Hangyairtáson és mûanyagformázáson kívül, ha sebre nem nyomnátok, mire lehet még jó? Nekem sincs nagyon ötletem...
Mert egyébként jó kis eszköz!
Printable View
Hangyairtáson és mûanyagformázáson kívül, ha sebre nem nyomnátok, mire lehet még jó? Nekem sincs nagyon ötletem...
Mert egyébként jó kis eszköz!
Valószínûleg viharos szélben is tudsz vele tüzet gyújtani. Ez nem elég?
Talán még jól jöhet, ha befagyott zárat akarsz kinyitni. Esetleg hõvel történõ sterilizálás, fertõtlenítés?
Sencor SWS 2900 idõjárás-állomás. Beltéri és kültéri hõmérséklet és páratartalom mérésére alkalmas, vezeték nélküli kapcsolattal a külsõ szenzorral. Elvileg 50 méteres hatótávolság a 2 egység között. A belsõ egység 3 db, a külsõ 2 db AAA elemmel/akkuval mûködik (én akkuval használom). Akár 3 db külsõ egység is csatlakoztatható hozzá, pl. különbözõ helyiségek mérésére. A BOL-ba szánom.
Pár nap tesztelés után jól mûködik, pontosnak tûnõ adatokat ad kívülrõl/belül, többféle összehasonlító adat alapján, nincs kapcsolati probléma a külsõ szenzorral. Persze nagy kérdés, hogy az akkuk meddig bírják, fõleg a kinti egység esetében. (Vannak egyéb, kevésbé fontos funkciói is.) 5099 Ft volt magyar webshopban.
Csatolmány 8638
Kültéribe tehetsz lítium elemet, a sima 1,5V-os verziót, nem akkut. Hosszabb lesz az üzemideje, szélsõséges hõmérsékletet is jobban bírja, nem folyik ki.
A sima duracell elemeket (LR6) is úgy hirdetik, hogy már 10 év a szavatosságuk ha nem használod (nem indítod be a kémiai reakciót benne).
A lítiumos elemnek magasabb a kapacitása, mint az egyszerû alkáli változatoké, ezért az üzemidõ is hosszabb, a 10x-es szorzó barokkos túlzás, köze nincs a valósághoz. Amiben 100%, hogy jobb az alkálinál: bírja a hideget, bírja a meleget, nem folyik ki. Szerintem a kültéri hõmérõben kb. ez a három dolog pont elõnyére is válik.
3 cucc a Decathlonból:
1. aluvázas kempingszék, fõleg kerti munkákhoz, távcsöves állatmegfigyeléshez a BOL-ban, de túrákhoz is jó lehet. Vagy SHTF esetében a BOL környéki horgászathoz, vadászathoz. 2490 Ft
2. övre fûzhetõ rendezõzseb EDC-készlethez. Telefon is belefér. 1990 Ft
3. zsebpeca a BOB-ba. 890 Ft
Csatolmány 8639Csatolmány 8640Csatolmány 8641
Jött ma egy küldemény Hongkongból. Majdnem 2 hónapja rendeltem Alin. Egy kicsit gyanakodva vettem kézbe a csomagot...
Rovtop "taktikai" toll. Kb. 500 Ft volt, jónak tûnik a minõsége. EDC része lesz.
Csatolmány 8651
Szia,
Tudom, hogy NEM ez a hangoztatott allaspont, de szerintem nem art megmosni/fertotleniteni kibontaskor (semmi extra, csak fertotlenitotol nedves kezzel megfogni es vegigtorolni eloszor).
Nem mondom, hogy ez nagyon fontos, de veszteni csak par masodpercet veszitesz vele.
Bel
ez azt hiszem hasznos iformáció :thumbup
Vagy belemártod egy kis denaturált szeszbe.
Errõl jut eszembe, hogy alkoholos kézfertõtlenítõt szinte sehol nem lehet kapni (állítólag. Én csak egy helyen kerestem, ott nem volt). Gondolom, hogy alkoholos kézfertõtlenítõt sokkal könnyebb házilag készíteni, mint FFP3-as maszkot. A denaturált szesz legalább 95%-ban etanol, némi metanollal (hogy ne pancsoljanak belõle tojáslikõrt otthon). Ez kell felhígítani kicsit és esetleg némi adalékanyaggal lehet bõrbarátabbá vagy zselésebbé tenni. Valaki próbálkozott ilyennel?
Szia,
En nem probalkoztam meg vele, de szerintem kifejezetten higitani felesleges, minnel erosebb, annal jobban fertotlenit.
Illetve ha surun akarja az ember hasznalni (marpedig ugy kell), akkor nagyon hasznos (ahogy mondtad) borbaratta tenni, es e kozben mindenkeppen higul valamennyit.
Az altalam tippelt (tehat nem tesztelt) recept:
80% denaturalt szesz
20% glicerin
Ha valaki szeretne, akkor az altalanos antibakterialis hatasu illoolajak kozul (pl. teafa, levendula) nyugodtan hozza tehet egy kicsit a glicerin helyett (pl. 18% glicerin, 2% levendula illoolaj).
ui. a tobb internet oldalon lathato recept, amik ugy indulnak, hogy a 70%-os alkoholhoz tegyunk 2-szer annyi mennyisegu vizet, azok szerintem HATASTALAN fertotlenito szert eredmenyeznek.
Bel
Denszeszbe itthon nem tesznek methanolt, de büdösítik, keserítik, ami nem feltétlenül probléma a jelzett felhasználáshoz, de nem néztem utána az összes adalékanyagnak, mielõtt belekezd valaki azért érdemes, merthogy ipari felhasználásra megy, meg tüzelõanyagnak, szóval nem biztos, hogy barátságosak.
"Magyarországon a teljes denaturáláshoz metil-etil-keton, metil-izobutil-keton, izopropil-alkohol és terc-butanol különbözõ keverékeit alkalmazzák, melyekhez minden esetben denatónium benzoátot kell keverni. A szesz befestése nem kötelezõ." wiki tartalmazza a rendes hivatkozást
Az otthon talált denszesz (gyártó: Klorid Kft.) biztonsági adatlápját nézve:
metanol minimum 94,5 tf%
metil-etil-keton kb 1 tömeg%
Egyéb információ: Metil-alkohol tartalom: max. 200 ppm. Íz: undort keltõen keserû. (ez leírva van, én nem kóstoltam :))
Nem gondolnám, hogy az etanolhoz adott adalékok annyira veszélyesek lennének, hogy kézfertõtlenítésre ne lehetne használni. Csak az a cél, hogy ne igyák meg. Nyilván fel sem merült volna részemrõl az ötlet, ha a tiszta etanol nem lenne sokkal drágább (7-szeres ár). Akinek sikerült idõben beszerezni gyári fertõtlenítõt annak nem téma, de "ha nincs ló, szamár is jó" alapon a semminél ez is jobb.
Egyébként azt olvastam valahol, hogy megfelelõ hatás eléréshez legalább 60% alkoholtartalom kell. A neten megnéztem a Tork kézfertõtlenítõ adatlapját: 75% etanol, 1% glicerin, 1% propilén-glikol, 1% dietil-ftalát, a többi - gondolom - desztvíz.
Szerintem egy csomó üzletlánc direkt levette a polcokról a kézfertõtlenítõt, és a dolgozóknak adják védõfelszerelésként. Pl. több Pennyben láttam, hogy a pénztárosok pár percenként fertõtlenítik a kezüket a náluk lévõ kis flakonból. Egyébként iszonyatosan kockázatos lehet nagy forgalmú üzletekben pénztárosnak lenni, napi több ezer ember által összefogdosott termékeket kézbe venni, miközben fél méterre ülnek a vásárlótól.
És nem beszélve a csomagkiszállítókról, posta, gls, dpd...stb.
Véletlenül a járványos topikba tettem, mondjuk ott is jó helyen van, de rájöttem, itt volt téma pár napja:
HOGYAN KÉSZÍTSÜNK KÉZFERTÕTLENÍTÕT? - A WHO RECEPTJE
https://criticalbiomass.blog.hu/2020...zfertotlenitot
Még 30 doboz grízt tejbegríznek. Persze, van most is közel 3 hónapra való, de így meg lesz majdnem 1 évre
Még 60 kg macskatápot is rendeltem
Még 1 másfél literes szájöblítõt
2000 fültisztító pálcikát (olcsó, évekig elég és mindig jól jön)
Vettem 2 féle fájdalomcsillapítót is, amibõl az egyik lázcsillapító is egyben. Ha elkapjuk ezt az izét, akkor jól jön...
A 2015-ös liszt kifogyott, ezt pótoltam, egyéb kaja tartalékokat. Természetesen lázcsillapítót, több félét (140 db), egy alsókulcsos 22-est (Browning), 300 lõszert (vegyesen, fõleg 12/70 buckshot és 22 WMR), gázolajat 100 litert, benzint az aggregátorba 30 litert.
Beszereztem pár maszkot kínai áruházból, de elvileg angliai raktárból, gyakorlatilag pedig Németországból kaptam a csomagot német DHL nemzetközi küldeményként.
A számok tükrében:
2020.03.22-én rendeltem, 2020.04.03-án kaptam kézhez, vagyis 12. napra szállították le. A pontosítás kedvéért: ebbõl a maszkból rendeltem.
200 darabos csomagot rendeltem, így egy maszk ára mai árfolyammal számolva ~240Ft-ra jön ki.
Összehasonlítva a hazai beszerzésû jelenleg éppen drága (helytõl függõen 500-700Ft/db és csak korlátozott számban vásárolható) sebészeti maszkkal, amibõl még van itthon egy darab:
- Méretük azonos.
- Anyag szabása, hajtása hegesztése azonos.
- Rajta található gumi anyaga azonos.
- Belsõ világos szövet ránézésre azonos.
- Külsõ színes réteg különbözik! A hazai beszerzés valamivel világosabb, illetve az anyaga más struktúrájú.
- Légzési ellenállás kb. azonos.
- A kínai valamivel merevebb anyagú.
- Orr részen érzésre ugyan olyan a drót betét hosszra és erõsségre (átmérõre) is.
- Hazai beszerzés tömege 2,5g, kínai beszerzés tömege 2,9g.
Szétvágva:
Valóban megvan a 3 réteg.
Külsõ és belsõ réteg szemre azonos anyagú, nehezen téphetõ, láthatóan nem szõtt anyagból készül. A középsõ réteg könnyebben téphetõ, nem áttetszõ, nagyon sûrû szövésû anyag (kb. mint egy zsebkendõ vagy ilyesmi). Nem éghetõ egyik réteg sem, mindet megpróbáltam öngyújtóval felégetni de inkább csak elolvadtak vagy valami ilyesmi. A víz nem folyik át az anyagán, egy percig tartottam benne a kis tavacskát de a külsõ réteg addigra sem nedvesedett be egyáltalán. Átfújni kifejezetten nehéz rajta.
Pár képet csináltam, ha valaki jobban is ért hozzá akkor lehet ez is hasznos:
https://elemlampablog.hu/wp-content/...4/IMG_8336.jpg https://elemlampablog.hu/wp-content/...4/IMG_8337.jpg https://elemlampablog.hu/wp-content/...4/IMG_8338.jpg https://elemlampablog.hu/wp-content/...4/IMG_8339.jpg https://elemlampablog.hu/wp-content/...4/IMG_8340.jpg https://elemlampablog.hu/wp-content/...4/IMG_8341.jpg
A fentebbiek alapján bátran ajánlom mindenkinek a beszerzését, szerintem rendben van a termék, jelenleg sajnos ez az ár is jónak mondható, várhatóan nem mostanában lesz olcsóbb, ha egyáltalán lesz, mert mi céges szinten próbálunk beszerezni de nem tudunk, pedig még az áron sem lenne problémázás. Én rendeltem utánpótlást Kínából jóval alacsonyabb áron, ami remélem, hogy megjön és hasonlóan jó minõségû lesz. Ezzel most egy ideig elleszünk tup
Ha belegondolok, hogy tavaly nyáron vettem egy 10-es csomagot 380 Ft-ért, és csak egyet... Egy sima kínai (vagy vietnami) vegyescikk-boltban Pesten. Idáig ebbõl nem használtam 1-et sem, de 5 db-ot átadtam anyámnak, mert nem bírja ki, hogy ne mozduljon ki, heti 1-szer, hiába mondom neki, hogy mindent elintézek helyette. Persze ezeket minden használat után ki kellene dobni, meg kellene semmisíteni stb., de így nehéz lesz. Mondjuk ki lehet tenni pár napra az erõs napsütésbe, hátha mûködik, már ha van nap.
Bizony, iszonyatosan megdrágult.
A reális ára valahol 40Ft/db körül lenne, legalábbis anno mi is kb. ezen a kisker áron szereztük be patikából. De jelenleg nem csak lokálisan itt van igény rá, hanem konkrétan világszerte, ezért annyiért adják el amennyiért megveszik, márpedig drágán is megveszik, mi több, ha a hazai állapotokat nézed, akkor irreálisan drágán is megveszik, még sorban is állnak érte. A gyártás valószínûleg drágult az alapanyagok árának növekedése miatt, mindenki keresni akar rajta, ezt (meg)értem. A 600Ft-ot nem értem meg, ami kb. az FFP3-as maszk reális kisker ára jobb minõség esetén, a tavalyi árakat figyelembe véve. Én még a 450Ft-os FFP3-as maszkot is drágának találtam, ezért is nem vettem tavaly belõle. Milyen hülye voltam.
Sebészeti maszk: maximum 2 órát lehet elvileg hordani. Én így vásároltam, ha kimegyünk akkor felvesszük (pl. boltba, melóhelyen, ilyesmik), ennek megfelelõen a 200 darab amit rendeltem azért sokáig elég lesz nekünk, de mint írtam is még rendeltem lassúban ideérõs még olcsóbbat is Kínából. Eláll, nem romlik meg. Fertõtleníteni nem szándékozom, hisz mindenféle bacitelepek kialakulnak benne a lehelettõl, nem hiányzik jelen helyzetben egy felsõ légúti fertõzés. Eldobjuk és kész. Tudomásom szerint nem lehet fertõtleníteni.
Szia,
Ha jol emlekszem, akkor par honapja is 600 Ft volt a sebeszi szajmaszk. Csak akkor a 100 db egyutt volt ennyi. :-(
Ami miatt "elfogadhato", hogy felment az ara, az az, hogy 100-szoros ar eseten azok, akiknek eddig eszukbe sem jutot maszkot gyartani, ennyi penzert nekiallnak.
Egyreszt az ovodaktol kezdve a varrodakig mindenki, kisipari modszerekkel most maszkokat keszit, de azt remelem, hogy kozben a profi gyarak is nekiallnak atalakitani a gyartosorokat, es nekiallnak gyartani.
Pl. szerintem alig gyengebb minosegu lenne a maszk, ha egyetlen papir retegbol allna, marpedig ebben az esetben a papirzsebkendo gyarak nekiallhatnanak gyartani. Marpedig azok biztos nem 25 000 db/nap mennyisegben gyartanak.
Mas: jol ertem, hogy a te maszkodban van aluminium "orrtamasz"? Akkor az egesz jo minoseg, szerintem a 6 Ft-osokban nem volt ilyen.
Bel
A való világban, beszéltem pár nálam hozzáértõbbel is, ha jól emlékszem, az ilyen sebészmaszkok elõállítása filléres tétel, tehát békeidõben, erre ráállt üzem tömeggyártása esetében 0,5-1-2 Ft/db, vagy legyen 10, nehezebb kereskedelmi körülmények miatt. Kb annyira megvan a technológia az elõállítására, mint pl. a 3 rétegû vécépapírra, ami már újra elérhetõ, a hírek szerint.
Igen, ebben van kis drót, amivel formára tudod nyomni az orrodnál, hogy jobban illeszkedjen. Mint írtam is kb. megegyezik az itthon is megvásárolható maszkokkal, mi bõ fél éve vettünk utoljára párat, de akkor mi ~40Ft-ért kaptuk emlékeim szerint darabját.
Ez ugyan nem annyira túlélõ eszköz, ráadásul még decemberben vettem, de most, 4 hetes karanténos home office után a BOL-ban, nagyon felértékelõdött a szememben és nagyon fontos, jó vételnek tartom utólag is, teljesen netfüggõ távmunka és információszerzés minõségének javítása érdekében.
Xiaomi Mi Bluetooth Speaker (MDZ-26-DB). Kevéssel 10 000 Ft alatt volt magyar forgalmazónál. Korábban nem használtam bluetooth hangszórót, így nincs összehasonlítási alapom. Azért vettem, mert a BOL-ban sokat hallgatok interneten rádiót, ritkábban csak zenét, szabadtéren is, és idegesített a laptop vékony hangzása és korlátos hangereje. Ez 6W-os, masszív fém ház, igényes megmunkáltságú, jó hatótáv, jó hangerõ, jó hangminõség, jó akkukapacitás. Most az önkéntes karanténban nagyon jól jön, amikor szinte állandóan szabadtéren vagyok, mozgok sokat a tanya területén. Hangulatjavító is, hogy jó minõségû hangot hallok távolabbról is. A munkahelyi online értekezleteken is ennek a mikrofonját használom, sokkal jobb, mint a laptopé. Amikor nem dolgozom, mármint nem munkahelyi munkát végzek, hanem "saját" munkát, jól esik néha full hangerõn bedörrenteni valami zenét, bár inkább a tavaszi madárkoncertet, a természet hangjait szeretem hallgatni, ahhoz pedig nem kell hangszóró.
Csatolmány 8671
Uvex i3-ar szemüveg
Sokáig kerestem olyan szemüveget (fõleg biciglizéshez) amiben éjszaka nem látom vüsszatükrözõdni a saját szememet és nem látom duplán a lámpákat, és nem is torzít. Ez bevált, dõlésszöge is változtatható.
Nem zavar be a 3M6500QL félállarcal legalábbis az én orromon.
https://www.uvex-safety.hu/hu/termek...ras-szemueveg/
https://www.3m.com/3M/en_US/worker-h...ce-respirator/
3M 6500 QL (6502 Medium) félálarc
3M 5935 P3 szûrõbetét
3M 501 szûrõbetét tartó teteje
3M 603 szûrõbetét tartó alja
3M 2135 kerek szûrõbetét (ehhez nem kell egyik szûrõbetét tartó sem)
Régebben vettem, most sehol nem találtam.
Az álarc nem zavarja a szemüveget legalábbis az én orromon, kényelmesebb mint az a 6 féle pormaszk amit eddig használtam melóban. A varrott mosható házi maszkok kényelmesebbek ha jól meg vannak csinálva, ez a maszk egy fokkal zavaróbb de jól beállítva inkább ezt hordom a nagyobb védelemben reménykedve.
A Quick Latch miatt választottam, egy kézzel le lehet billenteni az arcról úgy hogy közben a pántok a fejemen maradnak de az álarc sem lóg a nyakamról. Egy kézzel vissza is kapcsolható.
QL nélküli maszkot is le lehet venni az arcról egy mozdulattal ha a fejpántot lehúzom a fejemrõl, de ha van rajtam szemüveg, sapka vagy kapucni akkor ezeket is le kell venni és zavaró tud lenni hogy ott himbálódzik a nyakamban ráadásul az arc résszel kifelé (könnyebben koszolódik/fertõzõdik a belsõ rész amit aztán rákerül az arcomra).
Kifújó nyílása alul van, szemüveg nem párásodik kívülrõl sem, és valamivel talán jobb mintha elõre lehelném ki a lehetséges vírusokat.
Elfelejtettem leírni a nagy hátrányát ennek a félálarcnak: beszélni nem nagyon lehet benne.
Nyáron biztos sok mostanában felhalmozott élelmiszer kerül majd a kukákba mert megmolyosodott vagy megromlott, remélem rendesen mûködik még akkor is a szemétszállítás, különben jönnek a patkányok.
Ezért is akarok befõttesüvegben tárolni, volt már ezen a helyen patkányom ami kirágta a mûanyag kannákat.
Az akciós szúnyogriasztókból is feltankoltam, lehet hogy az önkormányzatoknak nem lesz pénze a rendszeres permetezésre, fõleg ha az idegenforgalom hiánya miatt kevésbé éri majd meg nekik. Szúnyogháló kalapra, ajtóra ablakra is ésszerûnek tûnik most megvenni, lecserélni a régit.
Szigetelést a házra lakásra garázsra.
Minél hamarabb kéne megvenni az összes hülyeséget amit eddig megálmodtam magamnak, mert nagyon úgy néz ki hogy egyre kevesebbet fogok tudni megvenni a pénzembõl és jobb ha olyaqn dolgokban áll a vagyonom aminek haszna is lehet, nem pedig papírfecnikben.
Így vettem egy sous vide készletet vákuumos fóliahegesztõvel és egy fagyasztót.
Húsokat egy 25l-es hûtõtáskában sous vidézném, ezzel egyszerre nagyobb adagokat is fel tudok dolgozni, némelyik húst át sem kell csomagolni mert eleve vákuumtasakban van (de lehet egészségtelen mert nem foodsafe a zacsi ha melegítve lett). Az így vákuumcsomagolt húsok kisebb helyet foglalnak, hûtõben is 3-4 hétig elállnak a hõfoktól és hõkezelés hosszától függõen de persze én fagyasztóba szánom. Kisebb a gond ha egy áramkimaradás miatt kicsit leolvad a fagyó, mert tovább tudom hûtõben tartani a húsokat, egy hónap alatt csak elfogy.
Fagyasztóból kivéve csak meg kell melegíteni vagy prítíani serpenyõben, tulajdonképp félkészen van elrakva.
Arról nem is beszélve hogy finomabb, a pác jobban átjárja a húst vákuum alatt, nagyobb tápanyag tartalma marad mert alacsonyabb hõ éri, minden hús pont kellõképp át van fõve stb.
Savanyú káposztát is egybõl a vákuumzacskóban tervezem savanyítani, mert hordóban tárolva idõvel felnyomja a súlyt amivel próbálnám a lé alatt tartani és levegõn megbarnul. Káposztát legyalulom, megpuhítom, besózom és zacskókba töltöm, a zacsi száját visszahajtom csipesszel. Ha megerjedt vákuumzárom a zacsit és pincében tárolom. Kíváncsi vagyok mekkorára puffan majd meg a gáztermelés miatt de azt olvastam nem durran szét. Pár zacskónyit sous vidében pasztörizálok hogy még tovább elálljon.
(még nem erjesztettem így káposztát, nem biztos hogy mûködik)
- 3D nyomtató (ha késõbb valami elromlik nehezebb lesz megvenni, érdemesebb lehet javítani amin könnyít egy 3d printer. Fegyver nyomtatásáról nem is beszélve)
- Garázs, tárolni, mûhelynek vagy BOL-nak, csak tartok tõle hogy feltörik még ha be is van riasztózva.
- pár UV5R, esetleg telepíteni egy napelemes repeatert hogy a szomszéd várost is elérjem.
- komplett okos otthon fõleg a riasztó része miatt
- vadkamera, megfigyelni olyan helyeket ahol nincs áram, képet küld emailen ha mozgást érzékel, egybõl látom ha gond van.
- fagyasztva szárító, 2 milla körül van, de a közeli termelõk feleslegét, tojást, gyümölcsöket felvásárolnám aztán már csak a csomagolással és tárolással kell törõdni. életem végéig van idõ hogy kiáruljam vagy elfogyasszam. Sosem hozná be az árát és itthon nem fizetik meg.
- vízszûrõ otthonra
Szia,
Sok jo dolgot irtal, de en szamomra az okosotthon az utolso, amit szeretnek egy olyam helyzetben, ahol kerdeses, hogy az Elmu munkatarsai egeszsegesek-e.
Bel
Nem az Elmüvel csináltatnám, vagy nem tudom mire gondolsz.
- Kamerák a ház köré: tudjam mi történik anélkül hogy meglátnának
- Presence detection: ki van éppen otthon, mikor ment el, értesít ha nincs otthon senki de az ajtó nyitva van vagy mozgás van a lakásban.
- Füstjelzõ, víznyomásmérõ csõtörés jelzéshez, egy kamera a gáztûzhelyre hogy lássam tényleg égve hagytam-e a lángot
- Okos csengõ kamerával hogy lássam ha keresett valaki, ha csengetnek jelezzen a telón, netán még beszélhetnék is vele hangszórón keresztül.
- Szomszéd detektor, ha tudnám hogy nincs itthon a felsõ szomszéd akkor éjszaka is moshatnék/maszírozhatám magam dekopír fûrésszel / gyümölcs centrifugázhatnék stb. Csak az ajtóm elõtt tud bejárni a lakásba úgyhogy elég lenne egy kamera a kukucskálómra, csak azokat a felvételeket menteni automatikusan amin mozgás van, elég lenne pár percnyi videót visszanézni hogy lássam jött vagy ment utoljára.
Sok kis szükségtelen dolog, de onnantól hogy van mit inni, enni, és nem fagyok meg minden csak szükségtelen apróság.
Gondolom, hogy az a felvetés, hogy nem biztos a hálózati villany megszokott folytonossága a belátható jövõben, bár külön topic van asszem a házi villanyra
Tényleg mindenki arra költi a pénzét és azzal tölti az idejét amivel szeretné, nekem szimpatikusak ezek a dolgok, az "okos otthon" prepperesebb vonalát követi az összeállítás
Szia Yeahno,
Lehet, hogy egy picit elbeszeltunk egymas mellett, az en szememben az "okos otthon" tobbek kozott ezt tudja:
-tavvezerlheto minden
-a kozponti szamitogep vezerel mindent
-es hogy mit ertek a "minden" alatt, hat kb ezeket:
--futes,
--vilagitas,
--zarak,
--hutok
--vizcsapok
-a kozponti szamitogep ellenoriz mindent, ehhez felhasznalva a kovetkezoket:
--mikorofonok
--kamerak
--egyeb szenzorok (pl. homerok)
A fentiek mas megfogalmazasban:
Ha nincs aram, akkor:
-nem lehet se ki, se be menni, mert minden zar vezerelt.
-nem lehet futeni, mert az is szamitogep vezerelt
-nem lehet inni sem
Termeszetesen, ha egy hacker feltori a rendszert, akkor ugyanugy nem lehet kimenni a lakasbol, nem lehet inni, de legalabb jo meleg van, hiszen ha ugy dont, akkor lehet pl. 60 fokot csinalni a lakasban a futessel. Persze kozben a sotetben ullve, hiszen villanyt nem lehet gyujteni, es a sotetitot sem lehet kihuzni.
De legalabb nem kell rablok miatt aggodni: mivel az Interneten megtalalhato _minden_ adatunk (pl. mikor kapcsoltuk fel utoljara a villanyt a wc-ben), termeszetesen inkabb akkor jonnek a tolvajok, amikor biztosan nem vagyunk otthon - es hat ok ezt pontosan tudjak, hogy mikor van.
Persze amiket te irtal, az nem teljesen ez, de pl. a szomszed kukkolo kamera az EU-ben torvenytelen (marmint ha nem jarul hozza).
ui. igen, arra gondoltam, hogy az aram nem csak ugy jon a konnektorbol, hanem ha barmi problema van (marpedig idonkent van), akkor az aramszolgaltatonak el kell haritania a hibat ahhoz, hogy ujra legyen aram, marpedig az nem megy home-office-bol, hogy kicsereljenek egy trafot, vagy eltavolitsanak egy a vezetekre dolt fat.
Bel
Ehhez a témához csak egy gyors sztori:
Pár éve télen leszakadt a vezeték ami Nagykovácsiba vitte az áramot, ergo volt áramszünet. Persze nem sikerült elhárítani a kárt csak valami 2-3 nap alatt, szóval valós blackout volt akkor ott. Elég jó környék, van bõven teljesen automatizált "okosotthon" ha így nevezzük. Kb. az alábbi történt: leszakadt éjjel a vezeték a jég miatt. A lakások kihûltek, hiszen a szipiszupi hõszivattyús rendszerek mûködéséhez áram kell, világítás nem volt, cserébe sötét igen, mert pl. a redõnyök is lent maradtak, mert nem kaptak jelet, de ha kaptak volna sem lett volna delej ahhoz, hogy a villanymotorok feltekerjék. A riasztók képesek mûködni ideig-óráig ha bezárod a házat és élesíted, szinte mindnek van saját akkuja, a szirénáknak szintén, bár baromi idegesítõ tud lenni mikor áramszünetben elkezd csipogni, hogy nincs hálózat és egy idõ után vészjelez szintén csipogással, hogy le fog merülni. Nem nézi az idõt, hajnali 3-kor ugyan úgy nekiáll pittyegni, mint nap közben. Szóval jó dolog az okos otthon, a kameráknak még látom is értelmét, nekünk is vannak, van riasztónk is, de jelen esetben tényleg az egyik utolsó amire költeni érdemes.
Nekem részben pont arról szól ez a költekezés, hogy azt az értéket ami most pénzben tartok valami kézzel foghatóba legyen, mert szerintem a készpénz értéke erõsen csökkenni fog, jobb ötletem pedig nincs (ha van valakinek akkor szívesen várom). Nem ezen fog múlni hogy nem tudok bunkert venni az alpokban, több konzervet meg nem akarok már.
Nyilván úgy kell tervezni hogy egy áramszünet ne legyen gond, minden mûködik manuálisan is, az ajtót kulccsal is nyílik (elektromosan a vasalat nyílik, a zárnyelv ugyanúgy mûködik kulccsal, vagy az egyik zárban a betét elektromosan fogatható a benti oldalon, de kívülrõl hagyományosan is nyitható).
A redõnyöket kézzel is fel lehessen húzni, fûtés nincs a rendszerre kötve, egy hacker legfeljebb a villanyt tudja kapcsolgatni vagy láthatja hány fok van a lakásban. Nyilván ki tudok találni egy szitut amiben egy hacker rámtalál a neten, kilesi mikor nincs senki otthon, kinyitja az ajtót és kirabol, de az én szememben ennek annyira kicsi az esélye hogy a rendszer nyújtotta elõnyök simán megérik.
A szomszédot indirekt kukkolnám, az ajtóm kitekintõjére gondolom rakhatok kamerát belülrõl.
Nem gyõztetek meg, egy ilyen rendszer kockázata/hátránya/ára továbbra is eltörpül az elõnyökkel szemben.
Aranyat akartam de már nem találtam, viszont veszek ha még elérhetõ lesz.
Miért ezüst és nem arany?
Én nem értek hozzá,csak olvasok. Az arany értékét az adja meg, hogy az emberek mennyire optimisták/pesszimisták, lásd pl a mostani helyzetet. Mikor szaródik a helyzet, akinek van pénze azonnal aranyat vesz, mert abban látja biztosnak a pénzét, tegyük hozzá jogosan. Szóval, a pénzvilágban az aranyat menekülõ eszköznek mondják. Az ipari, valamint az ékszeripari felhasználása eltörpül a jegybankok tartalékai és a befektetõk készletei mellett. Az ezüst pont az ellentétje ennek. Ipari felhasználása a legnagyobb, tehát a valós szükségletre épül az árképzése. Hogy mire használják? Napelemek és elektromos autók gyártása igényli a legtöbbet. Ha vége ennek a szarnak, és visszaáll, legalábbis az ipar, meglendül az elektromos autó gyártás. Véleményem szerint jelentõset fog növekedni az ezüst, az elkövetkezõ pár évben. Valamint elõnye még, most az arany grammonkénti ára a legfrissebb adatok szerint, 20.220ft, a legkisebb vásárolható 2grammos rúd 40.415ft os árából számolva. Ezüst rudat most nem lehet venni hazánkban, 1 unciás befektetési érmét még igen, legolcsóbban 9.900ft/uncia árért. Ez kb 31gramm ezüst. Kis pénzû emberek számára jobban elérhetõ eszköz.
Na meg a másik, hogy miért ezüst, miért nem arany. Venni akkor kell, mikor "relatív" lenn van az ár, ha megy fel, vagy már csúnyán fenn van, akkor eladni, nem pedig beszállni kell. Tavaly ilyenkor 1.277 dollár volt az unciánkénti ára az aranynak, most 1.700 dollár, ez 33% emelkedés. Ha aranyam lenne, most eladnám és ezüstbe tenném át.
okos otthonra visszatérve, bár ez is OFF mindent lehet jól és rosszul csinálni, azt hiszem "okos" otthonra is igaz ez.
Az idézõjel mindkét esetben indokolt. Ha "okos" otthponról beszélünk ami prepper szempontból nem egy rémálom, akkor a nagyon "highteck" okosotthonok szempontjából az egy egész buta okos otthon lesz. Ha a nagyon hightech "okos" otthonról beszélünk, az prepper szempontból lesz "okos", mint a Nagykovácsis példa mutatja.
Szerintem, ha nincsen semmi okosítás egy lakásban, akkor békeidõben elfogadható, hogy ne legyen szünetmentes táp/agregát, ha van valamilyen áram nélkül mûködõ fûtõberendezés. Hogyha elkezdi az ember az okosítást, és/vagy békeidõknél lényegesen rosszabb helyzetben szeretné megoldani a komfortját, akkor érdemes a különbözõ fogyasztókban gondolkodni, hogy milyen áramellátásra van szükségük. Pl a világítás tök kevés árammal megoldható, a teafõzés (ha árammal akarod) meg csak nagyon sokkal. Lehet, hogy egyszerûbb egy elektromos redõnyhöz áramot biztosítani, mint megoldani, hogy kézzel is könnyen fel lehessen húzni... de lehet, hogy annyit fogyaszt, hogy az ellenkezõje igaz. Magának a hagyomásnyos okosotthon vezérlésének, szenzorainak a mûködtetése az nem nagy ügy energiaigény és szünetmentes táp szempontjából szerintem, az aktuátorok egy része már jó eséllyel problémás.
Szia,
Arany: correctgold.hu
Lathato, hogy van raktaron 22 ezer Ft-tol 9 millio Ft-ig mindenfele kiszereles.
Persze az igaz, hogy:
-most sokkal nagyobb az arres, mint par honapja volt
-most sokkal dragab az arany, mint par honapja volt (ahogy Haven is irta)
-most sokkal kisebb a valasztek (egy halom modell epp nem kaphato)
Viszont meg igy is _szerintem_ jobban megeri aranyat venni, mert van egy nagyon durva hatranya az ezustnek, es az az AFA. Vagyis ha megveszed es utana eladod az ezustot, akkor 27%-t be kell fizetni az allamnak a semmiert. Leginkabb ezert van olyan brutalis arres ezeken (a fenti oldal aljan).
Szoval a jo megoldas: vegyel aranyat fel evvel ezelott. :-)
Bel