráti áron lehet kapni az Ázsiacenter bal oldali épületében...a jobb oldaliban is lehet, de ott minden legalább 10%al drágább.
Meg szintén ott lehet találni rizst nagykiszerelésben... értelmes áron
Remélem segítettem
Köszi, igen, bár rizst mi anno a józsefvárosi melletti kínai közértben vettünk 20 kgt! :) Valami panda volt rajta. Nagyon finom rizs, fél év alatt elfogyott.
A centerben pontosan hol találom a boltot ahol kapni? És mennyiért? Mert elég sok bolt van besúvasztva.... :/ Ez valami ázsiai cucc, vagy magyar ker. forgalomban is kapható termékeket kínálnak olcsóbban?
Köszi.
Eláll anélkül is. A bab, amit teszteltem az bent volt a szobában, nyáron itt van hogy 33+ is van, de nem lett baja a babnak 6 és fél év alatt.
Olyat is olvastam hogy volt aki konzervhúst próbált. 7 évet töltött a konzerv egy csomagtartóban egy déli államban. (Ott nyáron a kocsikban 50-55 fok is van.) De megette és azt írta hogy nem volt baja a húsnak. :)
Szerintem ha beteszed egy kamrába a konzerveket, akkor bármeddig elállnak. (Persze az íz miatt jobb egy kis forgatást is belekalkulálni, a régit megeszed ha öregszik, veszel helyette újat.)
Végszükségre száraz kutyakaja?
Ne válogassunk! Büdös, kutyának csinálták, de kicsi tömeg, relatíve alacsony ár. Csak vízzel kell felönteni. Mad Max is betolta a kutyakaja konzervet.
Eltarthatóságban van valami tapasztalat?
Na most ne röhögjetek, de mi egyszer betoltunk egy nagy konzerv kutyakajat. 3-n.
Ugy emlekszem, hogy jo volt. Kicsit homalyos az ugy, mert buli volt. A haver baratnöje meselte masnap a dolgot, aki 1 percig birta nezni, majd kiment hanyni.
Szoval, meg gyomorrontasunk sem volt. Allitolag szegenyebb nyugdijjasokrol tudnak ilyeneket.. :(
Egyszer megkostolom jozanul is majd..
Nem kell megijedni kutyakajától. Évekig jártunk dolgozni egy kutyatápgyárba. Reklám nélkül legyen elég annyi, hogy egy nagy nyugati konszern Csongrád megyei gyáráról van szó.
A száraz kutyatáp 97%-ban egyszerû keksz. Igen, búza-, rozs-, köles-, rizs- meg mindenféle lisztekbõl sütött keksz, ami max 3% állati fehérjét tartalmaz. Nem karajt, csak belsõségbõl, vágóhídi hulladékból származó fehérjét.
És a lényeg, minden kutyakaja alfája és omegája: a SZAGOSÍTÓ!!! Azzal lehet rávenni a kutyát, hogy megegye a szemes takarmányt.
Ragadozókat szemes takarmánnyal tömni, ipari méretekben, ez egyszerûen zseniális átverés!
Ami az ottani higiéniát illeti: a cég annyira vigyázott az élelmiszer biztonságra meg a hírnevére (meg tartott az esetleges kártérítési perek lehetõségétõl), hogy tisztább és ellenõrzöttebb volt a termelés minden fázisa mint némely emberi élelmiszer ipari üzem.
Az eltarthatóságot szerintem csak a benne levõ 3% állati fehérje korlátozhatja.
Hát igen, a kutyakaja. Én nem fogyasztanám szívesen mert állítólag döghúsnak számító húsokat is feldolgoznak hõkezelés után.
De van egy ilyen teljes értékû kajapor recept:
Fogyassza egészséggel akinek van hozzá gusztusa:
http://diy.soylent.me/recipes/hungry...e-its-not-food
(elsõ komponens)
Egyébként az egész project érdekes.
http://diy.soylent.me/
http://soylent.me/
Én biztos, hogy nem enném meg, hosszútávon kockázatos is lehet. A kutyák gyomra úgy tudom alapból ellenállóbb. + mi a helyzet a baktérium-toxinokkal (hullaméreg) ez pl a belekben (gyomor, belsõség) elõfordulhat, vagy a pár napig álló vágóhídi hulladékkal, esetleg beteg állatok húsa.
Szóval én jó szívvel nem ajánlom senkinek.
Ezt saját tapasztalatból meg tudom erõsíteni, a legtöbb állateledel (ipari méretû takarmánygyártás is ide tartozik) készítése szigorúbb szabályozás mellett történik, mint az átlagos emberi élelmiszer-gyártás. De azt is mondhatjuk, hogy a teszkóban a polcokon napozó egerekrõl tucatnyi kép kering a neten, de egy komolyabb kutyatápgyárba maszk meg védõruha nélkül be sem lehet menni.
Arra nem gondoltok, hogy nem feltétlenül ételegészségügyi, hanem inkább járványügyi, egészésügyi kockázati szempontból (és itt a dolgozók egészségére gondolok) ilyen szigorúak az elõírások? Vajon miért olvastam korábban olyan cikkeket, hogy kutyatápban tüntettek el embereket a gyár dolgozóival összejátszva? Megtörtént. Jó, lehet, hogy 15 éve, de megtörtént.
Nos, részemrõl a döntés világos. Mennyit tegyek és melyikbõl a kamrába?
Egyébként a vágóhídi hulladék nem döghús. Ez fõleg nyesedék, bõr, porc frissen.
A dög (elhullott állat) veszélyes hulladék és külön erre szakosodott cég szállítja el. Kemény pénzekért megsemmisítésre. Döghús ehetõvé tételére is van néhány recept. Még én nem ettem úgy hogy tudtam. Bár lehet hogy megetettek vele. Érdeklõdés esetén szívesen megosztom egy Tisza parti faluban szerzett ez irányú tapasztalataimat és megfigyeléseimet. Ott egyesek tudtak toxinmentesíteni és szagtalanítani is. Sõt volt zsírvágás is a vágóhíd mellett.
engem is érdekelne Fater:thumbup
A száraz kutya táp Sztem annak semmi íze nincs. A konzerveknek már van és elég érdekes de ehetõ bár nem az olcsobik félét próbáltam. Engem egyáltalán nem zavar ha embert daralnak bele ha ehetõ. Persze nem kutya konzerven akarok élni de inkább azt eszem meg mint hogy éhezzek. 1-2 hétig Sztem simán el élsz rajta!
http://www.acelfullank.hu/BCB_Energi...2C_cseresznyes
Cseresznye ízû energiaszelet. Ideális túlélõcsomagokba. Vákuumcsomagolt, szavatossági ideje 4 év.
Energiatartalom: 409 Kcal (1720 KJ)
Mérete: 16 x 6 x 1.5 cm
Súlya: 84 g
négyet vettem ebbõl is és az NRG-5-bõl is ,mielõtt elcsomagoltam megettem egyet-egyet..a cseresznyés szelet nagyon finom,édes,de nem zavaróan,érezni enyhe gyümölcs ízt,de csak ha direkt figyelve van,nem nehéz rágni és nem morzsálódik..az ilyen energia bombákat sokáig kell a szájban tartani és rágni.hogy elinduljon a felszívódási folyamat és oldódjon a nyálban...szerintem jó,csak az ára brutál - úgyhogy sajna ez csak ötévente lesz véve(persze ha nem kell addig).ja és a kutya is megette a falatkát úgyhogy biztonsággal fogyasztható,nem romlott..az NRG-5 élvezeti értéke nulla,rendkívül morzsálódik,száraz,elõször olyan mint a homok,pár perc nyammogás után némi vanília íz...de egy napig csak azt ettem,de éhesnek éreztem magam..valami gyomor kitöltõ anyag még kell mellé,nem az energia csak a komfort miatt..min a kettõ csak növényi eredetû összetevõket tartalmaz...eltartható 4 (szelet) ill 10 év.
Azt látom. 1000 forint. :eek: Itt $1.25, ami olyan 250 forint körül van. Ha többet vesz valaki, akkor akár 1 dollár alatt is megkapja, átszámítva kb 210 forintért.Idézet:
csak az ára brutál
Köszi a leírást, lehet hogy kipróbálok majd egyet. :beer:
Ez eléggé túl van árazva. Sportolók is esznek ilyet, ráadásul jóval olcsóbban lehet pl. itt kapni: http://shop.builder.hu/energia-es-protein-szeletek-c49 .
ezek nem olyanok........,a szelet is az mint a cikkben csak jobb minõség http://kemenyidok.blog.hu/2013/03/04...urhajos_eledel
http://jovonk.info/2014/03/15/aszalt...agok-hadianyag
Aszalt gyümölcsök: A gyógyító finomságok – Hadianyag!
nekem ezekböl van egy kevés.
NRG 5
BW Survival ration
mind kettõnek 10 év a szavatosság.
Csatolmány 2054
Éppen tervezgetek egy aszalót építeni aszalni és gyógynövényeket szárítani.
A normálisabb tálcás aszalónak szintén horror ára van :(.
http://data.hu/get/7522847/aszalas.pdf_up_kovu
azért felteszem ezt a könyvet....
Építsetek napkollektoros aszalót .
Azt írják az kicsi, nem egyformán szárít/aszal, cserélgetni kell a tálcákat.
Csak ezt tartják jónak:
http://juicers.hu/excalibur-5-es-9-t...lo-keszulekek/
Napenergiáson is gondolkodtam, van is egy félig kész sorkollektorom hozzá, de azzal nehezen szabályozható a hõmérséklet ami vitaminok és hatóanyagok miatt fontos lenne. De azért lehet elkészül valamikor ez is :).
Ilyesmire gondoltam:
http://www.artifex.org/~meiercl/dehy...ator_plans.pdf
Avasodásgátlásra van valamilyen jó tippetek? Hogyan lehetne mondjuk 10 évre eltárolni olajos magvakat? Én csak a tokoferolokról tudok, és néhány mesterséges anyagról, amik egyébként nem túl jók nekünk. Biztos, hogy el lehet valamiképp ezeket is tárolni hosszú idõre... Mylar zacskót ne írjátok, mert abból 100 pici db is 300ezer Ft, és akkor még az oxigén abszorberrõl nem is beszélve. :S
Az egyszerû konyhai vákumzáras fóliázó nem lenne jó?
Kiszívja a levegõt és leforrasztja zacskókba. Nem olyan drága cucc és a hozzávaló zacskók sem... szerintem..
Csatolmány 2110
http://www.olcsobbat.hu/haztartasi_g...somagologepek/
Valahol olvastam olyat, hogy mûanyag hordóba szódás szifonból CO2-t engedtek. Akkor nem avasodik, de van erre több módszer is. Pl azt hiszem a szárazjég is széndioxid, a hordóra kell tenni egy szelepet, ahol kinyomja a levegõt a táguló fölösleg, vagy ugyanígy egy szelepen befújni a szódáspatronból a széndioxidot, és egy másik szelepen hagyni kimenni? De mivel elvileg nehezebb a levegõnél simán felülrõl is bele lehet "tölteni"
Ilyesmi?
CSá prepperek!!
Az oxigén absorberrel lenne kérdésem!
Szoktam csemegézni beef jerky-t..."jack links". Elég drága , de a munkahelyem melletti benzinkúton kapható. 25g egyenlõ 2,5 euro. Nézegettem és máshol sem sokkal olcsóbb, csak ha többet veszek. Minden zacsiban található 1 pici absorber, kb. 1*4cm. Szeretnék otthon jerky-t készíteni és és ha jól sikerül spájzolni picit.
Ha a benzinkúton vásárolt absorbrert megtartom és belevágom a az általam használt kajába az az dolgozik még?? Az abszorber el tud romolni :)?
Lehet , hogy picit vicces, de ha használható tovább is akkor miért dobnám ki.
köszi
Egyelõre áll az olajos mag-projekt, mert befaltuk az összes mogyorót, dióból meg annyi maradt ehetõ, amennyit frissen megtörve már pár hónap alatt elfogyasztunk. Majd õsszel ki fogom próbálni vagy kénnel, vagy még inkább szén-dioxiddal eltartósítani. Köszönöm a válaszokat!
Azért a tokoferolos megoldás is kap egy esélyt, jó lesz kísérletnek a mandula/mogyorókrémhez.
Én nem tartom rossz ötletnek a tartós élelmiszert, a befõzést, régen sem import árut majszoltak, ha nem volt valaminek idénye.
Mi már most is azon élünk egész télen, és tavasszal. Nyáron és õsszel ott a rengeteg zöldség és gyümölcs, amit frissen fogyasztunk, de el is teszünk belõle. Egészségesebbek vagyunk, mint valaha.
Az étrendünk télen kb. így néz ki:
sok-sok gyümölcslekvár (nálunk ez gyakorlatilag 100% gyümölcs), majdnem annyi gyümölcslé
aszalt gyümölcsök,
dió, mogyoró (ezeket minden évben gyûjtjük),
burgonya,
csipkebogyó, kökény (a kertbõl és a határból),
tojás (saját és ajándék házi),
pincés alma és körte,
néha sajt (helyi termelõtõl, de szeretnénk kecskét),
páromnak egy kis szalonna, amit apránként falatozik tavaszig (helyi termelõtõl szintén),
heti 1 kg kenyér,
valamint elfogy egy zsák vöröshagyma, valamennyi pincében tárolt zöldség, és jó pár üveg saját készítésû (a kertbõl) lecsó is.
Azaz szinte ingyen kihozzuk a táplálékunkat, csak a sajtra, kenyérre, sóra, ecetre, cukorra, egy-két fûszerre és a szalonnára költünk.
Kezdünk ráállni arra, hogy kevesebb növényfajtából többet ültetünk, és abból két-három évnyi adagot + cserealapot / elajándékozásra is teszünk el, majd a következõ évben megint mások kerülnek elõtérbe, így sokkal praktikusabb, de még biztonságos intervallum ahhoz, ha valami egy évben nem sikerül.
Idén pl. a torma, körömvirág, csicsóka, burgonya, gyömbér, egy-két zöldfûszer, a zöldborsó, a céklarépa, az aszalt sárgarépa, a kínai tésztához való krém, a szárított gomba, a mustár, a medvehagyma-pesto, a bodzalekvár és szörp, és a must lesz az, amibõl több évre be akarunk raktározni, ezeket alaptápláléknak vagy gyógyászati célra használva. Meg ha sikerül a birs, akkor sok-sok liter birs-"szörpöt", az a kedvencem. :)
Többek között emiatt gondolom úgy, hogy tanyán / falun sokkal nagyobb az esély a túlélésre - szinte fillérekbõl, bár rendszeresen befektetett munkával itt semmibõl sincs hiány.
Egy olyan helyzet, amikor az embernek már napok óta korog a gyomra, szerintem meghozza mindenkinél azt, amit most nem sokan akarnak számba venni. Azaz alkalmazkodást a megszokottól eltérõ élelemhez, étrendhez. Ha fehérjének csak kutyakaja, vagy csiga van, akkor azt kell szeretni. :D
A jobb fajták az elõbbibõl egyébként már emberi fogyasztásra alkalmas (sõt, gyakran bio minõsítésû) valódi húsokat tartalmaznak elsõsorban, gabonát abszolút nem, mellette viszont gyógynövényeket, gyümölcsöket is tesznek bele. Sok fehérjét, és viszonylag sok zsírt tartalmaznak, mérsékelt szénhidráttal. Én is elgondolkoztam azon, hogy a fehérjepor egy részét ne váltsam-e ki vele.
A gyümölcs pedig a fa vertikális terjedésébõl kifolyólag sokkal bõségesebb mennyiségben áll rendelkezésre az ember kertjében, mint a zöldség vagy az állatok (fõleg, ha a takarmányukat is beleszámítjuk), ráadásul sokkal kevesebb energia fenntartani, úgyhogy ínség idõben nem szabad kihagyni a számításból.
Aki elõre gondolkozik, és van kertje, ne ódzkodjon gyümölcsfákat telepíteni, mert leesett vércukorral, késõbb a fogyástól zsibbadó testtel nem olyan kellemes csupán az ágyból kikászálódni sem, mint ízletes gyümölcspürékkel lendületben tartani magunkat (mi globális katasztrófa nélkül is tökéletes állapotban kihúzzuk vele úgy, hogy nagyjából 70%-ot tesz ki az arányuk, pedig nem az a típus vagyunk, akik a fényevés felé szeretnének tendálni).
Lejárt a 3 éve betárolt hideg élelem pakkom. 2 Heti hideg élelem volt. Multhéten áltam neki hogy ezt eszem 2 hétig. most vagyok egy hétnél. Konzerveken zacskosleveseken háztartási kekszen kivül nem esze mást.
Alapjába véve a konzervparadicsom gomboc egész finom de már enyhény szolva csömörõm van tõlle. Elég szar lehet x éven honapon keresztûl konzerven élni.
De ami nagyonroszz az a zacskos leves. Már fel se öntöm vizzel inkább összetöröm a tésztát beleszorom a füszert azt megeszem.
A gyomrom nem nagyon szereti ezt a sok félkész vacakot. De most ha nem lenne elszántságom erre a két hétre én megennèk egy bogrács paprikáskrumplit mint a huzat hogy azt is jol megutáljam! :D
De van tanulság is. Igy bèkeidõben is eléggé kihat a hangulatomra ez a kaja. Shtf ben legalább nem halok éhen de valamivel változatosabb lessz a kõvetkezö készlet.
Viszont terhelés nélkül simán elég napi két konzerv egy zacskosleves meg pár darab háztartásikeksz. De edzés vagy munka mellet nagyon kevés lenne.
Hát kb ez a helyzetjelentés igy a félidönél... Ha végzek elmondom a tapasztalataimat.
Állat! Mármint a szó kísérletezgetõs értelmében! :D
Mondjuk ilyen okokból kifolyólag én azért szoktam venni konzerv gyümiket is, ananász, barack, meg vegyeskoktél... Van még gyíkhús és sólet is, valamint háztartási keksz, tészta, rizs. Utóbbiak elállnak az elsõ két évben, addigra kihull a férgese, és beindulhat valami termelésféle egy eldugott tanyán. Legalábbis most még így gondolom...
Errol hallott mar valaki? Csatolmány 2643Csatolmány 2644
Na eddig birtam énis meg a készletem is. 12 nap paradicsomgombocon melegités nélkül zacskoslevesen és háztartási kekszen.
4 kilot fogytam ez alatt a 12 nap alatt.
Megvallom öszintén ha még egy konzervet le kéne gyürjek inkább nem ennék! :D Már fizikailag is szarul voltam. Nemtudom hogy a kaja miatti hangulatom volt kihatásssal a fizikai álapotomra vagy a kaja közvetlenül.
A következö két hetes pakk biztos változatosabb lessz. Amit nagyon hiányoltam az a zöldség gyümölcs volt. Tehát Amatorpe tanácsát megfogadva az biztos lessz a következö két hetes pakkomba. A zacskosleves az szörnyü. Az semikép nem lessz a következöbe. Háztartási keksz viszont jo volt bár az már vagy fél éve lejárt.
Összegzés képpen 12 nap kezdeti testsuj 98 kg jelenlegi 94 kg elfogyott 20 kozvervparadicsomgomboc 20 zacsisleves és 2 kilo ht keksz ezzekkel kihuztam 12 napot. Jol laktam nem voltam éhes terhelés nélkül. Viszont terhelésnél már elég kevés volt.
Valoszinüen elkövetkezö idöben konzervnek közelébe nem megyek. Asszem még anno valami nagy akcio idején 6-7000 forintért vettem meg ezt a készletet.
Ha megvettem a következö készletem és lejár majd akk is csinálok egy ilyen tesztet. De most ettem fasza föt kaját minden visszatért hepibe! :)